• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
prirodno bojanje jaja

Bojanje uskršnjih jaja prirodnim bojama

Autor: Maja

  • 1 Sastojci za bojanje uskršnjih jaja prirodnim bojama
  • 2 Proces pripravka boja
  • 3 Proces bojanja uskršnjih jaja

Svake godine, pred Uskrs, internet portali i časopisi pišu o novim načinima bojanja uskršnjih jaja, no što je s onim "starim", prirodnim načinom bojanja jaja koristeći samo ono što nam je priroda dala?

Uskrs je novo rađanje, plodnost i obilje, pa zašto se ne bismo potpuno okrenuli prirodi i odbacili industrijske boje i naljepnice?

Vaša kuhinja je već sigurno potpuno opremljena za ovaj pothvat i dobiti prirodne boje je moguće bez da uopće izađete iz udobnosti vašeg doma. Prehrambeni proizvodi kao što su crveni kupus, ljuska luka (lukovica), i kava se mogu koristiti za pretvaranje običnih bijelih jaja u šarene uskršnje dragulje. Djeca će se posebno radovati ovom "projektu" jer su oni, po prirodi, pravi mali "istraživači" i sigurni smo da će im biti zanimljivo otkriti koje sve različite boje mogu stvoriti.

Sastojci za bojanje uskršnjih jaja prirodnim bojama

Sastojci

  • Jaja
  • Crveni kupus: 4 šalice sjeckanog kupusa
  • Kurkuma: 3 žlice kurkume
  • Ljuska luka / lukovica: 4 šalice ljuske od luka (od oko 12 glavica luka)
  • Repa: 4 šalice sjeckane repe
  • Kava: 1 šalica jake crne kave (umjesto vode)

Dodatno

  • Veći lonac
  • Manje zdjelice ili staklenke
  • Metalna žlica
  • Ubrusi
  • Mjesto za odlaganje obojanih jaja

Proces pripravka boja

  • Odaberite sredstvo za bojanje (u količini navedenoj iznad) i stavite ga u veći lonac
  • Dodajte 1 litru vode i 2 žlice octa (ako je potrebno više vode za pokrivanje sastojaka proporcionalno dodajte i količinu octa)
  • Zakuhajte vodu, a zatim smanjite plin/temperaturu
  • Pustite sastojke da odstoje u prokuhanoj vodi 30 minuta
  • Procijedite obojanu vodu u zdjelu ili teglice u kojoj ćete bojati jaja

Proces bojanja uskršnjih jaja

Prehrambeni proizvodi ponekad mogu proizvesti neočekivane boje stoga nemojte biti iznenađeni ako, na primjer, od crvenog kupusa dobijete plava jaja. Koristite sljedeći vodič za postizanje boje koje želite:

  • Tamno zlatna - Kuhati jaja u kurkumi, 30 minuta
  • Brončana/tamno narančasta boja - Kuhati jaja u otopini od lukovice, 30 minuta
  • Tamno smeđa boja - Kuhati jaja u crnoj kavi, 30 minuta
  • Svjetlo žuta - Potopite prethodno kuhana jaja u otopini od kurkume (rashlađenoj na sobnoj temperaturi), 30 minuta
  • Narančasta - Potopite prethodno kuhana jaja u otopinu lukovice (rashlađenoj na sobnoj temperaturi), 30 minuta
  • Svjetlo smeđa -Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu crne kave (rashlađenoj na sobnoj temperaturi), 30 minuta
  • Svjetlo roza - Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu od repe (rashlađenu na sobnoj temperaturi), 30 minuta
  • Svjetlo plava - Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu od kupusa (rashlađenu na sobnoj temperaturi), 30 minuta
  • Tamno plava - Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu od kupusa (na sobnoj temperaturi) i ostaviti preko noći
  • Boja lavande - Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu od repe (rashlađenu na sobnoj temperaturi), 30 minuta, a zatim kratko (30 sekundi) u otopinu od kupusa
  • Žuto-zelena - Potopite prethodno kuhana jaja u otopinu od kurkume (rashlađenoj na sobnoj temperaturi), a zatim u otopinu od kupusa na 5 sekundi
  • Boja lososa - Potopite prethodno kuhana jaja u otopinu kurkume (rashlađenu na sobnoj temperaturi) 30 minuta, a zatim u otopinu ljuske luka na 30 minuta.

Foto: Pezibear/Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

Ideje za uređenje malih balkona i terasa

Zbog svoje veličine mali balkoni i terase često ostanu neiskorišteni. Mnogi nemaju ideje kako urediti takve prostorije … [više] about Ideje za uređenje malih balkona i terasa

sadnja biljaka

Kalendar sadnje voća

Voće se može saditi od sjemena ili cijepljenjem, a vi odaberite ono koje će najbolje uspijevati s obzirom na kvalitetu … [više] about Kalendar sadnje voća

mahovina

Kako se riješiti mahovine u vrtu

Mahovina je malena, nježna, niska biljka bez cvijeta koja ima običnu stabljiku i listove te slab korijen. Mahovina … [više] about Kako se riješiti mahovine u vrtu

povrce

Kako razlikovati voće od povrća

Iako ste možda uvjereni da znate koje biljke pripadaju skupini voća, a koje u skupinu povrća, glavna razlika između njih … [više] about Kako razlikovati voće od povrća

ograda od živice

Živice koje brzo rastu

Ako ste odlučili svoj vrt ukrasiti "zelenom ogradom", živica kao zimzelena ograda je idealno rješenje. Živica brzo raste … [više] about Živice koje brzo rastu

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

maćuhica

Maćuhica

maslina

Maslina

kalanhoa

Kalanhoa

divlji muškatni oraščić

Muškatni oraščić

marakuja

Marakuja

gavez

Gavez

plućnjak

Plućnjak

loboda

Loboda

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka