• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
rudbekija

Rudbekija

Autor: Filip

  • 1 Vrste rudbekije
  • 2 Uzgoj rudbekije
    • 2.1 Tlo
    • 2.2 Klima
    • 2.3 Vrijeme sadnje
    • 2.4 Slaganje kultura
    • 2.5 Faza mirovanja
  • 3 Sadnja rudbekije
    • 3.1 Sadnja sjemena
    • 3.2 Sadnja sadnice
    • 3.3 Kalemljenje
    • 3.4 Uzgoj u vrtu
    • 3.5 Uzgoj u stakleniku
    • 3.6 Uzgoj u posudama
  • 4 Održavanje i njega
    • 4.1 Zalijevanje
    • 4.2 Gnojidba
    • 4.3 Razmnožavanje
    • 4.4 Presađivanje
    • 4.5 Pomlađivanje
    • 4.6 Prorjeđivanje
    • 4.7 Rezidba
    • 4.8 Zaštita od vjetra
    • 4.9 Zaštita preko zime
  • 5 Bolesti
  • 6 Štetnici
  • 7 Upotreba rudbekije
    • 7.1 Berba
    • 7.2 Sušenje
    • 7.3 Skladištenje
    • 7.4 Kulinarstvo
    • 7.5 Kozmetika

Rudbekija (lat. Rudbeckia) ili žuti kišobran je ukrasna biljka koja pripada porodici glavočika (Asteraceae, Compositae), a porijeklom je iz Sjeverne Amerike.

Može narasti do otprilike 1 - 2 m visine. Listovi su joj eliptičnog oblika, nazubljeni i dlakavi, a stabljika joj je uspravna i čvrsta, ali može biti i razgranata. Cvjetovi su krupni i mogu biti žute, narančaste ili crvene boje, sa tamno-žutim središnjim diskom koji joj daje karakterističan izgled kišobrana. Nalaze se na vrhu stabljike i granaju se na više strana. Cvjeta od srpnja do listopada.

Osim za ukras, rudbekija je važna i u proizvodnju meda te kao izvor hrane za kukce. Koristi se i u ljekovite svrhe, za liječenje infekcija i poboljšanje imuniteta, a eterično ulje biljke koristi se u aromaterapiji.

Srodnici

  • Afrička ivančica
  • Ambrozija
  • Artičoka
  • Bidens (dvozub)
  • Buhač
  • Čičoka
  • Cikorija
  • Crni korijen
  • Dalija
  • Ehinacea
  • Endivija
  • Estragon
  • Gerber
  • Ivančica ili margareta
  • Kamilica
  • Kanarska ivančica
  • Krizantema
  • Maslačak
  • Neven
  • Oman
  • Pelin
  • Radič
  • Runolist
  • Salata
  • Sikavica
  • Slatki pelin
  • Smilje
  • Stevia ili stevija
  • Stolisnik ili hajdučka trava
  • Suncokret
  • Tratinčica

Vrste rudbekije

Postoji više vrsta rudbekije, a najpoznatije su bodljikava rudbekija, sjajna rudbekija i trodjelna rudbekija.

Bodljikava rudbekija

Bodljikava rudbekija (lat. Rudbeckia hirta) je višegodišnja biljka koja može narasti do 1 m visine. Ima visoku stabljiku, pernate listove i velike cvjetove koji se sastoje od žutih latica i tamnog središta. Cvjeta ljeti i u ranu jesen te privlači brojne insekte oprašivače. Može se uzgajati u cvjetnim gredicama ili prirodnim vrtovima. Koristi se i u medicini, kao dodatak prehrani. Vrlo je otporna na sušu i zimski mraz, pa ju je lako moguće uzgajati u različitim klimatskim uvjetima.

Sjajna rudbekija

Sjajna rudbekija (lat. Rudbeckia fulgida) je višegodišnja biljka koja raste do 1 m visine. Ima visoku stabljiku s pernatim tamnozelenim listovima. Cvjetovi su veliki, žuti i obično rastu u kasno ljeto i u jesen. Biljka preferira sunčana mjesta s dobro dreniranim tlom. Lako se uzgaja u prirodnim vrtovima ili cvjetnim gredicama. Poznata je po svojoj otpornosti na bolesti i štetočine te je lako dostupna u rasadnicima.

