Aperitivi su jedan od najboljih načina za poželjeti dobrodošlicu gostima. Kao jedna od najpoznatijih vrsta pića su aperitivi koji u sebi sadrže veliki postotak alkohola te se zbog toga ne preporučuje konzumacija više od jedne do dvije čašice prije obroka.
Kako bi znali što zapravo poslužujete gostima, ali i što vi konzumirate, vrlo jednostavno možete napraviti i vlastiti liker, a jedan od onih koji je nezaobilazan i prilikom pripreme kolača je liker od naranče poznatiji i kao Narančino.
Uz nekoliko sastojaka kao što su naranče, šećer i rakija te uz malo strpljenja možete dobiti vlastiti liker koji će zadovoljiti kako vaša nepca tako i vaših gostiju.
Karakteristike naranče
Naranča je zimzelena biljka koja potječe iz porodice rutvice te pripada porodici citrusnog voća koja potječe s područja Kine i Indije. Stablo naranče doseže visinu do 12 m, a listovi su veličine od 4 do 10 cm, ovisno o vrsti naranče.
Cvjetovi su bijele boje i imaju vrlo intenzivan miris dok su plodovi jestivi i poznati kao narančasti ili crveni i okrugli koji imaju koru te sadrže jestivi mesnati dio u unutrašnjosti. Plod sadrži i bijele koštice koje se nalaze u samom središtu ovoga voća koje nakon što se oguli ima podjelu unutrašnjosti na kriške.
Naveliko je poznata i po svojim ljekovitim svojstvima te sadrži velike količine vitamina C zbog čega ima slatkast, ali i kiselkast okus. Plod se sastoji pretežno od vode (85%), široko je rasprostranjena u prehrambenoj industriji te se pretežno uzgaja u mediteranskom području.
Naranče za preradu
Postoje razne vrste naranče, ali najbolje za upotrebu prilikom pripravljanja likera su one koje imaju blago kiselkast okus, ali i određenu dozu slatkoće koja prevladava u odnosu na kiselost ploda. Neke od najpoznatijih vrsta za pripremu su kisela naranča, Valencija i Jaffa.
Kisela naranča
Idealna je za pripremu likera upravo zbog svoje doze kiselosti koju sadrži. Prilikom prerade ne dolazi do raspadanja stoga nećete imati problema prilikom cijeđenja likera nakon prerade. Plodovi su manji od onih na koje smo navikli vidjeti u trgovinama, ali upravo zbog toga su i idealni za slaganje voća u boce ili staklenke manje zapremine.
Valencija
Ova vrsta naranče koristi se u likerima upravo zbog svoje široke rasprostranjenosti i pristupačnosti. Plod joj je promjera 70 - 73 mm što je također idealno kod rezanja i pripreme sastojaka za liker. Plod se bere između ožujka i lipnja tako da, ako ju sami uzgajate, imate dovoljno vremena da uhvatite sunčane i tople dana kako bi vaš liker odležao u idealnim uvjetima na suncu tijekom ljetnih mjeseci. Sadrže i malu količinu šećera što je poželjno kod pripreme likera jer se šećer dodaje prema recepturi. Kod ove vrste naranče jedino treba obratiti pažnju na koštice koje je prilikom pripreme likera potrebno odstraniti.
Jaffa
Još jedan vrsta naranče koja ima više slatkast okus, ali i dalje u normalnim granicama što ne šteti okusu likera koji želite dobiti. Sazrijeva u proljeće i ako sunčani dani počnu vrlo rano može se iskoristiti za izradu likera.
Berba i kupovina
Ako živite u mediteranskom podneblju naranču možete i sami uzgojiti, a bere se od studenog do svibnja, dok se neke vrste bere i u lipnju, ovisno o sorti. Prva berba se može očekivati nakon četvrte godine, a tijekom berbe morate biti vrlo pažljivi jer ako plod nije dovoljno zreo ne postoji mogućnost da stajanjem naknadno dozre.
Prilikom kupovine naranče važno je obratiti pažnju da nema predebelu koru što znači da nije dovoljno sočna te samim tim neće dati ni dobar okus vašem likeru. Također, kora ne smije biti suha niti sasušena jer je u tom slučaju izgubila sočnost i može biti gorka. Težina naranče određuje njenu svježinu tako da obratite pažnju i kupujte samo proizvode koji imaju određenu težinu s obzirom na veličinu ploda.
Naranča bi trebala imati sjajnu koru, bez oštećenja i biti veličine vaše šake te nakon što ju kupite. Prije pripreme likera, izvadite ih iz hladnjaka i ostavite da odstoje par sati na sobnoj temperaturi.
Recepti za liker od naranče
Recepti za likere od naranče razlikuju se u njihovim dodacima. Želite li dobiti kvalitetan liker najvažnija su dva sastojka: rakija i naranča. Dodavanjem raznih zdravih ili drugih namirnica dobit ćete razne kombinacije koje nisu možda tradicionalne, ali su podjednako ukusne.
Domaći liker od naranče
Stari recept po kojemu većina priprema liker od naranče sadrži sastojke koji se od davnina nalaze ili u prirodi ili su se preradom dobili i koriste se prilikom pripreme raznih jela. Svaki od njih ima četiri osnovna sastojka koji pravilnim doziranjem dovode do pripreme savršenog likera. Navedena količina dostatna je za 1,5 l likera od naranče
Sastojci
- 8 naranči
- 1,5 l rakije
- 500 g šećera
- 200 ml vode
Priprema
- Ogulite naranče sve do mesnatog narančastog djela ploda.
- U teglu ili staklenku posložite oguljene naranče.
- Na laganoj vatri istopite šećer i vodu te pazite da šećer ne zagori. Ako primijetite da šećer počinje zagarati, po potrebi, dodajte malo vode.
- Otopljeni šećer dodajte u staklenku na naranče te prelijte s rakijom.
- Sadržaj boce ili staklenke dobro zatvorite i ostavite na suncu da stoji otprilike 40 dana.
- Povremeno protreste sadržaj u boci ili staklenci.
- Nakon 40 dana liker procijedite i spremite u boce te dobro zatvorite.
- Ako primijetite da je liker pregust, po ga potrebi razrijedite s rakijom.
Liker od naranče s mlijekom
Ako ste pobornik malo drugačijeg okusa likera ili ne želite osjetiti pretjeranu žestinu alkohola u pićima, u liker možete dodati i mlijeko čime ćete ublažiti okus alkohola. Navedena količina sastojaka dostatna je za 2,5 l likera od naranče s mlijekom.
Sastojci
- 1 l rakije
- 1,5 kg šećera
- 1 kg naranči
- 2 l punomasnog mlijeka
Priprema
- Ogulite naranče i stavite ih u bocu ili staklenku.
- 500 g šećera istopite u vodi koju ste zagrijali na laganoj vatri. Pazite da šećer ne zagori te ako je potrebno dodajte još malo vode kako vam se šećer ne bi karamelizirao.
- Rastopljeni šećer u vodi ulijte u bocu ili staklenku gdje ste stavili naranče.
- Sve sastojke prelijte s rakijom i dobro zatvorite te ostavite da odstoje 7 dana. Nakon toga sadržaj iz stakenke procijedite kroz gazu ili sitno cjedilo.
- Na laganoj vatri ugrijte mlijeko i dodajte šećer te pustite da se rastopi uz povremeno miješanje.
- Nakon što se šećer istopio maknite ga s vatre da se ohladi i nakon toga u mlijeko ulijte prethodno procijeđeni liker od naranče i sve zajedno izmiješajte.
- Sadržaj koji ste dobili prelijte u boce te dobro zatvorite.
Čuvanje i skladištenje
Liker od naranče preporučuje se prvenstveno čuvati u hladnjaku, ali ako niste u mogućnosti poslužit će neko hladno i tamno mjesto kao što su smočnice i podrumi.
U slučaju da ste radili liker od naranče s mlijekom obavezno ga čuvajte u hladnjaku zbog mlijeka koje, ako se ne skladišti na određenoj temperaturi, postaje kvarljivo.
Boce u kojima skladištite liker od naranče moraju biti dobro zatvorene te vodite računa da s vremena na vrijeme provjerite kakva je struktura proizvoda i da nije došlo do kvarenja.
Savjeti
Liker od naranče je gorak odmah nakon što se napravi, ali ako ga ostavite da malo odstoji ta gorčina će nestati te se preporučuje da pričekate barem mjesec dana s konzumacijom.
Prilikom pripreme likera točnije za vrijeme cijeđenja nakon što je liker dovoljno dugo odstajao moguće je dodati još rakije, posebno ako primijetite da vam je liker pregust. Preporučuje se korištenje rakije lozovače zbog svog neutralnog okusa, a ukoliko radite liker s rakijom u kombinaciji s mlijekom, umjesto punomasnog koristite polumasno mlijeko.
Naranče koje dodajete u liker ogulite i skinite bijeli sloj koji obavija mesnati dio naranče čime ćete spriječiti postizanje gorčine u likeru i bit će puno slađi.
Upotreba u kuhinji
Naranču pretežno koristimo u kulinarstvu kao namirnicu za kolače te se sigurno pitate na koji način možete iskoristi liker od naranče. Umjesto korice od naranče ili ploški naranče u tijesto za tortu i kolače ulijte malo likera od naranče te tako dodajte prirodnu aromu naranče.
Ako niste ljubitelj slatkoga i ne pravite kolače, liker od naranče možete poslužiti kao aperitiv prije ručka ili večere. Potrebno ga je dozirati u malim količinama zbog količine alkohola koji sadrži. Liker koji u sebi kao bazu ima mlijeko može se konzumirati u malo većim količinama, ali nemojte pretjerivati. Dovoljne su dvije ili tri čašice za aperitiv.
Ljekovita svojstva
Naranča u sebi sadrži puno antioksidanta i povoljno utječe na probavu, ali se mora konzumirati u umjerenim količinama.
Naranča je ipak najpoznatija po svojem bogatstvu vitaminima C, B1 i A. S obzirom na to da se liker od naranče bazira na naranči kao jednom od gladnih sastojaka njegova ljekovitost sastoji se u borbi protiv raznim upala i virusa.
S obzirom na to da alkohol koji sadrži djeluje protuupalno, dezinficira usta i ždrijelo te povoljno utječe na sprječavanje želučanih tegoba.
Izvor: Moja Zimnica, Foto: Hans Braxmeier/ Pixabay
Odgovori