• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Vrtlarenje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
bademovo brašno

Bademovo brašno

Autor: Maja

  • 1 Badem za preradu
  • 2 Berba i kupovina
  • 3 Recept za bademovo brašno
  • 4 Čuvanje i skladištenje
  • 5 Savjeti
  • 6 Upotreba u kuhinji
  • 7 Ljekovita svojstva

Bademovo brašno neizostavan je sastojak mnogih ukusnih recepata. Sadrži brojne korisne tvari potrebne našem organizmu, baš kao i sami bademi. U trgovinama je često skupo, a uz malo volje i truda, lako ga je napraviti u udobnosti vlastitoga doma.

Često kada nabrajamo orašaste plodove, jedni od prvih koje spomenemo su bademi. Međutim, iznenadit će vas da su bademi zapravo drvenaste biljke iz porodice ružovki, što ih zapravo čini srodnikom voćki poput šljive, marelice i breskve. Badem je voćka, čiji je jestivi dio njezina sjemenka.

Dvije su osnovne vrste badema - slatki i gorki. Razlikuju se, osim po udjelu šećera, kojeg slatki ima više, po tome što gorki badem nije dobar za konzumaciju. Gorki badem sadrži amigdalin. Njegovom razgradnjom u probavnom sustavu razvija se toksin cijanid. Koštice brojnih jestivih biljaka sadrže amigdalin, a među njima su i marelice, nektarine, šljive i mnoge druge. Slatki badem također sadrži i veće količine ulja od gorkog badema.

Badem potječe s Bliskog Istoka, a proširio se po čitavom Sredozemlju te se uzgaja i u Kaliforniji. Kod nas se uzgaja najviše u primorskoj Hrvatskoj, a neke sorte i u kontinentalnim predjelima.

Badem za preradu

Spomenuli smo dvije glavne vrste badema, a to su slatki i gorki. Slatki badem je onaj koji je dostupan u trgovinama i kojega koristimo u svrhu dobivanja bademovog brašna. Gorki badem se može koristiti za dobivanje određenih prehrambenih namirnica, no on mora proći kroz proces obrade kojim se otklanjaju rizične i štetne tvari koje sadrži.

Brojne su sorte slatkog badema, a međusobno se razlikuju prema čvrstoći ljuske i vremenu dozrijevanja. Bilo koja sorta slatkog badema koju pronađete u trgovini bit će dobra za izradu bademovog brašna.

Berba i kupovina

Ako imate mogućnost branja badema, to ćete raditi ili ručno ili uz pomoć stroja, ovisno o tome kolika količina vam je dostupna. Dozrijevanjem biljke, lupina puca i plodovi ispadaju van te se po tome zna da je vrijeme za berbu. Neke sorte ne dozrijevaju jednoliko. Ovisno o sorti, badem može cvjetati već u siječnju. Međutim, zbog niskih temperatura, propada cvijet, što uništava plod.

Zato su danas većinom zastupljene sorte koje cvjetaju kasnije, a dozrijevaju u jesen. Ubrane plodove badema potrebno je očistiti kako bi se dobila jestiva unutrašnjost.

Očišćene bademe lako je nabaviti u trgovačkim centrima koji u ponudi imaju prehrambene namirnice ili brojnim trgovinama zdravom prehranom.

Recept za bademovo brašno

Za bademovo brašno nije dovoljno samo usitniti bademe. Bitni su proces blanširanja i dobar blender. Ovisno koliku količinu badema imate, toliko ćete dobiti bademovog brašna. Možete računati da ćete otprilike dobiti 10-15% manje bademovog brašna od početne količine badema, jer dio badema je ljuska koja se oguli i veći komadići koji vam ostanu prilikom obrade. Od količine badema u ovom receptu, dobit ćete približno 450 grama bademovog brašna.

Sastojci

  • 500 g otkoštenih badema

Priprema

  1. Bademe je potrebno prvo blanširati. U posudu ulijte vode i prokuhajte, a zatim u ključalu vodu dodajte bademe.
  2. Prokuhajte bademe jednu minutu i procijedite kroz cjedilo.
  3. Bademe u cjedilu isperite hladnom vodom kako biste ih ohladili.
  4. Ohlađene bademe ćete lako oguliti. Lagano uklonite mekanu ljusku dok ne budu potpuno bijele boje.
  5. Tako oguljene bademe stavite u posudu. Preporučuje se posuda za pečenje u pećnici jer ih možete sve rasporediti u jedan sloj kako bi se lijepo posušili.
  6. Ostavite bademe da se suše preko noći. Bitno je da se bademi dobro osuše kako mljevenjem ne biste dobili maslac.
  7. Sljedeći dan posušene bademe sameljite u blenderu. Sameljite dio po dio kako biste izbjegli dugotrajnu obradu u blenderu.
  8. Pazite da ne meljete bademe predugo - miksajte ih po nekoliko sekundi dok ne dobijete fini, sitni prah, sličan teksturi pijeska.
  9. Prilikom miksanja u blenderu, dobro ih je i malo protresti kako bi se svi komadi ravnomjerno samljeli.
  10. Prah je potrebno dodatno prosijati kroz fino sito. Time ćete eliminirati malo veće komade.
  11. Veće komade možete ostaviti sa strane i iskoristiti ih u pripremi jela ili ponovno na kratko staviti u blender i usitniti.
  12. Bademovo brašno možete spremiti u staklene ili plastične posudice s poklopcem, ili plastične vrećice i dobro zatvoriti.

Čuvanje i skladištenje

Bademovo brašno najbolje je čuvati u posudicama koje možete dobro zatvoriti ili plastičnoj vrećici sa zatvaračem. Čuvajte ga u hladnjaku i potrošite u roku od najviše šest mjeseci. Ako ga ne želite držati u hladnjaku, stavite ga na tamno i, po mogućnosti, hladnije mjesto, te potrošite u roku od mjesec dana.

Savjeti

Važno je da bademe u kipućoj vodi ne kuhate dulje od minutu-dvije kako ne bi počeli upijati vodu. Time bi se mogao produljiti proces sušenja, a nedovoljno osušeni bademi mogli bi rezultirati dobivanjem maslaca. Isto je važno miksati ih u blenderu u manjim količinama i postepeno, kako bi se također izbjeglo dobivanje maslaca.

Ako ste kupovali već gotovo bademovo brašno, možda ćete primijetiti malu razliku u finoći kupovnog i domaćeg brašna. To je zato što su bademi, prije nego su samljeveni, još prošli proces hladnog prešanja kojim se iz njih odstranjuje ulje.

Upotreba u kuhinji

Bademovo brašno ima veoma široku uporabu. Ono ne sadrži gluten, stoga je odlična zamjena za brašna koja ga imaju. Jedna od najpoznatijih slastica u kojima se koristi su popularni macaronsi. Slasticama daje finu teksturu, slatkasto orašast okus i sočnost. Može se pomiješati s mlijekom i napraviti griz. Od bademovog brašna pravi se i marcipan.

Osim za pravljenje raznih kolača, bademovo brašno može se koristiti i u slanim jelima. Dobar je kao dodatak varivima i povrću te može poslužiti kao zamjena za krušne mrvice prilikom paniranja mesa i ribe.

Ljekovita svojstva

Bademovo brašno je vrlo hranjivo i ima odlična nutritivna svojstva. Sadrži velik udio bjelančevina i zdravih masnoća, a manju količinu ugljikohidrata. Međutim, kao i sami bademi, prilično je kalorično. Osim toga, bademovo brašno bogato je i vitaminom E, magnezijem i kalcijem.

Budući da sadržava mnogo vitamina E, povoljno utječe na održavanje zdrave i lijepe kože, a pomaže i u sprječavanju nastajanja bora na licu. Bogat je izvor antioksidansa koji štite organizam od raznih nepovoljnih utjecaja.

Bademovo brašno, zbog malog udjela ugljikohidrata, a velikog bjelančevina, vlakana i zdravih masnoća, odlično je i za održavanje razine šećera u krvi. To ga čini dobrom namirnicom za dijabetičare, a može pomoći i u prevenciji metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Redovita konzumacija bademovog brašna pomaže i u regulaciji razine kolesterola. Razina lošeg se smanjuje, a dobrog povećava. Regulira i krvni tlak, a odličan je i za poticanje rada metabolizma što može rezultirati puno uspješnijim mršavljenjem.

Izvor: Moja Zimnica, Autor: FreeImages

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

crvene-cili-papricice

Uzgoj ljutih čili papričica na balkonu

Ako živite u stanu, a imate balkon ili terasu, ukrasite je jestivim i ljekovitom plodovima. Jedna od najboljih biljaka … [više] about Uzgoj ljutih čili papričica na balkonu

banane

Kora od banane kao prirodno gnojivo

U svim kućanstvima, u kojima je prisutan vrt, zasigurno se skuplja kompost od ostataka hrane koji čini odlično prirodno … [više] about Kora od banane kao prirodno gnojivo

afrička ljubičica

Sobno cvijeće koje voli sjenu

Kod uzgoja sobnog cvijeća i ostalog bilja uvijek postoji određeni izazov, a jedan od najčešćih s kojima se susrećemo su … [više] about Sobno cvijeće koje voli sjenu

vrtna zemlja

Važnost pH tla

Svaki dobar vrtlar mora dobro poznavati tlo koje ima u vlastitom vrtu jer je ono najvažnija značajka. Tlo daje uporište … [više] about Važnost pH tla

božićna jelka

Kako presaditi jelku nakon blagdana

Ako ste kupili živu jelku u tegli, nakon što prođu blagdani možete je lako presaditi u vaš vrt ili dvorište. No, postoji … [više] about Kako presaditi jelku nakon blagdana

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

mrkva

Mrkva

kamilica

Kamilica

pir-u-polju

Pir

iris, perunika

Iris ili perunika

gipsofila

Gipsofila

glavica češnjaka

Češnjak ili bijeli luk

ciklama

Ciklama

butternut tikva

Butternut tikva

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka