Ako ste razmišljali o kupnji vrtnog roštilja od stare cigle, dobro je znati da ga možete izraditi i samostalno, za što vam je potrebno malo volje i truda, a pružit će vam mnoge prednosti. Iako je u specijaliziranim trgovinama ponuda vrtnih roštilja od stare cigle zaista raznovrsna, zašto ne biste sami sazidali roštilj od starih cigli. Tako ćete naglasiti kreativnost i sami odabrati veličinu roštilja u vašem vrtu.
Prednost zidanja roštilja je ta što sami možete birati materijal koji vam je potreban. Naime, cigle potrebne za izradu, lako se nabavljaju u skladištu građevinskog materijala, kao i rešetka za roštilj koju možete pronaći u nekoj od specijaliziranih prodavaonica za vrt. Prednost je dakako i samostalno biranje veličine i oblika roštilja na osnovu prostora koji vam je raspoloživ i na osnovu vaših želja i preferencija.
Važno je odraditi i stil oblikovanja roštilja kako bi se lijepo uklopio u vrt i kuću. Rustikalni stil oblikovanja roštilja podsjeća na tradiciju i donosi ugođaj toplog doma te je na našim prostorima nekako najpopularniji.
Postoje mnoge varijante roštilja koji su obloženi raznobojnim kamenim travertinom i boltama i glavama od kamena. Isto tako postoje i jednostavni roštilji koji mogu biti diskretno ukrašeni s prednje strane, šamotnim opekama.
Kada se kombiniraju samo dvije vrste materijala poput cementnog morta i šamotne opeke, takav stil roštilja moguće je uklopiti u razne stilove prostora. Suvremeni roštilji nerijetko imaju zaobljene linije prednjih elemenata roštilja. Nadahnuti su minimalizmom, otvorenošću s dvije strane te ravnim plohama što ih čini izuzetno interesantnima.
Zidanje roštilja od stare cigle
Prije nego što krenete sa zidanjem roštilja, potrebno je odlučiti kakvu točnu izvedbu roštilja želite.
Natkrivena ili unutarnja izvedba roštilja
Podrazumijeva da je roštilj postavljen na terasi ili balkonu u unutarnjem prostoru pod nadstrešnicom. Ako se odlučite za ovu verziju roštilja, obvezno je koristiti limenu napu iznad roštilja i cijevi koje će odvoditi dimne plinove.
Ako imate dimnjak na koji postoji mogućnost priključivanja limene nape morate obvezno obratiti pažnju na profil dimnjaka koji je potreban. Kada ugrađujete roštilj u unutarnji prostor morate također predvidjeti dovod svježeg zraka isto kao i ugradnje kutije namijenjene za pepeo.
Vanjska izvedba roštilja
Riječ je o nenatkrivenom roštilju koji je slobodno izložen svim atmosferskim i vremenskim uvjetima. Roštilj je potrebno postaviti dovoljno daleko od objekta jer dimni plinovi izlaze kroz betonsku masku. Ne možete koristiti drvene elemente jer je prisutna vlaga iz atmosfere. Roštilj morate postaviti na betonsku podlogu koja je debela minimalno 15 centimetara, a ovisi i o nosivosti terena.
Prije nego što počnete sa zidanjem roštilja, nabavite sav potreban materijal i alate.
Od materijala bit će vam potrebno:
- oko 150 komada crvene cigle
- sitni pijesak
- žica koja će vam poslužiti da spojite krajeve
- cement
- građevinski kreč za zidanje roštilja
Od alata su vam potrebni:
- kolica ili tačke za beton
- motika
- lopata
- Vaser vaga
- posuda za vodu
- mistrija (zidarska žlica) kojom se prevlači žbuka
- četiri daske dimenzija 3 x 10 cm-a i dugačkih do jednog metra
- čekić
- ekseri - za izradu rama od dasaka
Kako napraviti roštilj od stare cigle
Odabir rešetke za roštilj
Prije nego što krenete s projektom morate procijeniti i odlučiti kojih točno dimenzija će biti vaš roštilj. Preporučuje se da prije nego što započnete s izradom, kupite rešetku na kojoj ćete peći roštilj te je položite na zemlju i krenete sa zidanjem oko nje. Isto tako, prije početka radova bitno je i urediti površinu na koju ćete staviti roštilj.
Zidanje roštilja
Nakon što ste nacrtali ivice roštilja prilikom čega ne smijete zaboraviti uračunati i širinu cigle, potrebno je iskopati zemlju do dubine od otprilike 10 centimetara. Kako kasnije ne biste trebali nepotrebno čistiti, najbolje bi bilo da zemlju iskopavate na najlon. Sada od dasaka izradite ram koji će biti veličine vašeg budućeg roštilja te ga kolčićima pričvrstite za zemlju.
Nakon toga slijedi izrada betona. Stavite jednu lopatu cementa i tri lopate pijeska koje je potrebno prvo pomiješati bez vode, a potom uliti vodu i miješati kako bi dobili meku smjesu.
Beton ulijte u rupu koju ste prethodno iskopali, te upotrijebite Vaser vagu kako biste bili sigurni da će vaša betonska ploča biti u ravnini. Dobro je povremeno lupkati po daskama kako biste mogući da izađu balončići zraka. Sada je potrebno sve ostaviti kako bi se sušilo 24 sata, a povremeno možete zaliti vodom.
Nije još potrebno skidati daske oko betonske ploče. Zamiješajte vezivni materijal, odnosno malter s kojim ćete dalje raditi i to u omjeru dvije lopate cementa, pet lopata pijeska te jedna lopata kreča. Sada još jednom stavite svoju rešetku na ploču i oko nje postavite prvi red cigla, a cigle prethodno obvezno malo navlažite.
Prilikom postavljanja prvog reda cigla, koristite Vaser vagu kako bi cigle bile ravno postavljene. Ako morate neke cigle presjeći, učinite to udarcem čekića po sredini. Onaj dio cigle koji je neravan, okrenite ka unutrašnjosti zida. Nakon toga zidajte 7 do 8 redova cigle, a na krajeve, u malter stavite 2 do 3 komada isječene žice po spoju kako biste učvrstili ćoškove.
Postavljanje ložišta za roštilj
Način na koji određujete gdje ćete postaviti ložište je taj da stanete pored zida i da ložište bude u razini vaših kukova. Taj zid će se ozidati na malo drukčiji način. Dvije bočne cigle se okreću kako biste napravili police, a na te police ćete posložiti lim na kojem će biti ložište.
Mjesto za rešetku radi se na sličan način kao i mjesto za ložište. Potrebno je napraviti dva nivoa za željenu rešetku, jedan nivo koji će služiti za pečenje, a jedan za držanje roštilja toplim.
Hoćete li pripremati manju količinu hrane na roštilju ili želite vrtjeti jela na ražnju? Po tome i odlučujete koja širina ložišta vam je potrebna. Naime, uobičajeno je da manji i obiteljski roštilji imaju širinu ložišta od 60 do 100 centimetara koji bez sumnje zadovoljavaju potrebe jedne veće obitelji za vrtnim roštiljem.
Ako ipak želite peći veću količinu mesa i namirnica, širina potrebnog ložišta treba iznositi od 100 do 130 centimetara. Kako bi se postigao potpuni ugođaj roštiljanja, preporučuje se i širina ložišta od 150 centimetara. U ovom slučaju morate predvidjeti pristup s bočne strane za motor koji vrti ražanj. Na to je potrebno posebno obratiti pozornost ako ugrađujete roštilj u prostor koji je omeđen zidovima.
Ako osim klasičnog roštilja želite pripremati i peku na roštilju, za peku od promjera 40 centimetara potrebno vam je ložište dubine 70 centimetara te također širine od 70 centimetara. Prilikom biranja peke koja je većeg promjera, recimo 50-ak centimetara, morate obratiti pozornost na to da i unutrašnjost ložišta mora biti oko 10-ak centimetara većih dimenzija.
Nakon što ste završili sa zidanjem, mistrijom uređujete malter između cigli. Morate popuniti šupljine i uglačati ih kako biste spriječili da kiša ulazi u šupljine, ali i kako bi estetski izgledalo lijepo. Nakon dva do tri dana, možete ukloniti daske oko betonske ploče. Ako niste postavili ukrasne ploče, betonsku ciglu možete pobojati bojom namijenjenom za beton.
Prema vašim financijskim mogućnostima, ali i ograničenjima prostora u kojem se roštilj nalazi, pripremu hrane u zidanim roštiljima možete učiniti zanimljivom i posebno ležernim ako poželite neke od dodatnih elemenata roštilja. To su primjerice mala krušna peć, klupice pored roštilja koje vam mogu poslužiti za odlaganje hrane i pribora, metalno žarište koje je odgovarajućih dimenzija, radne plohe sa sudoperom nadohvat ruke, ledomat ili kuhalo, ugradbeni hladnjak i mnogi drugi elementi. Odličan način je i sazidati u sličnom stilu pod nadstrešnicom vrtne klupe i stol, kako bi tijekom lijepih vremenskih prilika uživali u vašem vrtu uz roštilj i ugodno društvo.
Foto: dron19/Pixabay
Odgovori