Sušenje šljiva je jedan od najlakših načina konzerviranja šljiva koji postoji. Najviše vremena će vam zapravo oduzeti priprema i čišćenje šljiva, a sve ostalo je samo stvar provjere, okretanja i pakiranja šljiva dok se suše tijekom sljedećih 10-ak sati.
Postoji više načina kako dobiti suhe šljive, prirodni i umjetni.
Sušenje šljiva u dehidratoru
Nakon pranja, šljive narežite na polovice i uklonite koštice. Stavite polovice šljiva prema dolje na pladanj dehidratora, u jednom sloju, bez da se dodiruju. Sušite prema uputama proizvođača dehidratora, no ne na temperaturi višoj od 55°C. Ovisno o veličini šljiva, počnite ih provjeravati za 4 do 6 sati, okrećući i premještajući pladnjeve po potrebi.
Kad jedna strana izgleda suho, preokrenite ih do potpunog sušenja. Izvadite one koje su se potpuno osušile, a one još vlažne ostavite još da se suše. Provjeravajte svakih 1 - 2 sata, uklanjajte i pakirajte potpuno suhe. Kada su šljive osušene znat ćete kad pri dodiru ne osjetite vlagu, ali su i dalje savitljive.
Sušenje šljiva u pećnici
Korištenje pećnice popularan je, praktičan i jednostavan način sušenja šljiva. Pomoću malog, oštrog noža prepolovite šljive i izvadite koštice. Kako biste ubrzali proces sušenja, šljive možete izrezati i na manje komade.
Na pleh od pećnice stavite papir za pečenje i poslažite polovice ili kriške šljiva. Između svake ostavite malo prostora. Ako su šljive preblizu jedna drugoj tijekom sušenja, produžit će se proces dehidracije. Šljive će tijekom procesa sušenja ispuštati puno soka, zbog čega je bolja opcija stavljati šljive izravno na rešetku, a na podnožje pećnice pleh u koji će kapati sok. Također možete pleh obložiti folijom i staviti ga direktno ispod rešetke.
Namjestite temperaturu pećnice na najnižu temperaturu, obično je to 60°C (ili nižu) i provjerite ih svakih nekoliko sati. Okrećite ih svako malo da biste postigli ravnomjerno sušenje. Ako želite da šljive imaju taman i naboran izgled, a iznutra i dalje budu pomalo sočne i mekane, izvadite ih ranije, no ako želite da vaše šljive budu potpuno suhe, držite ih u pećnici duže. Vrijeme sušenja ovisit će o veličini šljiva i razini suhoće koju želite postići te količini soka koje šljive imaju prije nego što ih stavite u pećnicu. Važno je redovito provjeravati šljive.
Izvadite šljive iz pećnice čim pokažu razinu suhoće koja vam se sviđa. Možda ćete neke šljive trebati izvaditi ranije od ostalih. Međutim, sušenje šljiva u pećnici obično može trajati oko 8 sati.
Sušenje šljiva na suncu
Ako koristite ovu metodu, možda će vam trebati više vremena da osušite šljive od sušenja u dehidratoru ili pećnici. Međutim, sušenje šljiva na suncu je jednostavno i jeftino. Odaberite zrele šljive na kojima nema modrica ili oštećenja. Uzmite nekoliko rešetki (iz zamrzivača ili pećnice) ili bilo koji žičani pladanj koji omogućuje slobodno strujanje zraka oko šljiva.
Šljive pripremite tako da ih operete i narežete na polovice. Izvadite koštice. Složite šljive na rešetke i ostavite dovoljno prostora između polovica šljiva kako bi zrak mogao slobodno strujati oko njih. Stavite komad folije ili pleh od pećnice ispod rešetki kako biste sačuvali sok koji bude curio iz šljiva i kasnije ga upotrijebili.
Preko šljiva stavite laganu gazu kako biste zaštitili šljive od kukaca dok se suše. Stavite rešetke na toplo i suho mjesto s izravnom sunčevom svjetlosti na šljive. Vlažnost zraka mora biti niža od 60%, a lagan vjetrić pomoći će ubrzati postupak sušenja. Svako toliko okrećite polovice šljiva kako bi se svaka strana lijepo osušila, a rešetke sa šljivama unesite svaku večer unutra te ih ujutro ponovno izvadite. Šljive će vjerojatno biti osušene nakon 4 dana. Trebaju izgledati naborane i pomalo kožaste, ali ne tvrde. Ako prerežete polovice, u plodu ne bi trebalo biti vlage.
Skladištenje suhih šljiva
Nakon što su se šljive osušile napravite postupak kondicioniranja - stavite ih u staklenke na 7 dana te protresite staklenku jednom dnevno. Ako na stjenkama staklenke primijetite vlagu, šljive je potrebno još sušiti, a ako je staklenka potpuno suha, šljive možete spremiti u vrećice za zamrzavanje i skladištiti na sobnoj temperaturi u kuhinjskom ormariću ili ih možete zamrznuti.
Ako primijetite kondenzaciju na staklenkama, ali vam odgovara tekstura i okus šljiva i ne želite ih dodatno sušiti, takve šljive ne možete skladištiti na duže vrijeme na sobnoj temperaturi. Trebate ih pojesti u roku od tjedan dana ili zamrznuti.
Izvor: Moja Zimnica, Foto: David Pacey / CC
Odgovori