• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Vrtlarenje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
lavanda

Lavanda

Autor: Maja

  • 1 Vrste lavande
  • 2 Uzgoj lavande
    • 2.1 Tlo
    • 2.2 Klima
    • 2.3 Vrijeme sadnje
    • 2.4 Slaganje kultura
    • 2.5 Faza mirovanja
  • 3 Sadnja lavande
    • 3.1 Sadnja sjemena
    • 3.2 Sadnja sadnice
    • 3.3 Kalemljenje
    • 3.4 Uzgoj u vrtu
    • 3.5 Uzgoj u stakleniku
    • 3.6 Uzgoj u posudama
    • 3.7 Održavanje nasada
  • 4 Održavanje i njega
    • 4.1 Zalijevanje
    • 4.2 Gnojidba
    • 4.3 Razmnožavanje
    • 4.4 Presađivanje
    • 4.5 Pomlađivanje
    • 4.6 Prorjeđivanje
    • 4.7 Rezidba
    • 4.8 Zaštita od vjetra
    • 4.9 Zaštita preko zime
  • 5 Bolesti
  • 6 Štetnici
  • 7 Upotreba lavande
    • 7.1 Berba
    • 7.2 Sušenje
    • 7.3 Skladištenje
    • 7.4 Pripravci
    • 7.5 Medicina
    • 7.6 Kulinarstvo
  • 8 Zanimljivosti

Lavanda (lat. Lavandula) zimzelen je polugrm iz porodice unsatica tj. usnača (Lamiaceae) koja se obično naziva porodica metvica ili mrtvih kopriva. Uključuje najčešće korišteno kulinarsko bilje, kao što su origano, menta ili metvica, timijan, majčina dušica, bosiljak, anis, matičnjak ili melisa, chia, vrisak ili čubar, ružmarin i kadulja.

Iako danas vrlo popularna mirisna biljka, rasprostranjena po cijelom svijetu, vjeruje se da njeno podrijetlo seže iz Perzije (danas Iran), odakle se ubrzo rasprostranjuje po Starom Svijetu; od sjeveroistočne Afrike, preko Europe i Mediterana, do južnozapadne Azije i Indije. Na teritoriju Republike Hrvatske najrasprostranjenija je na području otoka Hvara, gdje je pristigla u 18. stoljeću iz Francuske.

Ime lavanda dolazi od latinske riječi lavare, što znači prati, kupati se. Naime, već su stari Rimljani otkrili ljekovita svojstva ove biljke, posebno blagotvoran utjecaj na živčani sustav, te ju koristili u obliku eteričnog ulja za kupke. U našim krajevima, lavanda ima mnogo različitih narodnih imena poput lavandl, lefendl, levanda i (mirisni) despik.

Ova izuzetno mirisna, višegodišnja biljka odlikuje se poluloptastim grmom visokim 40 - 60 cm i promjera 80 - 120 cm, drvenastim i račvastim korijenom te drvenastim, debelim stabljikama na kojima rastu nasuprotni, uski, sivozelenkasti listovi s dlačicama na površini. Biljka cvate u prosjeku dva puta godišnje s prepoznatljivim tamno ili svijetlo ljubičastim cvjetovima koji rastu u klasovima pri vrhovima grana.

Vrste lavande

Trenutno postoji 45 različitih vrsta ove grmolike mirisne trajnice sa više od 450 varijacija i mnogo, još uvijek, nekvalificiranih podvrsta. Ovisno o vrsti variraju joj visina i širina grma, boja i izgled listova i grana te boja i izgled cvjetova. Unatoč raznolikosti, izdvajaju se 5 najpopularnijih i dostupnijih sorta na tržištu: engleska lavanda, francuska lavanda, španjolska lavanda, portugalska lavanda te  popularan hibrid Lavandin.

Engleska lavanda

Engleska lavanda (lat. Lavandula angustifolia) još poznata kao prava lavanda ili Lavandula officinalis, jedna je od najrasprostranjenijih sorti lavande i poznata je po popularnim nepreglednim ljubičastim poljima iz Provanse. Ova sorta predstavlja izvornu vrstu, čijim su križanjem nastale ostale podvrste i hibridi. Odlikuju je loptasti grmovi od 60 - 90 cm visine, s nešto kraćim listovima i stapkama te prevladavajuće tamno ljubičastim cvjetovima. Cvate ranije od ostalih, od svibnja do kraja lipnja i u pravilu proizvodi manje količine eteričnog ulja koje je vrlo cijenjeno i skupo.

Francuska lavanda

Francuska lavanda (lat. Lavandula dentata). Ime dentata, francuska lavanda dobila je po svojim nazubljenim, značajno kraćim i debljim listovima te punijim tamnijim cvjetovima koji formiraju gusti grm visine 30 - 90 cm. Ova sorta raste neprestano od najranijeg ljeta, pa sve do jeseni ili čak tijekom cijele godine ako ima dovoljno topline i svijetla. Unatoč imenu, autohtona je biljka s područja istočne i južne Španjolske.

Španjolska lavanda

Španjolska lavanda (lat. Lavandula stoechas) autohtona je biljka Sredozemlja i sjeverne Afrike i još poznata kao lavanda leptir zbog svojih izuzetno aromatičnih listova koji rastu na vrhu stabljike i podsjećaju na leptira koji je sletio na cvijet. Cvjetovi ove vrste lavande nisu uobičajeno aromatični, za razliku od srebrnih listića koji tvore 65 - 80 cm visok grm. S obzirom na to da uspješno podnosi znatno više razine vlage nego prava lavanda, pogodna je za masivnu komercijalnu sadnju i cvijeta neprestano od sredine proljeća sve do kasnog ljeta.

Portugalska lavanda

Portugalska lavanda (lat. Lavandula spica) autohtona je za područje zapadnog Mediterana. Ova sorta lavande odlikuje se značajno jačim i prodornijim mirisom te svijetlo ljubičastim cvjetovima. Stabljike su duge i jake te oblikuju mirisan grm do 90 cm visine. Vrijeme cvjetanja obuhvaća kasno proljeće do kraja ljeta.

Lavandin

Lavandin (lat. Lavandula x intermedia) je vrlo popularan hibrid prave engleske lavande i portugalske lavande. Spajajući biljku iz hladnih engleskih uvjeta sa južno mediteranskom sortom, ovaj otporan hibrid je jedan od najčešćih odabira vrtlara koji žele ukrasiti svoj vrt. Kompaktan, zbijeniji grm u odnosu na španjolsku lavandu, može doseći 120 cm visine i oko 150 cm širine. Odlikuju ga tamno ljubičasti do bijeli cvjetovi. Primjer ove sorte je i hvarski lavandin, najrasprostranjenija sorta lavande na našim područjima. Zbog nešto drugačijih atmosferskih uvjeta i niske nadmorske visine, eterično ulje ima više kamforastih tvari te je oštrijeg mirisa, sadrži više ulja (3 - 4%), zbog čega je jedna od najkorištenijih sorti kod masovnih proizvođača.

Uzgoj lavande

Kao izrazito mirisna, dekorativna biljka relativno laka za održavanje, lavanda je nerijetko izbor mnogih zaljubljenika u cvijeće, a kao ljekovito eterično ulje nerijetko se koristi u prirodnoj medicini i kozmetici.

Tlo

Prava lavanda nije osjetljiva, uspijeva na mediteranskom kršu, kamenitoj i stjenovitoj podlozi, dok je hibridna lavanda osjetljivija i zahtijeva dublje plodno tlo s vodozračnim režimom.

Prije same sadnje lavande, potrebno je pripremiti tlo za uspješan uzgoj. Sama priprema tla počinje oko godinu dana prije same sadnje. Najčešće u jesenskim mjesecima, najprije je potrebno očistiti tlo od svih korovskih biljaka i to mehanički, ali i pomoću herbicida, kako bi se osiguralo čisto sigurno tlo za sadnju.

Također, mnogi uzgajivači odlučuju se i za sadnju mahunarki prije same obrade tla. Nakon vađenja mahunarki iz tla, ono se mora duboko preorati do dubine 18 - 20 cm.

Zbog izrazito dubokog i razgranatog korijena lavande, slijedi gnojidba gnojivom bez klora i usitnjavanje zemlje, kako bi se dobio rahli površinski sloj do 16 cm dubine. Ovako pripremljeno tlo omogućuje korijenu lavande maksimalno crpljenje hranjivih tvari i vode iz zemlje.

Klima

Lavanda je termofilna biljka, zbog čega zahtijeva mnogo svjetlosti i topline za uspješan razvoj ulja. Iz tog razloga, najzahvalnije je odabrati tople i od vjetra zaklonjene terene. Ovisno o sorti, lavanda prirodno raste na terenima  700 - 1.500 m nadmorske visine. Autohtona na Mediteranu, lavanda uživa visoke temperature, dok joj mrazovi i zime, pogotovo u ranoj dobi uzgoja, mogu nanijeti veliku štetu.

Vrijeme sadnje

Lavanda podržava sadnju u jesen ili na proljeće. Kako sadnice iz jesenske sadnje trebaju preživjeti hladnu zimu, ujedno i najgore uvjete za ovu biljku, one trebaju biti jače i veće, što značajno utječe na cijenu. Upravo iz tog razloga, većina uzgajivača se odlučuje za i do 30% jeftinije proljetne sadnice i ujedno i manji rizik od smrzavanja biljke.

Slaganje kultura

Ehinaceje, također poznate kao češerke, trebaju jednako sunca i čak manje vode nego lavanda. Smatra se da su tolerantnije na sušu, tako da se obrasci zalijevanja neće morati previše mijenjati ako se posadi uz lavandu.

Grmovi tušta, ruža i jasmina uspijevaju u ilovastom, dobro dreniranom tlu, kao i lavanda, ipak potrebno je ostaviti dovoljno prostora između ove dvije biljke, jer ruže zahtijevaju malo više vode od lavande. Stolisnik, oleander, mačja metvica, vlasulja, maslina i pelin su također trajnice koja je odličan partner lavandi. Zanimljivo je da spada u skupinu izdržljivih biljaka koje uspijevaju na siromašnom tlu, kao i lavanda.

Lukovi, kao što su crveni luk, češnjak, vlasac i medvjeđi luk i lavanda također se mogu saditi zajedno u istim gredicama ili posudama. Imaju iste zahtjeve za suncem, potrebno im je malo vode i pjeskovito tlo pa se nećete morati brinuti o različitim uvjetima uzgoja.

Ružmarin, majčina dušica, origano i kadulja nisu tako otporne na hladnoću kao lavanda, no, biljke posađene zajedno koriste ostatku vrta jer privlače razne oprašivače i odvraćaju zečeve i jelene. Origano je jednostavan za njegu, idealan kao pokrivač tla ili rubna biljka uz lavandu.

Uz lavandu se ne preporučuje saditi metvicu jer treba bogato, vlažno tlo, potpuno suprotno onom lavande te kameliju, nedirak i božur jer je cvjetnim grmovima potrebno puno vode kako bi tlo bilo stalno vlažno.

Faza mirovanja

Faza mirovanja kod lavande nastupa u periodu kada biljka ne raste i ne cveta. Obično se ova faza javlja tokom hladnijih mjeseci kada biljka prelazi u stanje "hibernacije". U ovom periodu, biljka treba još manje vode i hranjivih tvari, a potrebno joj je i manje svjetlosti. U fazi mirovanja, lavandu treba čuvati na hladnom i suhom mjestu na temperaturama između 0 i 10°C.

Sadnja lavande

Kao samonikla biljka autohtona na mediteranskim stijenama, na 700 - 1.500 m nadmorske visine, lavanda je tijekom tisuća godina stekla izrazitu otpornost na većinu toplih vremenskih uvjeta te je upravo zbog toga poprilično laka za sadnju i održavanje. U pravilu, sadnice lavande dobivaju se iz sjemena te se, kao takve, sade na plantaže zbog bržeg rasta i prinosa uzgajivača.

Sadnja sjemena

Prije same sadnje sjemena lavande, tlo treba dezinficirati metil-bromidom. Sjeme se uobičajeno sadi ili u jesen (studeni) ili u proljeće (ožujak). Kod proljetne sjetve, sjeme mora proći kroz proces jarovizacije, 36 sati pri -16°C. Prilikom odabira kontejnera za sadnju sjemena, važno je uzeti u obzir jako razgranato i snažno korijenje lavande, te odabrati plitke i široke posude, kako bi olakšali kasnije presađivanje sadnica. Sjeme se sadi na 1,5 - 2 cm razmaka, na 3 mm dubine. Za uspješno klijanje, važno je osigurati vlažno tlo i jarko osvjetljenje, stalnim prskanjem tla i prozračivanjem staklenika. Prvi izdanci očekuju se kroz 2 - 4 tjedna pa sve do 2 mjeseca. U početku biljka klija sporo, no prve cvjetne stapke se mogu očekivati već prve godine.

Sadnja sadnice

Nakon kupnje sadnica od certificiranih rasadnika, spremne su za sadnju u pripremljene plantaže. Prije same sadnje, izdanci se skraćuju na 12 ili 20 cm visine te se sade u redovima, u smjeru sjever - jug, u rupe duboke 18 - 20 cm, s preporučenim razmakom od 3 - 5 cm između sadnica u svakom redu te 35 - 40 cm između redova. Daljnja obrada zahtijeva zalijevanje sadnica svakih 3 - 5 dana, do dostignute visine 15 - 20 cm, nakon čega se ponovno skraćuju na 8 - 10 cm, kako bi se pospješio rast grma lavande u visinu.

Plantažna sadnja može se odraditi ručno ili mehanički, ovisno o veličini terena, a prosječni broj sadnica po hektaru zemljišta iznosi 700 - 900.000 sadnica. Dok prava lavanda zahtijeva velik razmak između odraslih biljaka oko 40 cm, sadnja hibrida lavande zahtijeva mnogo veće razmake (180 - 220 cm između redova i 110 - 130 cm unutar reda) zbog šireg grma.

Kalemljenje

Lavanda se može cijepiti ili kalemiti za uzgoj novih biljaka. Najbolje vrijeme za to je u proljeće ili jesen, kada je biljka u mirovanju. Cijepljenje se obično radi rezanjem grana da bi se dobile reznice s par ili više listova i korijena. Reznice se stavljaju u vlažnu zemlju ili u vodu dok ne počnu rasti korijeni. Kalemljenje se također radi odvajanjem mladih izdanka s matične biljke i zatim ukorjenjivanjem u zemlju. Kod oba postupka, biljke treba zalijevati redovito i držati na sunčanom mjestu dok se ne ukorijene. Nakon toga, može ih se presaditi u zasebne posude ili u vrt.

Uzgoj u vrtu

Kao zimzelen mirisan grm, lavanda je nerijetki stanovnik mnogih vrtova diljem svijeta. U vrtu može se koristiti kao samostalan grm ili u obliku živice. Prilikom uzgoja sadnica, kao i odraslih biljaka, vrlo je važno osigurati propusno tlo s puno svjetlosti. Lavanda ne voli sjenovita područja, kiselo tlo, kao ni neposrednu blizinu drugih biljaka, kako bi se osigurana dovoljna količina hranjivih tvari i vode. U vrtu lavanda cvate dva puta godišnje i ostaje na istom mjestu do 30 godina.

Uzgoj u stakleniku

Uzgojem lavande u stakleniku moguće je skratiti vrijeme cvjetanja sa uobičajenih 3 - 4 mjeseca na svega 20 - 25 dana. Prilikom sadnje sadnica, važno je osigurate tlo s pH vrijednosti između 5.8 i 6.2. Preporučuje se odraditi sadnju u rano proljeće kako bi iskoristili nadolazeću prirodnu jaku sunčevu svjetlost. Idealna početna temperatura do razvoja korijena biljke iznosi 15 - 18°C, a kasnije do bujanja 7 - 12°C. Kada se lavanda razvije u grmolik oblik postaje značajno otpornija na više temperature.

Uzgoj u posudama

Za kvalitetan uzgoj lavande u tegli potrebno je opskrbiti biljku s barem 8 sati dnevnog svijetla, sa drenažom tla, prihranom i češćim zalijevanjem. Za tlo treba izabrati mješavinu zemlje, komposta i treseta, s gnojivom s produženim djelovanjem. Nakon svake sezone cvata potrebno je porezati sve cvjetne stapke, kako bi se omogućio novi rast biljke.

Održavanje nasada

Za uspješnu vegetaciju potrebno je najprije osigurati rahlo, preorano tlo bez korova. Kako sama biljka lavande nije zahtjevna oko podloge, najbitnija je redovna kultivacija tla, kako bi ono ostalo prozračno i vodopropusno. Prihranjivanje nije poželjno, te kako je već spomenuto može izazvati kontraefekt te oštetiti korijen biljke. Kod težih tla preporučeno je dodavanje oštrog pijeska ili istrunulog komposta, naročito u prvih 2 godine vegetacije.

Održavanje i njega

Kako lavanda po svojoj prirodi nije zahtjevna biljka, njeno održavanje svodi se na kultiviranje tla, obrezivanje biljke u prvih 2 godine života te po potrebi dodavanje sadnica zbog održavanja gustoće grma.

Zalijevanje

Nakon sadnje do razvoja korijena biljku potrebno je zalijevati 1 - 2 puta tjedno. Odrasle biljke zahtijevaju mnogo rjeđe zalijevanje, svaka 2 - 3 tjedna, do razvoja cvijeta, a nakon 1 - 2 puta tjedno, po potrebi za održavanje vlažnog, no ne pretjerano mokrog tla.

Gnojidba

Lavanda najbolje uspijeva na stjenovitom tlu, veoma siromašnim hranjivim tvarima. Zbog toga, pretjerana gnojidba i prihrana mogu zapravo naštetiti biljci te spriječiti cvjetanje. Stoga je najbolje izabrati jednostavan kompost, u 2.5 cm sloju.

Razmnožavanje

Prava lavanda najčešće se razmnožava sadnicama dobivenim od sjemena. Također, postoji mogućnost vegetativnog razmnožavanja, zelenim sadnicama i klonovima.

S druge strane, hibridna lavanda može se razmnožavati isključivo vegetativno, zbog sterilnog sjemena. Vegetativno razmnožavanje smatra se uspješnijim, zbog boljeg primanja usjeva. Reznice dužine 15 cm uzimaju se sa zdravih matičnih biljaka te se nakon uklanjanja donjih listova tretira hormonskim supstratom koji pospješuje ukorjenjivanje.

Presađivanje

Idealno vrijeme za presađivanje lavande je kasno proljeće ili rano ljeto kada je biljka u fazi mirovanja i prije nego što počne cvjetati. Izaberite mjesto na kojem će lavanda dobiti dovoljno sunčeve svjetlosti i gdje je tlo plodno, dobro drenirano i kiselo (pH oko 6,5). Uzmite lopaticu i pažljivo izvadite biljku iz tla pazeći da se ne ošteti korijen biljke i u klonite bilo koji oštećeni ili suhi korijen i očistite korijen biljke vodom. Biljka se presađuje na dubinu na kojoj je bila prije, a zatim se raspoređuje korijenje u tlo. Biljku je potrebno zaliti i posuti zemljom oko korijena.

Pomlađivanje

Pomlađivanje lavande se odnosi na proces u kojem se starija biljka lavande uklanja i zamjenjuje sa novom, mladom biljkom. Ovo se radi jedino u situacijama kada se biljka počinje sušiti i gubiti produktivnost.

Prorjeđivanje

Prorjeđivanje lavande se odnosi na proces uklanjanja viška biljaka koje su se pojavile iz sjemena koje je posijano. Cilj prorjeđivanja je osigurati da svaka biljka ima dovoljno prostora i hranjivih tvari za rast i da se osigura optimalna produktivnost. Pričekajte da nove biljke narastu do oko 4 - 5 cm, a zatim izaberite najzdravije i najjače biljke i ostavite ih da rastu, dok sve druge biljke koje su se pojavile, možete ukloniti lopaticom ili laganim čupanjem.

Rezidba

Održavanje usjeva provodi se orezivanjem biljke, kako bi se postigao gust kompaktan grm. Orezivanje se odvija u prvoj godini vegetacije krajem svibnja na 8 - 10 cm visine, i u drugoj godini na 15 - 18 cm visine. Nakon toga nije potrebno dalje obrezivanje.

Također, nakon prve godine vegetacije potrebno je nadopuniti usjev novim, jačim sadnicama, kako bi se održao ujednačen gust grm koji je kasnije moguće obrađivati i rezati strojem. Nakon 6 - 8 godina vegetacije, biljka lavande počinje postepeno stariti i prorjeđivati se.

Zaštita od vjetra

Lavanda može biti osjetljiva na jak i dugotrajan vjetar čime se mogu oštetiti listovi i stabljike. Stoga bi bilo poželjno zaštititi ju, posebno u razdobljima intenzivnog vjetra. To se može učiniti postavljanjem zaštitne mreže ili premještanjem biljke u zaštićeno mjesto, uz zid ili ogradu, kako bi se smanjio utjecaj vjetra na nju. Također, redovito zalijevanje može pomoći u jačanju biljke i smanjivanju njene osjetljivosti na vjetar.

Zaštita preko zime

Lavanda je biljka otporna na hladnoću i može preživjeti u hladnim klimatskim uvjetima, međutim, potrebna je određena zaštita kako bi se osiguralo da biljka preživi zimu. Prije zime, tlo oko biljke treba dobro pognojiti i zaliti kako bi se osiguralo da korijen biljke tijekom zime ima dovoljno hranjivih tvari i vode. Potrebno je ukloniti sve preostalo lišće sa biljke te preko nje staviti crni plastični film, tkaninu i foliju kako bi se biljku zaštitilo od mraza.

Bolesti

Prava lavanda koja divlje raste na otvorenim površinama vrlo je otporna na bolesti. Međutim, na našim prostorima izdvajaju se 3 najveća neprijatelja uzgajivača lavande: pjegavost lišća, trulež korijena i sušenje stabljike lavande.

Pjegavost lišća lavande

Okrugle, sivo-bijele pjege s ljubičastim prstenom karakterističan su simptom ove bolesti, a u slučaju jače zaraze mogu uzrokovati sušenje ili nekrozu lišća. Bolest se zadržava na starom i suhom lišću, te se zaraza tako prenosi na sljedeću vegetaciju. Zaraza se uspješno suzbija fungicidima.

Trulež korijena lavande

Najraširenija i najopasnija bolest uzgojene lavande očituje je truleži korijena, zbog kojeg dolazi do venuća i sušenja biljke u najtoplijim ljetnim danima. Uzročnik ove bolesti je pseudogljiva koja se vrlo brzo širi kroz tlo te se često razvija u prihrani. Suzbijanje zaraze se provodi preventivno fungicidima i uklanjanjem zaraženih biljaka.

Sušenje stabljike lavande

Tipični simptomi ove bolesti uključuju smeđe-sive do crne pjege na stabljikama koje se s vremenom počinju sušiti. Na zaraženim dijelovima biljke moguće je uočiti crna plodna tijela ili piknide gljive u kojima se stvaraju spore za širenje zaraze. Suzbijanje se provodi preventivno fungicidima na bazi strobulurina i uklanjanjem zaraženih biljaka.

Štetnici

Eterično ulje lavande koristi se kao prirodni repelent štetnika i parazita biljaka, stoga ne čudi činjenica da lavanda nema mnogo prirodnih štetnika. Najpoznatiji od rijetkih je zelena biljna uš. Ova lisna uš prenosi Alfa mozaik virus koji uzrokuje virozu lavande, žućenje lišća i kržljavost biljaka. Suzbijanje se provodi indirektno korištenjem insekticida protiv lisnih uši.

Upotreba lavande

Ova veoma popularna biljka zbog svojeg intenzivnog mirisa često nalazi svoje mjesto u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji te modernoj medicini.  Dok se većinom koristi njeno eterično ulje, lavanda se može i sušiti u potpuri ili koristiti kao repelent moljaca u ormaru.

Dok je engleska prava lavanda poznata po najslađem okusu i mirisu, sve vrste lavande karakterizira jak prepoznatljiv miris eteričnog ulja, koje se dobiva destilacijom cvijeta lavande. Destilacija se obavlja ekstrakcijom ulja nakupljenog u žlijezdama cvjetne čaške, te je sastav ulja ovisi o vrsti lavande. Glavne komponente ulja su linalilacetat i linalol, pa tako prava lavanda sadrži 35 do 60% linalilacetata, dok mnogo jeftiniji hibrid lavandin svega 7 do 16%. Također, cvijet prave lavande sadrži 0,5 - 1,5% ulja, dok hibrid može sadržavati sve do 5% ulja.

Berba

Lavanda dostiže puni rast i vegetaciju grma u 3 godini života. Berba cvjetova lavande može se provesti ručno ili strojno. Biljka je spremna za branje te proizvodnju eteričnih ulja, kada se prva polovica cvjetova na stabljici otvori. Kako bi se postigao ujednačen rez na 10cm od zadnjeg cvijeta na stabljici, preporuča se mehanička žetva.

Vrijeme žetve je vrlo bitno poštovati kako velike vrućine ljeti ne bi naglo osušile ubranu lavandu. Zbog toga, žetva se obavlja ili u jutarnjih satima (8 - 11) ili u kasnim popodnevnim satima (iza 18 sati). Također, vrlo je važno naglasiti kako kiša i vanjska vlaga uzrokuju nakupljanje vode u biljci, što negativno utječe na kvalitetu ulja. Potrebno je stoga nakon kišnog dana pričekati 3 - 5 dana kako bi se biljka riješila vlage i ako se žetva obavlja u ranim jutarnjim satima pričekati povlačenje rosi sa biljke.

Sušenje

Za korištenje suhog cvijeta lavande u potpuriju ili za tjeranje moljaca u ormaru, potrebno je osušiti lavandu odmah nakon berbe. U ovom slučaju, berba se obavlja nakon otvaranja svih cvjetova i prestanka oprašivanja, što označava odlazak pčela. U što kraćem roku od branja, peteljke se spajaju u male svežnjeve, te se objese s cvjetovima prema dolje i ostave na prozračnom mjestu za sušenje. Vrijeme potrebno za potpuno sušenje varira ovisno o klimi i postotku vlage u zraku, no u prosjeku traje do 2 tjedna.

Skladištenje

Osušenu lavandu vrlo je bitno zaštiti od kisika i vlage, kako bi se zadržao intenzivan miris eteričnog ulja. Zbog toga uobičajeno se skladišti u staklene, dobro zatvorene posude, u kojima joj je rok trajanja 2 godine.

Pripravci

  • čaj od lavande

Medicina

Upotreba lavande u medicini i kozmetici seže daleko u prošlost, sve do starih Rimljana i Egipćana. Danas smo upoznati s mnogo različitih ljekovitih svojstva lavande, pa se tako koristi kao:

  • Smirujuće sredstvo - kod migrena, nesanice, razdražljivosti, depresije, manjih želučanih problema, te u aromaterapiji i kod masaže
  • Analgetik - prilikom upale mišića i zglobova te manjih grčeva, utrljavanjem eteričnog ulja umanjuje se bol
  • Stimulans cirkulacije - na tjemenu za rast kose te prilikom masaža
  • Sredstvo za dezinfekciju (razrijeđeno ulje) - za čišćenje rana, pospješivanje zarastanja opeklina, kod uboda komaraca te problema s aknama

Učinkovitost eteričnog ulja lavande dokazana je mnogobrojnim znanstvenim studijama, međutim prije njegovog korištenja potrebno je posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom, kako bi se izbjegle potencijalne alergijske reakcije i kako bi se odredile primjerene doze.

Važno je napomenuti kako hibridne sorte lavande (poput značajno jeftinijeg hvarskog lavandina) nemaju isti učinak kao prava lavanda, zbog vrlo izmijenjenog kemijskog sastava ulja. Također, na tržištu postoje različita patvorena ulja koja treba izbjegavati. Kod lavande vrlo je lako odrediti radi li se o čistom ulju ili patvorini - potrebno je provjeriti dva sastavna spoja: kamfor i 1,8-cineol. Ukoliko ulje sadrži manje od 1,2% kamfora i manje od 2,5% 1,8-cineola, ulje je sigurno za upotrebu.

Kulinarstvo

Tradicionalna upotreba lavande u kulinarstvu je u obliku čaja. Čaj se priprema od 2 žličice suhih cvjetova lavande u 2,5 dl kipuće vode, te takav utječe smirujuće na središnji živčani sustav.

Eterično ulje kao i suhi cvjetovi lavande također se mogu koristiti u umjerenim količinama za pripremu raznih krema i kolača na način prethodnog aromatiziranja šećera ili vrhnja. Isto tako, lavanda se može koristiti kao suhi začin za meso ili ribu te prirodni konzervans.

Zanimljivosti

Vjeruje se da lavanda potječe iz Perzije, današnjeg Irana, odakle se ubrzo proširila po cijelom Sredozemlju. Zbog svojih ljekovitih sredstava, lavanda je bilo široko korištena kod starih Egipćana i Rimljana. Stari Egipćani prepoznali su dezinficirajuća sredstva ovog eteričnog ulja, kojim su premazivali tijela umrlih u sklopu vjerskih obreda i kulta mrtvih. S druge strane, zahvaljujući Pliniju Starijem (23. - 79.) koji je opisao upotrebu lavande u Rimskom Carstvu, doznajemo kako je eterično ulje lavande bilo korišteno zbog svojih pročišćavajućih i  smirujućih svojstava u kupkama starih Rimljana.

U srednjem vijeku, postoje zapisi o benediktinskim redovnicima koji su migrirajući prenosili lavandu iz Italije preko Alpa, te tako proširili glas o ljekovitim sredstvima ulja među samostanima i travarima u Engleskoj i sjevernoj Europi. Kao ljekovitu biljku prva ju spominje u 12. stoljeću Hildegarda od Bingena. U Engleskoj lavanda postaje izuzetno popularna u 15. stoljeću, kada je bila korištena u vrećicama oko vrata za tjeranje kuge i kao sredstvo za čišćenje parazita iz madraca, dok od 17. stoljeća počinje pojačano uzgajati na prostorima Francuske za potrebe parfemske industrije.

U francuskoj Provansi, još uvijek se njeguje običaj ispaša mladih krava u poljima lavande, kako bi meso janjetine imalo suptilni miris lavande. Nektar iz biljke lavande koristi se za izradu visokokvalitetnog meda.

U vrijeme kuge u Londonu u 16.stoljeću, lavanda se često koristila kao zaštita od kuge te za ublažavanje mirisa oboljelih i umirućih na ulicama. U prošlosti učitelji u francuskim školama koristili su lavandu za smirivanje neposlušne i hiperaktivne djece.

Legenda kaže da je Kleopatra koristila parfem od lavande kako bi zavela Marka Antonija i Julije Cezara.

Foto: Heidelbergerin / Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

vrtni roštilj

Vrtni kamini

Nema ljepšeg ugođaja od roštiljanja na otvorenom uz najdraže ljude. Vrtni kamini mogu se koristiti za pečenje mesa, … [više] about Vrtni kamini

afrička ljubičica

Sobno cvijeće koje voli sjenu

Kod uzgoja sobnog cvijeća i ostalog bilja uvijek postoji određeni izazov, a jedan od najčešćih s kojima se susrećemo su … [više] about Sobno cvijeće koje voli sjenu

Ideje za uređenje malih balkona i terasa

Zbog svoje veličine mali balkoni i terase često ostanu neiskorišteni. Mnogi nemaju ideje kako urediti takve prostorije … [više] about Ideje za uređenje malih balkona i terasa

začinsko bilje

Uzgoj začinskog bilja na balkonu

Bez obzira na to imate li vrt ili ne, začinsko bilje možete uspješno uzgajati u loncima, sandučićima ili nekim drugim … [više] about Uzgoj začinskog bilja na balkonu

namještaj od paleta

Vrtni namještaj od paleta

Namještaj od paleta za vrt je dobar izbor jer je prilično praktičan, relativno jeftin, a i ugodan je oku. Posebice je … [više] about Vrtni namještaj od paleta

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

mrkva

Mrkva

kamilica

Kamilica

pir-u-polju

Pir

iris, perunika

Iris ili perunika

gipsofila

Gipsofila

glavica češnjaka

Češnjak ili bijeli luk

ciklama

Ciklama

butternut tikva

Butternut tikva

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka