Gljive su u mnogim domovima rado pripremane namirnice, pogotovo ako su ubrane samostalno, jer tada čine poseban užitak. Međutim, manji je broj onih koji se odluči kod kuće uzgajati gljive. Osim klasičnog uzgoja na supstratu, oblicama i drvetu, mnoge vrste gljiva, poput dobro poznatih bukovača, mogu se uzgajati i uz pomoć slame i taloga kave. Nažalost, u Hrvatskoj, uzgoj gljiva na talogu od kave nije pretjerano zastupljen s obzirom na to da nije dovoljno prepoznat.
Kava se nerijetko kuha u gotovo svim domaćinstvima, a talog koji nam poslije ostane najvjerojatnije bacamo. No, taj talog zapravo možemo sačuvati i skupljati i uzgojiti gljive na talogu od kave. Uzgoj gljiva na talogu od kave je odličan ekološki način upotrebe taloga za rast gljiva u vlastitom domu.
Kod uzgoja gljiva ili korištenja taloga od kave u povrtlarstvu ne morate se brinuti da će tako uzgojene kulture imati okus ili miris kave, jer konkretno za gljive, podloga na kojoj one rastu imat će samo pozitivno djelovanje na njihovu svježinu. Postoje podaci da se ovakvim uzgojem gljiva u cijelom svijet bavi samo oko 16.000 ljudi, što je zaista poražavajuća činjenica s obzirom na to da se ovakvim načinom može doprinijeti urbanoj agrikulturi. Može se objediniti ekologija u punom smislu, a ljude povezati s lokalnom prehrambenom tradicijom.
Kada poželite uzgojiti gljive na bilo koji od navedenih načina, za početak biste trebali razumjeti životni ciklus gljiva. Stoga u nastavku možete pročitati sve potrebne informacije koje je dobro znati ako se odlučite na takav korak.
Uzgoj gljiva
Poput plodova koje proizvodi stablo, od primjerice šljiva, trešanja, marelica, tako su i gljive reproduktivni plodovi koje imaju korijenske i guste mreže stanica koje su nazvane miceliji. U divljini, šumi i prirodi, ova bijela mreža finih niti raste iz svih smjerova, razbijajući hranu u jednostavniju molekulu kako bi dodatno potaknula rast micelija.
Ako mu ponestane hrane ili bude izložen pod neki drugi oblik okolišnog stresa, prelazi u način preživljavanja i proizvodi gljive kako bi oslobodio spore i uz pomoć vjetra se rasprostranio na neko bolje mjesto za život. Na sreću za ljude, moguće je ponovno stvoriti i upravljati ovim životnim ciklusom, kako bi se moglo njegovati mnogo finih usjeva pa potom i gljiva za stol.
Uzgoj gljiva puno je teži od uzgoja gotovo svake druge kulture ako se koriste standardne metode. Uzgoj gljiva obično se oslanja na značajnu opremu koja je potrebna za klimatsku kontrolu i pasterizaciju, a što je teško postići kod kuće ako ne uložimo potreban novac.
Uzgoj bukovača na talogu od kave
Ako želite zagarantirani uspjeh u uzgoju gljiva, najbolje je za početak krenuti s uzgojem bukovača jer je ona najlakša i najpraktičnija sorta za svaki kućni uzgoj. Potom morate razmišljati o mediju za uzgoj, a najčešći materijali za uzgoj bukovača su svježe rezani listovi od tvrdog drveta ili isjeckana slama.
U početku se ne preporučuje uzgoj gljiva na trupcima, budući da će za prvu žetvu biti potrebno i do godinu dana. Uzgoj na slami zahtijeva prvo pasteriziranje slame kako bi se uništili svi rezidentni mikroorganizmi koji će se kod uzgoja natjecati s micelijem.
Ljepota uzgoja gljive na otpadu od svježe kave daje prednost jer je supstrat već pasteriziran kroz proces kuhanja kave, tako da se može zaobići cijeli korak pasterizacije i odmah prijeći na korak cijepljenja. Osim toga potrošena kava je ogroman izvor otpada te je prepuna hranjivih tvari od kojih vaša gljiva voli rasti.
Nabavite spore
Za početak nabavite ili naručite svoje spore. Veći uspjeh ćete imati ako koristite talog kave. Preporučuje se da se koristi oko pola kile spora bukovača na dvije i pol kile utrošenog taloga od kave.
Ako dobavljač od kojeg uzimate spore prodaje i filter vrećice za rast, svakako nabavite i to. One mogu povećati šanse za uspjeh kod smanjenja kontaminacije i pružanja savršenog okruženja za rast gljive unutar vrećice.
Ako ne možete nabaviti filter vrećicu, pokušajte s vrećicom za zamrzavanje od dvije litre ili praznom kutijom za sladoled ili mlijeko koje ste prethodno dobro očistili i načinili rupe dimenzija 4 x 5 milimetara na svim stranama.
Skupite talog od kave
Ako kod kuće kuhate tursku kavu, spremajte talog od kave u staklenku. Možete otići i do najbližeg kafića i priupitati bi li vam mogli dati svoj potrošeni talog od kave, koji ionako bacaju, a vama će odlično poslužiti za uzgoj gljiva. Taloga od kave će vam trebati u količini za otprilike dvije trećine vrećice ili kontejnera koji koristite. Vrlo je bitno da je talog od kave svjež, odnosno od tog dana.
Pomiješajte smjesu
Unutar 24 sata, dok je još talog od kave još svjež, izvažite dva i pol kilograma taloga u čistoj posudi za miješanje. Nakon toga, dobro operite ruke i laktove te pomiješajte svoje spore u zdjeli. Razbijte ih i ravnomjerno raspodijelite po talogu od kave. Smjesu stavite u vrećicu ili posudu koju ste namijenili za kultiviranje i čvrsto je zatvorite. Ako ne koristite kupljene filter vrećice, izrežite četiri rupe za zrak.
Stavite vrećicu na toplo mjesto
Stavite svoju vrećicu ili posudu na toplo mjesto na temperaturu od otprilike 25 stupnjeva i neka to mjesto bude na tamnom. Možete je staviti ispod kreveta ili u ormar u grijanoj sobi. Tijekom sljedeća tri tjedna moći ćete primijetiti kako se mrijest oživljava i raste preko taloga kave, pritom pretvarajući cijelu smjesu u bijelo, sve dok se ne postigne potpuno koloniziranje smjese. Zasigurno će vam biti zabavno provjeravati svaki dan vrećicu i pratiti promjene.
Nakon što prođe 3 tjedna, cijela vrećica, odnosno posuda u kojoj je smjesa od kave i mrijest, trebala bi biti u potpunosti bijela. Ako je bilo koje područje zeleno, na taj dio možete staviti malo soli koja bi trebala uništiti konkurentske mikroorganizme te dopustiti daljnji razvoj micelija gljiva.
Ako je cijela vrećica ili posuda postala zelena, tada je nažalost vaš pokušaj neuspjeli. Najvjerojatnije je kvaliteta mrijesta bila loša ili je došlo do miješanja spora s plijesni iz kave. Međutim ako ste koristili visoku stopu mrijesta i svježe prikupljenog taloga od kave, osigurali ste odličnu higijenu svih čimbenika te ćete zasigurno gledati u lijepu bijelu vrećicu koja je spremna pružiti svježe i domaće gljive.
Osigurajte vlagu
Vrećicu ili posudu stavite na mjesto gdje ima dosta svježeg zraka, ali malo svijetla. Idealno je osjenčano prozorsko dno ili radna ploča. Potom izrežite rupu dimenzija 5 x 5 centimetara na posudi ili vrećici te poprskajte ovo područje barem dva puta dnevno vodom kako se ne bi posušila. Gljive su poznate po tome da vole vlažne uvjete i neće rasti ako je cijela smjesa u vrećici previše suha.
Nakon jednog tjedna ili više moći ćete primijetiti kako sitne male gljive započinju svoj rast. Tijekom sljedećih 5 do 7 dana one će se udvostručiti, što je zaista fascinantno za vidjeti. Svakim danom bit će sve veće i mesnatije te spremne za jelo.
Kada se rub kape gljive počne okretati prema gore, idealno je vrijeme za berbu i uživanje u plodovima vašeg truda i rada. Tada izrežite gljivu na dnu stabljike i uživajte u pripremi vaše prve samostalno uzgojene i svježe gljive!
Foto: herbert2512/Pixabay
Odgovori