• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Samoniklo bilje
  • Grmlje
  • Drveće
  • Industrijske biljke
  • Sukulenti
  • Uređenje vrta
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
povrće

Povrće

Kako biste izbjegli uobičajene greške koje se javljaju kod uzgoja povrća i dobili zdrave plodove koje možete koristiti svježe ili u obliku zimnice, za vas smo pripremili nekoliko savjeta i trikova. Provjerite najpotpuniji popis svih povrtnih vrsta koje uspijevaju na našim prostorima i saznajte sve o sadnji, uzgoju i održavanju nasada povrća.

Povrćem se smatra oko 1.500 vrsta koje se upotrebljavaju u ljudskoj prehrani, ali na našim prostorima je tek manji broj njih kultiviran i koristi se za uzgoj. Zanimljivo je spomenuti da su bundeva, bamija, grašak, maslina, krastavac, tikvica, patlidžan, paprika i rajčica ustvari voće, a ne povrće. Dok su dinja i lubenica, koje većina ljudi smatra voćem, botanički gledano povrće.

Kalendar sadnje povrća >>

Popis biljaka

  • Artičoka
  • Bamija
  • Batat
  • Blitva
  • Bob
  • Brokula
  • Buča, bundeva ili tikva
  • Celer
  • Češnjak ili bijeli luk
  • Čičoka
  • Cikla
  • Crni korijen
  • Cvjetača
  • Daikon
  • Dinja
  • Đumbir
  • Endivija
  • Grah
  • Grašak
  • Heljda
  • Kelj
  • Kelj pupčar
  • Kineski kupus
  • Koraba
  • Krastavac
  • Krumpir
  • Kupus
  • Leća
  • Ljuta čili papričica
  • Ljutika
  • Luk
  • Mahuna
  • Mak
  • Matovilac
  • Medvjeđi luk
  • Mladi luk
  • Mrkva
  • Paprika
  • Pastrnjak
  • Patlidžan
  • Peršin
  • Poriluk
  • Rabarbara
  • Radič
  • Rajčica
  • Raštika
  • Repa
  • Rikola
  • Rotkva
  • Rotkvica
  • Salata
  • Sezam
  • Slanutak
  • Šparoga
  • Špinat
  • Tikvica
  • Trputac

Uzgoj povrća u vlastitom vrtu omogućuje nam puno veći izbor nego što nam pružaju tržnice i trgovački centri, a to znači da naša prehrana može biti bogatija i raznovrsnija. Osim toga, zadovoljstvo koje osjećamo kada uzgojimo domaću salatu, rajčicu, mrkvu, krumpir ili neko drugo povrće je neprocjenjivo.

Većina povrća koje kupujemo tretirano je pesticidima, a čak i niske količine pesticida u hrani mogu tijekom godina djelovati štetno na naš organizam. U vlastitom vrtu većinu radova možemo izvoditi ručno te tako značajno smanjiti primjenu kemijskih sredstava za zaštitu biljaka. Osim toga, povrće i uz sve suvremene mjere na putu do krajnjih potrošača ipak izgubi na kvaliteti, dok plodovi koje sami uzgojimo dolaze izravno iz vrta na naše stolove.

Prije nego što se upustite u sadnju povrća, ispitajte kvalitetu tla kako biste bili sigurni da će povrće dobro rasti i napravite plan sadnje. Da bi uzgoj povrća bio uspješan, važno je pridržavati se plodoreda.

Za uzgoj povrća pogodna su srednje teška tla koja imaju sposobnost zadržati određenu količinu vlage, a propustiti višak vode. Osim toga, tlo bi trebalo biti dobro opskrbljeno biljnim hranjivim tvarima i dovoljno prozračno kako bi se korijenje moglo pravilno razvijati. Ako tlo nema dobar vodozračni režim i ne sadrži dovoljno hranjivih tvari, stanje tla možemo popraviti gnojidbom.

Pravilnom pripremom tla i unosom gnojiva pomažemo biljkama da bolje rastu i budu otpornije na bolesti i štetočine. Vrt možemo početi pripremati za sadnju čim temperature malo porastu i prođe opasnost od jutarnjih mrazova.

Povrtne kulture treba saditi na pozicijama na kojima ima dovoljno svjetlosti i topline. Također bi bilo dobro da zemljište ima blagi nagib jer višak vode u tlu nije poželjan. Zbog zadržavanja vode u tlu korijenje će se slabije razvijati, a može doći i do truljenja, što na kraju dovodi i do ugibanja biljaka.

Za sjetvu se isključivo treba upotrebljavati kvalitetno i deklarirano sjeme ili presadnice. Za sadnju presadnica idealan je oblačan dan, a saditi ih treba prije 10 ili nakon 16 sati.

Za svaku od navedenih vrsta povrća s našeg popisa pripremili smo detaljne upute o tome kada je idealno vrijeme za sadnju, kako pripremiti tlo, održavati nasade i još mnoštvo korisnih savjeta. Sretno vrtlarenje!

Foto: LubosHouska/Pixabay

Primarni stupac

Novije

kamilica

Kamilica

lješnjak

Lješnjak

maslačak

Maslačak

rujevina u cvatu

Rujevina

korijander biljka

Korijander

začinsko bilje kopar

Kopar

jaglac

Jaglac

hmelj

Hmelj

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.