• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Industrijske biljke
  • Uređenje vrta
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
sirup od bazge

Sirup od bazge

Autor: Maja

  • 1 Vrijeme branja
  • 2 Kako napraviti sirup od bazge
  • 3 Recept za sirup od bazge
  • 4 Recept za sirup od bazginih bobica

Bazga se smatra jednom od najstarijih i najljekovitijih biljaka Europe, a njena svojstva pomažu u jačanju imuniteta i čišćenju organizma od toksina. Samoniklo raste u šumama, na napuštenim mjestima ili uz puteve i u naseljima, a prepoznatljiva je po svojim bijelim, sitnim i mirisnim cvjetovima.

Cvjetovi bazge, osim za čaj od bazge, koriste se i za pripremu slatkog sirupa od bazge koji je idealan način da predivnu aromu i miris ove biljke sačuvamo duže vrijeme.

Vrijeme branja

Cvjetovi bazge za pripremu sirupa se beru u proljeće kad su potpuno rascvjetani i vidite žuti sladonosni prah. Izbjegavajte branje uz kanale, ceste i zagađena mjesta koji nisu dobra opcija, no u nedostatku druge opcije, pričekajte prvu kišu i berite odmah nakon kiše.

Prilikom branja cvjetove bazge uvijek lagano protresite kako bi se uklonili insekti i bubice s cvijeta.

Bobice bazge za pripremu sirupa beru se tijekom rujna kada su bobice tamno crvene boje, a stabljika crvenkasta. Beru se samo kad su zrele i kako biste što manje oštetili grm, upotrijebite škare prilikom branja i odrežite na mjestu gdje se nalazi "koljeno" grančice kod prvih listova.

Bobice bazge su otrovne ako se konzumiraju svježe, no termičkom obradom "otrovnost" nestaje i daju ukusan sok, čaj, kupelj, sirup ili ocat.

Kako napraviti sirup od bazge

U nastavku se nalaze dva provjerena recepta, jedan je za tradicionalan sirup od bazge koji se priprema od cvjetova bazge, a drugi koji se priprema od bazginih bobica.

Količina dobivenog soka ovisi o broju cvjetova koji berete. Omjere možete slobodno prilagoditi svojim potrebama i okusima, a vodite se provjerenim receptom da na 10 cvjetova bazge ide 1 litra vode, 1 kg šećera i 1 nešpricani limun. Za veću količinu sirupa uduplajte mjere, na primjer na 100 cvjetova stavite 10 litara vode, 10 kg šećera i 10 nešpricanih limuna.

Ako volite intenzivniji okus bazge, po 1 litri dodajte 5 cvjetova više, na primjer na 1 litru vode stavite 15 cvjetova bazge.

Recept za sirup od bazge

Cvjetovi od kojih ćemo raditi sirup od bazge moraju biti ubrani daleko od zagađenih područja. Beru se po suhom i sunčanom vremenu od travnja do kolovoza (ovisno o vrsti).

Sastojci

  • 35 cvjetova bazge
  • 3 l vode
  • 3 kg šećera
  • 2 limun šećera
  • 50 g limunske kiseline

Priprema

Prije same pripreme sirupa, svježe ubrane cvjetova obavezno potopite u veću posudu s hladnom vodom kako bi se s cvjetova uklonila prašina i zaostale bubice.

Za pripremu sirupa od bazge potrebne su nam veće posude i čiste staklene boce s čepovima. Nakon pranja (natapanja u hladnoj vodi), cvjetove dodajemo u vodu s limunskom kiselinom, dobro promiješamo i ostavimo da odstoje 24 sata na tamnom i hladnom mjestu.

Nakon 24 sata procijedimo tekućinu, dodamo šećer, dobro promiješamo i opet ostavimo 24 sata. Ovaj put je potrebno povremeno promiješati tekućinu. Ako vam se čini da ćete količinom šećera navedenom u ovom receptu dobiti presladak sirup i želite ju smanjiti, imajte na umu da šećer u ovom slučaju ima ulogu prirodnog konzervansa i smanjivanje njegove količine može dovesti do bržeg kvarenja sirupa kasnije.

Nakon što je odstajao još 24 sata, sirup je spreman za spremanje u staklene boce. Ovako pripremljen sirup od bazge može se čuvati do godinu dana, ako ga skladištite na tamno i hladno mjesto.

Recept za sirup od bazginih bobica

Sirup od bazginih bobica radi se od potpuno zrelih i sočnih plodova koji se beru tijekom rujna. Važno je znati da se bobice bazge ne smiju konzumirati sirove jer mogu izazvati trovanje. Toksičnost bazginih bobica u potpunosti se poništava termičkom obradom pa je ovaj sirup siguran za konzumaciju.

Sastojci

  • 1 kg zrelih bazginih bobica
  • 1 l vode
  • 0,5 kg šećera
  • 0,5 kg meda
  • 1 limun

Priprema

Bobice bazge prvo trebamo oprati, a nakon toga ih prelijemo vodom i stavljamo kuhati. Nakon 20 minuta kuhanja mičemo bobice sa štednjaka i dodajemo šećer i sok od limuna (ako koristite domaći limun, možete dodati i ribanu koricu).

Posudu poklopimo i ostavimo da odstoji pola sata, a sadržaj nakon toga procijedimo i procijeđeni sok zagrijemo do vrenja. Tada je potrebno dodati med, dobro promiješati i dok je još toplo uliti u čiste i sterilizirane staklene boce.

Boce možete sterilizirati tako što ćete ih oprati, posložiti na lim za pečenje i ostaviti deset minuta u pećnici koju ste prije toga zagrijali na 150ºC.

Bobice bazge sadrže alkaloide, tanine, karotene, vitamine A, B, C i organske kiseline, a sirup od bazginih bobica pomaže ojačati imunitet i podići razinu šećera u krvi.

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

vrtna staza

Vrtne staze - ideje i način postavljanja

Postavljanje vrtnih staza na prvu se može činiti kao jednostavan pothvat, ali od velike je važnosti obaviti taj posao … [više] about Vrtne staze - ideje i način postavljanja

vrtlarenje

Kako se riješiti korova u vrtu

Korov je jedan od najvećih problema svakog vrtlara, posebno onih koje ne vole kemikalije među svojim biljkama. Iako … [više] about Kako se riješiti korova u vrtu

smrznuti grm ruže

Kako pripremiti ruže za zimu

Ruže se ubrajaju u najstarije cvijeće i do danas se broji 150 vrsta i nekoliko tisuća sorti ruža. Ruže možemo pronaći u … [više] about Kako pripremiti ruže za zimu

kiseljenje-krastavaca

Konzerviranje povrća za zimnicu

Svi oni koji se odluče na konzerviranje povrća uzgojenog u vlastitom vrtu ili samo kupljenim za tu namjenu, znaju koliko … [više] about Konzerviranje povrća za zimnicu

održavanje travnjaka

Trava u rolama ili prirodna trava - što odabrati

Kada birate travu za uređenje dvorišta, vrta ili veće površine zasigurno ćete se dvoumiti je li pametnije i bolje kupiti … [više] about Trava u rolama ili prirodna trava - što odabrati

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

uzgoj duhana

Duhan

ambrozija

Ambrozija

neven

Neven

narcis

Narcis

jorgovan

Jorgovan

japanska trešnja

Japanska trešnja

margareta, ivančica

Ivančica ili margareta

hibiskus

Hibiskus

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka