Bazga se smatra jednom od najstarijih i najljekovitijih biljaka Europe, a njena svojstva pomažu u jačanju imuniteta i čišćenju organizma od toksina. Samoniklo raste u šumama, na napuštenim mjestima ili uz puteve i u naseljima, a prepoznatljiva je po svojim bijelim, sitnim i mirisnim cvjetovima.
Cvjetovi bazge, osim za čaj od bazge, koriste se i za pripremu slatkog sirupa od bazge koji je idealan način da predivnu aromu i miris ove biljke sačuvamo duže vrijeme.
Vrijeme branja
Cvjetovi bazge za pripremu sirupa se beru u proljeće kad su potpuno rascvjetani i vidite žuti sladonosni prah. Izbjegavajte branje uz kanale, ceste i zagađena mjesta koji nisu dobra opcija, no u nedostatku druge opcije, pričekajte prvu kišu i berite odmah nakon kiše.
Prilikom branja cvjetove bazge uvijek lagano protresite kako bi se uklonili insekti i bubice s cvijeta.
Bobice bazge za pripremu sirupa beru se tijekom rujna kada su bobice tamno crvene boje, a stabljika crvenkasta. Beru se samo kad su zrele i kako biste što manje oštetili grm, upotrijebite škare prilikom branja i odrežite na mjestu gdje se nalazi "koljeno" grančice kod prvih listova.
Bobice bazge su otrovne ako se konzumiraju svježe, no termičkom obradom "otrovnost" nestaje i daju ukusan sok, čaj, kupelj, sirup ili ocat.
Kako napraviti sirup od bazge
U nastavku se nalaze dva provjerena recepta, jedan je za tradicionalan sirup od bazge koji se priprema od cvjetova bazge, a drugi koji se priprema od bazginih bobica.
Količina dobivenog soka ovisi o broju cvjetova koji berete. Omjere možete slobodno prilagoditi svojim potrebama i okusima, a vodite se provjerenim receptom da na 10 cvjetova bazge ide 1 litra vode, 1 kg šećera i 1 nešpricani limun. Za veću količinu sirupa uduplajte mjere, na primjer na 100 cvjetova stavite 10 litara vode, 10 kg šećera i 10 nešpricanih limuna.
Ako volite intenzivniji okus bazge, po 1 litri dodajte 5 cvjetova više, na primjer na 1 litru vode stavite 15 cvjetova bazge.
Recept za sirup od bazge
Cvjetovi od kojih ćemo raditi sirup od bazge moraju biti ubrani daleko od zagađenih područja. Beru se po suhom i sunčanom vremenu od travnja do kolovoza (ovisno o vrsti).
Sastojci
- 35 cvjetova bazge
- 3 l vode
- 3 kg šećera
- 2 limun šećera
- 50 g limunske kiseline
Priprema
Prije same pripreme sirupa, svježe ubrane cvjetova obavezno potopite u veću posudu s hladnom vodom kako bi se s cvjetova uklonila prašina i zaostale bubice.
Za pripremu sirupa od bazge potrebne su nam veće posude i čiste staklene boce s čepovima. Nakon pranja (natapanja u hladnoj vodi), cvjetove dodajemo u vodu s limunskom kiselinom, dobro promiješamo i ostavimo da odstoje 24 sata na tamnom i hladnom mjestu.
Nakon 24 sata procijedimo tekućinu, dodamo šećer, dobro promiješamo i opet ostavimo 24 sata. Ovaj put je potrebno povremeno promiješati tekućinu. Ako vam se čini da ćete količinom šećera navedenom u ovom receptu dobiti presladak sirup i želite ju smanjiti, imajte na umu da šećer u ovom slučaju ima ulogu prirodnog konzervansa i smanjivanje njegove količine može dovesti do bržeg kvarenja sirupa kasnije.
Nakon što je odstajao još 24 sata, sirup je spreman za spremanje u staklene boce. Ovako pripremljen sirup od bazge može se čuvati do godinu dana, ako ga skladištite na tamno i hladno mjesto.
Recept za sirup od bazginih bobica
Sirup od bazginih bobica radi se od potpuno zrelih i sočnih plodova koji se beru tijekom rujna. Važno je znati da se bobice bazge ne smiju konzumirati sirove jer mogu izazvati trovanje. Toksičnost bazginih bobica u potpunosti se poništava termičkom obradom pa je ovaj sirup siguran za konzumaciju.
Sastojci
- 1 kg zrelih bazginih bobica
- 1 l vode
- 0,5 kg šećera
- 0,5 kg meda
- 1 limun
Priprema
Bobice bazge prvo trebamo oprati, a nakon toga ih prelijemo vodom i stavljamo kuhati. Nakon 20 minuta kuhanja mičemo bobice sa štednjaka i dodajemo šećer i sok od limuna (ako koristite domaći limun, možete dodati i ribanu koricu).
Posudu poklopimo i ostavimo da odstoji pola sata, a sadržaj nakon toga procijedimo i procijeđeni sok zagrijemo do vrenja. Tada je potrebno dodati med, dobro promiješati i dok je još toplo uliti u čiste i sterilizirane staklene boce.
Boce možete sterilizirati tako što ćete ih oprati, posložiti na lim za pečenje i ostaviti deset minuta u pećnici koju ste prije toga zagrijali na 150ºC.
Bobice bazge sadrže alkaloide, tanine, karotene, vitamine A, B, C i organske kiseline, a sirup od bazginih bobica pomaže ojačati imunitet i podići razinu šećera u krvi.
Izvor: Moja Zimnica, Foto: RitaE / Pixabay
Odgovori