• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Industrijske biljke
  • Uređenje vrta
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
obrada tla

Priprema tla za jesensku sadnju

Autor: Martina Š.

  • 1 Obrada tla za sadnju
  • 2 Podjela obrade tla
  • 3 Gnojidba tla

Tlo se svakom sadnjom biljaka u potpunosti iscrpljuje pa stoga iziskuje posebnu njegu. Potrebno ga je tretirati i njegovati kako bi bilo se obogatilo hranjivim tvarima. Jesen je idealno doba kada se stvaraju povoljni, poljoprivredni uvjeti za jesensku sadnju. No, da bi se biljke razvile, nije dovoljno samo prepustiti ga suncu, zraku i osigurati mu dovoljnu količinu vode. Potrebne su mu hranjive tvari. Stoga se preporučuje prije sadnje analizirati tlo i po potrebi obogatiti. Sastav tla ovisi o hranjivim tvarima koje pak ovise o vrsti tla, strukturi tla, kiselosti (pH), vlazi i lužnatosti.

U prirodi se hranjive tvari nadoknađuju na prirodan način i ne dolazi do iscrpljivanja tla kao što je to slučaj u vrtu. Šumski pokrivač je netaknut i napravljen od organskih tvari kao što su grančice i lišća. Također tlu pogoduju uginule životinje, koje tvore biološki materijal. Vrijedan biološki materijal svojim taloženjem omogućuje razgradnju hranjivih tvari. Ovakav pokrivač na tlu se pod utjecajem vremenskih prilika ne isušuje, pa razne biljke vrste raste bez ikakvog ljudskog utjecaja.

Obrada tla za sadnju

U vrtovima se, s druge strane, uvjeti tla mijenjaju i prilagođavaju vremenskim prilikama. Najteži i najveći zadatak u vrtu je stvoriti prirodnu ravnotežu i prirodno okruženje. Kako bi se stvorilo povoljno tlo za uzgoj kulture, prvenstveno je potrebno adekvatno pripremiti tlo. Tlo koje je dobro pripremljeno, sprečava rast korova, omogućuje stvaranje rahlog tla koje je pogodno za sadnju presadnica i pogoduje povoljnoj površini tla za samu sjetvu.

Tlo se priprema za jesensku sjetvu nakon žetve pretkulture. Priprema tla traje sve do sjetve ili sadnje što je bitno kako bi se spriječila pojava korova, a tlo obogatilo organskim tvarima.

Priprema tla uključuje obradu zemlje, proces izvrtanja, miješanja, prekretanja zemlje. Nakon toga se vrši drljanje zemlje kako bi se razbile veće grude zemlje. Poslije slijedi unos biljnih ostataka u tlo i po završetku poravnavanje parcele.

Podjela obrade tla

  • osnovna priprema tla
  • priprema tla za sjetvu (dopunska obrada tla)

Osnovna obrada započinje plitkim oranjem na dubini od 20 centimetara kako bi se stvorili pogodni uvjeti za nicanje biljke. Cilj joj je tlo dovesti do kvalitetne strukture. Također, u površinskom sloju je potrebno stvoriti sjetvenu posteljicu. Stvaranje sjetvene posteljice ili predsjetvena priprema tla ima zadaću stvoriti prihvatljive uvjete za klijanje sjemena i nicanje biljke.

Nakon ovog zahvata potrebno je poraditi na strukturi tla za koju se preporučuje da bude sitna i mrvičasta. Da biste postigli mrvičastu strukturu tla, sitni i grudasti agregatni dijelovi tla bi trebali biti na površini kako ne bi došlo do pokorice. Također, može se dogoditi da se oko sjemena stisne poprilična količina rahlog tla i dođe do uspostavljanja kapilarnog položaja vode.

Ako je sjeme sitnije, predsjetvena priprema je složenija. Strojevi uvelike utječu na izradu sjetvene posteljice iz kojih proizlaze konačni prinosi. Najveći prinosi nastaju u uvjetima bez imalo stresa. U interesu je da nicanje bude kvalitetno i da biljka ima rani porast kako bi stvorila veću otpornost na vremenske neprilike.

