U proljeće sve voćke cvjetaju, a livade preplavljuje maslačak, jaglac, tratinčica, ljubičica i ostalo jestivo cvijeće pa je to idealno vrijeme za skupljanje jestivog cvijeća pomoću kojeg na vrlo lijep i simpatičan način možete dekorirati kolače i torte, a neke vrste cvijeća mogu upotpuniti i mnoge salate te neka druga jela.
Prilikom berbe je potrebno paziti da berete samo ono cvijeće za koje ste potpuno sigurni kako je jestivo, jer postoje i otrovne biljke. Preporučljivo je da se u kuhinji ne koristi cvijeće iz cvjećarne jer je ono nerijetko špricano i onečišćeno raznim kemikalijama koje, bez obzira na to kako cvjetovi lijepo izgledali, ipak ne želimo unositi u organizam.
Jestivo cvijeće može svaki kolačić, tortu ili cupcake učiniti pravim dekorativnim i jestivim remek djelom, a u nastavku saznajte koje cvijeće možete iskoristiti za ukrašavanje slastica.
Branje cvijeća za ukrašavanje slastica
Jestivo cvijeće za ukrašavanje slastica najbolje je brati rano ujutro ili navečer kada se u njemu nalazi veliki sadržaj vode. Bere se samo zdravo i čisto cvijeće koje nema tragove štetočina i nametnika. Izbjegava se branje kraj prometnica i tvornica jer je cvijeće ondje zasigurno onečišćeno pesticidima.
Prije nego što jestivo cvijeće odlučite složiti na željenu slasticu najbolje je da ga protresete kako bi svi neželjeni stanovnici izašli van. Ako je potrebno, cvijeće operite u hladnoj vodi i lagano posušite papirnatim ručnikom. Cvijeće koje želite održati svježim možete spremiti u staklenku s hladnom vodom i čuvati u hladnjaku.
Cvijeće u slastičarstvu
Cvijeće se u slastičarstvu može koristiti za pripremu raznih želea ili kao ukras za napitke u kockici leda, za ukrašavanje sladoleda, pudinga, torti, kolača i mnogih drugih slastica.
Za izradu cvjetne dekoracije namijenjene za slastice, oprano i osušeno cvijeće mora se položiti na masni papir i premazati finim kistom koji je uronjen u bjelanjak te posuti sa šećerom u prahu s gornje strane cvijeća.
Jestivo cvijeće ušećereno na ovakav način mora stajati na zraku nekoliko sati sve dok se potpuno ne osuši, a ovako pripremljena dekoracija može se čuvati u hermetički zatvorenoj kutiji 3 do 4 dana.
Cvijeće za dekoraciju može se pripremiti i tako da se kuhaju šećer u prahu i voda sve dok se ne dobije smjesa koja nalikuje medu. U takvu smjesu se pincetom uranja jedna po jedna latica koja se nakon toga uvalja u šećer u prahu te se ostavi da se osuši na zraku.
Najčešće korišteni cvjetovi u slastičarstvu su karanfili, lavanda, ljubičice, maćuhice, ruže, boražina i hibiskus. U nastavku slijedi popis jestivog cvijeća kojim možete ukrašavati jela bez straha te popis cvijeća koje je otrovno i nije za konzumaciju.
Popis jestivog cvijeća
Jestivi su cvijet jabuke, japanske trešnje, jorgovana, kruške i naranče te cvjetovi ostalih agruma. Od povrća su jestivi cvjetovi artičoke, češnjaka, potočarke te cikorije i radiča. Od začinskog bilja jestivi su cvjetovi bosiljka, majčine dušice, vlasca, ružmarina, mente, lavande i kadulje.
Od cvijeća koje je već odavno prepoznato kao ljekovito bilje, jestivi su i cvjetovi nevena, kamilice, maslačka, bazge, tratinčice, hibiskusa i sljeza.
Jestivi su i cvjetovi rikole, komorača, korijandera i boražine, odnosno borača.
Od cvijeća, izdvajaju se jestivi cvjetovi karanfila, krizantema, dnevnih ljiljana, frezija, fuksija, gardenija, gladiola, maćuhica, vodenika, bergamota te ruža. U proljeće se mogu ubrati i jestivi cvjetovi djeteline (crvene i bijele), tulipana, ranih jaglaca, lipa, a u ljeto i jestivi cvjetovi suncokreta.
Popis nejestivog cvijeća
Cvjetovi koji su nejestivi ili čak otrovni i nikako se ne preporučuju za serviranje ili dekoriranje jela su žuti jasmin, ricinus, kukurijek, narcis, kala, svilenica, ljutić, šimšir te anemone. Cvjetovi prekrasnih grmova hortenzija i oleandera također nisu jestivi.
Božićna zvijezda, divlja trešnja, bijela imela, divlji kesten te krumpir imaju također cvjetove koji nisu jestivi. U nejestive cvjetove spadaju i cvjetovi filodendrona i rododendrona, isto kao i ukrasni grašak te kokotić i bunika.
Cvjetovi bršljana su također otrovni i nejestivi, a cvijeće rajčice i duhana se također ubraja u nejestivo cvijeće.
Iako mnoge vrtove krase svojim prekrasnim cvjetovima, zumbuli, irisi i đurđice ne smiju vas zavarati toplim nijansama i treba znati da su njihovi cvjetovi također nejestivi, stoga je bolje samo uživati u pogledu na njih.
Konzumacija cvijeća kroz povijest
Već je dobro poznato kako cvijeće može pozitivno djelovati na raspoloženje, ali i na općenito stanje organizma. Tako, primjerice, cvijet ruže pomaže radu crijeva i jetre, kamilica osnažuje imunitet i ublažava stres, a begonija čisti jetru i eliminira toksine.
Krizanteme su poznate po tome da liječe gripu i prehladu, a valerijana olakšava i smiruje nesanicu.
Kadifica je u medicini i homeopatiji poznata po svojim antigljivičnim i antiseptičkim svojstvima te se nerijetko koristi za brže zacjeljivanje rana.
Neven se može pripremati kao čaj od nevena koji ublažava menstrualne bolove, bolove u grlu i tonzilitis, a potočarka koja također ima antibakterijska i antivirusna svojstva.
Cvijeće šljive upotrebljava se za liječenje bolesti pluća, dijareje te kašlja.
Konzumiranje cvijeća je tradicija stara već nekoliko tisuća godina. U raznovrsnim jelima karakterističnim za Perziju i Bliski istok koristile su se latice naranče i ruže, dok je cvijet krizanteme i trešnje bio vrlo popularan u Japanu.
Dio sastava poznatog likera iz Francuske pod nazivom Chartreuse bile su latice karanfila, dok se maslačak još u Starom zavjetu spominje kao gorak začin.
Danas se u kuhinji koristi cvijeće artičoke, brokule, listovi maslačka te cvjetovi tikvica koji se mogu puniti i pripremiti na puno finih načina.
Gdje brati jestivo cvijeće
Kao što je već spomenuto, vrlo je važno gdje berete cvijeće. Bilo bi najbolje da ga berete na livadi koja je prilično udaljena od prometnica, tvornica i prskanih površina kako biste bili sigurni u kvalitetu i čistoću ubranog cvijeća.
U današnje vrijeme se prilikom uzgoja cvijeća koristi zaista mnogo pesticida pa je važno brati domaće cvijeće za ukrašavanje slastica i nikako ne konzumirati cvijeće iz cvjećarne.
Cvijeće berite rano ujutro ili navečer te birajte ono cvijeće koje se tek otvorilo i koje izgleda zdravo, bez ikakvih naznaka da su ga jele bube ili da je bolesno. Cvijeće nakon berbe treba dobro očistiti i oprati. Ako je počelo lagano venuti, možete ga uroniti u posudu s ledenom vodom na otprilike pola do jedne minute. Nakon toga ga posušite na papirnatom ručniku.
Kakav okus ima cvijeće
Cvijeće može poslužiti kao izvrsna dekoracija za bilo koje jelo, a svi se pitamo kakvog je ono okusa. Na primjer, cvijeće graha ima slatkast okus i miris. Potočarka i dragoljub imaju predivnu ljutkastu notu, a boražina ima okus krastavca.
Slatkasti okus desertima mogu dati cvjetovi lavande, ruže i ljubičice, a žarko žuti neveni mogu zamijeniti šafrane.
Recept za pripremu jestivog cvijeća za dekoraciju
Kako bi samostalno pripremili jestivo cvijeće za dekoraciju potrebno vam je za početak, osim cvijeća, sol, voda, salvete ili kuhinjski ručnik, bjelanjak jednog jajeta, tanji slikarski kist te običan ili šećer u prahu. Kada imate sve potrebne sastojke možete u jednoj posudi napraviti mješavinu od malo soli i tople vode. Nakon toga cvijeće uronite u vodu i položite na papir kako bi se malo posušilo. Najbolje da ga ostavite na 15 minuta.
Nakon toga pjenasto istucite bjelanjak i njime premažite cvijeće pa pospite šećerom i stavite na novi papir kako bi se ponovno sušilo. Za sušenje će biti potrebno nekoliko sati, ovisno o temperaturi prostorije u kojoj se suši. Nakon toga je vaše jestivo cvijeće spremno i njime možete ukrasiti i unijeti boju u svako pripremljeno jelo.
Prilikom dekoriranja s jestivim cvijećem možete pustiti mašti na volju i na lijepe torte sa svijetlim kremama unijeti dašak šarenila i prirode, te kao takve jedinstvene slastice servirati na vaš tanjur i uživati u boji ali i okusima.
Foto: Pixel2013/Pixabay
Odgovori