• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
marmelada od marelica

Marmelada od marelica

Autor: Maja

  • 1 Recept za marmeladu od marelica
  • 2 Sastojci za marmeladu
  • 3 Priprema marmelade
  • 4 Sterilizacija staklenki
  • 5 Pasterizacija marmelade od marelice
  • 6 Savjeti

Marelica je jedno od ukusnijeg voća u kojima podjednako uživaju stari i mladi. Primamljivog je i slatkog okusa zbog čega postaje omiljena slatka zimnica u našim kuhinjama i ostavama. Postoji cijeli niz mogućnosti kako možete pripremiti zimnicu od marelica, od kompota i soka do pekmeza od marelica, domaća marmelada je kremastija verzija pekmeza kojom ćete zadržati okuse i mirise ljeta tijekom cijele godine.

Kao što je to slučaj i s drugim zimnicama, marmeladu od marelice lako možete kupiti u trgovini, ali domaća marmelada ima posebnu strukturu i bogatstvo okusa koje kupovna ne može zamijeniti. Koliko je ukusna govori i njena svestranost kombiniranja s drugim namirnicama, pa se tako često koristi za pripremu raznih kolača i slastica.

Ako želite isprobati domaću marmeladu od marelice i okušati se sami u pripremi, u nastavku se nalazi recept i savjeti za pripremu savršene marmelade od marelica s kojom ne možete pogriješiti.

Recept za marmeladu od marelica

Za pripremu marmelade trebat će vam samo 4 sastojka, ali i vrijeme kako biste dobili finu, kremastu strukturu. Šećer u ovom receptu je bijeli rafinirani šećer koji nam služi kao zgušnjivač, ali i konzervans. Ako želite marmeladu kuhati kraće, dodajte želatinu prema uputama s vrećice. Kao zamjenu za šećer možete koristiti organski sirup od agave ili javora koji su manje štetni za zdravlje, sadrže manji glikemijski indeks, ali su jako slatki.

Sastojci za marmeladu

  • 1/2 kg marelica
  • malo limunovog soka
  • 300 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera

Priprema marmelade

  1. Marelice operite i očistite od koštica i trulih dijelova
  2. Narežite na manje komadiće i stavite u visoki lonac s debljim dnom da se kuhaju
  3. Kad marelice počnu puštati tekućinu, odlijte dio vode u posebnu zdjelu, dodajte šećer, vanilin šećer, limunov sok i nastavite kuhati dok marelice ne omekšaju
  4. Kad su marelice skroz kuhane, usitnite sve štapnim mikserom i dodajte tekućinu koju ste prethodno odvojili sa strane
  5. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje do željene gustoće. Gustoću marmelade provjerite tako da 2-3 žlice stavite na tanjurić i ostavite da se ohladi.
  6. Vruću marmeladu ulijte u sterilizirane staklenke i pasterizirajte po želji

Sterilizacija staklenki

Prije ulijevanja vruće marmelade u staklenke, potrebno ih je zajedno s poklopcima dobro oprati u vodi i sterilizirati u pećnici okrenute otvorenom prema dolje na 100-150°C desetak minuta. Staklenke će biti vruće stoga uzmite rukavicu i odmah ih okrenite otvorom prema gore kako bi vlaga mogla izaći. Vratite ih u pećnicu na brzo sušenje na 2-3 minute na istoj temperaturi.

Za staklenke koje imaju hermetički poklopac smanjite vrijeme sterilizacije i temperaturu pećnice kako ne bi oštetili gumu na poklopcu.

Pasterizacija marmelade od marelice

Nakon sterilizacije staklenki, a nakon ulijevanja vruće marmelade u njih, ako želite napravite pasterizaciju – stvaranje vakuma u staklenkama. S obzirom na to da kod zimnica koje se pripremaju ukuhavanjem ovaj postupak nije inače potreban jer vrući zrak iz marmelade u vrućoj staklenci sam vakumira staklenku. Staklenke zatvorite i okrenite poklopcem prema dolje te ih umotajte u deku i ostavite da se postepeno ohlade na sobnoj temperaturi.

Savjeti

Dužina kuhanja marmelade ovisi o širini lonca - što vam je lonac širi, marmelada će brže biti gotova.

Dužim kuhanjem, šećer će se karamelizirati i marmelada će biti tamnija

Tijekom kuhanja na površini će se pojaviti pjena, možete ju, ali i ne morate ukloniti. Ostavljanjem pjene primijetit ćete svijetle crte u staklenkama, a ako ju uklonite, marmelada će imati jednaku teksturu i izgled.

Ako imate kisele breskve, dodajte jednu ili dvije breskve umjesto limunovog soka

Izvor: Moja Zimnica, Foto: RitaE / Pixabay 

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

namještaj od paleta

Vrtni namještaj od paleta

Namještaj od paleta za vrt je dobar izbor jer je prilično praktičan, relativno jeftin, a i ugodan je oku. Posebice je … [više] about Vrtni namještaj od paleta

grancice-jelke

Odlaganje jelke nakon blagdana

Božićni blagdani su nezamislivi bez božićne jelke, no često nam se postavlja pitanje koje drvce je bolje, umjetno ili … [više] about Odlaganje jelke nakon blagdana

biljka za ured

Kako odabrati biljke za ured

S biljkama u uredu ćete učiniti svoj poslovni prostor bogat kisikom, smanjit ćete negativno razmišljanje te ćete … [više] about Kako odabrati biljke za ured

crvene-cili-papricice

Uzgoj ljutih čili papričica na balkonu

Ako živite u stanu, a imate balkon ili terasu, ukrasite je jestivim i ljekovitom plodovima. Jedna od najboljih biljaka … [više] about Uzgoj ljutih čili papričica na balkonu

viseća tegla za cvijeće

Viseće tegle za cvijeće koje možete napraviti i sami

Gotove tegle za cvijeće iz specijaliziranih trgovina često su sve jednoličnog izgleda, a većini je i cijena previsoka. … [više] about Viseće tegle za cvijeće koje možete napraviti i sami

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

tartufi

Tartufi

vinka cvijet

Vinka

trnina, trnjina

Trnina ili trnjina

šimšir

Šimšir

zlatni puzavac

Zlatni puzavac

platana

Platana

biljka lan

Lan

visibaba

Visibaba

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka