Volite li jesti maline? Ako je tako onda će vas sigurno oduševiti i ukusni malinovac ili sirup od malina, koji možete upotrijebiti na nekoliko različitih načina. Osim kao osvježavajući napitak, sirup od malina može poslužiti kao dodatak drugim jelima, posebice desertima, pa ga tako možete upotrijebiti kao preljev za voćnu salatu ili sladoled ili čak kao dodatak kremi za ukusnu tortu. Zdraviji je i svježiji nego kupovni - bez konzervansa i bez umjetnih aroma i boja.
Ljetne vrste malina beru se ljeti (srpanj i kolovoz), a dvoredne, jesenske maline od početka jeseni (kraj rujna) do pojave prvog mraza. Kako bi produljili trajnost namirnice, berite samo suhe plodove. Maline su jako osjetljivo voće i teško ih je skladištiti na duže vrijeme stoga su idealne za ukuhavanje u žele, marmeladu i sirup, a možete koristiti svježe ili zamrznute maline.
Ako ste raspoloženi za pripremanje ukusnog napitka, slijedi nekoliko korisnih informacija koje će vam olakšati cijeli posao.
Recept za sirup od malina
Za ovaj jednostavan recept za sirup od malina potrebna su vam samo 2 sastojka i sirup od malina bez ikakvih konzervansa bit ćete gotov u roku 15 minuta.
Sastojci za sirup
- 500 g šećera
- 500 g malina
Priprema sirupa
- Operite maline i usitnite ih u sokovniku ili blenderu. Nakon što ste ih samljeli potrebno ih je odložiti u hladnjak i ostaviti preko noći.
- Drugi dan odvojite sok od koštica i kože, a to možete najbolje uz pomoć gaze.
- Kada ste procijedili sok i odvojili sve ono što bi kasnije moglo zasmetati, ulijte sok u lonac koji ćete potom staviti na vatru (prije nego krenete zagrijavati stavite šećer).
- Pustite da se kuha na laganoj vatri uz neprekidno miješanje i tako sve dok ne prokuha. Dovoljno je kuhati do 15 minuta.
Prije nego krenete ulijevati sok važno je da ste pripremili posebne staklene boce, koje ste prije morali oprati, osušiti i dobro zagrijati.
Sterilizacija staklenki
Prije nego ulijete vrući sirup, staklenke (i poklopce) je potrebno dobro oprati (s više ispiranja čistom vodom) te sterilizirati. Sterilizirati ih možete u pećnici na otprilike 100-150°C, 10-ak minuta (okrenute otvorom prema dolje).
Pažljivo ih vadite i koristite rukavicu kako se ne bi opekli jer su staklenke vruće te ih odmah okrenite uspravno kako bi izašla sva preostala vlaga. Možete ih okrenuti i ponovno staviti u pećnicu za brže sušenje na 2 - 3 minute.
Ako imate staklenke s hermetičkim poklopcem, smanjite vrijeme u pećnici zbog gume.
Sada možete dobiveni malinovac sipati u boce i zatvoriti čepom te koristiti po potrebi za slasne deserte kao što su, na primjer, muffini od malina, cheesecake s malinama, osvježavajuću tortu s malinama i jogurtom ili sočnu tortu od malina i čokolade.
Savjeti
Ako pravite veću količinu sirupa i želite da vam dulje traje, tijekom kuhanja dodajte ocijeđeni sok 1/4 limuna Ovako pripremljen sirup od malina se izvrsno slaže s pjenušcem, dodajte mu par malina i listića mente i imat ćete savršen ljetni koktel.
Ako želite gušći sirup koji ćete moći koristiti kao preljev preko palačinki ili sladoleda, kuhajte ga par minuta duže. Konzistencija koju dobijete nakon 15 minuta kuhanja savršena je za miješanje u napitke.
Pokušajte sa sirupom aromatizirati limunadu ili seltzer i napravite talijansku sodu od maline.
Ako želite zdraviju verziju koristite smeđi šećer umjesto bijelog.
Izvor: Moja Zimnica, Foto: silviarita / Pixabay
Odgovori