• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Vrtlarenje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
liker od naranče

Liker od naranče - narančino

Autor: Maja

  • 1 Karakteristike naranče
  • 2 Naranče za preradu
  • 3 Berba i kupovina
  • 4 Recepti za liker od naranče
  • 5 Domaći liker od naranče
  • 6 Liker od naranče s mlijekom
  • 7 Čuvanje i skladištenje
  • 8 Savjeti
  • 9 Upotreba u kuhinji
  • 10 Ljekovita svojstva

Aperitivi su jedan od najboljih načina za poželjeti dobrodošlicu gostima. Kao jedna od najpoznatijih vrsta pića su aperitivi koji u sebi sadrže veliki postotak alkohola te se zbog toga ne preporučuje konzumacija više od jedne do dvije čašice prije obroka.

Kako bi znali što zapravo poslužujete gostima, ali i što vi konzumirate, vrlo jednostavno možete napraviti i vlastiti liker, a jedan od onih koji je nezaobilazan i prilikom pripreme kolača je liker od naranče poznatiji i kao Narančino.

Uz nekoliko sastojaka kao što su naranče, šećer i rakija te uz malo strpljenja možete dobiti vlastiti liker koji će zadovoljiti kako vaša nepca tako i vaših gostiju.

Karakteristike naranče

Naranča je zimzelena biljka koja potječe iz porodice rutvice te pripada porodici citrusnog voća koja potječe s područja Kine i Indije. Stablo naranče doseže visinu do 12 m, a listovi su veličine od 4 do 10 cm, ovisno o vrsti naranče.

Cvjetovi su bijele boje i imaju vrlo intenzivan miris dok su plodovi jestivi i poznati kao narančasti ili crveni i okrugli koji imaju koru te sadrže jestivi mesnati dio u unutrašnjosti. Plod sadrži i bijele koštice koje se nalaze u samom središtu ovoga voća koje nakon što se oguli ima podjelu unutrašnjosti na kriške.

Naveliko je poznata i po svojim ljekovitim svojstvima te sadrži velike količine vitamina C zbog čega ima slatkast, ali i kiselkast okus. Plod se sastoji pretežno od vode (85%), široko je rasprostranjena u prehrambenoj industriji te se pretežno uzgaja u mediteranskom području.

Naranče za preradu

Postoje razne vrste naranče, ali najbolje za upotrebu prilikom pripravljanja likera su one koje imaju blago kiselkast okus, ali i određenu dozu slatkoće koja prevladava u odnosu na kiselost ploda. Neke od najpoznatijih vrsta za pripremu su kisela naranča, Valencija i Jaffa.

Kisela naranča

Idealna je za pripremu likera upravo zbog svoje doze kiselosti koju sadrži. Prilikom prerade ne dolazi do raspadanja   stoga nećete imati problema prilikom cijeđenja likera nakon prerade. Plodovi su manji od onih na koje smo navikli vidjeti u trgovinama, ali upravo zbog toga su i idealni za slaganje voća u boce ili staklenke manje zapremine.

Valencija

Ova vrsta naranče koristi se u likerima upravo zbog svoje široke rasprostranjenosti i pristupačnosti. Plod joj je promjera 70 - 73 mm što je također idealno kod rezanja i pripreme sastojaka za liker. Plod se bere između ožujka i lipnja tako da, ako ju sami uzgajate, imate dovoljno vremena da uhvatite sunčane i tople dana kako bi vaš liker odležao u idealnim uvjetima na suncu tijekom ljetnih mjeseci. Sadrže i malu količinu šećera što je poželjno kod pripreme likera jer se šećer dodaje prema recepturi. Kod ove vrste naranče jedino treba obratiti pažnju na koštice koje je prilikom pripreme likera potrebno odstraniti.

Jaffa

Još jedan vrsta naranče koja ima više slatkast okus, ali i dalje u normalnim granicama što ne šteti okusu likera koji želite dobiti. Sazrijeva u proljeće i ako sunčani dani počnu vrlo rano može se iskoristiti za izradu likera.

Berba i kupovina

Ako živite u mediteranskom podneblju naranču možete i sami uzgojiti, a bere se od studenog do svibnja, dok se neke vrste bere i u lipnju, ovisno o sorti. Prva berba se može očekivati nakon četvrte godine, a tijekom berbe morate biti vrlo pažljivi jer ako plod nije dovoljno zreo ne postoji mogućnost da stajanjem naknadno dozre.

Prilikom kupovine naranče važno je obratiti pažnju da nema predebelu koru što znači da nije dovoljno sočna te samim tim neće dati ni dobar okus vašem likeru. Također, kora ne smije biti suha niti sasušena jer je u tom slučaju izgubila  sočnost i može biti gorka. Težina naranče određuje njenu svježinu tako da obratite pažnju i kupujte samo proizvode koji imaju određenu težinu s obzirom na veličinu ploda.

Naranča bi trebala imati sjajnu koru, bez oštećenja i biti veličine vaše šake te nakon što ju kupite. Prije pripreme likera, izvadite ih iz hladnjaka i ostavite da odstoje par sati na sobnoj temperaturi.

Recepti za liker od naranče

Recepti za likere od naranče razlikuju se u njihovim dodacima. Želite li dobiti kvalitetan liker najvažnija su dva sastojka: rakija i naranča. Dodavanjem raznih zdravih ili drugih namirnica dobit ćete razne kombinacije koje nisu možda tradicionalne, ali su podjednako ukusne.

Domaći liker od naranče

Stari recept po kojemu većina priprema liker od naranče sadrži sastojke koji se od davnina nalaze ili u prirodi ili su se preradom dobili i koriste se prilikom pripreme raznih jela. Svaki od njih ima četiri osnovna sastojka koji pravilnim doziranjem dovode do pripreme savršenog likera. Navedena količina dostatna je za 1,5 l likera od naranče

Sastojci

  • 8 naranči
  • 1,5 l rakije
  • 500 g šećera
  • 200 ml vode

Priprema

  1. Ogulite naranče sve do mesnatog narančastog djela ploda.
  2. U teglu ili staklenku posložite oguljene naranče.
  3. Na laganoj vatri istopite šećer i vodu te pazite da šećer ne zagori. Ako primijetite da šećer počinje zagarati, po potrebi, dodajte malo vode.
  4. Otopljeni šećer dodajte u staklenku na naranče te prelijte s rakijom.
  5. Sadržaj boce ili staklenke dobro zatvorite i ostavite na suncu da stoji otprilike 40 dana.
  6. Povremeno protreste sadržaj u boci ili staklenci.
  7. Nakon 40 dana liker procijedite i spremite u boce te dobro zatvorite.
  8. Ako primijetite da je liker pregust, po ga potrebi razrijedite s rakijom.

Liker od naranče s mlijekom

Ako ste pobornik malo drugačijeg okusa likera ili ne želite osjetiti pretjeranu žestinu alkohola u pićima, u liker možete dodati i mlijeko čime ćete ublažiti okus alkohola. Navedena količina sastojaka dostatna je za 2,5 l likera od naranče s mlijekom.

Sastojci

  • 1 l rakije
  • 1,5 kg šećera
  • 1 kg naranči
  • 2 l punomasnog mlijeka

Priprema

  1. Ogulite naranče i stavite ih u bocu ili staklenku.
  2. 500 g šećera istopite u vodi koju ste zagrijali na laganoj vatri. Pazite da šećer ne zagori te ako je potrebno dodajte još malo vode kako vam se šećer ne bi karamelizirao.
  3. Rastopljeni šećer u vodi ulijte u bocu ili staklenku gdje ste stavili naranče.
  4. Sve sastojke prelijte s rakijom i dobro zatvorite te ostavite da odstoje 7 dana. Nakon toga sadržaj iz stakenke procijedite kroz gazu ili sitno cjedilo.
  5. Na laganoj vatri ugrijte mlijeko i dodajte šećer te pustite da se rastopi uz povremeno miješanje.
  6. Nakon što se šećer istopio maknite ga s vatre da se ohladi i nakon toga u mlijeko ulijte prethodno procijeđeni liker od naranče i sve zajedno izmiješajte.
  7. Sadržaj koji ste dobili prelijte u boce te dobro zatvorite.

Čuvanje i skladištenje

Liker od naranče preporučuje se prvenstveno čuvati u hladnjaku, ali ako niste u mogućnosti poslužit će neko hladno i tamno mjesto kao što su smočnice i podrumi.

U slučaju da ste radili liker od naranče s mlijekom obavezno ga čuvajte u hladnjaku zbog mlijeka koje, ako se ne skladišti na određenoj temperaturi, postaje kvarljivo.

Boce u kojima skladištite liker od naranče moraju biti dobro zatvorene te vodite računa da s vremena na vrijeme provjerite kakva je struktura proizvoda i da nije došlo do kvarenja.

Savjeti

Liker od naranče je gorak odmah nakon što se napravi, ali ako ga ostavite da malo odstoji ta gorčina će nestati te se preporučuje da pričekate barem mjesec dana s konzumacijom.

Prilikom pripreme likera točnije za vrijeme cijeđenja nakon što je liker dovoljno dugo odstajao moguće je dodati još rakije, posebno ako primijetite da vam je liker pregust. Preporučuje se korištenje rakije lozovače zbog svog neutralnog okusa, a ukoliko radite liker s rakijom u kombinaciji s mlijekom, umjesto punomasnog koristite polumasno mlijeko.

Naranče koje dodajete u liker ogulite i skinite bijeli sloj koji obavija mesnati dio naranče čime ćete spriječiti postizanje gorčine u likeru i bit će puno slađi.

Upotreba u kuhinji

Naranču pretežno koristimo u kulinarstvu kao namirnicu za kolače te se sigurno pitate na koji način možete iskoristi liker od naranče. Umjesto korice od naranče ili ploški naranče u tijesto za tortu i kolače ulijte malo likera od naranče te tako dodajte prirodnu aromu naranče.

Ako niste ljubitelj slatkoga i ne pravite kolače, liker od naranče možete poslužiti kao aperitiv prije ručka ili večere. Potrebno ga je dozirati u malim količinama zbog količine alkohola koji sadrži. Liker koji u sebi kao bazu ima mlijeko može se konzumirati u malo većim količinama, ali nemojte pretjerivati. Dovoljne su dvije ili tri čašice za aperitiv.

Ljekovita svojstva

Naranča u sebi sadrži puno antioksidanta i povoljno utječe na probavu, ali se mora konzumirati u umjerenim količinama.

Naranča je ipak najpoznatija po svojem bogatstvu vitaminima C, B1 i A. S obzirom na to da se liker od naranče bazira na naranči kao jednom od gladnih sastojaka njegova ljekovitost sastoji se u borbi protiv raznim upala i virusa.

S obzirom na to da alkohol koji sadrži djeluje protuupalno, dezinficira usta i ždrijelo te povoljno utječe na sprječavanje želučanih tegoba.

Izvor: Moja Zimnica, Foto: Hans Braxmeier/ Pixabay 

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

povrce

Kako razlikovati voće od povrća

Iako ste možda uvjereni da znate koje biljke pripadaju skupini voća, a koje u skupinu povrća, glavna razlika između njih … [više] about Kako razlikovati voće od povrća

pribor za vrtlarenje

Vrtlarenje kao antistres terapija

Želite li poboljšati svoje raspoloženje, imunitet i zdravlje te se jednostavno boriti protiv stresa, vrtlarenje je pun … [više] about Vrtlarenje kao antistres terapija

održavanje travnjaka

Trava u rolama ili prirodna trava - što odabrati

Kada birate travu za uređenje dvorišta, vrta ili veće površine zasigurno ćete se dvoumiti je li pametnije i bolje kupiti … [više] about Trava u rolama ili prirodna trava - što odabrati

fontane

Fontane u dvorištu – sve što trebate znati

Fontane u dvorištu zasigurno pridonose ljepšem izgledu jer tekuća voda u svaki vrtni prostor unosi čaroban ugođaj. … [više] about Fontane u dvorištu – sve što trebate znati

hranilica za ptice

Kako napraviti hranilicu za ptice od plastične boce

U vrijeme jakih i dugih zima, ptice često nemaju što za jesti jer su sve površine prekrivene snijegom ili ledom. … [više] about Kako napraviti hranilicu za ptice od plastične boce

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

gipsofila

Gipsofila

glavica češnjaka

Češnjak ili bijeli luk

ciklama

Ciklama

butternut tikva

Butternut tikva

borovnica

Borovnica

bamija

Bamija

aronija

Aronija

rajčica

Rajčica

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka