• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
sok od malina

Sirup od malina

Autor: Maja

  • 1 Recept za sirup od malina
  • 2 Sastojci za sirup
  • 3 Priprema sirupa
  • 4 Sterilizacija staklenki
  • 5 Savjeti

Volite li jesti maline? Ako je tako onda će vas sigurno oduševiti i ukusni malinovac ili sirup od malina, koji možete upotrijebiti na nekoliko različitih načina. Osim kao osvježavajući napitak, sirup od malina može poslužiti kao dodatak drugim jelima, posebice desertima, pa ga tako možete upotrijebiti kao preljev za voćnu salatu ili sladoled ili čak kao dodatak kremi za ukusnu tortu. Zdraviji je i svježiji nego kupovni - bez konzervansa i bez umjetnih aroma i boja.

Ljetne vrste malina beru se ljeti (srpanj i kolovoz), a dvoredne, jesenske maline od početka jeseni (kraj rujna) do pojave prvog mraza. Kako bi produljili trajnost namirnice, berite samo suhe plodove. Maline su jako osjetljivo voće i teško ih je skladištiti na duže vrijeme stoga su idealne za ukuhavanje u žele, marmeladu i sirup, a možete koristiti svježe ili zamrznute maline.

Ako ste raspoloženi za pripremanje ukusnog napitka, slijedi nekoliko korisnih informacija koje će vam olakšati cijeli posao.

Recept za sirup od malina

Za ovaj jednostavan recept za sirup od malina potrebna su vam samo 2 sastojka i sirup od malina bez ikakvih konzervansa bit ćete gotov u roku 15 minuta.

Sastojci za sirup

  • 500 g šećera
  • 500 g malina

Priprema sirupa

  1. Operite maline i usitnite ih u sokovniku ili blenderu. Nakon što ste ih samljeli potrebno ih je odložiti u hladnjak i ostaviti preko noći.
  2. Drugi dan odvojite sok od koštica i kože, a to možete najbolje uz pomoć gaze.
  3. Kada ste procijedili sok i odvojili sve ono što bi kasnije moglo zasmetati, ulijte sok u lonac koji ćete potom staviti na vatru (prije nego krenete zagrijavati stavite šećer).
  4. Pustite da se kuha na laganoj vatri uz neprekidno miješanje i tako sve dok ne prokuha. Dovoljno je kuhati do 15 minuta.

Prije nego krenete ulijevati sok važno je da ste pripremili posebne staklene boce, koje ste prije morali oprati, osušiti i dobro zagrijati.

Sterilizacija staklenki

Prije nego ulijete vrući sirup, staklenke (i poklopce) je potrebno dobro oprati (s više ispiranja čistom vodom) te sterilizirati. Sterilizirati ih možete u pećnici na otprilike 100-150°C, 10-ak minuta (okrenute otvorom prema dolje).

Pažljivo ih vadite i koristite rukavicu kako se ne bi opekli jer su staklenke vruće te ih odmah okrenite uspravno kako bi izašla sva preostala vlaga. Možete ih okrenuti i ponovno staviti u pećnicu za brže sušenje na 2 - 3 minute.

Ako imate staklenke s hermetičkim poklopcem, smanjite vrijeme u pećnici zbog gume.

Sada možete dobiveni malinovac sipati u boce i zatvoriti čepom te koristiti po potrebi za slasne deserte kao što su, na primjer, muffini od malina, cheesecake s malinama, osvježavajuću tortu s malinama i jogurtom ili sočnu tortu od malina i čokolade.

Savjeti

Ako pravite veću količinu sirupa i želite da vam dulje traje, tijekom kuhanja dodajte ocijeđeni sok 1/4 limuna Ovako pripremljen sirup od malina se izvrsno slaže s pjenušcem, dodajte mu par malina i listića mente i imat ćete savršen ljetni koktel.

Ako želite gušći sirup koji ćete moći koristiti kao preljev preko palačinki ili sladoleda, kuhajte ga par minuta duže. Konzistencija koju dobijete nakon 15 minuta kuhanja savršena je za miješanje u napitke.

Pokušajte sa sirupom aromatizirati limunadu ili seltzer i napravite talijansku sodu od maline.

Ako želite zdraviju verziju koristite smeđi šećer umjesto bijelog.

Izvor: Moja Zimnica, Foto: silviarita / Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

mahovina

Kako se riješiti mahovine u vrtu

Mahovina je malena, nježna, niska biljka bez cvijeta koja ima običnu stabljiku i listove te slab korijen. Mahovina … [više] about Kako se riješiti mahovine u vrtu

staklenik-u-dvoristu

Uzgoj povrća u gradu

Nema ništa ljepše nego jesti svježe ubrano povrće iz svoga vrta. Većina ljudi u gradu se pomirila s činjenicom da ne … [više] about Uzgoj povrća u gradu

povrtnjak

Plodored u vrtu

Plodored u vrtu je organizirana izmjena kultura na istom tlu. Povrtne kulture obično se smjenjuju kroz vrijeme od tri do … [više] about Plodored u vrtu

ružmarin

10 vanjskih biljaka koje je lako održavati

Zadovoljstvo koje iskusan vrtlar uživa je rezultat strpljenja, vremena i iskustva: pokušaja i pogrešaka, isprobavajući … [više] about 10 vanjskih biljaka koje je lako održavati

uređenje dvorišta

Ideje za jeftino uređenje dvorišta

Dvorište je moguće urediti na jednostavan i jeftin način, a da pri tom jako lijepo izgleda. U nastavku vam donosimo … [više] about Ideje za jeftino uređenje dvorišta

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

Najbolji mini bager za 5.000 eura: što odabrati i zašto?

tartufi

Tartufi

vinka cvijet

Vinka

trnina, trnjina

Trnina ili trnjina

šimšir

Šimšir

zlatni puzavac

Zlatni puzavac

platana

Platana

biljka lan

Lan

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka