Marelica je jedno od ukusnijeg voća u kojima podjednako uživaju stari i mladi. Primamljivog je i slatkog okusa zbog čega postaje omiljena slatka zimnica u našim kuhinjama i ostavama. Postoji cijeli niz mogućnosti kako možete pripremiti zimnicu od marelica, od kompota i soka do pekmeza od marelica, domaća marmelada je kremastija verzija pekmeza kojom ćete zadržati okuse i mirise ljeta tijekom cijele godine.
Kao što je to slučaj i s drugim zimnicama, marmeladu od marelice lako možete kupiti u trgovini, ali domaća marmelada ima posebnu strukturu i bogatstvo okusa koje kupovna ne može zamijeniti. Koliko je ukusna govori i njena svestranost kombiniranja s drugim namirnicama, pa se tako često koristi za pripremu raznih kolača i slastica.
Ako želite isprobati domaću marmeladu od marelice i okušati se sami u pripremi, u nastavku se nalazi recept i savjeti za pripremu savršene marmelade od marelica s kojom ne možete pogriješiti.
Recept za marmeladu od marelica
Za pripremu marmelade trebat će vam samo 4 sastojka, ali i vrijeme kako biste dobili finu, kremastu strukturu. Šećer u ovom receptu je bijeli rafinirani šećer koji nam služi kao zgušnjivač, ali i konzervans. Ako želite marmeladu kuhati kraće, dodajte želatinu prema uputama s vrećice. Kao zamjenu za šećer možete koristiti organski sirup od agave ili javora koji su manje štetni za zdravlje, sadrže manji glikemijski indeks, ali su jako slatki.
Sastojci za marmeladu
- 1/2 kg marelica
- malo limunovog soka
- 300 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
Priprema marmelade
- Marelice operite i očistite od koštica i trulih dijelova
- Narežite na manje komadiće i stavite u visoki lonac s debljim dnom da se kuhaju
- Kad marelice počnu puštati tekućinu, odlijte dio vode u posebnu zdjelu, dodajte šećer, vanilin šećer, limunov sok i nastavite kuhati dok marelice ne omekšaju
- Kad su marelice skroz kuhane, usitnite sve štapnim mikserom i dodajte tekućinu koju ste prethodno odvojili sa strane
- Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje do željene gustoće. Gustoću marmelade provjerite tako da 2-3 žlice stavite na tanjurić i ostavite da se ohladi.
- Vruću marmeladu ulijte u sterilizirane staklenke i pasterizirajte po želji
Sterilizacija staklenki
Prije ulijevanja vruće marmelade u staklenke, potrebno ih je zajedno s poklopcima dobro oprati u vodi i sterilizirati u pećnici okrenute otvorenom prema dolje na 100-150°C desetak minuta. Staklenke će biti vruće stoga uzmite rukavicu i odmah ih okrenite otvorom prema gore kako bi vlaga mogla izaći. Vratite ih u pećnicu na brzo sušenje na 2-3 minute na istoj temperaturi.
Za staklenke koje imaju hermetički poklopac smanjite vrijeme sterilizacije i temperaturu pećnice kako ne bi oštetili gumu na poklopcu.
Pasterizacija marmelade od marelice
Nakon sterilizacije staklenki, a nakon ulijevanja vruće marmelade u njih, ako želite napravite pasterizaciju – stvaranje vakuma u staklenkama. S obzirom na to da kod zimnica koje se pripremaju ukuhavanjem ovaj postupak nije inače potreban jer vrući zrak iz marmelade u vrućoj staklenci sam vakumira staklenku. Staklenke zatvorite i okrenite poklopcem prema dolje te ih umotajte u deku i ostavite da se postepeno ohlade na sobnoj temperaturi.
Savjeti
Dužina kuhanja marmelade ovisi o širini lonca - što vam je lonac širi, marmelada će brže biti gotova.
Dužim kuhanjem, šećer će se karamelizirati i marmelada će biti tamnija
Tijekom kuhanja na površini će se pojaviti pjena, možete ju, ali i ne morate ukloniti. Ostavljanjem pjene primijetit ćete svijetle crte u staklenkama, a ako ju uklonite, marmelada će imati jednaku teksturu i izgled.
Ako imate kisele breskve, dodajte jednu ili dvije breskve umjesto limunovog soka
Izvor: Moja Zimnica, Foto: RitaE / Pixabay
Odgovori