Daikon ili bijela rotkva (lat. Raphanus sativus longipinnatus) zeljasta je biljka koja se sadi i uzgaja zbog izduženog, pomalo valjkastog, bijelog ili krem gomolja koji se zove i zadebljani korijen. Jednogodišnja je bilja koja pripada porodici kupusnjača ili krstašica (Brassicaceae).
Okus joj je neutralan pa se često kombinira s drugim jelima, a konzumira se iz istog razloga kao i ostalo povrće, zbog mnoštva hranjivih tvari koje posjeduje.
Daikon se sastoji od korijena (jestivog gomolja) i listova. Korijen daikona je bijela boje, nalikuje mrkvi, ali je glađe teksture. Raste plitko u zemlji te većim dijelom i viri iz tla. Listovi daikona rastu duž rozete, dlakavih su lisaka koji prema vrhu postaju i veći. Cvijet biljke raste na dugačkim stapkama koje stoje uspravno na biljci. Svi cvjetovi na stabljici smješteni su u grozdastim cvatovima. U plodu se nalazi nekoliko sjemenki smeđe boje.
Daikon se još naziva i japanskom dugom bijelom rotkvom, a prirodno se može naći duž cijelog područja istočne Azije. Postoje različite vrste kultivara daikona, a u Japanu se najčešće uzgaja sorta čiji je korijen dug 35 cm, izdužen i širok samo 5 - 10 cm.
Već se neko vrijeme može kupiti i u našim trgovinama zdrave hrane, a zbog porasta popularnosti sve se češće uzgaja i u privatnim vrtovima.
Pokušajte i vi uzgojiti daikon i uživajte u njegovim zdravim plodovima tijekom cijele godine. Daikon se lako skladišti, ali i prerađuje i kiseli pa ćete ga lako moći potrošiti i kasnije.
Srodnici
Uzgoj daikona
Uzgaja se isključivo kao postrna kultura. U slučaju da ga posijete ranije, neće oblikovati korijen, već će odmah procvjetati i izrasti u cvjetno stablo. Da bi postigao punu zrelost bit će mu potrebno 60-ak dana.
Kod uzgoja daikona treba paziti na kvalitetu zemlje koja se koristi prilikom sjetve, a kasnije i rasta daikona. Naime, budući da čisti tijelo od otrova, isto tako čisti i zemlju od radioaktivnih tvari, teških metala i drugih štetnih utjecaja. U slučaju da ga želite konzumirati, nikada ga nemojte sijati u takvu zemlju jer će njegovi plodovi biti štetni za upotrebu.
Želite li testirati kvalitetu zemlje, posadite daikon. Ako izrastu plodovi prepuni tamnih mrlja, znači da zemlja nije sigurna za uzgoj voća i povrća, odnosno da je puna otrova.
Tlo
Najbolje će uspjeti u plodnim tlima, bogatima humusom. Sadite ga u srednje teška, blago pjeskovita, neutralna do blago lužnata tla (ph od 5,8 do 6,8) .
Klima
Voli pomalo sjenovita ili blago osunčana mjesta. Nemojte ga saditi direktno na sunce.
Vrijeme sadnje
Daikon se odmah sije u zemlju na unaprijed isplanirane gredice i to krajem lipnja pa sve do kolovoza (ovisi o području gdje se sije). Budući da voli hladnije vrijeme, možete ga posijati i u kasno ljeto pa ćete prve plodove imati i prije mrazeva. U toplijim klimama uspijeva i posijan u rano proljeće. U svakom slučaju preuranjena sjetva i velike vrućine mogle bi prouzročiti isključivo stvaranje cvjetova, bez plodova.
Sadnja daikona
Prije nego što ga posadite, zemlja mora biti čista i s nje moraju biti uklonjene sve grane i kamenje koje bi moglo spriječiti njegov nesmetan rast.
Sadnja sjemena
Za sadnju daikona vrijede isti uvjeti kao i za sve ostale biljke iz reda kupusnjači. Nemojte ga sijati na isto mjesto tri do četiri godine. Sije se u redove (poput mrkve), odmah na stalno mjesto jer ne podnosi presađivanje.
Razmak među gredicama neka bude kao i kod rotkve, budući da razvija veliki lisnati dio. Sjeme se sije 1,5 centimetar u dubinu zemlje, svaka dva tjedna na udaljenost od 60 centimetara između redova.
Sadnja u posudana
Ako ste početnik u uzgoju mikrozelenja, daikon je odličan izbor! Potrebno je nabaviti kvalitetno sjeme za uzgoj, supstrat i posude u koje ćete ga sijati. Preporučuje se ekološko sjeme i ekološka zemlja jer ćete ipak te male biljčice kasnije i konzumirati. Što se tiče izbora posuda, bit će dobre i one plastične koje imate od iskorištenog sladoleda ili kolača.
Plastične posude napunite supstratom kojeg je potrebno poprskati s malo vode te blago pritisnuti. U njega položite sjeme daikona tako da količina zauzima 70 posto površine posude. Kada niknu, biljčice moraju rasti jedna uz drugu pa ih je potrebno posijati što gušće. U tom slučaju nećete morati brinuti o tome hoće li se biljke kod rasta polegnuti. Ipak, izbjegavajte i pregustu sadnju jer u tom slučaju riskirate pojavu plijesni i neravnomjerno nicanje daikona.
Nakon što ste sjeme rasporedili po posudicama, ispod svake u kojoj ste prethodno probušili rupe, stavite još istu takvu bez rupica.
Sjeme nakon sjetve zalijte prskalicom. Potrebno je nježno zaliti biljku i paziti da ne pretjeramo. Kako bi se što bolje primilo, nakon obavljene sjetve posudu pokrijte folijom i tanjurićem ili poklopcem. Bitno je na sve još staviti neki teži predmet kako bi se sjeme što ravnomjernije moglo niknuti.
Sljedeća četiri dana sjeme držite poklopljeno na temperaturi od oko 25 stupnjeva.
Kada primijetite da su biljčice niknule, otklonite poklopac i premjestite ih na svjetlo koje im je potrebno za rast i dobivanje lijepe zelene boje. Preporučuje se držati ih na nešto nižim temperaturama nego kod nicanja i osigurati im 12 sati svjetla i isto toliko mraka.
Nakon otprilike tjedan dana daikon će biti spreman za ubiranje. Kada primijetite prave listiće, uzmite nož ili škare i odrežite biljčice uz sami supstrat.
Mikrozelenje daikona možete držati pohranjeno do tjedan dana u hladnjaku, a biljčice operite tek prije konzumacije.
Održavanje i njega
Zemlju oko daikona potrebno je redovito čistiti od korova i plijeviti. Preporučuje se tijekom vegetacije nekoliko puta preliti kompostnim čajem.
Nemojte upotrebljavati teška gnojiva bogata dušikom jer bi onda mogla djelovati tako da biljka razvije bujne listove, a lošu kvalitetu povrća.
Zalijevanje
Daikonu će za rast trebati dovoljne količine vode, u protivnom bi gomolj mogao biti spužvast i niske kvalitete. Ipak, pripazite da ne pretjerate jer bi u tom slučaju mogao istrunuti.
Upotreba daikona
Popularnost daikona je sve veća, a u prilog tomu idu njegovi ukusni gomolji s mnoštvom vitamina i minerala i relativno lak uzgoj. U nastavku saznajte kako ga možete primijeniti kod kuće kao pomoć za niz tegoba te kako uz pomoć ovog jestivog gomolja možete unaprijediti svoja jela.
Berba
Daikon je spreman za konzumaciju u listopadu i studenom kada ga možete brati po potrebi. Budući da dobro podnosi zimu i temperature do minus 5, ostavite ga što duže u tlu kako bi zadržao ljekovita svojstva i berite ga po potrebi.
Skladištenje
Na suhim i tamnim mjestima, u podrumu, može se čuvati i do pola godine.
Kulinarstvo
Daikon je aromatičnog i pomalo pikantnog okusa, sličnom okusu rotkvice. Termičkom obradom gubi na aromatičnosti i postaje sličan repi. Možete ga konzumirati sirovog ili termički obrađenog. Obično se dodaje u juhe, variva i žitarice, može se pirjati, dodati u varivo od graha ili kiseliti.
Najbolje ga je konzumirati sirovog ili dodati u jelo nakon kuhanja kako bi zadržao sva svoja ljekovita svojstva. Želite li ublažiti težinu masnih jela, servirajte ih uz salatu od daikona. Dovoljno ga je naribati i preko njega preliti nekoliko kapi limunovog soka i spreman je za konzumiranja.
Najčešće se konzumira u Japanu u sklopu tradicionalne japanske kuhinje gdje se jede uz sushi i sashimi narezan na tanke ploške i nezačinjen. U makrobiotici se koriste i mladi listovi za jelo, dok se ne preporučuje konzumiranje listova starijih biljaka jer postaju žilavi i tvrdi.
Medicina
Daikon je prepun enzima koji mogu potaknuti probavu, izbacivanje toksina iz tijela te razgradnju masti. Stoga se najčešće upotrebljava u svrhu čišćenja tijela i detoksikacije.
Od vitamina i minerala sadrži vitamin C, željezo i kalij. Može se pohvaliti niskom kalorijskom vrijednošću, na 100 grama ima samo 18 kalorija.
Njegovom konzumacijom potaknut ćete rad žuči i bubrega. Ako se borite s viškom kilograma te imate problem s celulitom, pokušajte redovito konzumirati daikon koji će uz pridržavanje ostalih uvjeta zdravog života u smislu zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti, dovesti što prije do vašeg cilja.
Budući da su i listovi biljke ljekoviti, koriste se za kupke jer čiste organizam od otrova i stimuliraju metabolizam. Kupke se preporučuju kod svih ženski tegoba, odnosno oboljenja maternice i jajnika, kod bolova tijekom PMS-a i tijekom menstruacija te kod upala mjehura i mokraćnih kanala. Kao oblog koristi se i svježe nariban daikon. Dovoljno ga je naribati i položiti na mjesto bolova.
Foto: Hans/Pixabay
Odgovori