Trodjelna rudbekija

Trodjelna rudbekija (lat. Rudbeckia triloba) je visoka i žilava biljka koja može narasti do 2 m visine . Cvjetovi su žuti i sastoje se od tamnog središta i latica u obliku diska. Listovi su duboko urezani i izgledaju gotovo poput perja. Preferira sunčana ili djelomično zasjenjena mjesta s dobro dreniranim tlom. Poznata po svojoj otpornosti i privlačenju insekata i ostalih oprašivača. Najbolje se uzgaja u prirodnim vrtovima i prirodnim travnjacima.

Uzgoj rudbekije

Rudbekija je otporna biljka laka za uzgoj. Najbolje uspijeva na sunčanim ili djelomično zasjenjenim mjestima na dobro dreniranom tlu. Može se saditi u proljeće ili jesen. Faza mirovanja javlja se tijekom zime, kada se stabljike suše i umiru, ali korijen i dalje ostaje živ, spreman za rast u sljedećoj vegetacijskoj sezoni.

Tlo

Rudbekija se najbolje razvija u dobro dreniranom tlu s puno organskih tvari i ima neutralnu pH vrijednost 6,0 - 7,0. Ako je tlo previše kiselo, preporučuje se dodavanje vapna kako bi se smanjila kiselost, a ako je previše glinovito, preporučuje se dodavanje pijeska ili drugih materijala. Prije treba pripremiti tlo i dodati gnojiva koja sadrže dušik, fosfor i kalija.

Klima

Rudbekija se najbolje razvija u područjima s umjerenom klimom i temperaturama 15 - 25°C. Može podnijeti širok raspon klimatskih uvjeta, uključujući visoke temperature i sušne uvjete. Ne voli prekomjernu vlažnost ili previše hladno vrijeme, pa se preporučuje sadnja u područjima s blagim zimama i toplim ljetima. Ako su zime hladne, biljke se mogu pokriti kako bi se zaštitile od niskih temperatura i mraza.

Rudbekija preferira puno sunca, ali može rasti i na djelomično zasjenjenim mjestima. Ako se biljke sade na područjima s više sjene, moguće je da će biljke biti niže, ali će i dalje biti jednako kvalitetne.

Vrijeme sadnje

Rudbekiju se preporučuje saditi u ranu jesen ili proljeće, kada su temperature umjerene, kao ni u kasno proljeće ili početkom ljeta, kada su više temperature, jer joj može uzrokovati stres.

Slaganje kultura

Preporučuje se rotacija usjeva i uzgoj rudbekije na drugom mjestu nakon 2 - 3 godine. Ako se uzgaja na istom mjestu, preporučuje se provođenje redovitih preventivnih mjera za zaštitu biljaka kako bi se spriječile bolesti i štetnici.

Rudbekiju se preporučuje saditi nakon biljaka koje imaju zahtjeve za hranjivim tvarima sličnim rudbekiji, poput mahuna, graha ili graška, koji ujedno pomažu i u pripremi tla i osiguravaju hranjive tvari koje su potrebne za dobar rast i cvjetanje rudbekije, kao i kukuruz, suncokret, raž, proso i leća.

Loše predkulture za rudbekiju uključuju biljke koje imaju visoke zahtjeve za hranjivim tvarima i mogu iscrpiti tlo poput dinja, luka, kupusnjače poput kelja, brokule i cvjetače, što može negativno utjecati na rast i cvjetanje rudbekije.

Dobri susjedi za rudbekiju uključuju biljke poput ehinaceje, krizanteme, irisa ili perunike, salveje i ostalih biljaka koje vole sunce i imaju slične zahtjeve za vodom, dok lavanda i neven mogu pomoći u odbijanju štetnika i privlačenju korisnih kukaca u vrt.

Loši susjedi za rudbekiju uključuju biljke koje su osjetljive na bolesti ili štetočine koje mogu utjecati na rudbekiju, poput maćuhica, rajčica, krastavaca i tikvica. Kukuruz, iako je dobar kao predkultura, ima visoke zahtjeve za hranjivim tvarima i može iscrpiti tlo, što negativno utječe na rudbekiju. S druge strane, borovnica ima niske zahtjeve za hranjivim tvarima, ali zahtijeva kiselo tlo neprikladno za rudbekiju.

Faza mirovanja

Rudbekija je trajnica koja ima faze mirovanja tijekom zime, kada se biljka povlači u tlo kako bi preživjela hladne uvjete. Tijekom faze mirovanja, rudbekija gubi svoje lišće i postaje neaktivna, što znači da joj treba manje vode i hranjivih tvari. U ovom razdoblju, preporučuje se smanjiti zalijevanje i prestati s gnojidbom kako bi se biljka pripremile za sljedeću sezonu rasta. Pokrivanje biljaka ili premještanje posuda u zaštićene prostore mogu pomoći u zaštiti od hladnoće i mraza.

Sadnja rudbekije

Rudbekija se može razmnožavati iz sjemena ili sadnica. Sjeme se može saditi izravno u tlo u proljeće ili se može započeti ranije u posudama za presađivanje. Uzgoj u stakleniku može se koristiti za uzgoj biljaka u hladnijim područjima ili za raniji uzgoj prije nego što se presade u vrt.

Sadnja sjemena

Rudbekija se sadi sjemenom, što je ujedno i pristupačna i jednostavna metoda za uzgoj ove biljke. Sjeme se može saditi izravno u tlo u proljeće, kada su prošli mrazevi i temperatura tla je dovoljno topla za klijanje sjemena. Tlo se priprema dubokim kopanjem i dodavanjem organske tvari, poput komposta ili gnojiva, kako bi se osigurala dobra struktura tla i hranjive tvari potrebne za rast i cvjetanje biljaka. Sjeme se zatim sije u pripremljeno tlo i lagano prekrije tankim slojem tla. Nakon toga, tlo se lagano zalijeva kako bi se osigurala vlažnost za klijanje sjemena.

Nakon što biljka nikne, treba osigurati da su jedna od druge udaljene 30 - 45 cm kako bi imale dovoljno prostora za rast. U prvoj godini biljke mogu cvjetati kasnije tijekom sezone, dok će se u drugoj godini pojaviti ranije i cvjetati dulje. Uzgoj sjemena može biti nešto sporiji od uzgoja sadnica.

Sadnja sadnice

Rudbekija se može uzgajati i iz sadnica, koje se mogu presaditi u vrt kada prođe opasnost od mraza. Prije sadnje, treba odabrati sunčano ili djelomično zasjenjeno mjesto s dobro dreniranim tlom. Ako se uzgaja više biljaka, treba ih posaditi na razmak od oko 30 - 45 cm kako bi imale dovoljno prostora za rast. Sadnice treba pažljivo izvaditi iz posuda za presađivanje i posaditi na dubini koja je jednaka dubini sadnica u posudi. Tlo se pritisne oko korijena kako bi se osiguralo da su dobro pričvršćene. Nakon sadnje, biljke treba redovito zalijevati i gnojiti.

Kalemljenje

Rudbekija se obično ne kalemi jer se uzgaja iz sjemena ili se razmnožava dijeljenjem rizoma. Međutim, ako postoji potreba za kalemljenjem, to se može učiniti rezanjem jedne biljke i spajanjem s drugom biljkom. U tu svrhu se uzima jedna biljka koja ima željene osobine, poput velikih i intenzivnih cvjetova, i reže se na jednom dijelu. Tada se taj rezani dio spaja s drugom biljkom, obično s drugom vrstom rudbekije ili s drugom biljkom sličnim osobinama. Kada se dvije biljke spoje, postoji mogućnost da će rasti kao jedna biljka koja kombinira zajedničke osobine biljaka.

Uzgoj u vrtu

Rudbekija se lako uzgaja u vrtu jer ne zahtjeva posebnu njegu i uspijeva u različitim uvjetima, a preporučuje se i odabir sunčanog ili djelomično zasjenjenog mjesta s dobro dreniranim tlom bogatim hranjivim tvarima. Tlo treba pripremiti dubokim kopanjem i dodavanjem komposta ili gnojiva kako bi se osigurala dobra struktura tla.

Može se saditi u proljeće nakon što su prošli mrazevi ili u jesen kako bi se osigurao zdrav rast i cvjetanje u sljedećoj sezoni. Biljke se sade na razmak od oko 30 - 45 cm kako bi imale dovoljno prostora za rast. Nakon sadnje, biljke treba redovito zalijevati i gnojiti kako bi se osigurao zdrav rast i cvjetanje.