Tlo koje nije malčirano, potrebno je prekopavati. Ako je tlo jako tvrdo u jesen, potrebno ga je prekopati jer kiša i snijeg tijekom jeseni i zime dodatno utječu na nabijanje tla. A tvrdo tlo nije prikladno za sadnju nježnijih biljaka. Na proljeće se tlo još jednom prekopa i poravna pomoću motike ili grablja.

Gnojidba tla

Gnojidba tla se dijeli na:

  • osnovnu gnojidbu tla
  • dodatnu gnojidbu tla

Nakon što je zemlja dobro pripremljena i obrađena, u tlo se stavlja gnojivo formulacije NPK koje je životinjskog, mineralnog ili biljnog porijekla, a sve ovisi o vrsti proizvodnje i količini kalija i fosfora. Vrlo je važno da je gnojivo jednako sastavu onog kojeg je iz tla maknula kultura koja je bila prethodno posađena, kako bi se zadovoljili svi uvjeti kulture koja se sadi ili sije nakon nje.

Za određivanje gnojidbe tla potrebna je kemijska analiza tla, kako bi se utvrdilo točno stanje pH tla. Uoči sjetve ili sadnje, u tlo se unosi gnojivo formulacije NPK koje ima omjer hranjivosti 1:1:1 i ima mogućnost kombiniranja s dušičnim gnojivom.

Gnojiva se posipaju uz biljke ili po gredicama. Vrlo je važno da se gnojivo pomiješa sa zemljom te na kraju prekrije slojem koji je nastao malčiranjem. Ako posipate pepeo, neka to bude u tankom sloju, a stajski gnoj ili kompost se dodaje u količini od dvije do četiri litara na kvadratni metar.

Humus je najvažniji i pogoduje rahlosti i plodnosti tla. Kako bi se osigurala dovoljna količina humusa, potrebno mu je povremeno dodati djelomice razrađen kompost te životinjski gnoj. Prirodna gnojiva koja pogoduju plodnosti su i alge, ricinusna sačma, supstrat koji je ostao proizvodnjom gljiva.

Kako bi se poboljšalo teško i lužnato tlo, koristi se treset. Kako bi se ublažila kiselost teških tla koristi se pijesak, pepeo, a ponekad i vapno.

Sam proces od pripreme tla pa sve do sjetve je period od 4 tjedna, a to najviše ovisi o samom poljoprivredniku i vremenskim prilikama. Proces pripremanja tla je zapravo najvažniji proces same poljoprivredne proizvodnje. O rastu biljaka ovisi kvalitetna i pravilna jesenska priprema tla. Važno je da na proljeće tlo bude bogato hranjivim tvarima te da bude rahlo i prozračno.

Foto: Goumbik / Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

božićna jelka

Kako presaditi jelku nakon blagdana

Ako ste kupili živu jelku u tegli, nakon što prođu blagdani možete je lako presaditi u vaš vrt ili dvorište. No, postoji … [više] about Kako presaditi jelku nakon blagdana

rostilj od cigle

Zidani roštilj od stare cigle

Ako ste razmišljali o kupnji vrtnog roštilja od stare cigle, dobro je znati da ga možete izraditi i samostalno, za što … [više] about Zidani roštilj od stare cigle

povišene vrtne gredice

Kako napraviti povišene vrtne gredice

Povišene vrtne gredice idealno su rješenje ako imate problema s nekvalitetnom zemljom, živite u urbanoj sredini, nemate … [više] about Kako napraviti povišene vrtne gredice

zalijevanje vrta

Zalijevanje vrta ljeti

Biljke je potrebno zalijevati kako bi im nadomjestili tekućinu koju upijaju kroz korijen i lišće, a gube isparavanjem i … [više] about Zalijevanje vrta ljeti

crvene-cili-papricice

Uzgoj ljutih čili papričica na balkonu

Ako živite u stanu, a imate balkon ili terasu, ukrasite je jestivim i ljekovitom plodovima. Jedna od najboljih biljaka … [više] about Uzgoj ljutih čili papričica na balkonu

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

uzgoj duhana

Duhan

ambrozija

Ambrozija

neven

Neven

narcis

Narcis

jorgovan

Jorgovan

japanska trešnja

Japanska trešnja

margareta, ivančica

Ivančica ili margareta

hibiskus

Hibiskus

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka