• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih savjeta i uputa kako pripremiti domaću zimnicu koja će biti jeftinija, ukusnija i zdravija od tvornički konzervirane hrane.

Ovdje se trud isplati, ali ako za pripremu koristite samo svježe, neoštećeno i najkvalitetnije voće i povrće. Natruli i oštećeni plodovi mogu izazvati kvarenje cijele zimnice, stoga plodovi, pribor i posuđe moraju biti besprijekorno čisti, a staklenke i boce sterilizirane.

Recepti za zimnicu

  • Bademovo brašno
  • Džem od jagoda
  • Džem od šumskog voća
  • Kisele paprike
  • Kiseli krastavci
  • Liker od dunja
  • Liker od jagoda
  • Liker od naranče - narančino
  • Marmelada od marelica
  • Med od maslačka
  • Pekmez od jabuka
  • Pekmez od marelica
  • Pekmez od šljiva
  • Rakija od kruške - kruškovača
  • Rakija od šljiva - šljivovica
  • Šalša
  • Sirup od bazge
  • Sirup od malina
  • Sok od limuna
  • Suhe šljive

Više recepata za zimnicu pronađite na portalu Moja Zimnica!

Vrijeme kad nije bilo zamrzivača voće i povrće se skladištilo isključivo ukiseljeno, ukuhano ili sušeno. Marmelade, džemovi, pekmezi, kompoti, turšija, ajvar, samo su neke od omiljenijih vrsta zimnica čiji nas okusi podsjećaju na djetinjstvo.

Ako se spremate na berbu povrća, postoje pravila na koje morate obratiti pozornost kako bi vaša zimnica bila kvalitetna i pripravljena samo od onih zdravih plodova.

Konzerviranje povrća moguće je soljenjem i kiseljenjem octom. Saznajte koji je od ova dva načina konzerviranja povrća pogodniji za vas.

Osim voća ili povrća, za zimnicu je moguće pripremiti i začinsko bilje, važno je znati kada ga je najbolje brati, ali i kako ga spremiti i čuvati. Aroma ljekovitih i začinskih biljaka može varirati s obzirom na uvjete rasta, doba dana i sezonu.

Zimnicu treba zaštititi od glodavaca jer oni samo čekaju priliku kako bi ušli u zatvoreni prostor u kojem im je dostupna hrana. Ako ne poduzmete preventivne mjere, mogli bi odabrati vaš dom te se poslužiti i vašom zimnicom.

I znamo da nije zimnica, ali omiljeni poklon mnogima - cvijeće - moguće je koristiti u ljekovite svrhe pripremom čajeva, sokova i sličnih pripravaka. Donosimo par savjeta za sušenje cvijeća.

Foto: jarmoluk / Pixabay

Primarni stupac

Novije

maćuhica

Maćuhica

maslina

Maslina

kalanhoa

Kalanhoa

divlji muškatni oraščić

Muškatni oraščić

marakuja

Marakuja

gavez

Gavez

plućnjak

Plućnjak

loboda

Loboda

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka