• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
prirodno bojanje jaja

Bojanje uskršnjih jaja prirodnim bojama

Autor: Maja

  • 1 Sastojci za bojanje uskršnjih jaja prirodnim bojama
  • 2 Proces pripravka boja
  • 3 Proces bojanja uskršnjih jaja

Svake godine, pred Uskrs, internet portali i časopisi pišu o novim načinima bojanja uskršnjih jaja, no što je s onim "starim", prirodnim načinom bojanja jaja koristeći samo ono što nam je priroda dala?

Uskrs je novo rađanje, plodnost i obilje, pa zašto se ne bismo potpuno okrenuli prirodi i odbacili industrijske boje i naljepnice?

Vaša kuhinja je već sigurno potpuno opremljena za ovaj pothvat i dobiti prirodne boje je moguće bez da uopće izađete iz udobnosti vašeg doma. Prehrambeni proizvodi kao što su crveni kupus, ljuska luka (lukovica), i kava se mogu koristiti za pretvaranje običnih bijelih jaja u šarene uskršnje dragulje. Djeca će se posebno radovati ovom "projektu" jer su oni, po prirodi, pravi mali "istraživači" i sigurni smo da će im biti zanimljivo otkriti koje sve različite boje mogu stvoriti.

Sastojci za bojanje uskršnjih jaja prirodnim bojama

Sastojci

  • Jaja
  • Crveni kupus: 4 šalice sjeckanog kupusa
  • Kurkuma: 3 žlice kurkume
  • Ljuska luka / lukovica: 4 šalice ljuske od luka (od oko 12 glavica luka)
  • Repa: 4 šalice sjeckane repe
  • Kava: 1 šalica jake crne kave (umjesto vode)

Dodatno

  • Veći lonac
  • Manje zdjelice ili staklenke
  • Metalna žlica
  • Ubrusi
  • Mjesto za odlaganje obojanih jaja

Proces pripravka boja

  • Odaberite sredstvo za bojanje (u količini navedenoj iznad) i stavite ga u veći lonac
  • Dodajte 1 litru vode i 2 žlice octa (ako je potrebno više vode za pokrivanje sastojaka proporcionalno dodajte i količinu octa)
  • Zakuhajte vodu, a zatim smanjite plin/temperaturu
  • Pustite sastojke da odstoje u prokuhanoj vodi 30 minuta
  • Procijedite obojanu vodu u zdjelu ili teglice u kojoj ćete bojati jaja

Proces bojanja uskršnjih jaja

Prehrambeni proizvodi ponekad mogu proizvesti neočekivane boje stoga nemojte biti iznenađeni ako, na primjer, od crvenog kupusa dobijete plava jaja. Koristite sljedeći vodič za postizanje boje koje želite:

  • Tamno zlatna - Kuhati jaja u kurkumi, 30 minuta
  • Brončana/tamno narančasta boja - Kuhati jaja u otopini od lukovice, 30 minuta
  • Tamno smeđa boja - Kuhati jaja u crnoj kavi, 30 minuta
  • Svjetlo žuta - Potopite prethodno kuhana jaja u otopini od kurkume (rashlađenoj na sobnoj temperaturi), 30 minuta
  • Narančasta - Potopite prethodno kuhana jaja u otopinu lukovice (rashlađenoj na sobnoj temperaturi), 30 minuta
  • Svjetlo smeđa -Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu crne kave (rashlađenoj na sobnoj temperaturi), 30 minuta
  • Svjetlo roza - Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu od repe (rashlađenu na sobnoj temperaturi), 30 minuta
  • Svjetlo plava - Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu od kupusa (rashlađenu na sobnoj temperaturi), 30 minuta
  • Tamno plava - Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu od kupusa (na sobnoj temperaturi) i ostaviti preko noći
  • Boja lavande - Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu od repe (rashlađenu na sobnoj temperaturi), 30 minuta, a zatim kratko (30 sekundi) u otopinu od kupusa
  • Žuto-zelena - Potopite prethodno kuhana jaja u otopinu od kurkume (rashlađenoj na sobnoj temperaturi), a zatim u otopinu od kupusa na 5 sekundi
  • Boja lososa - Potopite prethodno kuhana jaja u otopinu kurkume (rashlađenu na sobnoj temperaturi) 30 minuta, a zatim u otopinu ljuske luka na 30 minuta.

Foto: Pezibear/Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

uzgoj jagoda na balkonu

Uzgoj i sadnja jagoda na balkonu - sve što trebate znati

Jagode su jedno od omiljenijih voćaka za uzgoj u posudi, a najviše zbog toga što se zaista vidno može uočiti njihov … [više] about Uzgoj i sadnja jagoda na balkonu - sve što trebate znati

kiseljenje-krastavaca

Konzerviranje povrća za zimnicu

Svi oni koji se odluče na konzerviranje povrća uzgojenog u vlastitom vrtu ili samo kupljenim za tu namjenu, znaju koliko … [više] about Konzerviranje povrća za zimnicu

božićna jelka

Kako presaditi jelku nakon blagdana

Ako ste kupili živu jelku u tegli, nakon što prođu blagdani možete je lako presaditi u vaš vrt ili dvorište. No, postoji … [više] about Kako presaditi jelku nakon blagdana

fontane

Fontane u dvorištu – sve što trebate znati

Fontane u dvorištu zasigurno pridonose ljepšem izgledu jer tekuća voda u svaki vrtni prostor unosi čaroban ugođaj. … [više] about Fontane u dvorištu – sve što trebate znati

čokoladni kolač

Jestivo cvijeće idealno za ukrašavanje slastica

U proljeće sve voćke cvjetaju, a livade preplavljuje maslačak, jaglac, tratinčica, ljubičica i ostalo jestivo cvijeće pa … [više] about Jestivo cvijeće idealno za ukrašavanje slastica

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

Najbolji mini bager za 5.000 eura: što odabrati i zašto?

tartufi

Tartufi

vinka cvijet

Vinka

trnina, trnjina

Trnina ili trnjina

šimšir

Šimšir

zlatni puzavac

Zlatni puzavac

platana

Platana

biljka lan

Lan

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka