Kada je riječ o domaćem pekmezu, većina ima svog favorita, a pekmez od marelica, ili kajsija kako ga mnogi još zovu, uvjerljivo staje rame uz rame najpopularnijim domaćim zimnicama zahvaljujući svojoj slatkoći i popularnosti. Marelice su jedno od omiljenog voća koje volimo koristiti za pripremu slatke zimnice zbog čega, osim marmelade od marelica, ovaj slatki namaz pronalazi svoje mjesto na policama naših ostava i kuhinja.
Ono što je odlično kod marelice je da možete napraviti točno onakav pekmez kakav vama odgovara, pogotovo kada je u pitanju struktura i gustoća. Ako volite rjeđi pekmez, jednostavno ga kraće kuhajte, a ako više volite gustu strukturu, kuhajte ga duže. Imajte na umu da unatoč raznim proizvodima za zgušnjavanje, pekmez od marelica zahtjeva dugo kuhanje. Ako se ne kuha dugo i koristite želin, nećete dobiti kremastu strukturu. Ne kuha se dugo kao pekmez od šljiva, ali svakako računajte da ćete odvojiti 2-3 sata na pripremu i kuhanje.
Također imajte na umu da će vam kuhinja nakon kuhanja pekmeza od marelice biti išpricana. To je normalno, ne možete baš sve spriječiti i držati urednim, ne kada je riječ o kuhanju pekmeza. Ako poklopite lonac, tekućina neće isparavati čime ćete si samo produžiti vrijeme kuhanja, a ako ga kuhate na laganoj vatri, neće se dobro skuhati.
Recept koji se nalazi u nastavku odličan je za namazati na kruh, palačinke ili vafle. Nije kompliciran za napraviti i ne traži puno vašeg vremena. Premda možete napraviti i zdravu inačicu koja ne sadrži rafinirani šećer, ovo je tradicionalni recept s kojim ne možete pogriješiti.
Recept za pekmez od marelica
U nastavku se nalazi tradicionalni recept za pekmez od marelica od samo 3 sastojka.
Sastojci za pekmez
- 2 kg marelica
- 500 g šećera u prahu
- 1 limun
Priprema pekmeza kuhanjem
- Operite marelice i očistite od trulih dijelova i koštica
- Narežite ih na manje komadiće i u blenderu miksajte dok ne dobijete kašu
- Stavite marelice u visoki lonac s debljim dnom, dodajte šećer i sok od jednog limuna
- Kuhajte na najmanjoj vatri uz lagano miješanje dok ne dobijete željenu gustoću. Pjenu koja se nakupi na površini obavezno uklonite.
- Gustoću pekmeza provjerite tako da 2-3 žlice pekmeza stavite na tanjurić i ostavite da se ohladi.
- Vruć pekmez ulijte u sterilizirane staklenke.
Priprema pekmeza u pećnici
- Operite marelice i očistite od trulih dijelova i koštica
- Narežite marelice na komadiće
- Prelijte sokom od jednog limuna i promiješajte
- Marelice stavljajte na dublji pleh od pećnice slažući ih jedan komadić do drugog tako da prekriju pleh, a ostatak ravnomjerno rasporedite po prvom sloju
- Šećer pospite preko marelica
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C 30 minuta
- Nakon što marelice puste svoj sok i šećer se karamelizira, izvadite iz pećnice i prebacite u lonac s debljim dnom te kuhajte na jakoj vatri
- Kad pekmez marmelada provri, smanjite vatru i nastavite kuhati otprilike 1 sat uz stalno miješanje dok ne dobijete željenu gustoću
- Vruću marmeladu izlijte u sterilizirane staklenke i pasterizirajte
Sterilizacija staklenki
Prije ulijevanja vrućeg pekmeza u staklenke, potrebno ih je zajedno s poklopcima dobro oprati u vodi i sterilizirati u pećnici okrenute otvorenom prema dolje na 100-150°C desetak minuta. Staklenke će biti vruće stoga uzmite rukavicu i odmah ih okrenite otvorom prema gore kako bi vlaga mogla izaći. Vratite ih u pećnicu na brzo sušenje na 2-3 minute na istoj temperaturi.
Za staklenke koje imaju hermetički poklopac smanjite vrijeme sterilizacije i temperaturu pećnice kako ne bi oštetili gumu na poklopcu.
Pasterizacija pekmeza od marelice
Nakon sterilizacije staklenki, a nakon ulijevanja vrućeg pekmeza u njih, potrebno je napraviti pasterizaciju – stvaranje vakuma u staklenkama. S obzirom na to da kod zimnica koje se pripremaju ukuhavanjem ovaj postupak nije inače potreban jer vrući zrak iz pekmeza u vrućoj staklenci sam vakumira staklenku. Staklenke zatvorite i okrenite poklopcem prema dolje te ih umotajte u deku i ostavite da se postepeno ohlade na sobnoj temperaturi.
Izvor: Moja Zimnica, Foto: Sabine Da Silva / Pixabay
Odgovori