• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
vrbovica

Vrbovica

Autor: Maja

  • 1 Vrste
  • 2 Uzgoj vrbovice
    • 2.1 Tlo
    • 2.2 Klima
    • 2.3 Vrijeme sadnje
    • 2.4 Slaganje kultura
    • 2.5 Faza mirovanja
  • 3 Sadnja vrbovice
    • 3.1 Sadnja sjemena
    • 3.2 Sadnja sadnice
    • 3.3 Kalemljenje
    • 3.4 Uzgoj u vrtu
    • 3.5 Uzgoj u stakleniku
    • 3.6 Uzgoj u posudama
  • 4 Održavanje i njega
    • 4.1 Zalijevanje
    • 4.2 Gnojidba
    • 4.3 Razmnožavanje
    • 4.4 Presađivanje
    • 4.5 Pomlađivanje
    • 4.6 Prorjeđivanje
    • 4.7 Rezidba
    • 4.8 Zaštita od vjetra
    • 4.9 Zaštita preko zime
  • 5 Bolesti
  • 6 Štetnici
  • 7 Upotreba vrbovice
    • 7.1 Berba
    • 7.2 Sušenje
    • 7.3 Skladištenje
    • 7.4 Pripravci
    • 7.5 Kulinarstvo
    • 7.6 Medicina
    • 7.7 Kozmetika
  • 8 Zanimljivosti

Vrbovica (lat. Epilobium parviflorum) poznata i kao sitnocvjetna vrbovica je višegodišnja biljka koja pripada porodici vrbolikovki (Onagraceae). Zeljasta je biljka koja raste u obliku grma i može narasti oko 50 - 100 cm visine. Karakteristična je po svojim uskim listovima i sitnim cvjetovima ružičaste boje.

Biljka samoniklo raste u većem dijelu Europe, Sjeverne Amerike i Azije, u različitim uvjetima, uključujući vlažne livade, rubove šuma i obale rijeka, a poznata je po svojim ljekovitim svojstvima i tradicionalno se koristi za ublažavanje simptoma povezanih s upalama i problemima s mokrenjem.

Lišće vrbovice je nasuprotno, jednostavno, lanceolatno i malo nazubljeno. Listovi su u osnovi uvijek prisutni u čahurama, a na rubovima su nešto opušteniji. Vrbovice se razmnožavaju vegetativno i generativno. Korijenje je vretenasto i plitko, obično ne raste dublje od 20 cm. Korijenje se razgranava u svim stranama, a ovisno o vrsti i tipu tla, mogu biti površni ili duboki.

Cvijeće se javlja u obliku jednostrukih ili dvostrukih cvatova, a može biti ružičaste, ljubičaste, bijele ili žute boje. Cvatovi su viseći, ugodnog mirisa, a cvjetovi su izduženi, sastavljeni od čašice, latice, prašnika i ploda. Vrbovice cvjetaju tijekom ljeta, a cvjetovi se razvijaju iz vršnih pupova. Preferiraju umjereno vlažne uvjete, s puno sunca, ali i hladovine, ovisno o vrsti. Temperature koje joj najviše odgovaraju su između 20 i 25°C, dok niske temperature, posebice mraz ne podnosi.

Voli dobro drenirana tla bogata hranjivim tvarima, vlažna i umjereno kisela s pH vrijednosti između 5 i 7. Najčešće se sadi u proljeće, kada se tlo zagrije, a najbolje vrijeme za sadnju je oblačan dan, ujutro ili navečer.

Srodnici

  • Fuksija

Vrste

Iako je sitnocvjetna vrbovica vrsta sama za sebe i nema poznate podvrste, postoje srodne vrste od kojih su najpoznatija močvarna vrbolika, planinska vrbovica, ružičasta vrbovica, dlakava vrbovica i ciprej.

Močvarna vrbolika

Močvarna vrbolika (lat. Epilobium palustre) je trajnica koja raste u vlažnim i močvarnim područjima u umjerenim i hladnijim klimama širom svijeta. Može narasti otprilike 30 - 100 cm visine i ima uspravnu stabljiku prekrivenu dlačicama. Listovi su tamnozeleni, uski i duguljasti te imaju nazubljene rubove. Cvjetovi su ružičasti i skupljeni u grozdaste cvatove koji se nalaze na vrhovima stabljika. Močvarna vrbolika cvjeta tijekom ljeta i rane jeseni. U narodnoj medicini se koristi kao diuretik i protuupalno sredstvo, a u prehrambenoj industriji za proizvodnju čaja i drugih napitaka. Također ima ekološku vrijednost jer privlači pčele, leptire i druge kukce.

Planinska vrbovica

Planinska vrbovica (lat. Epilobium montanum) je trajnica koja raste u planinskim područjima Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Obično naraste otprilike 20 - 70 cm visine. Stabljika je uspravna, čvrsta i prekrivena dlačicama. Listovi su duguljasti i nalaze se nasuprotno jedan od drugoga na stabljici. Cvjetovi su mali i skupljeni u grozdaste cvatove. Cvjetovi su obično blijedoljubičaste ili ružičaste boje te cvjetaju tijekom ljeta i rane jeseni.

Ružičasta vrbovica

Ružičasta vrbovica (lat. Epilobium roseum) je trajnica koja također raste u planinskim područjima Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Može narasti između 20 i 50 cm, ovisno o uvjetima rasta. Ima uspravnu i čvrstu stabljiku prekrivenu dlačicama. Listovi su duguljasti i rastu nasuprotno jedan od drugoga na stabljici. Cvjetovi su obično svjetlo ružičasti ili bijeli te se skupljaju u grozdaste cvatove, a cvjetaju tijekom ljeta i ranog jeseni. Također ima ekološku vrijednost jer privlači pčele, leptire i druge kukce i smatra se važnom biljkom za očuvanje biološke raznolikosti u planinskim područjima.

Dlakava vrbovica

Dlakava vrbovica (lat. Epilobium hirsutum) je trajnica koja raste u vlažnim područjima u Europi i sjevernoj Aziji. Obično naraste otprilike 1 - 2 m. Ima čvrstu i uspravnu stabljiku prekrivenu dlačicama. Listovi su duguljasti i nazubljeni te se nalaze nasuprotno jedan od drugoga na stabljici. Cvjetovi su svijetlo rozi ili blijedo rozi i skupljaju se u grozdaste cvatove. Cvjetovi cvjetaju tijekom ljeta i rane jeseni, od srpnja do rujna. Nije štetna, ali se ne koristi u medicinske svrhe.

Ciprej

Ciprej (lat. Epilobium angustifolium) je višegodišnja biljka koja raste u sjevernoj hemisferi, uglavnom u umjerenoj klimi sjeverne Amerike, Europe i Azije. Obično naraste otprilike 1 - 2 m visine. Ima uspravnu stabljiku prekrivenu dlačicama. Listovi su duguljasti i uski, rastu nasuprotno jedan od drugoga na stabljici i imaju nazubljene rubove. Cvjetovi su ružičasti ili ljubičasti te se skupljaju u uspravne cvatove i cvjetaju od srpnja do rujna. Smatra se važnom biljkom za očuvanje biološke raznolikosti u staništima poput močvara, vlažnih livada i šuma.

Uzgoj vrbovice

Kao i većinu biljaka iz porodice vrbolikovki, vrbovicu je relativno lako uzgajati u vrtu ili na balkonu. Sjeme se može posijati direktno u vrt u proljeće ili se može započeti sa sadnjom u zatvorenom prostoru u rano proljeće i presaditi u vrt kasnije. Vrbovica preferira sunčana do polusjenovita staništa s dobro dreniranim tlima. U vrtu, vrbovica će obično narasti oko 1 - 2 m visine i širit će se putem podzemnih izdanaka. Redovito uklanjanje izblijedjelih cvjetova potaknut će daljnje cvjetanje tijekom sezone. Vrbovica je dobra biljka za privlačenje pčela i leptira u vrt te je važna za očuvanje biološke raznolikosti.

Tlo

Idealno tlo za uzgoj vrbovice treba biti dobro drenirano i bogato organskom tvari. Preferira pH vrijednosti tla između 5,5 i 7,0, a tlo bi trebalo biti umjereno vlažno, ali ne previše mokro. U prirodi, vrbovica raste u vlažnim staništima kao što su močvare, obale rijeka i potoka te vlažne livade, pa će tlo koje je sposobno zadržati vlagu biti najbolje za uzgoj. Dodavanje komposta, stajskog gnoja ili druge organske tvari u tlo prije sadnje također će pomoći u osiguravanju dobrog rasta i cvatnje. Važno je imati na umu da se različite vrste vrbovica mogu malo razlikovati u svojim preferencijama tla, stoga je uvijek najbolje provjeriti individualne potrebe vrste koja se uzgaja.

Klima

Vrbovica je prilagodljiva biljka koja može rasti u različitim klimatskim uvjetima, ali najbolje uspijeva u umjerenoj klimi s toplim ljetima. Optimalna temperatura za sadnju vrbovice ovisi o vrsti, ali većina vrsta preferira temperature između 18 i 25°C. Zimi, većina vrsta je otporna na mraz i može izdržati temperature ispod 0°C, dok neke vrste mogu biti osjetljivije na hladnoću i treba ih zaštititi od jakih zimskih mrazeva.

Vrbovica preferira sunčana do polusjenovita staništa, a u vrućim i suhim uvjetima može zahtijevati dodatno zalijevanje. U suhim klimama, najbolje ju je saditi u hladnijim mjesecima kako bi biljka uspjela uspostaviti korijen prije ljetnih vrućina. Važno je napomenuti da će se neke vrste vrbovice bolje prilagoditi određenim uvjetima od drugih, stoga je važno provjeriti specifične zahtjeve za uzgoj.

Vrijeme sadnje

Vrijeme sadnje vrbovice ovisi o klimatskim uvjetima i mjestu uzgoja, kao i o željenom vremenu cvatnje. Općenito, najbolje vrijeme za sadnju vrbovice je rano proljeće, kada se tlo počinje zagrijavati i kada prođe opasnost od jakih mrazeva, što ovisi o podneblju u kojem se uzgaja.

Ako se želi postići cvatnja u rano ljeto, najbolje je sijati sjeme u jesen ili ranu zimu, kako bi biljka uspjela uspostaviti korijen prije proljetnog rasta. U tom slučaju, sjeme bi trebalo posijati na dubinu od oko 1 cm, a nakon što prođe opasnost od mraza, mlade biljke se mogu presaditi na željeno mjesto u vrtu.

Sadnice se obično sade u rano proljeće nakon što prođe opasnost od jakih mrazeva, idealno u travnju i svibnju i to na dubinu koja odgovara veličini korijena, a međusobni razmak između biljaka trebao bi biti oko 30 cm.

Slaganje kultura

Postoje određene predkulture koje mogu biti korisne za uzgoj vrbovice. Leguminoze, poput graha, graška, djeteline i lucerne, korisne su kao predkulture jer obogaćuju tlo dušikom koji je važan hranjivi sastojak za rast biljaka. Kukuruz također može biti dobar izbor kao predkultura jer ima duboko korijenje koje prodire u tlo i doprinose njegovoj strukturi. Biljke poput mrkve i celera također su korisne predkulture jer njihovo korijenje razbija tvrdu zemlju i pomaže u poboljšanju strukture tla.

Važno je napomenuti da je potrebno izbjegavati uzgoj vrbovice nakon uzgoja drugih biljaka iz iste porodice kako bi se izbjegle moguće bolesti i štetnici koji bi mogli preživjeti u tlu.

Uz vrbovicu se mogu saditi razne biljke koje će pomoći u stvaranju zdravog i raznolikog ekosustava u vrtu. Kamilica je jedna od takvih biljaka, privlači oprašivače i ima repelentno djelovanje na neke štetnike. Mak, ehinaceja i neven također privlače oprašivače i štite druge biljke u vrtu od lisnih uši i tripsa. Lavanda privlači pčele i leptire, a odbija muhe i komarce, pomaže i u zadržavanju vlage u tlu i poboljšanju njegove strukture.

Biljke iz porodice kupusnjača, kao što su kupus, brokula, cvjetača, kelj i rotkvica mogu privući štetnike poput kupusove muhe, što može negativno utjecati na rast i zdravlje vrbovice. Također, biljke poput metvice i bosiljka mogu se natjecati s vrbovicom za hranjive tvari u tlu, što može usporiti rast vrbovice. Osim toga, biljke koje zahtijevaju puno sunca mogu stvarati sjenu i utjecati na rast vrbovice ako su posađene izravno uz nju. Stoga se preporučuje birati biljke koje imaju slične uvjete rasta i koje neće utjecati negativno na rast vrbovice.

Faza mirovanja

Vrbovica je trajna zeljasta biljka koja ne ulazi u klasičnu fazu mirovanja poput drveća ili grmlja, jer ima različite faze rasta i razvoja, kao što su faza klijanja, faza cvatnje i faza plodonošenja. Tijekom zime, iako ne usporava svoj rast u potpunosti, biljka može reducirati aktivnost u određenoj mjeri u skladu s temperaturom i količinom svjetla. Dakle, može se reći da ima neke elemente faze mirovanja, iako ne u klasičnom smislu kao što to imaju druge biljke.

Sadnja vrbovice

Vrbovica je vrlo popularna biljka koja se često sadi u vrtovima i parkovima. Preferira sunčana ili djelomično zasjenjena mjesta, a dobro uspijeva u različitim vrstama tla, uključujući i pjeskovita i vlažna tla, a sadnja se obično provodi u proljeće ili rano ljeto, kada su temperature tople i vlaga je dostupna. Ako se želi proizvesti veći broj biljaka, preporučuje se korištenje metode sjetve sjemena, dok je dijeljenje korijena bolji izbor ako se želi presaditi postojeću biljku.

Sadnja sjemena

Sadnja sjemena vrbovice relativno je jednostavna i može se obaviti u nekoliko koraka. Prvi korak je priprema tla u koje će se sjeme posaditi. Potrebno je ukloniti korov i sitno kamenje te poboljšati kvalitetu tla organskim gnojivima. Tlo bi trebalo biti labavo i dobro drenirano.

Sjeme se može posaditi u rano proljeće, obično u veljači ili ožujku. Prije sadnje, sjeme treba namočiti u vodi nekoliko sati kako bi se ubrzao proces klijanja. Nakon namakanja, sjeme se sadi u pripremljeno tlo i posipa tankim slojem tla, oko 5 mm duboko. Nakon toga, tlo se lagano pritisne da bi se osigurao dobar kontakt sjemena s tlom.

Nakon sadnje, sjeme se zalijeva toplom vodom. Vrlo je važno održavati tlo vlažnim tijekom procesa klijanja, ali treba paziti i da se ne prelijeva vodom. Zemlja se može prekriti i plastičnom folijom kako bi se zadržala vlaga i potaknuo rast. Sjeme obično klija 10 - 14 dana, nakon čega se mogu presaditi na trajno mjesto u vrtu.

Sadnja sadnice

Za sadnju vrbovice najčešće se preferiraju sadnice jer pružaju brži početak rasta i razvoja biljke. Prije sadnje sadnice, potrebno je pripremiti tlo. Vrbovica preferira plodna tla koja su dobro drenirana, s pH vrijednošću između 6 i 7,5. Tlo se treba dobro pripremiti i očistiti od korova, a preporučuje se dodati organsko gnojivo kako bi se biljka hranila tijekom rasta.

Sadnice se trebaju posaditi u dubinu koja je jednaka njihovoj visini u posudi u kojoj su rasle. Razmak između sadnica ovisi o željenom izgledu i gustoći biljaka, ali se obično preporučuje razmak 30 - 60 cm.

Nakon sadnje, biljku je potrebno redovito zalijevati kako bi se osigurao optimalno rast i razvoj korijena. Vrbovica preferira vlažno tlo, ali nije dobro da bude previše natopljeno, jer to može dovesti do truljenja korijena.

Kalemljenje

Vrbovica se ne može kalemiti ili cijepiti na druge biljke zato što je vrbovica biljka koja se razmnožava sjemenom ili podjelom korijena, a ne kalemljenjem ili cijepljenjem. Sjemenke vrbovice se mogu sakupiti u jesen nakon što se biljka ocvjeta. Sjemenke se siju u proljeće i lako klijaju. Biljka se također može razmnožavati podjelom korijena u rano proljeće ili kasnu jesen.

Uzgoj u vrtu

Sadnja vrbovice u vrtu može biti relativno jednostavna. Prvo je potrebno odabrati mjesto u vrtu koje je osunčano ili polusjenovito, po mogućnosti s plodnom zemljom koja je dobro drenirana. Ako je tlo loše, potrebno ga je pripremiti dodavanjem organskog gnojiva i izravnati površinu.

Sadnice vrbovice se mogu nabaviti u rasadnicima ili vrtnim centrima ili ih uzgojiti iz sjemena. Prije sadnje, sadnicu treba temeljito zaliti kako bi se osiguralo da je zemlja oko korijena dobro navlažena. Zatim se sadnica posadi na dubinu jednakoj njenoj visini u posudi u kojoj je rasla, a razmak između sadnica bi trebao biti oko 30 - 60 cm, ovisno o tome koliko se gusto žele posaditi biljke.

Tijekom prve sezone rasta, sadnicu je potrebno redovito zalijevati, posebno ako ne pada dovoljno kiše. Biljka se može razvijati i rasti do visine od oko 1,5 m, pa ju je potrebno u početku podržati štapovima ili drugom potporom. U proljeće, potrebno ju je orezati kako bi se potaknuo rast novih izdanaka i bolje grananje. Konačno, preporučuje se redovita prihrana biljke organskim gnojivima ili prirodnim hranjivim sastojcima, kao što su kompost i organski malč čime će se osigurati da biljka dobije potrebne hranjive tvari za zdrav rast i razvoj.

Uzgoj u stakleniku

Sadnja vrbovica u stakleniku ima neke specifičnosti koje se razlikuju od sadnje u otvorenom u vrtu. Prvo se odabire mjesto u stakleniku koje ima dovoljno svjetla. Vrbovica preferira temperature između 15 i 25°C, pa je važno osigurati da se temperatura u stakleniku održava unutar ovog raspona.

Također je važno koristiti zemlju koja ima dobru drenažu kako bi se spriječilo nakupljanje viška vode. Također, tlo bi trebalo biti dovoljno hranjivo kako bi biljka mogla uspješno rasti. Za uzgoj u stakleniku preporučuje se koristiti mješavinu treseta, perlita i vermikulita kako bi se osigurala dobra drenaža i hranjiva tvar za rast biljke. Kako vrbovica raste visoko, potrebno je osigurati potporu za biljku postavljanjem štapova ili žice oko biljke kako bi se osigurala potpora.

Uzgoj u posudama

Sadnja vrbovica u posudama je jednostavan proces i može biti odličan način za uzgoj biljke na malom prostoru, poput terase ili balkona. Prije sadnje, potrebno je odabrati odgovarajuću posudu za biljku. Idealna posuda bi trebala biti duboka i široka, s otvorima za drenažu kako bi se spriječilo nakupljanje viška vode.

Za sadnju u posudama preporučuje se korištenje mješavine kvalitetnog vrtnog tla, komposta i perlita za dobru drenažu i hranjive tvari. Tlo bi trebalo biti dobro navlaženo prije sadnje kako bi se osiguralo da će se biljka lakše primiti. Kada je tlo pripremljeno, potrebno je pripremiti sadnicu vrbovica za sadnju. Biljku je potrebno nježno izvaditi iz njene posude, pazeći da se ne ošteti korijenje, a zatim ga pažljivo rastresti da bi se olakšao rast korijena u novoj posudi. Nakon toga, biljka se postavi u sredinu posude i napuni preostali prostor s pripremljenom mješavinom tla.

Kada je biljka posađena, potrebno ju je dobro zaliti kako bi se osigurao dobar početak rasta i razvoja korijena. Voda bi trebala dobro proći kroz tlo i izliti se kroz otvore za drenažu na dnu posude kako bi se spriječilo nakupljanje viška vode.

Posudu bi trebalo smjestiti na sunčano mjesto kako bi biljka dobila dovoljno svjetla za rast i razvoj. Tijekom toplijih mjeseci, može biti posudu se može premjestiti u hladovinu kako bi se spriječilo pregrijavanje korijena. Također je važno redovito hraniti biljku gnojivom kako bi dobila potrebne hranjive tvari. Preporučuje se korištenje organskih gnojiva ili prirodnih hranjivih sastojaka, poput komposta i organskog malča.

Održavanje i njega

Vrbovica je biljka koja je relativno jednostavna za održavanje i njezina njega ne zahtijeva puno truda. Biljka preferira sunčana mjesta ili polusjenu, a također se dobro prilagođava različitim uvjetima tla, što ju čini vrlo prilagodljivom.

Kako bi se osigurao zdrav rast i cvjetanje, važno je redovito ju zalijevati. Biljka preferira dobro drenirana tla i ne voli zadržavanje vode, stoga je važno zalijevati ju umjereno i samo kada je zemlja suha na dodir. Vrbovica se također može prihranjivati gnojivom kako bi se osigurao zdrav rast i cvjetanje. Preporučuje se korištenje organskih gnojiva ili prirodnih hranjivih sastojaka, poput komposta i organskog malča.

Ako se vrbovica uzgaja u vrtu, važno je redovito uklanjati korov i mrtve dijelove biljke kako bi se osigurao zdrav rast i cvjetanje. Također se preporučuje rezanje biljke nakon cvatnje kako bi se potaknulo ponovno cvjetanje i spriječilo da biljka postane previše visoka i širi se na susjedne biljke.

Zalijevanje

Vrbovica se može zalijevati umjereno i samo kada je tlo suho na dodir. Biljka voli dobro drenirana tla i ne voli stajaću vodu, stoga je važno paziti da zemlja nije previše vlažna. Ako se vrbovica uzgaja u vrtu, može se zalijevati crijevom ili preko sustava za navodnjavanje. Važno je zalijevati ju tijekom sušnog razdoblja kako bi se biljka održala zdravom i spriječilo se sušenje tla. Ako se vrbovica uzgaja u posudama, potrebno ju je zalijevati češće i paziti da se tlo ne osuši previše, što može dovesti do oštećenja biljke.

Gnojidba

Za gnojidbu vrbovice preporučuje se korištenje organskih gnojiva ili prirodnih hranjivih sastojaka, poput komposta i organskog malča. Organska gnojiva obično sadrže razne hranjive sastojke, poput dušika, fosfora i kalija, koji su važni za zdrav rast biljke.

Ako se vrbovica uzgaja u vrtu, gnojidbu je najbolje provoditi u proljeće prije početka vegetacije i tijekom ljeta. Gnojivo se može raspršiti izravno na tlo oko biljke ili se može pomiješati sa zemljom prilikom sadnje. Važno je ne predozirati biljku gnojivom kako ne bi došlo do prevelike koncentracije hranjivih sastojaka u tlu, što može naštetiti biljci.

Ako se vrbovica uzgaja u posudama, gnojidbu je najbolje provoditi jednom mjesečno tijekom rasta i cvatnje biljke. Gnojivo se može dodati izravno u vodu za zalijevanje ili se može raspršiti izravno na zemlju u posudi.

Razmnožavanje

Vrbovica se može razmnožavati sjemenom, reznicama i podjelom korijena. Sjeme se obično sije u kasno proljeće ili rano ljeto, nakon što je prošla opasnost od mraza. Sjeme se može posijati izravno na mjesto gdje će biljka rasti ili u posude za sadnice. Važno je da se sjeme nalazi u dobro dreniranom tlu i da se održava umjerena vlažnost tla dok ne proklija.

Reznice se mogu rezati u proljeće ili ljeto, kada je biljka u aktivnoj fazi rasta. Uzimaju se s gornjeg dijela biljke i sade u vlažno tlo ili u posude za sadnice. Važno je osigurati dobru vlažnost tla kako bi se potaknuo rast korijena i održavao zdrav rast biljke.

Podjela korijena se obično radi na već odrasloj biljci, a može se provesti u proljeće ili jesen. Korijenje se pažljivo vadi iz tla i podijeli u nekoliko manjih dijelova s dovoljno korijena i izdanaka. Zatim se svaki dio posadi u dobro drenirano tlo i održava umjerena vlažnost dok se ne uhvati korijenje i počne rasti.

Presađivanje

Vrbovica se može presaditi u drugo mjesto ako je potrebno ili ako se želi poboljšati rast biljke. Najbolje vrijeme za presađivanje je u proljeće ili jesen, kada biljka nije u aktivnoj fazi rasta. Prije presađivanja, potrebno je pripremiti novo mjesto za biljku. Tlo bi trebalo biti dobro drenirano i hranjivo, a idealno bi bilo dodati malo komposta ili drugog organskog materijala u zemlju kako bi se poboljšao njezin sastav.

Kada se odredi nova lokacija, treba pažljivo iskopati vrbovicu iz postojećeg mjesta i izvaditi iz zemlje što je više moguće kako bi se spriječilo oštećenje korijena. Nakon što se biljka izvadi, treba je pažljivo prenijeti na novo mjesto i posaditi u pripremljeno tlo.

Nakon sadnje, važno je dobro zaliti biljku kako bi se osiguralo da će korijenje uspješno uhvatiti u novom tlu. Također je važno paziti na biljku nakon presađivanja i osigurati joj dovoljno vode i hranjivih tvari.

Pomlađivanje

Vrbovica je višegodišnja biljka koja obično ne zahtijeva pomlađivanje. Međutim, ako se biljka počne širiti previše ili ako starije grane počinju umirati, može biti korisno provesti postupak pomlađivanja, a obično se sastoji od rezanja starih stabljika do tla, što će potaknuti rast novih izdanaka iz korijena. Ovaj postupak najbolje je napraviti u proljeće ili rano ljeto, kada je biljka u aktivnoj fazi rasta.

Prije nego što počne, potrebno je pripremiti alat za rezanje i osigurati da je oštar i dezinficiran kako bi se smanjio rizik od infekcija. Zatim, treba pažljivo ukloniti sve stare stabljike iznad tla. Nakon toga, biljku treba obilno zalijevati kako bi se potaknuo rast novih izdanaka. Novi izdanci će se pojaviti tijekom sljedećih tjedana, a nakon nekoliko mjeseci biljka će se oporaviti i ponovno će početi cvjetati.

Prorjeđivanje

Poput većine biljaka, vrbovica može ponekad pretjerano izrasti što zahtijeva prorjeđivanje kako bi se održao zdrav rast. Prorjeđivanje je proces uklanjanja viška iz biljke, uključujući uklanjanje starih ili oštećenih listova, cvjetova ili stabljika.

Postupak prorjeđivanja treba provoditi pažljivo kako bi se izbjeglo oštećenje biljke i kako bi se zadržao njezin zdravi rast. Prvo, treba pregledati biljku i identificirati dijelove koji su pretjerano narasli, oštećeni ili koji stvaraju zagušenje u biljci. Nakon toga, treba pažljivo ukloniti ove dijelove s biljke oštrim i dezinficiranim alatom za rezanje.

Kada se uklanja dio biljke, važno je ostaviti dovoljno lišća i stabljike kako bi se osiguralo da biljka nastavi normalno rasti. Prorjeđivanje vrbovice obično se provodi tijekom rasta i cvatnje biljke, a može se ponavljati tijekom sezone kako bi se održao zdravi rast i osiguralo da biljka ostane atraktivna i snažna.

Rezidba

Općenito, vrbovica nije biljka koja zahtijeva rezidbu, osim ako je potrebno ukloniti mrtve, bolesne ili oštećene dijelove biljke. Ako joj je potrebna rezidba, treba je obaviti u vrijeme kada biljka ne cvjeta ili kada završi cvjetanje. Rezidbu treba obaviti oštrim i dezinficiranim alatom za rezanje, a svaki rez treba napraviti iznad lista ili pupoljka kako bi se potaknuo daljnji rast biljke. Rezove treba izvesti na kraju stabljike ili grane, i to okomito, kako se ne bi prekinula struktura biljke.

Važno je ne pretjerati s rezidbom kako ne bi došlo do oštećenja biljke i osigurati da ostane dovoljno lišća i stabljika za daljnji rast i razvoj. Također, uklonjeni dijelovi biljke trebaju se baciti u smeće, kako ne bi postali izvor infekcije ili bolesti za druge biljke u vrtu.

Zaštita od vjetra

Vrbovica se uobičajeno uzgaja u vrtovima i na otvorenim prostorima. Međutim, kao i druge biljke, i ova vrsta može biti izložena negativnom utjecaju vjetra, posebno u područjima s jakim vjetrovima ili izloženim položajima. Stoga je potrebno poduzeti određene mjere za zaštitu od vjetra.

Jedna od metoda je korištenje vjetrobranskih traka ili ogradica za zaštitu biljke od jakih vjetrova. Vjetrobranske trake se postavljaju oko biljke i pomažu u usmjeravanju vjetra dalje od nje, smanjujući tako negativan utjecaj vjetra. Ogradice se također mogu koristiti za zaštitu biljke, posebno ako je izložena jakim vjetrovima na otvorenom prostoru. Ogradice se postavljaju oko biljke i stvaraju prepreku koja smanjuje učinak vjetra.

Drugi način za zaštitu vrbovice od vjetra je sadnja u skupinama. Grupna sadnja stvara međusobnu zaštitu biljaka, gdje jedna biljka štiti drugu od vjetra. Ova metoda je posebno učinkovita u područjima s jakim vjetrovima, gdje se preporučuje sadnja vrbovica u skupinama.

Zaštita preko zime

Vrbovica je biljka koja dobro podnosi hladno vrijeme, ali u područjima s izrazito hladnim zimama može biti izložena oštećenjima od mraza. Stoga, kako bi se biljka zaštitila od mraza i preživjela zimu, potrebno je poduzeti određene mjere. Jedan od načina zaštite vrbovice od mraza je primjena malča oko biljke. Malčiranje pomaže zadržati toplinu u tlu, čime se smanjuje mogućnost smrzavanja korijena i oštećenja biljke. Kao malč, može se koristiti kompost, suho lišće ili drvene strugotine.

Drugi način zaštite vrbovica od mraza je pokrivanje biljke za vrijeme izrazito hladnih noći ili perioda mraza za što se koristi agrotekstil ili drugi materijali koji omogućavaju prozračivanje. Materijal se postavlja preko biljke i uklanja tijekom dana kako bi biljka mogla dobiti dovoljno svjetlosti.

Također, ako se vrbovica uzgaja u posudama, važno je premjestiti ih na mjesto zaštićeno od mraza, poput garaže.

Bolesti

Vrbovica je prilično otporna biljka koja rijetko pati od ozbiljnih bolesti. Ipak, postoje neke bolesti koje mogu utjecati na nju, posebice ako su uvjeti uzgoja nepovoljni, a najčešće su hrđa i pepelnica.

Hrđa

Jedna od najčešćih bolesti koja pogađa vrbovica je hrđa. Ova gljivična bolest obično se javlja u vlažnim uvjetima, uz stvaranje crvenkastih mrlja na lišću. Hrđa obično napada listove, stabljike i cvjetove. Inficirani listovi počinju se sušiti i otpadaju. Na stabljikama se mogu pojaviti hrđave naslage, a cvjetovi mogu biti iskrivljeni i deformirani. Hrđa obično napada biljke koje su oslabljene ili pod stresom, stoga je važno održavati biljke zdravima i otpornima na bolesti pravilnom njegom i gnojidbom.

Ako se primijeti infekcija hrđom, zaražene dijelove treba ukloniti i spaliti kako bi se spriječilo širenje bolesti. Također se može primijeniti fungicidni tretman kako bi se uništili patogeni koji uzrokuju hrđu.

Pepelnica

Pepelnica je gljivična bolest uzrokuje stvaranje bijelih ili sivih naslaga na lišću, što može dovesti do smanjenja fotosinteze i slabljenja biljke. Infekcija se očituje u obliku bjelkaste ili sive prevlake na listovima, stabljikama i cvjetovima biljke. Listovi postaju žuti i suše se, a plodovi se mogu deformirati ili otpasti prije vremena. Pepelnica obično napada biljke koje su oslabljene i pod stresom, stoga je važno osigurati biljke dobru njegu, pravilno zalijevanje i gnojidbu.

U slučaju infekcije pepelnicom, zaražene dijelove treba ukloniti i uništiti kako bi se spriječilo širenje bolesti. Također se može primijeniti fungicidni tretman kako bi se uništili patogeni koji uzrokuju pepelnicu.

Štetnici

Vrbovica je prilično otporna biljka koju rijetko napadaju štetnici. Međutim, postoje neki štetnici koji mogu napasti biljku i uzrokovati štetu, a najčešće su lisne uši, grinje i puževi.

Lisne uši

Jedan od najčešćih štetnika koji napadaju vrbovicu su lisne uši. Lisne uši su sitni insekti koji se hrane sokovima biljke i mogu uzrokovati deformaciju lišća i smanjenje rasta biljke. Za suzbijanje lisnih uši mogu se koristiti prirodne metode, poput upotrebe prirodnih predatora, primjerice bubamara. Također se mogu primijeniti insekticidi, ali se preporučuje izbjegavanje upotrebe jakih kemikalija koje mogu naštetiti okolišu i drugim organizmima.

Puževi

Puževi također mogu napasti vrbovicu, posebno ako se uzgaja u vlažnim uvjetima. Mogu se ručno ukloniti ili se mogu primijeniti sredstva za suzbijanje štetnika. Međutim, preporučuje se izbjegavanje upotrebe jakih kemikalija koje mogu naštetiti okolišu.

Grinje

Grinje su male životinje koje se hrane lišćem i mogu uzrokovati da se ono deformira ili požuti. Za suzbijanje grinja potrebno je primijeniti insekticid ili koristiti prirodne metode, poput upotrebe sapuna za pranje rublja ili ulja.

Upotreba vrbovice

Vrbovica ima različite upotrebe u medicini, prehrambenoj industriji i kozmetici. Tradicionalno se najviše koristi u ljekovite svrhe. Listovi i cvjetovi su bogati antioksidansima i imaju protuupalna svojstva. U fitoterapiji se koristi kao prirodni lijek za liječenje različitih tegoba, kao diuretik i sredstvo za smirenje. U kulinarstvu se listovi mogu koristiti kao začin te kao dodatak salatama i drugim jelima, jer imaju blag i osvježavajući okus.

Berba

Vrbovica se može brati tijekom ljeta, kada biljka cvate. U tu svrhu, treba odabrati najzdravije i najrazvijenije listove i cvjetove te ih pažljivo odvojiti od stabljike. Svježe ubrane listove i cvjetove najbolje je koristiti odmah nakon branja, dok se suhi listovi mogu pohraniti u dobro zatvorenoj posudi na suhom i tamnom mjestu. Za dobivanje ulja koristi se postupak destilacije pare te se ulje može koristiti u kozmetičke i medicinske svrhe. Prije bilo kakve berbe, potrebno je provjeriti lokalne propise o sakupljanju biljaka, kako bi se osigurala zaštita biljnog svijeta i prirodnog okoliša.

Sušenje

Sušenje vrbovice najbolje je obaviti na suhom i prozračnom mjestu, izbjegavajući izravnu sunčevu svjetlost. Listovi i cvjetovi se mogu raširiti u tankom sloju na papiru ili krpi i ostaviti da se suše oko 1 - 2 tjedna, ovisno o vlažnosti zraka. Tijekom tog razdoblja potrebno je redovito provjeravati stanje biljke i okrenuti listove kako bi se osiguralo ravnomjerno sušenje. Kada su listovi i cvjetovi potpuno suhi, treba ih pohraniti u dobro zatvorenoj posudi na suhom i tamnom mjestu kako bi se sačuvala njihova aroma i ljekovita svojstva. Suhi listovi i cvjetovi mogu se koristiti za pripremu čaja ili kao začin u kulinarstvu.

Skladištenje

Vrbovica se može skladištiti na suhom i tamnom mjestu, u dobro zatvorenoj posudi kako bi se sačuvala njegova aroma i ljekovita svojstva. Preporučuje se skladištenje u staklenim posudama ili staklenim bocama, jer su one otpornije na promjene temperature i vlažnosti zraka. Također, važno je izbjegavati kontakt s vlagom, svjetlom i izvorima topline kako bi se spriječilo kvarenje. Ako se pravilno skladišti,vrbovica može zadržati svoja ljekovita svojstva i do 1 - 2 godine.

Pripravci

  • čaj od vrbovice

Kulinarstvo

Vrbovica se također koristi u prehrambenoj industriji. Listovi ove biljke mogu se koristiti kao dodatak hrani jer su bogati hranjivim tvarima poput vitamina C, kalija, magnezija i kalcija. Svježi listovi se dodaju u salate ili koriste kao ukras na raznim jelima. Sušeni listovi se mogu koristiti kao začin u jelima koja uključuju tjesteninu, rižu, juhe, variva, umake i pečenja. Također se može kombinirati s drugim začinima poput peršina, timijana, majčine dušice, ružmarina i češnjaka. Osim toga, može se koristiti za izradu čaja i napitaka, a može se miješati i s drugim biljkama poput kamilice ili mente.

Medicina

U tradicionalnoj medicini, vrbovica se koristi za liječenje različitih tegoba, poput problema s prostatom, upale mokraćnih puteva, problema s bubrezima i jetrom te problema s gastrointestinalnim traktom. Ekstrakti ove biljke se koriste u obliku čaja, tinktura ili kapsula.

Kozmetika

U kozmetičkoj industriji, vrbovica se koristi zbog svojih protuupalnih i antibakterijskih svojstava. Često se koristi u proizvodima za njegu kože i kose, posebno u proizvodima za problematičnu kožu.

Zanimljivosti

Vrbovica je poznata i kao "vatrena" biljka zbog svoje sposobnosti brzog širenja na novim terenima, a poznata je i po tome što može preživjeti u uvjetima visoke radioaktivnosti.

U nekim kulturama je poznata i kao "biljka Bogova" zbog svojih ljekovitih svojstava. Također je poznata po tome što je privlačna za leptire i druge oprašivače, što ju čini korisnim dodatkom vrtovima.

Listovi vrbovica se mogu koristiti kao zamjena za crni čaj, a imaju i svojstva slična zelenom čaju.

Foto: Couleur / Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

uzgoj živice

Uzgoj živice

Živica je niz gusto zasađenih grmova različitih boja i oblika. Može imati samo dekorativnu funkciju (primjerice, često … [više] about Uzgoj živice

vrtna zemlja

Važnost pH tla

Svaki dobar vrtlar mora dobro poznavati tlo koje ima u vlastitom vrtu jer je ono najvažnija značajka. Tlo daje uporište … [više] about Važnost pH tla

Hrđa na travi

Hrđa na travi jedan je od problema koji može zadesiti vaše travnjake. Najčešće se javlja u obliku narančastožutih pjega, … [više] about Hrđa na travi

uzgoj jagoda na balkonu

Uzgoj i sadnja jagoda na balkonu - sve što trebate znati

Jagode su jedno od omiljenijih voćaka za uzgoj u posudi, a najviše zbog toga što se zaista vidno može uočiti njihov … [više] about Uzgoj i sadnja jagoda na balkonu - sve što trebate znati

ukrasno drveće

Ukrasno drveće

Često zaboravljamo kolika je vrijednost drveća, a ukrasno drveće je kralj svakoga vrta. Podsjećamo vas kako drveće … [više] about Ukrasno drveće

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

leća

Leća

amarilis

Amarilis

orah

Orah

ljiljan

Ljiljan

koraba

Koraba

kupus

Kupus

kupina

Kupina

kineski kupus

Kineski kupus

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka