• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Industrijske biljke
  • Uređenje vrta
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
zvjezdasti anis

Zvjezdasti anis

Autor: Marija

  • 1 Vrste anisa
  • 2 Uzgoj zvjezdastog anisa
    • 2.1 Slaganje kultura
    • 2.2 Zalijevanje
    • 2.3 Gnojidba
    • 2.4 Razmnožavanje
    • 2.5 Presađivanje
    • 2.6 Pomlađivanje
    • 2.7 Tlo
    • 2.8 Klima
  • 3 Sadnja zvjezdastog anisa
    • 3.1 Vrijeme sadnje
    • 3.2 Sadnja iz sjemena
    • 3.3 Sadnja sadnice
    • 3.4 Uzgoj u vrtu
    • 3.5 Uzgoj u stakleniku
    • 3.6 Uzgoj u posudama
  • 4 Održavanje i njega
    • 4.1 Faza mirovanja
    • 4.2 Održavanje nasada
    • 4.3 Prorjeđivanje
    • 4.4 Rezidba
    • 4.5 Berba
    • 4.6 Skladištenje
  • 5 Bolesti
  • 6 Štetnici
  • 7 Upotreba zvjezdastog anisa
    • 7.1 Kulinarstvo
    • 7.2 Kozmetika
    • 7.3 Medicina
  • 8 Povijest
  • 9 Zanimljivosti

Zvjezdasti anis (lat. Illicium verum) zimzeleno je drvo koje se uzgaja zbog aromatičnog začina po kojem je dobio ime. Klasificiran je u porodicu šisandrovki, relativno nepoznatu na našem području, koja je ime dobila po rodu šisandra. Većinom je rasprostranjena na području Kine, Japana ili južne Azije, a poznatije vrste su zvjezdasti anis i kadsura.

Zvjezdasti anis se još naziva i kineski anis zbog mjesta rasta. Iako u svom nazivu ima anis, u potpunosti su nesrodne biljke, pa je zvjezdasti anis prije povezan s magnolijom. Latinsko ime je dobio prema riječi illicio što znači omamiti, dok kinesko ime dobiva zbog osam krakova i u prijevodu znači osam rogova.

Vazdazeleno je drvo koje može doseći 8 m visine. Drvo je izrazito dugovječno, pa može rađati i sto godina, ali mu je potrebno 6 godina da dobije prve plodove. Raste veoma razgranato, pa liči na grm. Grane su mu tanke i glatke, lagano savinute i smeđe sive boje. Listovi su tamnozelene boje, lagano ušiljeni prema vrhu i voštani na dodir ravnih rubova. Cvjeta žutim, ružičastim ili crvenkastim cvijetom, velike čaške i primamljivog mirisa. Plodovi su osmokraki i isprva zeleni te spojenih krakova, ali zreli postaju smeđe boje i krakovi im se odvajaju, a sjemenka dozrijeva iznutra. Može rađati nekoliko puta godišnje ako mu odgovara klima.

Zvjezdasti anis raste na području Kine i Vijetnama, iako je danas raširen i na području Sjeverne Amerike. Iako je kao biljna vrsta rijetko uzgajan u našim krajevima, njegov je plod dobro poznat kao začin. Zbog svoje je popularnosti raširen diljem svijeta, a koristi se u svim svjetskim kuhinjama.

Vrste anisa

Illicium, kako se u narodu naziva anisovo stablo, ima tridesetak vrsta rasprostranjenih po dijelu Azije, sjeverne i srednje Amerike i Kariba. S obzirom na to da se svi ne uzgajaju kao začin, neke vrste nisu toliko poznate. Najčešće ih se uzgaja iz hortikulturalnih svrha zbog grmolikog izgleda, a neke se koriste za izradu esencijalnih ulja. U nastavku donosimo najznačajnije vrste.

Illicium anisatum

Ova se vrsta još naziva i japanski zvjezdasti anis ili sveto stablo anisa, a najviše raste na području Japana. Grmolikog je rasta i cvjeta bijelim cvjetovima, pa se uzgaja i kao ukrasan grm. Plodovi su mu otrovni, pa su se koristili za trovanje i izlov ribe ili kao pesticidi. Konzumacija uzrokuje propadanje bubrega i probavnog trakta, ali se koristio kod dentalnih problema.

Illicium floridanum

Ova je vrsta poznata i pod imenom ljubičasti anis ili anis s Floride, s obzirom na to da raste na području SAD-a. Cvijet mu je ljubičasto crvene boje i tankih latica, a listovi tamnozelene boje s voštanim odsjajem. Uzgaja se kao ukrasna biljka, a zgnječeni cvijet imam iris kao začin anisa.

Illicium henryi

Illicium henryi je još jedna močvarna vrsta koja ima u potpunosti otvoren cvijet s manjim i nazubljenim laticama. Najčešće je ružičaste boje, a latice su dvobojne. Boja je najtamnija u sredini latice te prelazi u svjetliju na rubovima. Ima intenzivan miris kada joj se zgnječi list, ali su plodovi otrovni za ljude.

Illicium leiophyllum

Ova je vrsta autohtona za područje Hong Konga, a zanimljiv je po relativnom neuglednom cvijetu čije su latice zelenkaste boje i sliče mladicama lista. Listovi su mu uski i voštani na dodir, a biljka može narasti nekoliko metara u visinu tvoreći zimzeleno stablo. Plodovi su mirisni, ali neupotrebljivi.

Illicium guajaibonense

Illicium guajaibonense se pojavljuje na Kubi gdje raste kao samonikla i autohtona biljka. Cvijet mu je crvenkaste boje, iako manji nego kod drugih vrsta. List mu je duguljast i tamnozelene boje te zgnječen ima slatkast miris koji podsjeća na začin anisa. Koristio se kao prirodan lijek protiv nekih oboljenja ili bolova, kao što su menstrualni simptomi.

Illicium wardii

Endemska vrsta s područja Mianmara koja je popularna zbog velikog i ukrasnog cvijeća. Raste kao grm do 2 m te je poznata po bogatoj krošnji. Cvijet je najčešće bijele ili žute boje i intenzivnog mirisa.

Illicium parviflorum

Ova se vrsta naziva i žuto drvo anisa ili močvarni zvjezdasti anis. Raste na područjima močvare diljem Floride, vazdazelen je i može narasti i do 7 m. Drvo i listovi imaju sladak miris sličan sladiću. Cvijet je žute boj te raste kao nepravilne latice iz zelene čaške. Biljka voli jako vlažna tla, posebno močvarna, a najviše se uzgaja zbog izdržljivosti kao živi zid. Za razliku od pravog zvjezdastog anisa je otrovna.

Illicium tenuifolium

Vrsta koja raste na području Indokine i Malezije te voli područja tropskih kišnih šuma. Za razliku od drugih, veoma je invazivna i može narasti i do 15 m. Ako se orezuje, cvjetat će crvenim cvjetovima slatkastog mirisa. Problem je ako se biljka ne održava jer može smetati okolnim strukturama.

Illicium ternstroemioides

Illicium ternstroemioides raste na području Vijetnama. Za razliku od drugih vrsta, listovi su joj veliki i perasti te svijetlozelene boje. Raste u močvarnim područjima ili blizini rijeke u tropskim šumama. Plod je zvjezdast s 12 ili 14 krakova i sadrži sjemenke koje su otrovne za upotrebu.

Uzgoj zvjezdastog anisa

U našem području zvjezdasti anis se ne uzgaja, ali to nije razlog da se ne započne navika uzgoja. Kako biste ga pravilno uzgojili, pročitajte općenite savjete koji mogu pomoći.

Slaganje kultura

S obzirom na činjenicu da zvjezdasti anis raste u tropskim šumama, dobro se snalazi među drugim biljnim vrstama i lako se prilagođava okolišu u kojem je okružen drvećem. Zbog sličnih potreba, dobro raste uz citruse - limun, mandarine, naranče i klementine. Ipak, veoma je osjetljiv na blizinu crnogorice koja kiseli tlo, pa takvu kombinaciju treba izbjegavati.

Zalijevanje

Zvjezdasti anis je biljka tropske klime i voli rasti uz rijeke ili u močvarnim područjima, pa je potrebno osigurati veću količinu vode za pravilan rast. Zalijevanje mora biti redovito, što znači održavanje supstrata mokrim. Smanjuje se jedino tijekom zime, kada se zalijeva jednom tjedno. Uvenuće listova prvi je pokazatelj manjka vode te je odmah treba nadoknaditi. Biljka se mora zalijevati kišnicom ili demineraliziranom vodom.

Gnojidba

Gnojidba ovisi o tipu tla, pa siromašnija tla zahtijevaju bolju jesensku pripremu. Tijekom jesenske obrade je poželjno dodati organsko gnojivo koje će obogatiti tlo i donijeti potrebne minerale. Tijekom kasnijeg uzgoja je potrebno gnojiti jednom, u proljeće, a najbolje je koristiti tekuća gnojiva. Biljka ne zahtijeva puno gnojiva za rast.

Razmnožavanje

Zvjezdasti anis se razmnožava sjemenkama ili reznicama. Najčešći način razmnožavanja je sjetva sjemenki, ali se reznicama brže postižu plodovi. Kada se biljka razmnožava reznicama, s drveta je potrebno odrezati jednogodišnju reznicu koja ima više od 3 lista te ukliniti listove s donjeg dijela stabljike. Donji se dio stavlja u supstrat, a za brže puštanje korijena može se ostaviti tjedan dana u vodi ili se uvaljati u hormone rasta. Supstrat u kojem biljka raste potrebno je održavati vlažnim, a mladi sadnicu držati na mjestu sobne temperature.

Presađivanje

Zvjezdasti anis raste sporo, ali tijekom rasta ima tendenciju širiti se, pa ga je potrebno na vrijeme presaditi. Presađivanje se vrši u proljeće, u prosjeku svakih 2 - 3 godine ili kad korijen ispuni prostor u kojem raste. Tijekom presađivanja je potrebno odstraniti višak zemlje s korijena te ga ukopati na istu razinu na kojoj je i bio. Nakon presađivanja ga je potrebno obilno zaliti.

Pomlađivanje

Pomlađivanje uključuje tradicionalno odvajanje bolesnih, oštećenih ili osušenih grančica. Tijekom uklanjanja je potrebno koristiti oštre škare kako bi se grančice ispravno uklonile.

Tlo

Zvjezdasti anis voli neutralna do slabo kisela tla. Najviše mu odgovaraju duboka, bogata i humusna tla koja imaju nekoliko slojeva raspadajućih tvari. S obzirom na to da je biljka kišne šume, voli crnicu i kompost. Treba mu osigurati rahlo tlo za rast i dobru dreniranost, iako neke biljke uspijevaju i na močvarnom tlu. Prije sadnje je tlo potrebno dobro obraditi i ukloniti ostatke korijena druge biljke ili korov te ga razrahliti. Dobra kombinacija tla je i s pijeskom jer on osigurava prozračnost tlu.

Klima

Zvjezdasti anis biljka je tople i vlažne klime te ne može uspjeti u umjerenim ili hladnim kontinentalnim klimama. Podnosi i posolicu, ali mu je za uzgoj na moru potrebno osigurati dovoljan dotok vode. Voli stabilnu i toplu klimu, polusjenovita mjesta s umjerenom izloženošću suncu. Ako raste u hladnijim krajevima, može biti i na izravnom suncu. Potrebno ga je zaštititi od izravnog i hladnog vjetra.

Sadnja zvjezdastog anisa

Posaditi zvjezdasti anis nije lagan zadatak, a traži i dug period kako bi se biljka razvila. U nastavku donosimo neke savjete kako to čim ispravnije postići.

Vrijeme sadnje

Zvjezdasti anis sadi se u proljeće ili početkom ljeta, pa je idealno doba za sadnju svibanj. Voli relativno visoke temperature, pa mu odgovara rast na 20°C. Ne podnosi mraz niti temperature ispod nule. Iako će preživjeti temperature do -10°C, to može značajno oštetiti biljku i usporiti rast.

Sadnja iz sjemena

Zvjezdasti anis se može uzgojiti iz sjemena ako je ono svježe jer starenjem gubi klijavost. Sjetvu je najbolje obaviti u zasebnim plastičnim kontejnerima kako bi svaka biljka razvila korijen. Provjera klijavosti sjemena se može provjeriti u vodi, ono sjeme koje pluta je potrebno ukloniti. Sjeme se stavlja u supstrat te se ravnomjerno zalije. Potrebno ga je držati na sobnoj temperaturi kako bi proklijalo, a potrebno mu je 1 - 2 mjeseca. Tijekom klijanja je biljku potrebno stalno i ravnomjerno zalijevati te držati na svjetlom mjestu.

Sadnja sadnice

Biljka koja se uzgaja kao sadnica tek nakon godinu dana može biti presađena na konačno mjesto rasta. Prilikom sadnje sadnice, najbolje je odabrati onu s razvijenim korijenom i presaditi je u isti tip tla u kojem je do sada rasla. Sadnica raste sporije, pa ne traži konstantno presađivanje. Također, uzgojem sadnice se prije mogu pojaviti prvi plodovi, jer biljka ima plodove tek 6 godina nakon sjetve.

Uzgoj u vrtu

Na našem je području biljku nemoguće uzgojiti na otvorenom jer nije otporna na niske temperature. Ako se sadi na otvorenom, potrebno je odabrati dobro zaštićeno mjesto koje će štiti od izravnog i hladnog vjetra. Također, biljci treba dovoljno sunca kako bi se ravnomjerno zagrijala. Kod uzgoja na otvorenom je potrebno osigurati navodnjavanje kap po kap ili biljku redovito zalijevati.

Uzgoj u stakleniku

U svim područjima koja klimatski ne odgovaraju zvjezdastom anisu ga je moguće i poželjno uzgojiti u stakleniku. Kod uzgoja u stakleniku, važno je osigurati bogato tlo i način navodnjavanja, najbolje je koristiti sustav kap po kap. Također, biljci treba osigurati dovoljno danjeg svjetla, što zahtjeva i upotrebu umjetne rasvjete ako je potrebno. Temperaturu je potrebno održavati na 15°C, a tijekom toplijih razdoblja ga je moguće u potpunosti provjetravati.

Uzgoj u posudama

Za uzgoj u zatvorenim prostorijama, zvjezdasti anis je najbolje uzgajati u posudama. Najbolje ga je uzgojiti iz reznica, a treba odabrati posudu s rupama na dnu kako bi višak vode jednostavno iscurio. Za uzgoj je najbolje humusna i rahla zemlja, a u proljeće je mladu biljku potrebno prihranjivati umjerenim gnojivom. Biljku je potrebno redovito zalijevati i ispod posude osigurati tanjur s kamenjem na kojem leži posuda, a njega ispuniti vodom koja će isparavanjem povećati vlažnost. Biljku je potrebno držati na polusjenovitom mjestu, dalje od izvora grijanja i ljeti je se može iznijeti na balkon ili otvoreno. Naravno, potrebno ju je postepeno iznositi kako izravno sunce ne bi uništilo listove.

Održavanje i njega

Zvjezdasti anis je lijepa grmolika biljka koja ne traži puno održavanja, a može imati i hortikulturalnu svrhu. U nastavku donosimo savjete kako ju ispravno njegovati i održavati.

Faza mirovanja

Zvjezdasti anis miruje od rujna do veljače, pa ga je tijekom tog razdoblja potrebno zaštititi od hladnoće. Tlo je potrebno pokriti malčem, a biljku unijeti u zatvoreno ili u prekriti agrotekstilom. Tijekom mirovanja je potrebno smanjiti količine vode.

Održavanje nasada

Održavanje nasada zvjezdastog anisa uključuje uklanjanje korova i prozračivanje tla. Korov je najbolje uklanjati ručno kako bi se omogućio ispravan razvoj korijena. Dobro je održavati i nisku razinu okolne trave, ako se uzgaja uz travnjak, kako bi biljka imala dovoljno zraka za rast te se spriječio nastanak bolesti. U zemlju u koju se sadi je dobro dodati pijeska kako bi bila prozračnija, ali ju je potrebno okopavati u proljeće kako bi se razbila pokorica.

Prorjeđivanje

Kod sjetve sjemenja, moguće je staviti nekoliko sjemenki u zemlju u istu posudicu. Ipak, nakon što biljke izrastu, potrebno ih je prorijediti i posaditi svaku u zaseban kontejner. S obzirom na to da zvjezdasti anis sporo raste, može se presaditi i nekoliko mjeseci od sjetve.

Rezidba

Zvjezdasti anis nije nužno obrezivati, ali se pravilnim obrezivanjem može dobiti kompaktan oblik i bujnija krošnja. Obrezivanje se vrši u jesen ili proljeće te se koristi odgovarajući oštri alat. Osim nepotrebnih, uklanjaju se i stare i osušene grane, a tendencija je osloboditi više prostora u sredini.

Berba

Zvjezdastom anisu je potrebno barem 6 godina da dobije prve plodove koje može imati naredno stoljeće. Plodovi se beru dok su zeleni, tijekom ljeta, te se suše na suncu dok ne postanu crvenkasto smeđi. Bere ih se ručno, a tijekom sušenja ih je potrebno redovito okretati.

Skladištenje

Nakon što su se plodovi osušili, potrebno je izvaditi sjemenke jer se plod koristi kao začin. Potrebno ga je držati na tamnom i suhom mjestu, dobro zatvorenog, kako ne bi gubio okus. Ako se drži na tamnom u dobro zatvorenom spremniku, može trajati i do godine dana.

Bolesti

Iako je zvjezdasti anis aromatična biljka koja tjera kukce, postoji nekoliko bolesti koje mogu uzrokovati estetske ili dugotrajnije posljedice. Iznimno je otporna biljka koja prkosi bolestima, ali u nastavku donosimo neke od mogućih zaraza.

Pjegavost lista

Pjegavost lista je česta bolest koja napada razne biljke, a najčešći uzročnik su razne gljivice koje ostaju na lišću za vrijeme vlažnog vremena. Iako bolest ne može značajnije naštetiti biljci, vidljive su mrlje na lišću koje se suše i mogu uzrokovati otpadanje lišća. Također, mogu uzrokovati i smanjenu kvalitetu plodova, pa ju je potrebno pravovremeno sanirati. Za to se koriste fungicide prije i tijekom uzgoja, a važno je zasaditi i zdravu i tretiranu mladicu.

Truljenje korijena

Truljenje korijena još je jedna bolest koju prvenstveno uzrokuju loši uvjeti za rast. Radi se o bakterijskoj infekciji koja se događa zbog pretjeranog zadržavanja vode. Kako bi se smanjio učinak oboljenja, potrebno je napraviti dobru dreniranost u zdjeli ili tlu. Također, kod prvih simptoma, koji uključuju venuće biljke i otpadanje listova, potrebno je provjeriti stanje korijena. Iako se često radi o suhom tlu koje treba vode, u slučaju da je korijen promijenio boju, potrebno je biljku presaditi u drugu posudu ili tlo.

Štetnici

Zvjezdasti anis je veoma aromatična biljka koja izlučivanjem mirisa potjeruje kukce i nametnike, pa većina nametnika koji napadaju biljku u zatvorenom ili otvorenom, kao što su uši ili puževi, ne napadaju biljku. Ipak, postoji jedan nametnik koji može napasti biljku, a u većini slučajeva se nalazi u zatvorenom prostoru.

Crveni pauk

Crveni pauk je mali insekt koji se hrani sokom biljke te se nastanjuje na naličju lista odakle siše sok iz mladica. Najčešće ga je teško vidjeti golim okom, ali radi mreže i ostavlja ličinke. Iako ne može značajnije naštetiti biljci, dovodi do kovrčanje lišća i otpadanja.

Upotreba zvjezdastog anisa

Zvjezdasti anis je popularna biljka za korištenje u kulinarstvu, kozmetici i drugim ljudskim djelatnosti. S obzirom na karakterističan miris i okus koje daje jelu, prisutan je u mnogim svjetskim kuhinjama.

Kulinarstvo

Za upotrebu u kulinarstvu se koristi plod anisa bez sjemenki koji, osim dekoracije, donosi i karakterističan okus. Može se koristiti u slatkim ili slanim kombinacijama. U slatkim jelima dodaje začinjenost i svjež okus koji podsjeća na mješavinu anisa i komorača. Na prvu ima okus slatkog korijena te nakon konzumacije ostaje snažna toplina.

Može se dodavati cijeli ili mljeven u prah. S obzirom na porijeklo, najviše se koristi u kineskoj kuhinji gdje se dodaje u juhe i temeljce te marinade za piletinu, svinjetinu i patku. Popularan je jer mesu daje karakterističnu boju i preuzima okus. U vijetnamskoj se kuhinji koristi u popularnoj juhi pho. U našoj se kuhinji upotrebljava uz morske plodove, bundevu i povrtne umake.

Posebno je popularan za aromatiziranje pića, kao što je liker od anisa, uz kuhano vino i u slatkišima. Jedan je od glavnih sastojaka temeljne kineske mješavine pet začina, a dobro se kombinira s cimetom, čilijem, đumbirom i limetom. Posebno je dobar u kompotu od kuhanog voća, kao što je šljiva ili breskva, s prženim ananasom i kuhanim smokvama, a od njega se radi i sladoled.

Kozmetika

Zvjezdasti anis se dodaje i u kozmetiku, prvenstveno zbog snažnog mirisa, pa se njime obogaćuju kupke, kreme i losioni. Može se i cijeli dodati u kupke za kupanje, pa prilikom otapanja ostaje plutati na površini vode. Također, dodaje se u kreme protiv bora, a može se napraviti i sredstvo koje se nanosi za mladenačku kožu. Koristi se i u maskama za regeneraciju i hidratizaciju kože. Često se dodaje i u parfeme i osvježivače prostorije zbog snažnog mirisa. Jedna od najčešćih upotreba je za pastu za zube jer osigurava dugotrajnu svježinu i jača desni.

Medicina

Zvjezdasti anis se koristi za pripremu čaja koji se pije zaslađen medom za dizanje imuniteta. Za pripremu čaja koristi se i suho jednogodišnje lišća. Ima i antioksidacijska svojstva te se pije u pićima za pročišćavanje organizma. Također, primijećeno je da utječe na gljivične infekcije i koristi se kao lijek protiv gljivične infekcije na koži ili noktima.

Postoje i znanstveni dokazi kojima se utvrđuje djelovanje eteričnog ulja zvjezdastog anisa na razmnožavanje i infekciju candide. Osim toga, dokazana je učinkovitost kod uklanjanja bakterija i pospješenje kod liječenja antibiotika, pa čak i djelovanje na bakteriju E. coli. Anis u prahu se tradicionalno koristi i kod povraćanja i problema s probavom. Koristi se i za prevenciju kašlja, ali i za poticanje libido kod muškaraca.

Povijest

Zvjezdasti anis je biljka s područja današnje Kine i okolnih zemalja koja se od davnina koristila zbog aromatičnog mirisa i okusa koji daje jelu. Osim u kulinarske svrhe, postao je dio ceremonija i narodne medicine. Dalje se širi svijetom, pa je spomenuto i pojavljivanje na dijelu jugozapadne Azije i Bliskog istoka. U Europi se prvi put spominje tijekom 17. stoljeća, a prvenstveno se dodavao kod proizvodnje slatkih pića. Danas ih se najviše uzgaja u Kini i Vijetnamu.

Zanimljivosti

Vrsta anisa koja je veoma slična zvjezdastom ili kineskom anisu je japanski anis. Iako su izgledom slični, plodovi su otrovni za ljude, pa mogu uzrokovati teška oštećenja. Mogu se razlikovati po puno zašiljenijim i tanjim vrhovima ploda, a u Japanu se tradicionalno pale kao tamjan.

Zanimljivo je kako se 90% uroda zvjezdastog anisa upotrebljava za proizvodnju šikiminske kiseline koja je jedna od glavnih sastavnica lijekova koji ublažavaju simptome gripe.

Foto: Kai Reschke / Pixabay 

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

mraz-na-persinu

Zaštita biljaka od hladnoće

Kako bi se izbjegle najgore posljedice mraza, vrtlari bi trebali poduzeti mjere opreza. Preporučuje se da osjetljive … [više] about Zaštita biljaka od hladnoće

lijepi vrt

Kako poboljšati svoj vrt i život općenito

Ako imate dobro osmišljen vanjski prostor, provodit ćete u njemu i više vremena. A što ste više vremena u prirodi i na … [više] about Kako poboljšati svoj vrt i život općenito

miš jede

Kako zaštititi zimnicu od glodavaca

Krajem ljeta i jeseni brojna kućanstva rado se okreću pripremi zimnice od svježeg voća i povrća koju skladište u … [više] about Kako zaštititi zimnicu od glodavaca

čokoladni kolač

Jestivo cvijeće idealno za ukrašavanje slastica

U proljeće sve voćke cvjetaju, a livade preplavljuje maslačak, jaglac, tratinčica, ljubičica i ostalo jestivo cvijeće pa … [više] about Jestivo cvijeće idealno za ukrašavanje slastica

tuja-u-posudi

Kako uzgajati četinjače u posudama

Četinjače su biljke kojima pripada crnogorično drveće i grmlje te su podrazred golosjemenjača. Karakteristične su po … [više] about Kako uzgajati četinjače u posudama

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

uzgoj duhana

Duhan

ambrozija

Ambrozija

neven

Neven

narcis

Narcis

jorgovan

Jorgovan

japanska trešnja

Japanska trešnja

margareta, ivančica

Ivančica ili margareta

hibiskus

Hibiskus

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka