• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
priprema pekmeza od marelica

Pekmez od marelica

Autor: Maja

  • 1 Recept za pekmez od marelica
  • 2 Sastojci za pekmez
  • 3 Priprema pekmeza kuhanjem
  • 4 Priprema pekmeza u pećnici
  • 5 Sterilizacija staklenki
  • 6 Pasterizacija pekmeza od marelice

Kada je riječ o domaćem pekmezu, većina ima svog favorita, a pekmez od marelica, ili kajsija kako ga mnogi još zovu, uvjerljivo staje rame uz rame najpopularnijim domaćim zimnicama zahvaljujući svojoj slatkoći i popularnosti. Marelice su jedno od omiljenog voća koje volimo koristiti za pripremu slatke zimnice zbog čega, osim marmelade od marelica, ovaj slatki namaz pronalazi svoje mjesto na policama naših ostava i kuhinja.

Ono što je odlično kod marelice je da možete napraviti točno onakav pekmez kakav vama odgovara, pogotovo kada je u pitanju struktura i gustoća. Ako volite rjeđi pekmez, jednostavno ga kraće kuhajte, a ako više volite gustu strukturu, kuhajte ga duže. Imajte na umu da unatoč raznim proizvodima za zgušnjavanje, pekmez od marelica zahtjeva dugo kuhanje. Ako se ne kuha dugo i koristite želin, nećete dobiti kremastu strukturu. Ne kuha se dugo kao pekmez od šljiva, ali svakako računajte da ćete odvojiti 2-3 sata na pripremu i kuhanje.

Također imajte na umu da će vam kuhinja nakon kuhanja pekmeza od marelice biti išpricana. To je normalno, ne možete baš sve spriječiti i držati urednim, ne kada je riječ o kuhanju pekmeza. Ako poklopite lonac, tekućina neće isparavati čime ćete si samo produžiti vrijeme kuhanja, a ako ga kuhate na laganoj vatri, neće se dobro skuhati.

Recept koji se nalazi u nastavku odličan je za namazati na kruh, palačinke ili vafle. Nije kompliciran za napraviti i ne traži puno vašeg vremena. Premda možete napraviti i zdravu inačicu koja ne sadrži rafinirani šećer, ovo je tradicionalni recept s kojim ne možete pogriješiti.

Recept za pekmez od marelica

U nastavku se nalazi tradicionalni recept za pekmez od marelica od samo 3 sastojka.

Sastojci za pekmez

  • 2 kg marelica
  • 500 g šećera u prahu
  • 1 limun

Priprema pekmeza kuhanjem

  1. Operite marelice i očistite od trulih dijelova i koštica
  2. Narežite ih na manje komadiće i u blenderu miksajte dok ne dobijete kašu
  3. Stavite marelice u visoki lonac s debljim dnom, dodajte šećer i sok od jednog limuna
  4. Kuhajte na najmanjoj vatri uz lagano miješanje dok ne dobijete željenu gustoću. Pjenu koja se nakupi na površini obavezno uklonite.
  5. Gustoću pekmeza provjerite tako da 2-3 žlice pekmeza stavite na tanjurić i ostavite da se ohladi.
  6. Vruć pekmez ulijte u sterilizirane staklenke.

Priprema pekmeza u pećnici

  1. Operite marelice i očistite od trulih dijelova i koštica
  2. Narežite marelice na komadiće
  3. Prelijte sokom od jednog limuna i promiješajte
  4. Marelice stavljajte na dublji pleh od pećnice slažući ih jedan komadić do drugog tako da prekriju pleh, a ostatak ravnomjerno rasporedite po prvom sloju
  5. Šećer pospite preko marelica
  6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C 30 minuta
  7. Nakon što marelice puste svoj sok i šećer se karamelizira, izvadite iz pećnice i prebacite u lonac s debljim dnom te kuhajte na jakoj vatri
  8. Kad pekmez marmelada provri, smanjite vatru i nastavite kuhati otprilike 1 sat uz stalno miješanje dok ne dobijete željenu gustoću
  9. Vruću marmeladu izlijte u sterilizirane staklenke i pasterizirajte

Sterilizacija staklenki

Prije ulijevanja vrućeg pekmeza u staklenke, potrebno ih je zajedno s poklopcima dobro oprati u vodi i sterilizirati u pećnici okrenute otvorenom prema dolje na 100-150°C desetak minuta. Staklenke će biti vruće stoga uzmite rukavicu i odmah ih okrenite otvorom prema gore kako bi vlaga mogla izaći. Vratite ih u pećnicu na brzo sušenje na 2-3 minute na istoj temperaturi.

Za staklenke koje imaju hermetički poklopac smanjite vrijeme sterilizacije i temperaturu pećnice kako ne bi oštetili gumu na poklopcu.

Pasterizacija pekmeza od marelice

Nakon sterilizacije staklenki, a nakon ulijevanja vrućeg pekmeza u njih, potrebno je napraviti pasterizaciju – stvaranje vakuma u staklenkama. S obzirom na to da kod zimnica koje se pripremaju ukuhavanjem ovaj postupak nije inače potreban jer vrući zrak iz pekmeza u vrućoj staklenci sam vakumira staklenku. Staklenke zatvorite i okrenite poklopcem prema dolje te ih umotajte u deku i ostavite da se postepeno ohlade na sobnoj temperaturi.

Foto: Sabine Da Silva / Pixabay 

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

fontane

Fontane u dvorištu – sve što trebate znati

Fontane u dvorištu zasigurno pridonose ljepšem izgledu jer tekuća voda u svaki vrtni prostor unosi čaroban ugođaj. … [više] about Fontane u dvorištu – sve što trebate znati

viseća tegla za cvijeće

Viseće tegle za cvijeće koje možete napraviti i sami

Gotove tegle za cvijeće iz specijaliziranih trgovina često su sve jednoličnog izgleda, a većini je i cijena previsoka. … [više] about Viseće tegle za cvijeće koje možete napraviti i sami

sobno-bilje

Uzgoj sobnih biljaka

Vrtlarenje u zatvorenom prostoru otvara mogućnost kreiranja različitih cvjetnih efekata, od ukrasnih stolnih aranžmana … [više] about Uzgoj sobnih biljaka

orhideja

Bolesti orhideja

Često se bolesti na orhidejama ne primijete dok ne uzmu maha. Stoga je jako važno redovito pregledavati biljke, ispod i … [više] about Bolesti orhideja

povrtnjak

Plodored u vrtu

Plodored u vrtu je organizirana izmjena kultura na istom tlu. Povrtne kulture obično se smjenjuju kroz vrijeme od tri do … [više] about Plodored u vrtu

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

leća

Leća

amarilis

Amarilis

orah

Orah

ljiljan

Ljiljan

koraba

Koraba

kupus

Kupus

kupina

Kupina

kineski kupus

Kineski kupus

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka