• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Industrijske biljke
  • Uređenje vrta
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
pekmez od jabuka

Pekmez od jabuka

Autor: Maja

  • 1 Recept za pekmez od jabuka
  • 2 Sastojci za pekmez
  • 3 Priprema pekmeza
  • 4 Sterilizacija staklenki
  • 5 Pasterizacija pekmeza od jabuka
  • 6 Savjeti

Ako želite što duže uživati u okusima i mirisima domaćih jabuka, idealno rješenje je napraviti jednostavan i ukusan pekmez od jabuka i cimeta. Nakon pekmeza od šljiva jedna je od popularnijih zimnica na našem područje zbog izobilja jabuka, ali i odličnog okusa. Možete ga pripremiti s kiselim ili slatkim jabuka, ovisi o tome kakav vam okus više odgovara, a kako bi mogli odabrati, morate poznavati koje sve sorte jabuka postoje - više informacija o sortama i jabukama općenito.

Pekmez pripremljen prema našem receptu je zdrav i ukusan te ga možete koristiti u kolačima, kao nadjev za savijače i pite, dodatak žitaricama za bogatiji doručak ili kao jednostavan preljev. Uz dodatak cimeta i vanilije, bit će jedan od omiljenih u vašoj ostavi.

Ako odaberete slatku sortu jabuke, one već same po sebi sadrže dovoljnu količinu šećera, stoga nije potrebno dodavati ga. Ako se odlučite za kiseliju sortu ili tzv. divlju jabuku i čini vam se da neće biti dovoljno sladak, dodajte 500 g šećera, a za zdraviju verziju odaberite smeđi šećer ili prirodno sladilo (steviju).

Recept za pekmez od jabuka

U nastavku se nalazi recept koji možete napraviti u svako doba dana, jer za razliku od tradicionalnog dugog kuhanja pekmeza, za ovu inačicu vam je potrebno 30-40 minuta.

Sastojci za pekmez

  • 1 kg jabuka
  • cimet
  • 350 ml vode
  • 1 limun
  • 3 žlice cimeta u prahu

Priprema pekmeza

  1. Jabuke prvo ogulite, operite i nakon toga narežite na manje komadiće.
  2. Kada ste ih narezali stavite ih u blender i usitnite tako da na kraju dobijete ukusnu kašu.
  3. Dobivenoj smjesi dodajte limun, vodu i cimet te sve dobro promiješajte.
  4. Smjesu stavite da se kuha na laganoj vatri i maknite ju nakon 30 do 40 minuta.
  5. Pekmez dok je još vruć pospremite u posebne teglice, zaklopite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Sterilizacija staklenki

Prije ulijevanja vrućeg pekmeza u staklenke, potrebno ih je zajedno s poklopcima dobro oprati u vodi i sterilizirati u pećnici okrenute otvorenom prema dolje na 100-150°C desetak minuta. Staklenke će biti vruće stoga uzmite rukavicu i odmah ih okrenite otvorom prema gore kako bi vlaga mogla izaći. Vratite ih u pećnicu na brzo sušenje na 2-3 minute na istoj temperaturi.

Za staklenke koje imaju hermetički poklopac smanjite vrijeme steralizacije i temperaturu pećnice kako ne bi oštetili gumu na poklopcu.

Pasterizacija pekmeza od jabuka

Nakon sterilizacije staklenki, a nakon ulijevanja vrućeg pekmeza u njih, potrebno je napraviti pasterizaciju - stvaranje vakuma u staklenkama. S obzirom na to da kod zimnica koje se pripremaju ukuhavanjem ovaj postupak nije inače potreban jer vrući zrak iz pekmeza u vrućoj staklenci sam vakumira staklenku. Staklenke zatvorite i okrenite dnom prema dolje te ih umotajte u deku i ostavite da se postepeno ohlade na sobnoj temperaturi.

Savjeti

Ako za staklenke nemate odgovarajuće poklopce, teglice s pekmezom stavite na najnižu rešetku u prethodno zagrijanu pećnicu i ostavite da se "peče" sve dok se na vrhu pekmeza ne stvori korica.

Imajte na umu da će pekmez prilikom kuhanja špricati, pa zdjelu u kojoj kuhate zatvorite poklopcem i zadnjih par minuta kuhajte na laganoj vatri.

Ako vam se učini da je pekmez previše rijedak, dodajte mu džem fix ili želatinu (pripremite ga prema uputama na vrećici).

Foto: congerdesign / Pixabay 

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

crna ruža

Najljepše cvijeće u crnoj boji

Zbog predivnog izgleda i raznobojnih nijansi, cvijeće unosi radost i energiju u naš dom i vrt. A jeste li znali da … [više] about Najljepše cvijeće u crnoj boji

uzgoj u plasteniku

Njega biljaka u zatvorenom prostoru

Prilikom uzgoja različitih biljnih vrsta i kultivara u zatvorenom prostoru, prisutan je manjak idealnih uvjeta koje bi … [više] about Njega biljaka u zatvorenom prostoru

vrtlarenje

Kalendar sadnje povrća

Kalendar povrtnih biljaka koje možete posaditi u svom vrtu te ostale smjernice o tome kako se pobrinuti za pripremu i … [više] about Kalendar sadnje povrća

cvijeće u tegli

Kako lako očistiti posude za cvijeće od terakote

Terakota je materijal najpoznatiji za izradu posuda za cvijeće. Od njega se izrađuju lonci, tegle i posude u koje se … [više] about Kako lako očistiti posude za cvijeće od terakote

sjetva

Kako odabrati sjeme i sadnice za vrt

Kako biste na vrijeme krenuli sa sijanjem i sadnjom u vrtu, bitno je još tijekom zime početi razrađivati plan vrta za … [više] about Kako odabrati sjeme i sadnice za vrt

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

uzgoj duhana

Duhan

ambrozija

Ambrozija

neven

Neven

narcis

Narcis

jorgovan

Jorgovan

japanska trešnja

Japanska trešnja

margareta, ivančica

Ivančica ili margareta

hibiskus

Hibiskus

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka