• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Vrtlarenje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica

Začinsko bilje

Saznajte sve o sadnji, uzgoju i održavanju začinskog bilja i provjerite najpotpuniji popis začina. Začinsko ili ljekovito bilje uvijek je potreban dodatak svakog vrta. Osim što će svojim mirisima i izgledom uljepšavati vaš vrt, balkon ili prozor, svake godine će vas iznova darovati domaćim začinima i ljekovitim biljem koje možete koristiti svježe, zamrznuto ili osušeno za kasniju upotrebu. Kao takvo, cijenjeno je u kulinarstvu, u ljekovite svrhe i u izradi kozmetike. Iako neke od začina krase predivni i atraktivni cvjetovi, ne treba zanemariti niti njihov osebujan miris, od limunastog mirisa matičnjaka, aromatičnog komorača ili slatkastog mirisa kamilice koji vraća u djetinjstvo.

Iako uzgoj začina spada pod jednostavan uzgoj bilja, potrebno je znati uvjete za rast svakog začina i ljekovitog bilja pojedinačno. Zahvaljujući detaljnim uputama koje smo pripremili, uspješno uzgojite bilo koji začin.

Popis začina

  • Anis
  • Boražina ili borač
  • Bosiljak
  • Češnjak ili bijeli luk
  • Cimet
  • Crni kim
  • Đumbir
  • Estragon
  • Gorušica
  • Hren
  • Kardamom
  • Kim
  • Klinčić
  • Komorač ili koromač
  • Kopar
  • Korijander
  • Kumin
  • Kurkuma
  • Limunska trava ili citronela
  • Ljupčac
  • Lovor
  • Majčina dušica
  • Matičnjak ili melisa
  • Mažuran
  • Medvjeđi luk
  • Metvica ili menta
  • Muškatni oraščić
  • Origano
  • Papar
  • Pastrnjak
  • Pelin
  • Peršin
  • Piskavica
  • Ružmarin
  • Šafran
  • Sladić
  • Slatki pelin
  • Timijan
  • Vanilija
  • Vlasac
  • Vrisak ili čubar
  • Zvjezdasti anis

Za svaku od ovih vrsta začina možete saznati kada je idealno vrijeme za njihovu sadnju, kako pripremiti tlo, kako i koliko često ih zalijevati i prihranjivati.

Začinsko bilje označava svaku vrstu bilja koja se koristi u kulinarstvu ili u ljekovite svrhe, tako da je popis takvog bilja jako dugačak. Uključuje jednogodišnje biljke, zeljaste biljke, grmlje, trajnice i drveće. Začini se uzgajaju i koriste od davnina za čuvanje hrane i začinjavanje jela te kao dodatak u izradi kozmetičkih proizvoda i lijekova.

Iako je širok izbor začina dostupan i u trgovinama, ne postoji ništa ljepše kada se svježi i mirisni mogu ubrati u vlastitom vrtu, a osim za začinjavanje jela i pripremu čajeva, mogu se koristiti za izradu mirisnih potpurija ili punjenje ukrasnih biljnih jastuka.

Kao i sve ostale biljke, i začine bi trebalo uzgajati u uvjetima koji su najsličniji njihovom prirodnom staništu. Jedino tako možemo biti sigurni da smo uzgojili zdrave biljke.

Većina začina potječe sa sunčanih sredozemnih područja pa im je potrebno osigurati puno sunca i propusno tlo. Neke vole djelomičnu sjenu i vlažne predjele, stoga, prilikom odabira koji će se začin posaditi u vrtu, potrebno je odabrati onaj kojem se mogu omogućiti najbolji uvjeti za rast i razvoj.

Začinsko bilje se može uzgajati na raznim mjestima. Dovoljan je i mali komad vrta, a može se posaditi i u posudama na balkonu. Ne zauzima puno prostora, a estetski izgleda privlačno. Sve začine za koje se planira koristiti u kuhinji ili za pripremu ljekovitih pripravaka, potrebno je posaditi što dalje od onečišćenja, automobila i kućnih ljubimaca.

Preporučuje se da one biljke koje se često koristite u kulinarstvu posade u gredice kako bi se uvijek moglo raspolagati većim količinama. Peršin i kopar najbolje će rasti u gredicama jer se konstantno bere i sije i ne preporučuje se presađivati ih.

Većina začina dobro će rasti u posudama, od glinenih do visećih, a važno je jedino da posuda ima otvore za drenažu i da se prije sadnje na dno položi dobar propusni materijal. Najbolje biljke za rast u posudama su majčina dušica, peršin, vlasac, lovor i ružmarin.

U nekim slučajevima cvjetovi začina se mogu upotrijebiti u svrhu jestive dekoracije, a to su borač, vlasac ili neven. Svima je zajedničko da su jednostavne za uzgoj, a privlačnog su izgleda.

Mnoge aromatične biljke, poput kamilice, matičnjaka, mente, mogu se jednostavno ubrati u vrtu, preliti kipućom vodom i uživati u zdravom čaju.

U skoro svim dijelovima svijeta, začinsko bilje se koristi i u svrhu liječenja. Naglasit ćemo metvicu, koja se lako uzgaja, a njezino ljekovito djelovanje je višestruko. Snažan je antiseptik, blagi anestetik te je idealna za liječenje bolova u trbuhu i svih ostalih probavnih tegoba.

Mnoge biljke blagotvorno djeluju i na ljepotu i zdravlje kože, a u kozmetičke svrhe najčešće se koriste kamilica, limunska trava, lavanda i ružmarin i druge od kojih se izrađuju kreme, hidrolati, tonici, šamponi i ostali kozmetički proizvodi.

Foto: mattyphotographyy/Pixabay

Primarni stupac

Novije

mrkva

Mrkva

kamilica

Kamilica

pir-u-polju

Pir

iris, perunika

Iris ili perunika

gipsofila

Gipsofila

glavica češnjaka

Češnjak ili bijeli luk

ciklama

Ciklama

butternut tikva

Butternut tikva

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka