• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Vrtlarenje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
marmelada od marelica

Marmelada od marelica

Autor: Maja

  • 1 Recept za marmeladu od marelica
  • 2 Sastojci za marmeladu
  • 3 Priprema marmelade
  • 4 Sterilizacija staklenki
  • 5 Pasterizacija marmelade od marelice
  • 6 Savjeti

Marelica je jedno od ukusnijeg voća u kojima podjednako uživaju stari i mladi. Primamljivog je i slatkog okusa zbog čega postaje omiljena slatka zimnica u našim kuhinjama i ostavama. Postoji cijeli niz mogućnosti kako možete pripremiti zimnicu od marelica, od kompota i soka do pekmeza od marelica, domaća marmelada je kremastija verzija pekmeza kojom ćete zadržati okuse i mirise ljeta tijekom cijele godine.

Kao što je to slučaj i s drugim zimnicama, marmeladu od marelice lako možete kupiti u trgovini, ali domaća marmelada ima posebnu strukturu i bogatstvo okusa koje kupovna ne može zamijeniti. Koliko je ukusna govori i njena svestranost kombiniranja s drugim namirnicama, pa se tako često koristi za pripremu raznih kolača i slastica.

Ako želite isprobati domaću marmeladu od marelice i okušati se sami u pripremi, u nastavku se nalazi recept i savjeti za pripremu savršene marmelade od marelica s kojom ne možete pogriješiti.

Recept za marmeladu od marelica

Za pripremu marmelade trebat će vam samo 4 sastojka, ali i vrijeme kako biste dobili finu, kremastu strukturu. Šećer u ovom receptu je bijeli rafinirani šećer koji nam služi kao zgušnjivač, ali i konzervans. Ako želite marmeladu kuhati kraće, dodajte želatinu prema uputama s vrećice. Kao zamjenu za šećer možete koristiti organski sirup od agave ili javora koji su manje štetni za zdravlje, sadrže manji glikemijski indeks, ali su jako slatki.

Sastojci za marmeladu

  • 1/2 kg marelica
  • malo limunovog soka
  • 300 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera

Priprema marmelade

  1. Marelice operite i očistite od koštica i trulih dijelova
  2. Narežite na manje komadiće i stavite u visoki lonac s debljim dnom da se kuhaju
  3. Kad marelice počnu puštati tekućinu, odlijte dio vode u posebnu zdjelu, dodajte šećer, vanilin šećer, limunov sok i nastavite kuhati dok marelice ne omekšaju
  4. Kad su marelice skroz kuhane, usitnite sve štapnim mikserom i dodajte tekućinu koju ste prethodno odvojili sa strane
  5. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje do željene gustoće. Gustoću marmelade provjerite tako da 2-3 žlice stavite na tanjurić i ostavite da se ohladi.
  6. Vruću marmeladu ulijte u sterilizirane staklenke i pasterizirajte po želji

Sterilizacija staklenki

Prije ulijevanja vruće marmelade u staklenke, potrebno ih je zajedno s poklopcima dobro oprati u vodi i sterilizirati u pećnici okrenute otvorenom prema dolje na 100-150°C desetak minuta. Staklenke će biti vruće stoga uzmite rukavicu i odmah ih okrenite otvorom prema gore kako bi vlaga mogla izaći. Vratite ih u pećnicu na brzo sušenje na 2-3 minute na istoj temperaturi.

Za staklenke koje imaju hermetički poklopac smanjite vrijeme sterilizacije i temperaturu pećnice kako ne bi oštetili gumu na poklopcu.

Pasterizacija marmelade od marelice

Nakon sterilizacije staklenki, a nakon ulijevanja vruće marmelade u njih, ako želite napravite pasterizaciju – stvaranje vakuma u staklenkama. S obzirom na to da kod zimnica koje se pripremaju ukuhavanjem ovaj postupak nije inače potreban jer vrući zrak iz marmelade u vrućoj staklenci sam vakumira staklenku. Staklenke zatvorite i okrenite poklopcem prema dolje te ih umotajte u deku i ostavite da se postepeno ohlade na sobnoj temperaturi.

Savjeti

Dužina kuhanja marmelade ovisi o širini lonca - što vam je lonac širi, marmelada će brže biti gotova.

Dužim kuhanjem, šećer će se karamelizirati i marmelada će biti tamnija

Tijekom kuhanja na površini će se pojaviti pjena, možete ju, ali i ne morate ukloniti. Ostavljanjem pjene primijetit ćete svijetle crte u staklenkama, a ako ju uklonite, marmelada će imati jednaku teksturu i izgled.

Ako imate kisele breskve, dodajte jednu ili dvije breskve umjesto limunovog soka

Izvor: Zimnica.net, Foto: RitaE / Pixabay 

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

gabion ograda

Gabion ograde u vrtu

Gabion ograde su zapravo košare sa žičanom mrežom koje su kompaktno ispunjene kamenjem koje se koristi kao moderni zidni … [više] about Gabion ograde u vrtu

ljuske od jajeta

Kako koristiti ljuske jaja u vrtu

Ljuske jaja su korisne u vrtu i mogu se koristiti za sve, od organskog gnojiva do deratizacije. Kako, pitate se? … [više] about Kako koristiti ljuske jaja u vrtu

pergola u vrtu

Kako napraviti pergolu u vrtu

Pergola označava prolaz prekriven biljkama koje rastu uz postavljenu konstrukciju rešetki. U današnje vrijeme ovaj izraz … [više] about Kako napraviti pergolu u vrtu

priprema tla

Priprema tla u povrtnjaku

Opće je poznato da je za sadnju jako bitna dobra priprema tla, a svako tlo se priprema na različit način, ovisno o vrsti … [više] about Priprema tla u povrtnjaku

jesensko povrće

Koje biljke saditi u jesen

Mnogi početnici u sadnji ne znaju da se i zimi može uzgajati velik broj vrsta voća, povrća i cvijeća. Ako želite … [više] about Koje biljke saditi u jesen

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

mrkva

Mrkva

kamilica

Kamilica

pir-u-polju

Pir

iris, perunika

Iris ili perunika

gipsofila

Gipsofila

glavica češnjaka

Češnjak ili bijeli luk

ciklama

Ciklama

butternut tikva

Butternut tikva

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka