• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Vrtlarenje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
povrce

Kako razlikovati voće od povrća

Autor: Martina L.

  • 1 Popis voća koje je zapravo povrće i povrće koje je voće
    • 1.1 Povrće koje je voće
      • 1.1.1 Rajčica
      • 1.1.2 Avokado
      • 1.1.3 Krastavac
      • 1.1.4 Tikvica
      • 1.1.5 Grašak
      • 1.1.6 Maslina
      • 1.1.7 Bundeva
      • 1.1.8 Bamija
      • 1.1.9 Paprika
      • 1.1.10 Patlidžan
      • 1.1.11 Artičoka
    • 1.2 Voće koje je povrće
      • 1.2.1 Dinja
      • 1.2.2 Lubenica
      • 1.2.3 Jagoda
    • 1.3 Što je zajedničko voću i povrću

Iako ste možda uvjereni da znate koje biljke pripadaju skupini voća, a koje u skupinu povrća, glavna razlika između njih nije tako jednostavna i ne tiče se samo izgleda, boje i okusa. Jeste li sigurni da znate što je povrće, a što voće? Je li crvena, sočna i slatka jagoda koju volite jesti voće ili pripada nekoj drugoj skupini? A grašak? Iako pomalo slatkast, sigurno pripada i svom ostalom povrću? Vjerujemo da ćete se kod nekih sigurno prevariti.

Razlika ovisi o tome jeste li botaničar ili kuhar. Naime, botaničari imaju nešto drukčiju definiciju voća i povrća, a iako je za većina povrća i voća podjela jasna, postoji ono koje dovodi do zabluda, jer, iako po svim mjerila pojedine biljke pripadaju povrću, zapravo je riječ o voću.

Botaničari i kuhari imaju podijeljeno mišljenje

Botaničari imaju jasnu definiciju voća i povrća. Glavna razlika između voća i povrća je ta što povrće potječe od jednogodišnjih biljaka, a voće pripada skupini višegodišnjih biljaka. Jednostavnije rečeno, povrtnice se svake godine ponovo sade, dok u voću, jednom kada ga posadimo, možemo uživati duži niz godina. Isto tako, povrtnice konzumiramo tako da jedemo njihove listove, stabljike, gomolje, korijene, dok kod voćaka uživamo isključivo u njihovim plodovima, koji nastaju iz oplođenog cvijeta ili iz sjemenke.

A postoji voće i povrće koje se ne razlikuje samo po ranije spomenutim mjerilima. Uz to, ne može ga odati niti boja, okus ili njegova primjena. Postoji voće koje je prema botanici zapravo povrće i povrće koje je voće. Zvuči pomalo komplicirano?

Neke namirnice s botaničke su strane voće, iako nemaju tipičan izgled ili okus voća, a kuhari će ih upravo zbog toga svrstati u povrće. To su na primjer rajčice i paprika koje većina smatra povrćem, ali zapravo su voćke!

Kulinarstvo ima nešto drukčija mjerila oko toga što spada u voće, a što u povrće. Prema njima, povrće je sve ono što je manje slatko ili gorkasto, odnosno sve ono što se može poslužiti u sklopu glavnog jela. S druge strane, voće je isključivo ono što može biti dio deserta, dakle sve ono što je slatko ili blago kiselkasto.

Rajčica je ipak - povrće?

Rat između razlikovanja povrća i voća traje već godinama, a zanimljivo je spomenuti da ga je 1887. godine pokušao riješiti i Američki vrhovni sud koji je tada rajčicu proglasio povrćem, ali sve s ciljem kako bi se mogla oporezivati po višoj poreznoj stopi od voća.

Postoje biljke koje ne možemo lako svrstati u skupinu voća ili povrća, a neke od njih su tikvice, rajčice, krastavci, paprike i buča. Iako ih uzgajamo kao jednogodišnje biljke, sve one imaju jestivi plod, što bi značilo da su ustvari voćke? A dinja i lubenica za koje smo sigurni da su voćke, pripadaju u jednogodišnje biljke! Jedina iznimka je maslina koja se uzgaja kao višegodišnja biljka i kao takva pripada u skupinu voća.

Trgovci vjeruju kuharima

Gledajući deklaracije i police u trgovinama, možemo zaključiti da je sve podređeno podjeli kuhara. Tako se, primjerice, krastavci, patlidžani i rajčice mogu naći na policama s ostalim povrćem.

Razlog tomu je taj što kod kuhanja nije bitno kojem rodu i klasifikaciji namirnice pripadaju, koji dio biljke konzumiramo i kako se ona razvila, već je bitno pronaći namirnice na policama za koje smo uvjereni da  tamo i pripadaju s obzirom na okus.

One biljke koje se koriste za pripremu glavnih i slanih jela, nalaze se na strani povrća, a ono što je slatkog okusa i priprema se za desert, nalazi se na strani voća.

Popis voća koje je zapravo povrće i povrće koje je voće

Sada kada ste saznali glavnu razliku između voća i povrća, ali i to da postoje neke iznimke, u nastavku donosimo popis povrća koje zapravo nije povrće nego voće.

Povrće koje je voće

Za zelenu salatu, kelj, špinat i brokulu sigurni smo da je povrće. A što s avokadom, bundevom ili patlidžanom? Jesu li oni i povrtnice ili možda ipak pripadaju u skupinu voćki. Evo koje povrće je zapravo voće!

Rajčica

Najčešća zabluda događa se upravo s rajčicom. Iako je rajčica lijepe crvene boje, okruglasta i sočna te pomalo slatkasta, nitko je nikada ne bi svrstao u voće! Koristi se isključivo u slanim jelima, ali zapravo pripada skupini voća!

Avokado

Avokado se može pohvaliti pomalo neutralnim ili čak i bljutavim okusom pa je upravo zbog toga jedna od namirnica koja se lako može transformirati prema našim željama. Odlično će odgovarati kao prilog mesnim i ribljim jelima ili kao sastojak salata, no ako ga promatramo botanički, on pripada skupini voća.

Krastavac

Krastavac, koji nije nimalo slatkog okusa i zelene boje, nikada nas ne bi asocirao na slatku voćku. No, budući da sadrži sjemenke, pripada skupini voća!

Tikvica

Tikvica je izgledom jako slična krastavcu pa će većina zaključiti da i ona pripada skupini povrća. No, sjemenke koje se nalaze u samom plodu, svrstavaju je u voće.

Grašak

Iako pomalo slatkast, tko bi rekao da je grašak zapravo voće? Ova zelena mahunarka raste iz cvijeta nakon što mu otpadnu sve latice pa se nalazi među svim ostalim voćkama!

Maslina

Iako se najčešće koristi kao sastojak salata, pizze ili mesnih plata te u obliku ulja za začinjavanje salata, maslina je zapravo višegodišnje stablo pa pripada skupini voća.

Bundeva

Mnogo se ljudi pita je li bundeva zapravo povrće ili voće. Ima sve kvalitete i jednog i drugog istovremeno jer od nje možemo praviti i slane juhe i pire, ali i slatke pite. Idealna je namirnica za kombinaciju s drugim sortama povrća i voća, a istina je da je bundeva zapravo voće.

Bamija

Bamija se najčešće priprema kao ukusno varivo ili prilog uz razna pečenja. No, unutar bamije se nalaze sjemenke pa je prema tome ona zapravo voće. Uz to što sadrže sjemenke, mahune bamije niču iz cvjetova što je samo dodatni dokaz da je ona - voće.

Paprika

Paprika poboljšava okus umacima, salatama i juhama i upravo zbog toga sigurni smo da pripada povrću. No, varamo se! Iako papriku vjerojatno nikada ne biste iskoristili kao sastojak za tortu ili kolač, ona botanički pripada voćkama.

Patlidžan

Iako patlidžan ima gorak okus i koristi se za pripremu glavnih slanih jela vjerojatno bismo zaključili da se radi o povrću. No, unutar patlidžana nalaze se sjemenke koje ga vraćaju u skupinu voća.

Artičoka

Iako je artičoka kao povrtnica cijenjena još od 15. stoljeća od kada se priprema u sklopu brojnih glavnih jela, ova biljka zapravo botanički pripada u skupinu cvijeća. Naime, dijelovi artičoke koji se pripremaju za jelo, ustvari su njezine cvjetne glavice i stabljike.

Voće koje je povrće

Za bananu, malinu, marelicu i breskvu sigurni smo da je voće, a što s lubenicom ili jagodom? Iako biste se zakleli da su i one voćke, prevarili biste se. Evo što sve ipak ulazi u skupinu povrća.

Dinja

Sočna i slatka, predivne žute ili narančaste boje, dinju nitko ne bi svrstao među povrće. No, iako se najčešće jede u sklopu voćnih salata i sastojak je brojnih slastica, dinja je jednogodišnja biljka pa tako spada u povrće.

Lubenica

Kod lubenice najčešće dolazi do zabluda jer nitko je ne može povezati s povrćem. Primamljivo crvene boje, slatka i vodena, pravo je osvježenje u ljetnim mjesecima te se najčešće jede samostalno kao desert. No, lubenica je jednogodišnja biljka poput ostalih povrtnica, stoga ne može biti voće.

Jagoda

Jagoda je jedna komplicirana biljka jer je teško možemo svrstati u voće, ali i u povrće. Riječ je o debeloj cvatnji koja se nalazi na stabljici, a iako hranjive vrijednosti, izgled i primjena upućuju na to da je jagoda voće, to nije tako.

Što je zajedničko voću i povrću

Bez obzira na to za koju se podjelu vi odlučili, jedno je jasno. I povrće i voće spadaju u skupinu zdravih namirnica, s malo kalorija, s gotovo zanemarivo masti i s velikim udjelom vlakana. Prepuni su antioksidansa, vitamina i minerala. Jedina razlika im je udio šećera. Naime, kod većine voća i povrća zajedničko je to da voće ima više šećera. Iznimka je jedino škrobno povrće kao što su repa i krumpir koje sadrži nešto veće količine šećera.

Na kraju možemo zaključiti da ne postoji sasvim jasna razlika između pojedinog voća i povrća. Odnosno, neke biljke jednostavno nisu pravilo. Zbog načina na koji ih jedemo ili zbog okusa, stavljamo ih u jednu skupinu, iako po svim ostalim botaničkim i biološkim karakteristikama pripadaju u drugu.

Foto: LubosHouska/Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

sobno-bilje

Uzgoj sobnih biljaka

Vrtlarenje u zatvorenom prostoru otvara mogućnost kreiranja različitih cvjetnih efekata, od ukrasnih stolnih aranžmana … [više] about Uzgoj sobnih biljaka

uređenje dvorišta

Ideje za jeftino uređenje dvorišta

Dvorište je moguće urediti na jednostavan i jeftin način, a da pri tom jako lijepo izgleda. U nastavku vam donosimo … [više] about Ideje za jeftino uređenje dvorišta

kućna biljka

Kako izabrati mjesto za kućne biljke

Pravi način za uljepšavanje prostora u kući ili stanu su upravo kućne biljke koje u dom unose određenu svježinu i … [više] about Kako izabrati mjesto za kućne biljke

crvene-cili-papricice

Uzgoj ljutih čili papričica na balkonu

Ako živite u stanu, a imate balkon ili terasu, ukrasite je jestivim i ljekovitom plodovima. Jedna od najboljih biljaka … [više] about Uzgoj ljutih čili papričica na balkonu

japanski vrt

Kako napraviti japanski vrt

Japanski vrt je vrsta ukrasnih vrtova. Japanski vrtovi svojim podrijetlom sežu od kineskih vrtova te su jedni od … [više] about Kako napraviti japanski vrt

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

mrkva

Mrkva

kamilica

Kamilica

pir-u-polju

Pir

iris, perunika

Iris ili perunika

gipsofila

Gipsofila

glavica češnjaka

Češnjak ili bijeli luk

ciklama

Ciklama

butternut tikva

Butternut tikva

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka