Izbjegnite početničke greške i saznajte sve o uzgoju i sadnji povrća za najkvalitetnije i zdrave plodove. Pripremili smo popis svih povrtnih kultura koje uspijevaju na našem području i savjete o sadnji, uzgoju i održavanju nasada povrća.
Jeste li znali da se povrćem smatra oko 1.500 vrsta koje se koriste u ljudskoj prehrani, ali na našim prostorima je tek manji broj njih kultiviran i koristi se za uzgoj? Zanimljivo je i spomenuti da su bundeva, bamija, grašak, maslina, krastavac, tikvica, patlidžan, paprika i rajčica ustvari voće, a ne povrće. Dok su dinja i lubenica, koje većina ljudi smatra voćem, botanički gledano povrće, a razlike u klasificiranju voća i povrća su značajne. Kako biste i vi raspolagali svim ovim informacijama, pročitajte detaljne upute o sadnji pojedine vrste povrća i uzgojite dostatne količine sezonskog povrća za vlastite potrebe ili prodaju. Od organskog uzgoja do trikova i savjeta za početnike, uzgojiti vlastitu hranu nikad nije bilo lakše.
Popis biljaka
- Artičoka
- Bamija
- Batat
- Blitva
- Bob
- Brokula
- Bundeva ili buča
- Butternut tikva
- Celer
- Češnjak ili bijeli luk
- Čičoka
- Cikla
- Čili papričice
- Crni korijen
- Cvjetača ili karfiol
- Daikon
- Dinja
- Đumbir
- Endivija
- Grah
- Grašak
- Heljda
- Hokaido tikva
- Kelj
- Kelj pupčar
- Kineski kupus
- Koraba
- Krastavac
- Krumpir
- Kupus
- Leća
- Ljutika
- Luk
- Mahuna
- Mak
- Matovilac
- Medvjeđi luk
- Mladi luk
- Mrkva
- Paprika
- Pastrnjak
- Patlidžan
- Peršin
- Poriluk
- Prokulica
- Rabarbara
- Radič
- Rajčica
- Raštika
- Repa
- Rotkva
- Rotkvica
- Rukola ili rikola
- Salata
- Sezam
- Slanutak
- Šparoga
- Špinat
- Tikva
- Tikvica
- Trputac
Uzgoj povrća u vlastitom vrtu omogućuje nam puno veći izbor nego što nam pružaju tržnice i trgovački centri, a to znači da naša prehrana može biti bogatija i raznovrsnija. Osim toga, zadovoljstvo koje osjećamo kada uzgojimo domaću salatu, rajčicu, mrkvu, krumpir ili neko drugo povrće je neprocjenjivo.
Većina povrća koje kupujemo tretirano je pesticidima, a čak i niske količine pesticida u hrani mogu tijekom godina djelovati štetno na naš organizam. U vlastitom vrtu većinu radova možemo izvoditi ručno i tako značajno smanjiti primjenu kemijskih sredstava za zaštitu biljaka. Osim toga, povrće i uz sve suvremene mjere na putu do krajnjih potrošača ipak izgubi na kvaliteti, dok plodovi koje sami uzgojimo dolaze izravno iz vrta na naše stolove.
Prije nego što se upustite u sadnju povrća, ispitajte kvalitetu tla kako biste bili sigurni da će povrće dobro rasti i napravite plan sadnje. Da bi uzgoj povrća bio uspješan, važno je pridržavati se plodoreda.
Za uzgoj povrća pogodna su srednje teška tla koja imaju sposobnost zadržati određenu količinu vlage, a propustiti višak vode. Osim toga, tlo bi trebalo biti dobro opskrbljeno biljnim hranjivim tvarima i dovoljno prozračno kako bi se korijenje moglo pravilno razvijati. Ako tlo nema dobar vodozračni režim i ne sadrži dovoljno hranjivih tvari, stanje tla možemo popraviti gnojidbom.
Pravilnom pripremom tla i unosom gnojiva pomažemo biljkama da bolje rastu i budu otpornije na bolesti i štetočine. Vrt možemo početi pripremati za sadnju čim temperature malo porastu i prođe opasnost od jutarnjih mrazova.
Povrtne kulture treba saditi na pozicijama na kojima ima dovoljno svjetlosti i topline. Također bi bilo dobro da zemljište ima blagi nagib jer višak vode u tlu nije poželjan. Zbog zadržavanja vode u tlu korijenje će se slabije razvijati, a može doći i do truljenja, što na kraju dovodi i do ugibanja biljaka.
Za sjetvu se isključivo treba upotrebljavati kvalitetno i deklarirano sjeme ili presadnice. Za sadnju presadnica idealan je oblačan dan, a saditi ih treba prije 10 ili nakon 16 sati.
Za svaku od navedenih vrsta povrća s našeg popisa pripremili smo detaljne upute o tome kada je idealno vrijeme za sadnju, kako pripremiti tlo, održavati nasade i još mnoštvo korisnih savjeta. Sretno vrtlarenje!
Foto: LubosHouska/Pixabay