Važno je redovito uklanjati uvele cvjetove kako bi se potaknulo stvaranje novih cvjetova i zadržao atraktivan izgled biljaka. Ako se uzgaja više biljaka, preporučuje se izbjegavanje guste sadnje.

Uzgoj u stakleniku

Rudbekija se može uzgajati u stakleniku kako bi se osiguralo ranije cvjetanje i zaštita biljaka od hladnih temperatura. Uzgoj u stakleniku je idealan za hladnija područja ili za uzgoj biljaka u ranoj fazi rasta prije nego što se presade u vrt. Staklenik treba biti dobro osvijetljen i ventiliran kako bi se osiguralo optimalno rast i zdravlje biljaka. Tlo u stakleniku treba biti dobro drenirano i bogato hranjivim tvarima. Biljke se mogu saditi u velike posude ili u tlo koje se nalazi na tlu staklenika.

Uzgoj rudbekije u stakleniku može biti izazovan jer ove biljke vole puno sunca i svjetlosti. Stoga se preporučuje korištenje staklenika s prozirnim krovom kako bi se osigurao dovoljan pristup sunčevoj svjetlosti.

Uzgoj u posudama

Za uzgoj u posudama, preporučuje se korištenje posuda veličine od 20 - 30 cm s dobro dreniranim tlom za cvijeće, bogatim hranjivim tvarima. Biljke u posudama treba redovito zalijevati kako bi se osigurala vlažnost tla, posebno tijekom sušnih razdoblja. Gnojidba je također važna za osiguravanje zdravog rasta i cvjetanja. Biljke se također mogu presaditi u veće posude kako rastu.

Održavanje i njega

Rudbekija je biljka koja se relativno jednostavno održava, a cvjeta tijekom cijele sezone. Važno je redovito zalijevati biljku, posebno tijekom sušnih razdoblja. Gnojidba je također važna za osiguravanje zdravog rasta i cvjetanja. Važno je uklanjati uvele cvjetove kako bi se potaknulo stvaranje novih cvjetova i zadržao atraktivan izgled. Ako se biljka previše razvija, preporučuje se podrezati ju kako bi se osigurao pravilan oblik i rast.

Zalijevanje

Rudbekija je cvijet koji voli vlagu i zahtijeva redovito zalijevanje. Preporučuje se zalijevati ju svaki ili barem svaki drugi dan, ovisno o vremenskim uvjetima. Važno je osigurati da tlo uvijek bude vlažno, ali ne i mokro, kako bi se spriječilo truljenje korijena. Također, preporučuje se korištenje malča ili sloja zemlje za sušenje kako bi se osigurala dodatna vlažnost i hranjivost.

Gnojidba

Rudbekija zahtijeva redovitu gnojidbu, pa je tako najbolje koristiti blago mineralno gnojivo za cvijeće 1 - 2 puta mjesečno tijekom razdoblja rasta. Tijekom cvatnje, može se koristiti gnojivo sa dodatnim kalijem kako bi se podržao bujni cvat. Važno je pridržavati se uputa na proizvodu i ne prekoračiti preporučenu dozu kako se ne bi oštetio cvijet. Također je potrebno paziti da gnojivo ne dolazi u direktan kontakt sa listovima kako ih ne bi oštetili.

Razmnožavanje

Rudbekija se može razmnožavati na 3 načina - sjemenom, reznicom i dijeljenjem grma.

Metoda razmnožavanja sjemenom je najjednostavnija. Sjeme se sije u tlo i posipa tankim slojem zemlje, a zatim se zalije. Cvijet će početi rasti već nakon nekoliko tjedana.

Može se razmnožavati i reznicama, što zahtijeva rez između dva internoda na stabljici. Reznice se stavljaju u vodu ili direktno u tlo dok ne razviju korijenje, nakon čega se mogu presaditi u novu posudu ili direktno u zemlju.

Dijeljenjem grma se može dobiti više sadnica i proširiti vrt. Ova metoda podrazumijeva podjelu postojećeg grma i presađivanje svakog dijela u novu posudu sa svježim tlom.

Presađivanje

Rudbekija se presađuje kako bi se osigurao njen napredak. Idealno vrijeme za presađivanje je početkom proljeća prije početka sezone rasta.

Potrebno je odabrati novu posudu koja je veća od prethodne i koja ima dobar odvod za suvišnu vodu. Tlo bi u novoj posudi trebalo biti svježe i dobro drenirano. Prije presađivanja, korijen biljke treba dobro isprati kako bi se uklonili ostaci stare zemlje. Nakon presađivanja, cvijet treba redovito zalijevati i gnojiti kako bi se osiguralo da se dobro ukorijeni u novoj posudi.

Pomlađivanje

Pomlađivanje rudbekije se obično radi kada cvijet počne gubiti svoj sjaj i bujnost. Pomlađivanje podrazumijeva rezanje starih izdanaka na oko 1 - 2 cm iznad tla. Ova tehnika potiče rast novih izdanaka koji će dati više cvjetova. Također, tijekom pomlađivanja, preporučuje se uklanjanje oštećenih ili bolesnih dijelova biljke. Nakon pomlađivanja, biljku treba dobro zalijevati i prihranjivati kako bi se potaknula njegova obnova.

Prorjeđivanje

Prorjeđivanje rudbekije potrebno je kako biljka ne bi rasla pregusto i kako bi imala dovoljno prostora za rast, a obično se radi početkom sezone rasta kada biljka počinje bujati. Prorjeđivanje se provodi tako da se uklanjaju stari izdanci i dijelovi cvijeta koji su preblizu jedan drugome. Time se izbjegava preveliko opterećenje tla i korijena.

Rezidba

Rezidba rudbekije se obično obavlja krajem ljeta ili početkom jeseni kada biljka završi sa cvatnjom, a provodi se kao i kod prorjeđivanja, uklanjanjem starih izdanaka i dijelova cvijeta koji rastu preblizu preblizu jedan drugome. Rezidbom se potiče rast novih izdanaka koji će dati više cvjetova u budućnosti.

Zaštita od vjetra

Rudbekija je osjetljiva na jake vjetrove, stoga je važno osigurati njezinu zaštitu. Ako je posađena na otvorenom terenu, treba ju okružiti živicama ili drugim oblicima zaštite od vjetra. Postavljanje malih ograda oko biljke također može pomoći u zaštiti od jakog vjetra. Ako je biljka posađena u posudi, preporučuje se premještanje na mjesto zaštićeno od vjetra, kao što su terasa ili balkon.

Zaštita preko zime

Rudbekija može biti osjetljiva na hladnoću, stoga joj je važno osigurati zaštitu tijekom zime. Ako je cvijet posađen na otvorenom, preporučuje se da se okruži malčem ili slojem suhog lišća kako bi se osigurala dodatna toplina i zaštita. Ako se očekuju jaki mrazevi, preporučuje se cvijet prekriti netkanim materijalom kako bi se spriječilo oštećenje ili smrzavanje.

Bolesti

Među najčešćim bolestima rudbekije su plamenjača, crne mrlje i truljenje korijena. Plamenjača se manifestira kao bijele mrlje na lišću i cvjetovima, što se može spriječiti pravilnim zalijevanjem i gnojidbom, kao i osiguravanjem dobre drenaže u tlu. Crne mrlje se pojavljuju kao tamne mrlje na lišću i cvjetovima, a uzrokovane su virusom. Ova bolest ne može se liječiti, pa je najbolje ukloniti bolesne dijelove cvijeta kako bi se spriječilo širenje bolesti. Truljenje korijena može biti uzrokovano prekomjernim zalijevanjem i neodgovarajućim tlom. To se može spriječiti pravilnim zalijevanjem i odabirom dobrog tla sa dobrim odvodom.

Štetnici

Među najčešćim štetnicima rudbekije su grinje, paukove grinje i grinje lista. Grinje i paukove grinje se hrane lišćem i cvjetovima, što može dovesti do istanjivanja biljke i gubitka cvjetova. Grinje lista uzrokuju deformacije lišća i smanjuju kvalitetu cvijeta, a može se spriječiti korištenjem prirodnih sredstava za suzbijanje štetnika ili kemijskih preparata prema uputama proizvođača.

Upotreba rudbekije

Rudbekija se često koristi kao ukrasni cvijet u vrtovima, na terasama i balkonima. Njeni šareni cvjetovi privlače mnoge insekte, čime pomaže u održavanju biološke raznolikosti. Osim toga, rudbekija može se koristiti i kao sredstvo za smanjenje onečišćenja, s obzirom da upija štetne tvari iz zraka.

Berba

Berba cvijeća rudbekije se obično radi tijekom sezone cvjetanja kada biljka ima najviše cvjetova. Berba se obavlja tako da se režu cvjetovi i stabljike koji su puni cvjetova. Preporučuje ih se rezati ujutro kada su cvjetovi najsvježiji i najljepši ii kada su prvi cvjetovi na početku cvjetanja, kako bi se osiguralo da se ne suše prije nego što se u potpunosti otvore. Berbom cvijeća se potiče rast novih cvjetova.

Sušenje

Sušenje cvijeća rudbekije jedna je od tehnika za dugotrajno čuvanje, što se može napraviti tako da se režu cvjetovi i stabljike kada su u potpunosti razvijeni i otvoreni, a zatim se stavljaju u suhu i tamnu prostoriju na temperaturi od oko 20°C da se osuše.

Sušenje cvijeća može potrajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o vrsti i veličini cvjetova. Važno je osigurati da se cvjetovi suše na suhom i tamnom mjestu, kako bi se izbjeglo truljenje ili gubitak boje. Kada su cvjetovi potpuno osušeni, mogu se staviti u vazu ili ukrasnu kutiju kako bi se dugotrajno čuvali.

Skladištenje

Skladištenje sjemena rudbekije vrlo je važno za njen dugotrajan životni vijek. Sjeme treba čuvati na hladnom i suhom mjestu, poput hladnjaka ili hladnog spremnika za hranu. Idealna temperatura za skladištenje sjemena je 0 - 5°C. Sjeme treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, poput plastične vrećice ili staklene boce, kako bi se spriječilo sušenje i kontaminacija. Sjeme bi treba biti zaštićeno od svjetlosti i vlage, kako bi se osiguralo njegovo dugotrajno skladištenje. Ako se sjeme ispravno čuva, ostat će kvalitetno i spremno za sadnju više godina.

Kulinarstvo

Cvjetovi rudbekije često se koriste za ukrašavanje salata, juha ili kolača, dodajući šarenilo i svježinu jelima. Listovi se mogu koristiti kao začin ili dodati u salate, jela od povrća ili smoothieje. Stabljike se također mogu koristiti u kuhanju, dodajući svježinu i kiseli okus jelima. Listovi i stabljike bogati su vitaminom C i karotenoidima.

Kozmetika

Rudbekija se koristi u proizvodima za njegu kože, poput krema, losiona i tonika koji pomažu u održavanju mladenačke i zdrave kože. Također se koristi u proizvodima za kosu, poput šampona i balzama koji pomažu u jačanju i zaštiti kose. Rudbekija se koristi i u proizvodima poput pilinga za tijelo, kako bi se koža omekšala i nahranila.

Foto: Marjon Besteman / Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

crna ruža

Najljepše cvijeće u crnoj boji

Zbog predivnog izgleda i raznobojnih nijansi, cvijeće unosi radost i energiju u naš dom i vrt. A jeste li znali da … [više] about Najljepše cvijeće u crnoj boji

ograda od živice

Živice koje brzo rastu

Ako ste odlučili svoj vrt ukrasiti "zelenom ogradom", živica kao zimzelena ograda je idealno rješenje. Živica brzo raste … [više] about Živice koje brzo rastu

pribor za vrtlarenje

Vrtlarenje kao antistres terapija

Želite li poboljšati svoje raspoloženje, imunitet i zdravlje te se jednostavno boriti protiv stresa, vrtlarenje je pun … [više] about Vrtlarenje kao antistres terapija

povrce

Kako razlikovati voće od povrća

Iako ste možda uvjereni da znate koje biljke pripadaju skupini voća, a koje u skupinu povrća, glavna razlika između njih … [više] about Kako razlikovati voće od povrća

vrtna staza

Uređenje vrta kamenom

Ako želite urediti svoj vrt ili šetnicu, idealno rješenje za dekoriranje ili gradnju je kamen. Vrtne staze ukrašene … [više] about Uređenje vrta kamenom

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

amarilis

Amarilis

orah

Orah

ljiljan

Ljiljan

koraba

Koraba

kupus

Kupus

kupina

Kupina

kineski kupus

Kineski kupus

jedić

Jedić

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka