• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
sok od malina

Sirup od malina

Autor: Maja

  • 1 Recept za sirup od malina
  • 2 Sastojci za sirup
  • 3 Priprema sirupa
  • 4 Sterilizacija staklenki
  • 5 Savjeti

Volite li jesti maline? Ako je tako onda će vas sigurno oduševiti i ukusni malinovac ili sirup od malina, koji možete upotrijebiti na nekoliko različitih načina. Osim kao osvježavajući napitak, sirup od malina može poslužiti kao dodatak drugim jelima, posebice desertima, pa ga tako možete upotrijebiti kao preljev za voćnu salatu ili sladoled ili čak kao dodatak kremi za ukusnu tortu. Zdraviji je i svježiji nego kupovni - bez konzervansa i bez umjetnih aroma i boja.

Ljetne vrste malina beru se ljeti (srpanj i kolovoz), a dvoredne, jesenske maline od početka jeseni (kraj rujna) do pojave prvog mraza. Kako bi produljili trajnost namirnice, berite samo suhe plodove. Maline su jako osjetljivo voće i teško ih je skladištiti na duže vrijeme stoga su idealne za ukuhavanje u žele, marmeladu i sirup, a možete koristiti svježe ili zamrznute maline.

Ako ste raspoloženi za pripremanje ukusnog napitka, slijedi nekoliko korisnih informacija koje će vam olakšati cijeli posao.

Recept za sirup od malina

Za ovaj jednostavan recept za sirup od malina potrebna su vam samo 2 sastojka i sirup od malina bez ikakvih konzervansa bit ćete gotov u roku 15 minuta.

Sastojci za sirup

  • 500 g šećera
  • 500 g malina

Priprema sirupa

  1. Operite maline i usitnite ih u sokovniku ili blenderu. Nakon što ste ih samljeli potrebno ih je odložiti u hladnjak i ostaviti preko noći.
  2. Drugi dan odvojite sok od koštica i kože, a to možete najbolje uz pomoć gaze.
  3. Kada ste procijedili sok i odvojili sve ono što bi kasnije moglo zasmetati, ulijte sok u lonac koji ćete potom staviti na vatru (prije nego krenete zagrijavati stavite šećer).
  4. Pustite da se kuha na laganoj vatri uz neprekidno miješanje i tako sve dok ne prokuha. Dovoljno je kuhati do 15 minuta.

Prije nego krenete ulijevati sok važno je da ste pripremili posebne staklene boce, koje ste prije morali oprati, osušiti i dobro zagrijati.

Sterilizacija staklenki

Prije nego ulijete vrući sirup, staklenke (i poklopce) je potrebno dobro oprati (s više ispiranja čistom vodom) te sterilizirati. Sterilizirati ih možete u pećnici na otprilike 100-150°C, 10-ak minuta (okrenute otvorom prema dolje).

Pažljivo ih vadite i koristite rukavicu kako se ne bi opekli jer su staklenke vruće te ih odmah okrenite uspravno kako bi izašla sva preostala vlaga. Možete ih okrenuti i ponovno staviti u pećnicu za brže sušenje na 2 - 3 minute.

Ako imate staklenke s hermetičkim poklopcem, smanjite vrijeme u pećnici zbog gume.

Sada možete dobiveni malinovac sipati u boce i zatvoriti čepom te koristiti po potrebi za slasne deserte kao što su, na primjer, muffini od malina, cheesecake s malinama, osvježavajuću tortu s malinama i jogurtom ili sočnu tortu od malina i čokolade.

Savjeti

Ako pravite veću količinu sirupa i želite da vam dulje traje, tijekom kuhanja dodajte ocijeđeni sok 1/4 limuna Ovako pripremljen sirup od malina se izvrsno slaže s pjenušcem, dodajte mu par malina i listića mente i imat ćete savršen ljetni koktel.

Ako želite gušći sirup koji ćete moći koristiti kao preljev preko palačinki ili sladoleda, kuhajte ga par minuta duže. Konzistencija koju dobijete nakon 15 minuta kuhanja savršena je za miješanje u napitke.

Pokušajte sa sirupom aromatizirati limunadu ili seltzer i napravite talijansku sodu od maline.

Ako želite zdraviju verziju koristite smeđi šećer umjesto bijelog.

Izvor: Moja Zimnica, Foto: silviarita / Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

hranilica za ptice

Kako napraviti hranilicu za ptice od plastične boce

U vrijeme jakih i dugih zima, ptice često nemaju što za jesti jer su sve površine prekrivene snijegom ili ledom. … [više] about Kako napraviti hranilicu za ptice od plastične boce

Ideje za uređenje malih balkona i terasa

Zbog svoje veličine mali balkoni i terase često ostanu neiskorišteni. Mnogi nemaju ideje kako urediti takve prostorije … [više] about Ideje za uređenje malih balkona i terasa

glicinija penjačica

Biljke penjačice idealne za balkon

Biljke penjačice nude mnogobrojne načine da se poveća visina i raznolikost biljaka, a da se pritom potroši vrlo malo … [više] about Biljke penjačice idealne za balkon

branje-rajcica

Branje povrća za zimnicu

Berba povrća iz vlastitog vrta svojevrsna je nagrada za sav uloženi trud i vrijeme koje je bilo potrebno kako bi se … [više] about Branje povrća za zimnicu

uređenje vrta

Uređenje vrta: Vrijeme je da vaš vrt zablista

Mnoge proljeće odmah asocira na sunčano i lijepo vrijeme, 1. Maj, Uskrs, ali i pomalo uobičajeno, veliko proljetno … [više] about Uređenje vrta: Vrijeme je da vaš vrt zablista

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

japanski javor

Japanski javor

divlji kesten

Divlji kesten

božur

Božur

bor

Bor

industrijska konoplja

Industrijska konoplja

spatifilum cvijet

Spatifilum

mačja metvica

Mačja metvica

arnika

Arnika

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka