Svake godine, pred Uskrs, internet portali i časopisi pišu o novim načinima bojanja uskršnjih jaja, no što je s onim "starim", prirodnim načinom bojanja jaja koristeći samo ono što nam je priroda dala?
Uskrs je novo rađanje, plodnost i obilje, pa zašto se ne bismo potpuno okrenuli prirodi i odbacili industrijske boje i naljepnice?
Vaša kuhinja je već sigurno potpuno opremljena za ovaj pothvat i dobiti prirodne boje je moguće bez da uopće izađete iz udobnosti vašeg doma. Prehrambeni proizvodi kao što su crveni kupus, ljuska luka (lukovica), i kava se mogu koristiti za pretvaranje običnih bijelih jaja u šarene uskršnje dragulje. Djeca će se posebno radovati ovom "projektu" jer su oni, po prirodi, pravi mali "istraživači" i sigurni smo da će im biti zanimljivo otkriti koje sve različite boje mogu stvoriti.
Sastojci za bojanje uskršnjih jaja prirodnim bojama
Sastojci
- Jaja
- Crveni kupus: 4 šalice sjeckanog kupusa
- Kurkuma: 3 žlice kurkume
- Ljuska luka / lukovica: 4 šalice ljuske od luka (od oko 12 glavica luka)
- Repa: 4 šalice sjeckane repe
- Kava: 1 šalica jake crne kave (umjesto vode)
Dodatno
- Veći lonac
- Manje zdjelice ili staklenke
- Metalna žlica
- Ubrusi
- Mjesto za odlaganje obojanih jaja
Proces pripravka boja
- Odaberite sredstvo za bojanje (u količini navedenoj iznad) i stavite ga u veći lonac
- Dodajte 1 litru vode i 2 žlice octa (ako je potrebno više vode za pokrivanje sastojaka proporcionalno dodajte i količinu octa)
- Zakuhajte vodu, a zatim smanjite plin/temperaturu
- Pustite sastojke da odstoje u prokuhanoj vodi 30 minuta
- Procijedite obojanu vodu u zdjelu ili teglice u kojoj ćete bojati jaja
Proces bojanja uskršnjih jaja
Prehrambeni proizvodi ponekad mogu proizvesti neočekivane boje stoga nemojte biti iznenađeni ako, na primjer, od crvenog kupusa dobijete plava jaja. Koristite sljedeći vodič za postizanje boje koje želite:
- Tamno zlatna - Kuhati jaja u kurkumi, 30 minuta
- Brončana/tamno narančasta boja - Kuhati jaja u otopini od lukovice, 30 minuta
- Tamno smeđa boja - Kuhati jaja u crnoj kavi, 30 minuta
- Svjetlo žuta - Potopite prethodno kuhana jaja u otopini od kurkume (rashlađenoj na sobnoj temperaturi), 30 minuta
- Narančasta - Potopite prethodno kuhana jaja u otopinu lukovice (rashlađenoj na sobnoj temperaturi), 30 minuta
- Svjetlo smeđa -Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu crne kave (rashlađenoj na sobnoj temperaturi), 30 minuta
- Svjetlo roza - Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu od repe (rashlađenu na sobnoj temperaturi), 30 minuta
- Svjetlo plava - Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu od kupusa (rashlađenu na sobnoj temperaturi), 30 minuta
- Tamno plava - Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu od kupusa (na sobnoj temperaturi) i ostaviti preko noći
- Boja lavande - Potopiti prethodno kuhana jaja u otopinu od repe (rashlađenu na sobnoj temperaturi), 30 minuta, a zatim kratko (30 sekundi) u otopinu od kupusa
- Žuto-zelena - Potopite prethodno kuhana jaja u otopinu od kurkume (rashlađenoj na sobnoj temperaturi), a zatim u otopinu od kupusa na 5 sekundi
- Boja lososa - Potopite prethodno kuhana jaja u otopinu kurkume (rashlađenu na sobnoj temperaturi) 30 minuta, a zatim u otopinu ljuske luka na 30 minuta.
Foto: Pezibear/Pixabay
Odgovori