• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
prirodno bojanje jaja

Bojanje uskršnjih jaja prirodnim bojama

Autor: Maja

  • 1 Sastojci za bojanje uskršnjih jaja prirodnim bojama
  • 2 Proces pripravka boja
  • 3 Proces bojanja uskršnjih jaja

Svake godine, pred Uskrs, internet portali i časopisi pišu o novim načinima bojanja uskršnjih jaja, no što je s onim "starim", prirodnim načinom bojanja jaja koristeći samo ono što nam je priroda dala?

Uskrs je novo rađanje, plodnost i obilje, pa zašto se ne bismo potpuno okrenuli prirodi i odbacili industrijske boje i naljepnice?

Vaša kuhinja je već sigurno potpuno opremljena za ovaj pothvat i dobiti prirodne boje je moguće bez da uopće izađete iz udobnosti vašeg doma. Prehrambeni proizvodi kao što su crveni kupus, ljuska luka (lukovica), i kava se mogu koristiti za pretvaranje običnih bijelih jaja u šarene uskršnje dragulje. Djeca će se posebno radovati ovom "projektu" jer su oni, po prirodi, pravi mali "istraživači" i sigurni smo da će im biti zanimljivo otkriti koje sve različite boje mogu stvoriti.

Sastojci za bojanje uskršnjih jaja prirodnim bojama

Sastojci

  • Jaja
  • Crveni kupus: 4 šalice sjeckanog kupusa
  • Kurkuma: 3 žlice kurkume
  • Ljuska luka / lukovica: 4 šalice ljuske od luka (od oko 12 glavica luka)
  • Repa: 4 šalice sjeckane repe
  • Kava: 1 šalica jake crne kave (umjesto vode)

Dodatno

  • Veći lonac
  • Manje zdjelice ili staklenke
  • Metalna žlica
  • Ubrusi
  • Mjesto za odlaganje obojanih jaja

Proces pripravka boja

  • Odaberite sredstvo za bojanje (u količini navedenoj iznad) i stavite ga u veći lonac
  • Dodajte 1 litru vode i 2 žlice octa (ako je potrebno više vode za pokrivanje sastojaka proporcionalno dodajte i količinu octa)
  • Zakuhajte vodu, a zatim smanjite plin/temperaturu
  • Pustite sastojke da odstoje u prokuhanoj vodi 30 minuta
  • Procijedite obojanu vodu u zdjelu ili teglice u kojoj ćete bojati jaja

Proces bojanja uskršnjih jaja

Prehrambeni proizvodi ponekad mogu proizvesti neočekivane boje stoga nemojte biti iznenađeni ako, na primjer, od crvenog kupusa dobijete plava jaja. Koristite sljedeći vodič za postizanje boje koje želite:

  • Tamno zlatna - Kuhati jaja u kurkumi, 30 minuta
  • Brončana/tamno narančasta boja - Kuhati jaja u otopini od lukovice, 30 minuta
  • Tamno smeđa boja - Kuhati jaja u crnoj kavi, 30 minuta
  • Svjetlo žuta - Potopite prethodno kuhana jaja u otopini od kurkume (rashlađenoj na sobnoj temperaturi), 30 minuta
  • Narančasta - Potopite prethodno kuhana jaja u otopinu lukovice (rashlađenoj na sobnoj temperaturi), 30 minuta
  • Svjetlo smeđa -Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu crne kave (rashlađenoj na sobnoj temperaturi), 30 minuta
  • Svjetlo roza - Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu od repe (rashlađenu na sobnoj temperaturi), 30 minuta
  • Svjetlo plava - Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu od kupusa (rashlađenu na sobnoj temperaturi), 30 minuta
  • Tamno plava - Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu od kupusa (na sobnoj temperaturi) i ostaviti preko noći
  • Boja lavande - Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu od repe (rashlađenu na sobnoj temperaturi), 30 minuta, a zatim kratko (30 sekundi) u otopinu od kupusa
  • Žuto-zelena - Potopite prethodno kuhana jaja u otopinu od kurkume (rashlađenoj na sobnoj temperaturi), a zatim u otopinu od kupusa na 5 sekundi
  • Boja lososa - Potopite prethodno kuhana jaja u otopinu kurkume (rashlađenu na sobnoj temperaturi) 30 minuta, a zatim u otopinu ljuske luka na 30 minuta.

Foto: Pezibear/Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

biljka za ured

Kako odabrati biljke za ured

S biljkama u uredu ćete učiniti svoj poslovni prostor bogat kisikom, smanjit ćete negativno razmišljanje te ćete … [više] about Kako odabrati biljke za ured

pribor za vrtlarenje

Vrtlarenje kao antistres terapija

Želite li poboljšati svoje raspoloženje, imunitet i zdravlje te se jednostavno boriti protiv stresa, vrtlarenje je pun … [više] about Vrtlarenje kao antistres terapija

uzgoj-gljiva

Uzgoj gljiva na talogu od kave

Gljive su u mnogim domovima rado pripremane namirnice, pogotovo ako su ubrane samostalno, jer tada čine poseban užitak. … [više] about Uzgoj gljiva na talogu od kave

žuti listovi

Žuti listovi na biljkama

Kod uzgoja i njege biljaka nerijetko nailazimo na pojavu raznih bolesti i oštećenja, no nismo uvijek sigurni što je tome … [više] about Žuti listovi na biljkama

smrznuti grm ruže

Kako pripremiti ruže za zimu

Ruže se ubrajaju u najstarije cvijeće i do danas se broji 150 vrsta i nekoliko tisuća sorti ruža. Ruže možemo pronaći u … [više] about Kako pripremiti ruže za zimu

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

biljka lan

Lan

visibaba

Visibaba

jela

Jela

hortenzija

Hortenzija

plodovi duda

Dud

pasji trn

Pasji trn

impatiens - lijepi dečko

Impatiens (Lijepi dečko)

čuvarkuća

Čuvarkuća

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka