Salata (lat. Lactuca sativa L.) je lisnato povrće koje pripada porodici glavočika (Asteraceae, Compositae) u kojoj se nalaze i krizantema, smilje, stevija, ambrozija i druge. Sastoji se od oko 94% vode, 2% šećera, 1,2% proteina. Bogata je vitaminima C, B1 i B2, kalijem, željezom, fosforom i drugim mineralnim tvarima, a pretežno se uzgaja zbog listova koji se koriste u prehrani, najčešće u termički neobrađenom obliku.
Ova jednogodišnja biljka koristi se u gotovo cijelom svijetu, a podrijetlom je iz zapadne Azije i istočne Afrike. Naime, poznato je kako se u Egiptu salata upotrebljava već 2.500 godina. Smatra se i kako je upravo iz Egipta pristigla u Grčku te Rimsko carstvo, a potom i u srednju Europu. U zapisima je salata glavatica prvi put opisana u 16. stoljeću.
Zelena salata raste u glavicama, tako da iz njenog glavnog korijena, koji raste u površinskom sloju tla, sa svake strane izbijaju korijenove žilice prvog i drugog reda koje se dalje šire na nadzemnom dijelu biljke. Lišće salate je sjedeće, a ovisno o sorti, može biti ovalno, okruglo, nježno ili pak nazubljeno.
Što se cvjetnog stabla tiče, ono je razgranato sa žutim cvatima na vrhu grana, dok je sjeme za sjetvu salate sitno. Sjeme zadržava klijavost 4 - 5 godina, a salata se također može uzgojiti i iz presadnica.
Srodnici
- Afrička ivančica
- Ambrozija
- Arnika
- Artičoka
- Bidens (dvozub)
- Buhač
- Čičoka
- Cikorija
- Crni korijen
- Dalija
- Ehinacea
- Endivija
- Estragon
- Gerber
- Ivančica ili margareta
- Kadifa ili kadifica
- Kamilica
- Kanarska ivančica
- Krizantema
- Maslačak
- Neven
- Oman
- Pelin
- Radič
- Rudbekija
- Runolist
- Sikavica
- Slatki pelin
- Smilje
- Stevia ili stevija
- Stolisnik ili hajdučka trava
- Suncokret
- Tratinčica
Vrste salata
U svijetu se danas uzgaja preko 200 kultiviranih sorti salate, a na našim područjima dominira salata glavatica, sa svoja dva kultivara, maslenkom (putericom) i kristalkom. Isto tako, s obzirom na vrijeme uzgoja i dospijevanja, sorte dijelimo na rane ljetne sorte, kasne ljetne sorte i zimske sorte.
Salata glavatica snižava krvni tlak, a korisno utječe i na rad bubrega i srca. Karakteristična je po tome što, dok raste, njeni vanjski listovi štite one unutarnje koji zbog toga razviju blagi okus i žutu boju. Glavatice glatkih i nježnih ovalnih listova, čije su glavice manje, nazivamo maslenkama ili putericama, a one s naboranim lišćem i nazubljenim rubovima te izraženim lisnim žilama nazivamo kristalkama.
Maslenka
Maslenka (Butterhead Type) je salata koju zbog mekoće i sočnosti nazivamo i putericom, tražena je zbog svojih mesnatih i mekih listova. Ona je svjetlo zelene boje, a glavice su joj lijepe i velike. Blagog je i svježeg okusa. Maslenka je izuzetno osjetljiva te ju je potrebno iskoristiti neposredno nakon berbe.
U otvorenom uzgoju može težiti najviše 500 grama, dok u stakleniku doseže težinu od 100 grama. Što se tiče dužine vegetacije do tehnološke zrelosti, kod puterica namijenjenih uzgoju na otvorenom, dijelimo ih na proljetni, ljetni ili jesenski uzgoj. Dok one namijenjene uzgoju u zaštićenom prostoru dijelimo na jesenske, zimske i rano proljetne kultivare.
Majska kraljica
Majska kraljica jedna je od vrsta zelenih salata iz skupine ranih ljetnih sorti tipa maslenke. Prepoznatljiva je po listovima s crvenim pjegama, a njene su srednje veličine do 120 g težine.
Cazard
Cazard je još jedna ljetna salata tipa maslenke. Karakteriziraju ju izrazito sjajni zeleni listovi glatkih i valovitih rubova. Veoma dobro podnosi teža tla i visoke temperature.
Nansen
Nansen se veoma otporna na niske temperature te spada među zimske sorte salate puterice.
Malika
Malika je srednje rana sorta maslenke. Na otvorenom prostoru se uzgaja od proljeća do jeseni, a u zatvorenim prostorima s kontroliranom temperaturom zraka i zimi. Njeni listovi su zelene do tamnozelene boje s mjehurastom površinom.
Armore
Armore također spada među puterice. Radi se o sorti otpornoj na visoke temperature te se uzgaja tijekom čitavog ljeta, a otpornost pokazuje i na salatni mozaik virus. Armore ima krupne glavice koje teže oko 450 grama. U Hrvatskoj je vrlo popularna što se uzgoja tiče.
Kristalka
Kristalka (Iceberg, Crisphead) ima krhko lišće čija boja može varirati između tamno zelene, srednje zelene i žuto zelene, s rubovima koji mogu biti crvenkasti. Glavice kristalke su zbijene, a mogu biti okrugle ili ovalne te mogu doseći težinu do jedan kilogram.
Zagrebački kristal ubraja se u skupinu ljetnih tipova salate kristal. Glavica mu je okrugla i čvrsta, srednje veličine, a listovi svijetlo žute boje s valovitim rubom i slabim naborima.
Masaida
Masaida je žuta kristal salata koja se pretežno uzgaja u proljeće i ljeto, a u mediteranskoj klimi i cijele godine.
Adela
Sorta Adela razvila je toleranciju na salatni mozaik virus te Bremiu NL 1-16, što je čini veoma pogodnom za uzgoj. Krasi je svijetlo zelena boja i glavice koje teže preko 600 g.
Edurne
Edurne je žuta kristal salata koja je poput Adele otporna na prorast, salatni mozaik virus te Bremiu NL 1-5. Tip glavatice koja se po svojim karakteristikama nalazi negdje između kristalke i puterice jest batvija. Njene glavice su manje i nježnije te sadrži manje nabora i nazuba nego kristalka. Među 200-tinjak vrsta zelenih salata, navesti ćemo još i sortu Funly, koja spada među najtraženije salate tipa batvija. Radi se o biljci koju je moguće uzgajati ljeti, najesen, a u području Mediterana i zimi.
Uzgoj salate
Zelena salata je biljna kultura koja voli hladno vrijeme i najbolje se uzgaja u proljeće i jesen. Sjeme počinje klijati na temperaturama od 4°C, ali idealna temperatura klijanja i rasta je između 16 i 18°C. Da biste uzgojili kvalitetnu salatu, pronađite mjesto na kojem ima najmanje 6 - 8 sati izravnog sunca.
Tlo
Obrađivanje tla odvija se na dubini 20 - 25 cm, a s obzirom na to da se korijenov sustav salate nalazi plitko, ne treba zaoravati mineralna gnojiva, već redovito zalijevanje potpomogne spuštanju mineralnih hraniva do potrebne dubine. Tek na jesen poželjno je u tlo dobro zaorati stajski gnoj ili pak zreo kompost. U zaštićenom prostoru obrada tla ne predstavlja problem jer je najčešće supstrat kvalitetan. Na dijelovima na kojima je došlo do zbijanja tla za vrijeme uzgoja prethodne kulture obavezno je koristiti podrivač kako bi se omogućilo rahljenje tla i prozračivanje do 40 cm dubine.
Klima
Salata je prilagođena hladnim uvjetima uzgoja s optimalnim temperaturama za rast od 10 - 15°C. Na 20 - 25°C, biljke cvjetaju i proizvode sjeme. Zelena salata može podnijeti tek nekoliko dana visokih temperatura od 25 - 30°C, pod uvjetom da su noći hladne.
Za sadnju na otvorenom, salati odgovaraju kraći dani i duže noći tijekom koje se razvijaju listovi. Kada ljeti noći postanu kraće, fokus im se prebacuje na izradu sjemena prije zime. U zatvorenom prostoru cilj je zadržati biljku u prvoj fazi rasta što je dulje moguće što znači da biljke trebaju provesti više od pola dana u mraku kako bi duže ostali "vegetativni".
Vrijeme sadnje
Potrebno je između 45 i 55 dana kako bi prinos dostigao svoj maksimalni rast. Optimalno vrijeme za uzgoj salate jest proljeće i jesen, a minimalna temperatura za klijanje sjemena jest između 2 i 5°C, dok temperatura 15 - 20°C najbolje odgovara razvoju salate koja u tim uvjetima može niknuti za 3 - 5 dana. Što se proizvodnje na zatvorenom tiče, njeno uzgajanje je jednostavno i uspješno. U stakleničkoj proizvodnji presadnice se mogu presaditi za 20-ak dana. Temperatura prije nicanja treba biti između 15 i 18°C, a nakon nicanja nešto manja, od 10 - 12°C.
Salata posađena u kasnu jesen mogla bi pod utjecajem bure stradati pri prvom naletu, stoga ju je poželjno brati pred buru ili pak nasad zaštiti agroplatnom i tako salatu održati u toplijem okruženju. Ako se odlučimo na proljetnu sadnju, trebamo imati na umu da salata s porastom temperature može naglo narasti, što utječe na berbu. Korisno je znati i kako je klijanje i nicanje salate brže na svjetlu.
Slaganje kultura
Od biljnih kultura koje se najbolje uzgajaju sa salatom svakako razmotrite odabrati šparoge koje rastu visoko i šire listove poput paprati zbog čega su odličan izvor prirodne hladovine ako salata dobiva previše sunca u popodnevnim satima i počinje venuti. Zatim pastrnjak, cikla, luk, ljutika i mrkva čiji su korijenski sustavi plitki i omogućuju salati kvalitetan razvoj korijena.
Krasuljica je odličan repelent protiv puževa koji napadaju salatu i, kao i neven, držat će ih podalje od vaše salate. Vlasac, repa i češnjak funkcioniraju kao "biljka zaštita" protiv lisnih uši, a aromatično bilje kao što su korijander, menta ili metvica i kadulja tjera štetne kukce i privlači korisne.
Iako sladić nije preproučljivo saditi u povrtnjacima jer mu ne odgovara velika izloženost suncu, može ga se slobodno saditi sa salatom.
Faza mirovanja
Salata je godišnja biljka, što znači da u svom životnom ciklusu ne prolazi kroz fazu mirovanja, kao što to je to običaj kod višegodišnjih biljaka. Umjesto toga, nakon klijanja iz sjemena, salata prolazi kroz vegetativnu i generativnu fazu, a zatim cvjeta i stvara sjeme. Nakon što biljka stvori sjeme, ona obično odumire, završavajući svoj životni ciklus. Ako se salata uzgaja kao višegodišnja biljka, ona može preživjeti više godina, ali obično se ne uzgaja na taj način zbog činjenice da njeni listovi brzo gube kvalitetu i okus.
Sadnja salate
Glavni uvjet za sadnju salate jest kvalitetno tlo puno humusa koje dobro zadržava vlagu. S obzirom na kratku vegetaciju, godišnje je moguće imati i dvije do tri berbe salate. Zelena salata dosta se često uzgaja kao međukultura, a bez obzira na to što može podnijeti duži uzgoj na jednakoj površini, preporučuje se barem jedna pretkultura iz druge porodice.
Sadnja sjemena
Za salatu koja će se stalno uzgajati na istom mjestu na gredici treba napraviti redove duboke 1 - 2 cm i u njih posijati sjeme. Nakon nicanja biljke se prorjeđuju sve dok među njima ne bude razmak 20 - 30 cm, a između redova 30 cm. Prorijeđene biljčice i dalje mogu biti iskorištene za sadnju na neku drugu gredicu ili za konzumaciju. Salatu se preporučuje sijati u razmacima od nekoliko dana, a važno je znati i kako se biljke brže i ravnomjernije razvijaju kad su uzgojene iz presadnica.
Sadnja sadnice
Presadnice se stavljaju u vlažno tlo te se odmah zalijevaju. Sadi se plitko do korijenovog vrata kako bi se salatu zaštitilo od truleži, a razmak ovisi o bujnosti te mogućnosti korištenja mehanizacije. Bujnije biljke sade se na razmaku 20 x 20 cm, dok se one s manjom rozetom zasađuju na razmak 30 - 40 cm između redova i 25 - 35 cm u redu.
Uzgoj u vrtu
Za sjetvu ili sadnju na otvorenom površinski sloj treba biti mrvičast, dok bi se u površinski sloj težeg tla trebao unijeti treset kako bi se očuvala vlaga i poboljšala sama struktura tla. Za raniji uzgoj salate preporučljivo je koristiti lagano tlo koje se brže zagrije, no salata je općenito pogodna za uzgoj i na srednje teškom i dobro strukturiranom tlu.
Uzgoj u plasteniku
Salatu je poprilično jednostavno uzgojiti u staklenicima ili plastenicima, a s obzirom na to da ima kratko razdoblje vegetacije, lako se uklapa u stakleničke plodorede. Salata nema pretjerano veliku potrebu za toplinom i svjetlošću, što i zimi omogućuje uspješan uzgoj. U staklenicima i plastenicima salata se uglavnom uzgaja u više turnusa kako bi se čim bolje iskoristio prostor. Presadnice se uzgajaju u prešanim tresetnim kockama ili u PVC pliticama.
Zasijane kocke zalijevaju se i pokrivaju plastičnom folijom dok ne počne nicanje. Važno je da do nicanja temperatura iznosi 15 - 18°C, a nakon nicanja 10 - 12°C. Vlažnost zraka trebala bi iznositi 60 - 70%. Uz dobre uvjete sadnice je moguće presaditi za 20-ak dana, a biljke salate presađuju se na razmak 15 - 20 cm. Da bi salata bila spremna za branje početkom prosinca, sjetvu je potrebno obaviti oko 20. listopada, a rasađivanje mjesec dana kasnije.
Uzgoj u posudama
Salata je izrazito jednostavna za uzgoj i nezahtjevna, stoga ju je moguće uzgojiti i bez vrta u posudama na balkonu. Štoviše, toplina grada i zaštićenost od mraza i vjetra idealno odgovaraju salati. Isto tako, uzgojem u gradu lako je moguće izbjeći bolesti koje se u vrtu često pojavljuju. Postoji i posebna kategorija suvremenih salata koje su namijenjene upravo uzgoju u posudama, a nazivaju se mikro salatama. Najpopularnija među njima zasigurno je gorkasta salata rikula. Zanimljivost vezana uz mikrosalate jest ta da se one ne beru već se samo nekoliko puta godišnje odrežu škarama.
Pri balkonskom uzgoju najvažnije je voditi brigu o zalijevanju biljaka dok je sam postupak uzgoja sličan onom vrtnom. Za vrijeme velikih vrućina biljkama treba osigurati više tekućine nego inače kako bi ih se potaknulo na bujan rast, umjesto na razvoj sjemenja.
Održavanje nasada
Održavanje nasada salate nije potrebno, osim redovnog uklanjanja korova, zalijevanja, zaštite od štetnika i prorjeđivanja (ako je potrebno). U suprotnom, salata brzo dostiže svoju punu zrelost spremnu za branje i nije zahtjevna za održavanje.
Održavanje i njega
Zelena salata najbolje raste na rastresitom, hladnom tlu s dobrom drenažom. Dodavanje organskih materijala, kao što su kompost ili stajski gnoj, povećat će drenažu i osigurati važne hranjive tvari te poboljšati uvjete uzgoja salate.
Zalijevanje
Salati treba vlažno i humusno tlo, bogato organskim tvarima. Tijekom uzgoja potrebno joj je mnogo vlage, odnosno 15 l vode/m2 dva puta tjedno. Biljke se preporučuje zalijevati za oblačnog vremena, a nikako za vrijeme jakog sunca, kako se listovi ne bi opržili.
Gnojidba
Uz zalijevanje, salatu možete prihraniti i mineralnim gnojivom. Ova biljka izrazito je osjetljiva na visoku koncentraciju soli u tlu, te su za nju savršene vrijednosti 6,0-6,5-7 pH tla. Što se gnojidbe tiče, u rano proljeće predsjetveno se može dodati oko 150 kg/ha mineralnog gnojiva, a za vrijeme rasta potrebno je koristiti prihranu.
Razmnožavanje
Razmnožavanje salate vrši se sjemenom, i osim standardne sadnje, ovu biljnu kulturu nije potrebno razmnožavati za daljnju sadnju, no ako želite, možete ju razmnožavati iz lista ili stabljike.
Za razliku od razmnožavanja luka ili celera, nećete moći ponovno uzgojiti cijelu glavicu salate. Moći ćete dobiti tek nekoliko listova. Ponovno izrasla zelena salata iz lista će se ukovrčati (prije nego što izraste punu glavicu salate.
Stavite ostatak stabljike/lista u plitku posudu s vodom na prozorsku dasku i mijenjajte vodu u posudi svaka 1 - 2 dana. Uskoro ćete primijetiti da će korijenje početi rasti na dnu.
Nakon 10 - 12 dana, salata će doseći svoj maksimum. Ako ju ostavite da raste duže od predviđenog, postat će vretenasta i gorka. Da je dosegla točku maksimalnog rasta znat ćete po tome kada lišće počne dobivati plavo zelenu boju i/ili glavna stabljika izbija prema gore i lišće postaje manje gusto.
Presađivanje
Sadnice salate se presađuju u poodmakloj fazi rasta, dok će zelena salata posijana vani jedva izbijati iz zemlje. Kod izravne sjetve često je potrebno obaviti dodatnu sjetvu, nakon čega slijedi prorjeđivanje kako bi se dobilo točno željeno pozicioniranje. Kod presađivanja, potrebno je samo posaditi sadnice salate u zemlju.
Pomlađivanje
Salata je godišnja biljka i obično se ne pomlađuje nakon sadnje. Umjesto toga, salata se uzgaja nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci, ovisno o sorti i uvjetima uzgoja, nakon čega se bere i konzumira.
Ipak, postoji nekoliko razloga zašto bi se mogla pomlađivati ili rezati, ovisno o potrebama i ciljevima. Na primjer, ako se uzgaja u vrtu i primijeti da su listovi biljke postali grubi i gorki, biljka se može pomladiti jednostavnim rezanjem listova, što će potaknuti proizvodnju novih listova koji će biti svježiji i nježniji. Međutim, kada salata cvjeta i stvara sjeme, listovi postaju gorči, a biljka će početi propadati, što ukazuje na kraj njenog životnog ciklusa.
Prorjeđivanje
Sadnice se prorjeđuju samo jednom, ali ako imate puno biljaka, možete ih prorijediti u dva navrata. Prorjeđivanje biljaka salate važno je iz nekoliko razloga. Prije svega, omogućuje biljkama pravu količinu cirkulacije zraka što ih čini manje sklonim bolestima i truleži. Drugo, biljkama daje prostor potreban za rast do svog punog potencijala. Treće, omogućit će vam bolji okus zelene salate. Prenatrpane sorte zelene salate mogu rezultirati s gorkim okusom. Dakle, prorjeđivanje biljaka će im dati najbolji okus.
Rezidba
Salata se obično ne orezuje, jer se najčešće uzgaja kao godišnja biljka i brzo se bere kada su listovi dovoljno veliki za konzumaciju. Međutim, u nekim situacijama možda će biti potrebno ili korisno orezati ju. Na primjer, ako su listovi salate postali grubi, gorki ili suhi, orezivanje biljke može potaknuti proizvodnju novih listova koji će biti svježiji i nježniji. Također, ako se salata uzgaja u posudama, redovito orezivanje može spriječiti prekomjerno rastezanje i potaknuti proizvodnju novih listova.
Prilikom rezidbe, potrebno je izrezati samo vanjske listove, ostavljajući središnji dio biljke netaknut. Ako se salata uzgaja iz sjemena, najbolje je početi s orezivanjem nakon što biljke dosegnu visinu od oko 10 cm, a zatim nastaviti s redovitim orezivanjem kada biljke postanu dovoljno velike.
Zaštita od vjetra
Salata je uglavnom osjetljiva biljka i može biti osjetljiva na vjetar. Stoga, ako se uzgaja na otvorenom polju, zaštita će biti korisna kako bi se smanjila mogućnost oštećenja biljaka i poboljšao njihov rast i kvaliteta.
Jedan način zaštite salate od vjetra je uzgoj u zaštićenim područjima, uz predmete koji će blokirati vjetar ili uz rubove vrta, gdje će ostale biljke ili prepreke zaštititi biljke od jakih vjetrova. Također, mogu se koristiti zaštitni materijali poput mreža ili vlakana kako bi se smanjili izravni udare vjetra na biljke.
Priprema za sljedeću sezonu
Salatu se može saditi na istom tlu tri godine za redom. Stoga, jednostavna trogodišnja priprema dijeli usjeve u njihove žetvene skupine, a salata pripada lisnati usjevima zajedno sa špinatom i članovima porodice kupusnjača kao što su brokula, kelj pupčar i cvjetača. Nakon berbe, zemlju je potrebno okopati, održavati, gnojiti i planirati sadnju za sljedeću godinu. Po isteku 3 godine sadnje, potrebno je zamijeniti biljnu kulturu unutar žetvene skupine.
Bolesti
Bolesti s kojima se salata najčešće susreće su bijela trulež korijena, plamenjača i siva plijesan, no pojaviti se mogu i prstenasta pjegavost, pepelnica, hrđa i druge. Kod liječenja bakterijskih bolesti koriste se fungicidi koji za sobom nose karencu koju treba poštivati.
Bijela trulež
Bijela trulež javlja se kod uzgoja u stakleniku, a štetu može izazvati i na otvorenom, ako se ne poštuje plodored. Parazit prodire u korijen biljke gdje naknadno nastaje mekana trulež. Bolest može nastupiti u svim stadijima razvoja salate, ali najviše biljaka napadnuto je prije tehnološke zrelosti. U suzbijanju bijele truleži potrebno je sve zaražene biljke spaliti, a nakon svake berbe potrebno je pokupiti otpalo lišće kako bi se smanjio infektivni potencijal. Najbolje rezultate u borbi protiv ove bolesti pokazala je sterilizacija vodenom parom.
Plamenjača
Plamenjača napada salatu, radič i endiviju u svim razvojnim stadijima. Tek iznikle biljke uvenu zbog plamenjače, a na razvijenim listovima pojavljuju se oštećenja različitih veličina. Napadnuti dijelovi poprime žutu ili svijetlo zelenu boju, a na starijim listovima potamne ili se list stanji, osuši i postane proziran. U suzbijanju veliku ulogu ima plodored, sterilizacija tla te uklanjanje biljnih ostataka koji su zaraženi. Isto tako, u mnogo slučajeva potrebna je i kemijska zaštita.
Siva plijesan
Siva plijesan zadržava se na salati, radiču i endiviji u svim stadijima razvoja, ali i u transportu i skladištenju. Zarazu u starijih biljaka moguće je prepoznati po vodenasto tamnoj zoni na struku ili listu, a s vremenom zaraženo područje postane presvučeno sivim micelijem. Najčešće napada listove biljaka, no u slučaju napada korijenovog vrata čitava biljka može propasti. Sivu plijesan moguće je uništiti fungicidima Kidan i Ronilan.
Štetnici
Postoji niz štetnika koji napadaju biljke salate. Neki od najčešćih štetnika su lisne uši, gusjenice i puževi.
Lisne uši
Lisne uši predstavljaju četverostruku prijetnju. Prvo usisavaju vodu i hranjive tvari iz biljnog tkiva, što rezultira uvijanjem lišća i odumiranjem mladih biljaka, a zatim djeluju kao vektori virusa koji često pomažu u unošenju bolesti poput mozaika salate. Konačno, talože značajne količine medljike na lišću, što potiče rast čađave plijesni. Jedna od metoda za suzbijanje lisnih ušiju je uvođenje ili poticanje dolazak prirodnih grabežljivaca kao što su bube, čipkarice, kukuljice, cvjetne muhe, parazitske ose i ptice.
Gusjenice
Najštetnija skupina štetnika kukaca koji napadaju salatu su oni iz obitelji Lepidoptera (gusjenice), koje uključuju mnoge varijante sikavice i kukuruzne ušne gliste. Svaka vrsta ima različite prehrambene navike s različitim životnim ciklusima hraneći se na različitim područjima salate, ali rezultat je isti rupičasto lišće. Pronalaženje učinkovitog insekticida jedino je rješenje.
Puževi
Puževi obožavaju nježnu, mladu zelenu salatu i mogu halapljivo izbrisati svaki trag sadnica gotovo čim se posade. Skrivaju se tijekom dana među korovom, biljnim ostacima, kamenjem, daskama, pokrovom zemlje i svime što je blizu zemlje. Stoga je važno održavati čisto područje oko izdanaka salate kako biste spriječili njihov dolazak. Također, koristite navodnjavanje kap po kap kako biste smanjili vlažnost zemlje. Puževi izbjegavaju neke vrste biljaka poput begonija, fuksija, geranija, lavande, ružmarina i kadulje, pa bi uključivanje ovih biljaka u redove salate ili blizu njih trebalo pomoći.
Upotreba salate
Salata se najčešće koristi u kulinarstvu, ali je poznata i kao herbicid.
Berba
Berba se uglavnom odvija kroz 5 - 10 dana. Glavice bi trebalo ubirati tek kad postignu određenu veličinu i oblik, no ako se uzgajaju u komercijalne svrhe, berba često ovisi o potražnji na tržištu te se izvrši ranije. Zrelost salate utvrđuje se dodirom dlana na vrh glavice, a treba ju rezati direktno iznad prvog prstena. Berba se obavlja mehanički ili ručno.
Skladištenje
Salata se može sačuvati 2 - 3 tjedna u hladnjači na temperaturi 1 - 2°C i relativnoj vlažnosti zraka od 95%.
Kulinarstvo
Salata je dijetalna namirnica, što dokazuje činjenica da 100 g salate sadrži samo 14 kcal. Uz mnoštvo vitamina salata sadrži i limunsku i jabučnu kiselinu koje su odgovorne za njen ugodan okus. Tvari koje salati daju gorak okus, laktopirin, laktucinske kiseline, laktocerol i neolaktucin pospješuju probavu i otvaraju apetit. Salata je kao namirnica veoma svestrana te je odlična u kombinaciji s različitim povrćem, umacima, začinima pa i mesom. Svježe listove salate susrećemo samostalno na tanjuru prelivene jednostavnim umacima, u sendvičima te kao prilog mnogim drugim jelima.
Salata kao herbicid
Zbog svoje osjetljivosti zelena salata neće rasti na tlima koja su puna herbicida.
Jedna od najznačajnijih i najpozitivnijih karakteristika salate je upravo njena mogućnost djelovanja na herbicide u tlu. Poznati je mjerač količine herbicida zbog čega je poljoprivrednici koriste za saznanje stvarnog sastava herbicida u tlima na kojima planiraju saditi druge kulture.
Zanimljivosti
Najranije saznanje o salati najbolje prikazuje rezbarija koja se nalazi u hramu u Karnaku. Rimljani su ti koji su je kultivirali, a u drevni Egipćani su smatrali da ima afrodizijačko djelovanje.
Hipokrit, poznati grčki liječnik ju je dijelio kao lijek, a Perzijanci su je koristili za bolji san što je na sebi testirao i stari rimski liječnik Galen.
Povijest salate nije poznata, no smatra se da je Kristofor Kolumbo taj koji ju je donio u Novi svijet.
Neki od najpoznatijih kultivara salate su: matovilac, rukola, hrastov list, endivija i radič.
Foto: HolgersFotografie / Pixabay
Odgovori