• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Vrtlarenje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
ananas

Uzgoj ananasa u stanu

Autor: Anita

  • 1 Uzgoj ananasa iz ploda
  • 2 Uzgoj ananasa u posudi
  • 3 Razmnožavanje ananasa
  • 4 Povijest i upotreba ananasa

Jedna od omiljenih slastica tijekom ljeta, ali i cijele godine je zasigurno ananas. Osim kao osvježavajuće jestivo tropsko voće, ananas se koristi i u dekorativne svrhe. Ananas je zahtjevna višegodišnja biljka kojoj joj je udovoljiti, no ipak se isplati biti strpljiv i pažljiv jer zauzvrat dobijemo ukusne i sočne plodove. Ako i vi želite uživati u divnim plodovima te sami isprobati uzgoj ananasa u stanu, potrebno je pridržavati se određenih pravila.

Uzgoj ananasa iz ploda

U trgovini ili tržnici pronađite malo krupniji i zreliji ananas, plodovi nikako ne smiju biti prethodno zamrznuti. Nakon što ste izabrali odgovarajući ananas, njegov ćete vrh s lišćem odrezati i staviti u posudu napunjenu vodom. Posudu postavite na mjesto gdje će sunce grijati biljku, a potom pričekajte pojavu korijenja.

Ako prvi način ne uspije, postoji i druga metoda koja nalaže odstranjivanje zelenog vrha koji se nalazi odmah uz plod ananasa. Nakon toga je potrebno maknuti donje listove kako bi ostali samo oni dugi listovi. Nakon što ste obavili sve korake ananas će izgledati poput poriluka. Ananas bi trebao pustiti korijenje u razmaku od 7 do 14 dana.

Također, prije sadnje korijenja u zemlju obavezno promislite o izboru tegle. Imajte na umu da ananasu treba dosta prostora kako bi nesmetano rastao i bujao. Na primjeru gdje se na plantažama sadi jedan ananas na 1 m2 možemo vidjeti koliku potrebu ananas ima za prostorom.

Osim lošeg izbora tegli, loš utjecaj na rast ananasa imaju i niske temperature. Kako bismo izbjegli takve uvjete ovu tropsku biljku dobro je posaditi u lončanicu koja će biti u stanu. Ako imate želju za sadnjom u vrtu, ananas također stavite u lončanicu koju ćete moći unositi u stan ili kuću kad god temperatura nije zadovoljavajuća.

Najidealnija temperatura za uzgoj ananasa bila bi 25°C. U kući ili stanu ananas dosegne visinu od 50 cm.

Uzgoj ananasa u posudi

Za uspješan uzgoj ananasa u saksiji bitno je da zemlja u koju će se saditi bude puna nutritivnih vrijednosti. U velikim količinama je obogatite humusom i gnojivom. Na početku gnojite zemlju s tekućim gnojivom svakih dva tjedna,  a kasnije to činite tek dva puta godišnje. Za gnojenje birajte ekološka gnojiva.

Zemlja ne smije biti previše vlažna, ali se treba redovito zalijevati. Ako je u vašem stanu zrak suh, ananas će to dobro podnijeti, no vodite računa da lišće treba prskati redovito. Što se tiče zimskih mjeseci zalijevanje se obavlja rjeđe. Između svakog zalijevanja zemlju je potrebno pustiti da se u potpunosti osuši.

Pripazite još i na zadržavanje vode u središtu lišća jer zbog prevelike količine vode dolazi do oštećenja lišća. Možda zvuči neobično, ali manje štete donijet će suhoća nego vlažnost i zadržavanje vode. Ananasu još mogu naštetiti i šiljaste uši koje mu u principu i nanose najviše štete. Njih možete spriječiti prskanjem sapunima.

Razmnožavanje ananasa

Možda će vas ovo razočarati, ali plodovi ananasa pojavit će se za dvije do tri godine. Iz cvijeta nastaje plod, a da bi se cvijet uopće pojavio, dnevno mu je potrebno osam sati dnevne svjetlosti. Potrebna je velika strpljivost kod cjelokupnog procesa uzgoja ananasa jer čak i kada se plodovi pojave, potrebno je naoružati se strpljenjem zbog toga što je plod spreman za branje tek kada iz žute boje krene poprimati smećkastu boju.

Težina zrelog ploda je između 0,3 kg do 1 kg. Do sada smo više puta istaknuli važnost utjecaja topline na ananas, no to je zaista bitno jer i plodovi će se pojaviti samo ako je dostupno dosta svjetlosti i topline.

Vrijeme rađanja biljke je u proljeće, no tada biljka ujedno i propada. Zbog propadanja ne treba očajavati jer ćete na biljci imati dvije do tri mladice koje se mogu iskoristiti za presađivanje. Nakon dvije godine listovi uvenu, poslije toga se mlade biljke odvoje i presade.

Za razmnožavanje ananasa najbolje je odstraniti čuperak listova skupa s mesom ananasa na 2 cm. Nadalje, donje listove je potrebno odvojiti od ostatka listova, odnosno u potpunosti ih otkinuti. Obično se čuperak ostavlja na nekoliko dana sušenja. U lončanicu gdje je pripremljen drenažni sloj i mješavina treseta i pijeska postavljaju se mladice te se učvršćuju s kompostom.

Sadnicu ananasa treba zaštititi tako što ćete je prekriti s najlonskom vrećicom. Jednom dnevno vrećica se miče na desetak minuta samo kako bi se biljka malo provjetrila. Kada se pojave novi listovi vrećicu možete zauvijek skinuti. Budite spremni na to da plod ananasa koji ćete uzgojiti sami kod kuće, neće biti velik niti istog oblika kao i onaj koji se kupuje u supermarketima.

Povijest i upotreba ananasa

Osim što privlači svojim izgledom, ananas ima izuzetan okus. Ova tropska biljka iz Brazila je u Europu došla krajem 17. stoljeća. Ananas je najprije stigao u Englesku gdje se uzgajao s grejpom i narančom. Isključivo su ga jeli pripadnici elite.

U Meksiku, Aziji, Africi i tropskoj Latinskoj Americi uzgaja se na veliko, dok se kod nas uvozi. U trgovinama je cijenom nešto skuplji od voća tipičnog za naša područja. Od ananasa se rade razni sokovi kao i kompoti. Osim kao svježa voćka, ananas se konzumira i u sušenom obliku. Također, mnogima je omiljen dodatak kolačima i tortama.

Autor: A.A., Foto: manfredrichter/Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

grancice-jelke

Odlaganje jelke nakon blagdana

Božićni blagdani su nezamislivi bez božićne jelke, no često nam se postavlja pitanje koje drvce je bolje, umjetno ili … [više] about Odlaganje jelke nakon blagdana

sobno bilje

Idealno vrijeme za presađivanje sobnih biljaka

Sobne biljke unose određenu dozu zelenila u naš prostor koji ga automatski čini ljepšim tijekom cijele godine, ali nas … [više] about Idealno vrijeme za presađivanje sobnih biljaka

povrce

Kako razlikovati voće od povrća

Iako ste možda uvjereni da znate koje biljke pripadaju skupini voća, a koje u skupinu povrća, glavna razlika između njih … [više] about Kako razlikovati voće od povrća

ruže u vrtu

Jesenska ili proljetnja sadnja ruža

Među ljubiteljima kraljice cvijeća, drugi naziv za ružu, često se javlja jedna velika dilema: treba li saditi ruže u … [više] about Jesenska ili proljetnja sadnja ruža

žuti listovi

Žuti listovi na biljkama

Kod uzgoja i njege biljaka nerijetko nailazimo na pojavu raznih bolesti i oštećenja, no nismo uvijek sigurni što je tome … [više] about Žuti listovi na biljkama

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

gipsofila

Gipsofila

glavica češnjaka

Češnjak ili bijeli luk

ciklama

Ciklama

butternut tikva

Butternut tikva

borovnica

Borovnica

bamija

Bamija

aronija

Aronija

rajčica

Rajčica

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka