• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Samoniklo bilje
  • Grmlje
  • Drveće
  • Industrijske biljke
  • Sukulenti
  • Uređenje vrta
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva

Autor: Maja

  • 1 Recept za pekmez od šljiva
  • 2 Sastojci za pekmez
  • 3 Priprema pekmeza
    • 3.1 Postupak izrade pekmeza od šljiva
    • 3.2 Postupak za pripremu u pećnici
  • 4 Sterilizacija staklenki
  • 5 Pasterizacija pekmeza od šljiva
  • 6 Savjeti

Svi se zasigurno sjećate domaćih pekmeza koje su spremale naše bake i mame. Danas, kada zamiriši taj poznati miris domaćeg svima nam isti tren navru uspomene tih prošlih vremena kada smo odrastali.

Među najpopularnijim domaćim proizvodima zasigurno se ubraja i pekmez od šljiva. U slučaju da ga poželite sami napraviti donosimo vam par savjeta kako ga možete skuhati na klasičan način ili u pećnici, sve što trebate znati o sterilizaciji staklenki i kako dodatno pasterizirati pekmez. Sam postupak odvija se jednostavnim koracima, a potrebno je samo pridržavati se zadanog.

Recept za pekmez od šljiva

Sastojci za pekmez

  • 3 kg šljiva
  • pola vrećice želatine
  • 1/2 kg šećera

Priprema pekmeza

Postupak izrade pekmeza od šljiva

  1. Prvo što trebate napraviti je dobro oprati šljive i izvaditi koštice. Nakon toga ih je potrebno samljeti, osim ako ne volite i ostatke kožice od šljiva u pekmezu, onda ih slobodno možete odmah takve (bez mljevenja) kuhati u loncu s debelim dnom.
  2. Dodajte šećer i, uz mješanje da vam šljive ne zagore, kuhajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu (dok se šljive ne raspadnu). Za to će biti potrebno otprilike 4 sata (ovisno o količini šljiva koju pripremate).

Ako vam ostanu veliki komadi kožice, pekmez (pred kraj kuhanja) možete dodatno usitniti štapnim mikserom.

Postupak za pripremu u pećnici

Ako ne želite stalno razmišljati o miješanju pekmeza, onda savjetujemo pripremu u pećnici.

  1. Šljive očistite i operite, dodajte šećer i stavite u malo dublju posudu.
  2. Zagrijte pećnicu na 250ºC i stavite posudu sa šljivama. Ako se bojite da će vam pekmez zaprljati pećncu, ne brinite. Ako koristite dovoljno duboku posudu, pećnica će vam ostati čista, no ako je plića, kada šljive počnu "kuhati" slobodno smanjite temperaturu na 150°C.
  3. Samo pečenje ovisi o količini šljiva koju pripremate, ali obično se radi o sat i pol do dva sata što je puno kraće nego klasično kuhanje i nećete imati obavezu miješati.

Sterilizacija staklenki

Prije nego ulijete vrući pekmez, staklenke (i poklopce) je potrebno dobro oprati (s više ispiranja čistom vodom) te sterilizirati. Sterilizirati ih možete u pećnici na otprilike 100°C - 150°C 10-ak minuta (okrenute otvorom prema dolje). Pažljivo ih vadite i koristite rukavicu kako se ne bi opekli jer su staklenke vruće te ih odmah okrenite uspravno kako bi izašla sva preostala vlaga. Možete ih okrenuti i ponovno staviti u pećnicu za brže sušenje na 2 - 3 minute.

Ako imate staklenke s hermetičkim poklopcem, smanjite vrijeme u pećnici zbog gume.

Pasterizacija pekmeza od šljiva

Nakon što ulijete vruć pekmez u steralizirane staklenke, potreban je postupak kojim ćete napraviti vakum u staklenkama nakon zatvaranja, a to možete pasterizacijom. Kod kuhanih zimnica ovaj postupak inače nije potreban jer će vrući zrak u kombinaciji s vrućom staklenkom automatski napraviti vakum i dovoljno će biti da ih napunjene i zatvorene samo umotate u deku, deblji ručnik ili stolnjak.

No, ako su vam se staklenke prohladile do vremena kada ste u njih sipali pekmez, dodatna vrućina, kako biste bili sigurni da su staklenke hermetički zatvorene, neće biti naodmet. Prije nego ih zatvorite, napunjene teglice na kratko vrijeme još vratite u pećnicu (100°C) na otprilike 20 - 30 minuta kako bi se uhvatila korica na vrhu. Izvadite ih i još tople odmah dobro zatvorite i zamotajte u deku, deblji, veći ručnik ili stolnjak kako bi se pekmez postepeno ohladio.

Vrijeme pripreme zaista nije moguće točno i jednostavno procijeniti. Za pasterizaciju voća (otprilike 1 litra) bit će vam potrebno cca 35 minuta na 80°C, ali nećete progriješiti i ako ih ostavite koju minutu duže. Pri dužem pasteriziranju postupak ponovno prelazi u sterilizaciju čime nećete, ni najmanje, utjecati na kvalitetu namirnice, čak štoviše, svakako će vam produžiti samu trajnost pekmeza.

Čuvajte na na hladnom i suhom mjestu.

Savjeti

Pred kraj kuhanja možete dodati i slatke začine kao što su cimet ili štapić vanilije za dodatno aromatiziranje klasičnog domaćeg pekmeza od šljiva.

Ako želite pripremiti zdravu varijantu pekmeza od šljiva, svakako preporučujemo da šećer zamijenite, na primjer, stevijom. Imajte na umu da 1 gram stevije mijenja 12 grama šećera, a sam omjer ovisi o tome koju zapravo steviju koristite. Najsigurnije je provjeriti točne iznose na samoj ambalaži.

Izvor: Moja Zimnica, Foto: RitaE from Pixabay 

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

Terariji - mini vrtovi u staklenkama

Terariji, vrtovi u boci ili Wardovim kutijama svjetovi su za sebe i kad ih jednom zasadite i odlučite se na taj korak, … [više] about Terariji - mini vrtovi u staklenkama

povrce

Kako razlikovati voće od povrća

Iako ste možda uvjereni da znate koje biljke pripadaju skupini voća, a koje u skupinu povrća, glavna razlika između njih … [više] about Kako razlikovati voće od povrća

ruže u vrtu

Jesenska ili proljetnja sadnja ruža

Među ljubiteljima kraljice cvijeća, drugi naziv za ružu, često se javlja jedna velika dilema: treba li saditi ruže u … [više] about Jesenska ili proljetnja sadnja ruža

Kalendar sadnje žitarica

Saznajte kako uzgojiti i biljke čiji plodovi nisu žitarice, već sjemenke, kao što su sezam i lan, a ako se želite … [više] about Kalendar sadnje žitarica

mikrovrt

Mikro vrtovi - kako ih napraviti

Za sve urbane i prezaposlene vrtlare koji ne mogu izdvojiti vrijeme ili nemaju prostor za veliki vrt, upravo su mikro … [više] about Mikro vrtovi - kako ih napraviti

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

kamilica

Kamilica

lješnjak

Lješnjak

maslačak

Maslačak

rujevina u cvatu

Rujevina

korijander biljka

Korijander

začinsko bilje kopar

Kopar

jaglac

Jaglac

hmelj

Hmelj

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.