Pekmez od šljiva možda je i najpopularniji pekmez općenito. Donosimo vam par savjeta kako ga možete skuhati na klasičan način ili u pećnici, sve što trebate znati o sterilizaciji staklenki i kako dodatno pasterizirati pekmez, u slučaju da ga poželite sami napraviti. Sam postupak odvija se jednostavnim koracima, a potrebno je samo pridržavati se zadanog.
Kod odabira šljiva vrijedi pravilo što zrelije to bolje. Bolje je koristiti šljive koje su na rubu kvarenja nego pretvrde šljive. Ako šljive berete sa vlastitog stabla, najbolje su one koje otpadaju na dodir ili one koje su već pale na zemlju. Macerirajte ih preko noći. U nekim receptima šljive i šećer se mogu pomiješati izravno u loncu i odmah početi kuhati. Na kraju se šljive raspadnu i možete napraviti pekmez, ali proces je puno lakši ako šljive dan prije macerirate i ostavite da odstoje preko noći u šećeru u hladnjaku kako bi šećer izvukao sokove ukusa i otopio se. Pekmez će se brže skuhati i tako će imati svježiji, manje "kuhani", okus.
Ako su šljive zrele, koristiti manje šećera. S obzirom na to da šećer doprinosi pravilnoj teksturi pekmeza, morate dodati sekundarno sredstvo za želiranje koje djeluje čak i bez šećera. Možete koristiti želatinu ili kupovni pektin čime ćete isključiti potrebu za većim količinama šećera.
Recept za pekmez od šljiva
Sastojci
- 3 kg šljiva
- 1/2 vrećice želatine
- 1/2 kg šećera
Priprema
- Dobro operite šljive, izvadite koštice i prepolovite ih.
- U posudi u kojoj ćete kuhati pomiješajte šljive i šećer i ostavite da stoje u šećeru u hladnjaku preko noći.
- Ako ne volite ostatke kožice od šljiva u pekmezu, sameljite ih na mašinu za meso prije dodavanja šećera.
- Dodajte šećer i, uz mješanje da vam šljive ne zagore, kuhajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu (dok se šljive ne raspadnu), za što će biti potrebno otprilike 3 sata (ovisno o količini šljiva koju pripremate i jeste li ih samljeli ii ne).
- Ako vam ostanu veliki komadi kožice, pekmez (pred kraj kuhanja) možete dodatno usitniti štapnim mikserom.
Priprema u pećnici
Ako ne želite stalno razmišljati o miješanju pekmeza, onda savjetujemo pripremu u pećnici.
- Šljive očistite i operite, dodajte šećer i stavite u malo dublju posudu.
- Zagrijte pećnicu na 250°C i stavite posudu sa šljivama.
- Ako se bojite da će vam pekmez zaprljati pećnicu, ne brinite.
- Ako koristite dovoljno duboku posudu, pećnica će vam ostati čista, no ako je plića, kada šljive počnu "kuhati" slobodno smanjite temperaturu na 150°C.
- Samo pečenje ovisi o količini šljiva koju pripremate, ali obično se radi o 1,5 - 2 sata što je puno kraće nego klasično kuhanje i nećete imati obavezu miješati ga.
Sterilizacija staklenki
Prije nego ulijete vrući pekmez, staklenke (i poklopce) je potrebno dobro oprati (s više ispiranja čistom vodom) te sterilizirati. Sterilizirati ih možete u pećnici na otprilike 100°C - 150°C 10-ak minuta (okrenute otvorom prema dolje).
Pažljivo ih vadite i koristite rukavicu kako se ne bi opekli jer su staklenke vruće te ih odmah okrenite uspravno kako bi izašla sva preostala vlaga. Možete ih okrenuti i ponovno staviti u pećnicu za brže sušenje na 2 - 3 minute.
Ako imate staklenke s hermetičkim poklopcem, smanjite vrijeme u pećnici zbog gume.
Pasterizacija
Nakon što ulijete vruć pekmez u steralizirane staklenke, potreban je postupak kojim ćete napraviti vakum u staklenkama nakon zatvaranja, a to možete pasterizacijom. Kod kuhanih zimnica ovaj postupak inače nije potreban jer će vrući zrak u kombinaciji s vrućom staklenkom automatski napraviti vakum i dovoljno će biti da ih napunjene i zatvorene samo umotate u deku, deblji ručnik ili stolnjak.
No, ako su vam se staklenke prohladile do vremena kada ste u njih sipali pekmez, dodatna vrućina, kako biste bili sigurni da su staklenke hermetički zatvorene, neće biti naodmet. Prije nego ih zatvorite, napunjene teglice na kratko vrijeme još vratite u pećnicu (100°C) na otprilike 20 - 30 minuta kako bi se uhvatila korica na vrhu. Izvadite ih i još tople odmah dobro zatvorite i zamotajte u deku, deblji, veći ručnik ili stolnjak kako bi se pekmez postepeno ohladio.
Vrijeme pripreme zaista nije moguće točno i jednostavno procijeniti. Za pasterizaciju voća (otprilike 1 litra) bit će vam potrebno cca 35 minuta na 80°C, ali nećete progriješiti i ako ih ostavite koju minutu duže. Pri dužem pasteriziranju postupak ponovno prelazi u sterilizaciju čime nećete, ni najmanje, utjecati na kvalitetu namirnice, čak štoviše, svakako će vam produžiti samu trajnost pekmeza.
Čuvajte na na hladnom i suhom mjestu.
Savjeti
Pred kraj kuhanja možete dodati i slatke začine kao što su cimet ili štapić vanilije za dodatno aromatiziranje klasičnog domaćeg pekmeza od šljiva.
Ako želite pripremiti zdravu varijantu pekmeza od šljiva, svakako preporučujemo da šećer zamijenite, na primjer, stevijom. Imajte na umu da 1 g stevije mijenja 12 g šećera, a sam omjer ovisi o tome koju zapravo steviju koristite. Najsigurnije je provjeriti točne iznose na samoj ambalaži.
Izvor: Moja Zimnica, Foto: RitaE from Pixabay
Odgovori