• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
džem od jagoda

Džem od jagoda

Autor: Nevena

  • 1 Sterilizacija staklenki
  • 2 Recept za džem od jagoda
    • 2.1 Sastojci
    • 2.2 Priprema
  • 3 Savjeti za pripremu džema
  • 4 Dodaci za džem

Džem, pekmez i marmelada od jagoda definitivno otvaraju sezonu pripreme slatkih zimnica. Ono što jagode čini savršenima su upravo vitamin C i vitamin A, te vlakna, željezo i folna kiselina, stoga su odličan odabir za savršen obrok za djecu i trudnice. Jagode smanjuju apetit i ubrzavaju vaš metabolizam pa su idealne ako želite smršavjeti. Osim toga mogu vam pomoći u liječenju anemije i sniziti tjelesnu temperaturu. Na 100 g imaju tek 32 kcal.

Naravno, zimnica je nezamisliva bez jagoda. Od njih možete napraviti džem, pekmez, žele ili liker. Jagode spadaju pod slatko voće samo po sebi stoga ne zahtijevaju puno šećera.

Bitno je spomenuti da jagode ne sadrže puno pektina pa ćete ih trebati duže kuhati da biste dobili džem, marmeladu i pekmez. Jagode su voće koje satima možete kuhati ali vam se nikada neće zgusnuti kao džem od šljiva, upravo zbog toga što sadrže malo pektina. Čak i u tom slučaju, oni će biti rjeđi i više će nalikovati preljevu ili umaku. Iz tog razloga, jagodama se često dodaje želin koji im daje gustoću.

Ako vam ne smeta njihova nešto vodenastija tekstura i želite pravi domaći džem od jagoda bez bilo kakvih dodataka, na pravom ste mjestu, jer donosimo vam jedan upravo takav.

Sterilizacija staklenki

Kao i kod svake pripreme džema bitno je pripremiti teglice. One moraju biti čiste i sterilizirane. U protivnim riskirate da vam se džem pokvari.

Staklenke dobro operite u toploj vodi i složite ih na pleh. Stavite ih u pećnicu na 50°C, 20 minuta, odnosno dok na staklenkama više neće biti kapljica vode.

Recept za džem od jagoda

Sastojci

  • 1 kg očišćenih jagoda
  • 30 dag šećera
  • 1 vanilin šećer

Priprema

Jagode očistite i operite te izrežite na četvrtine.

Stavite ih u veću posudu, dodajte im šećer i vanilin šećer te pustite da odstoji 15 minuta.

Stavite na laganu vatru i dobro miješajte dok se sav šećer ne otopi.

Kuhajte sat i pol.

Na tanjur stavite žlicu džema i provjerite njegovu gustoću. Ako želite napraviti pekmez ili marmeladu onda jagode usitnite štapnim mikserom i smanjite vrijeme kuhanja. Bit će vam sasvim dovoljno sat vremena jer samim usitnjavanjem dobivate veću gustoću.

Vruć džem ulijte u vruće staklenke i zatvorite ih. Teglice okrenite naopako te ih u tom položaju ostavite da odstoje dva sata.
Gotov džem spremite na suho, tamno i svježe mjesto.

Savjeti za pripremu džema

Jagode za pripremu marmelade usitnite štapnim mikserom, a za pripremu pekmeza od jagoda, dovoljno ih je samo zdrobiti rukama, bez miksanja.

Preporučuje se da pjenu, koja se stvara prilikom kuhanja džema od jagoda, tijekom kuhanja maknete. Pjena ne može naštetiti džemu, ali upravo zbog nje džem bi vam mogao ispasti rjeđi, a i dobiti jednu bjelkastu notu.

Teglice nikada ne punite do vrha, uvijek ostavite 2 cm do ruba.

Džem ili pekmez su vam prerijetki? Prokuhajte ih i dodajte želin ili želatinu u prahu. Pošto želin obično ima dodanog šećera u sebi, pripazite da vam džem ne bi bio presladak. U tom slučaju, lakše je raditi sa želatinom jer možete lakše manevrirati količinom šećera koja odgovara vašem ukusu. Sa želinom vam se može dogoditi da vam je slatkoća u redu, ali ne i gustoća, a ako biste ga dodali još, postoji mogućnost da džem bude presladak.

Ne trebate zazirati od upotrebe želatine. Ako želite da vaš džem bude isključivo veganski, u trgovinama zdrave hrane možete nabaviti vegansku želatinu bez bilo kakvih dodatka životinjskog podrijetla.

Ako su vam džem, pekmez ili marmelada pregusti, dodajte malo vode i prokuhajte.

Dodaci za džem

U već kuhani džem od jagoda možete dodati razne začinske biljke te tako oplemeniti njihov okus. Uz jagode će odlično pasati melisa ili metvica. Dodajte ih u njihovom sirovom obliku, bez kuhanja, jer tako će zadržati sva svoje ljekovita eterična ulja. Na jedan kilogram jagoda, bit će dovoljno od 7 do 8 listića.

Iskoristite i ljekovitu moć đumbira te ga dodajte jagodama. Dobit ćete pravu ljekovitu bombu, ali i odličan okus. Na jedan kilogram jagoda, bit će dovoljno 50 grama svježeg đumbira. Narežite ga na sitno pa prokuhajte jednu minutu, prije nego što ćete ga dodati džemu od jagoda.

Ako džem nećete odmah koristiti možete prilikom kuhanja dodati jedan decilitar limunovog soka da vam održi boju i da vam se kojim slučajem ne pokvari. Umjesto limunovog soka možete staviti jednu limetu narezanu na ploške, koju izvadite pred sam kraj kuhanja.

Izvor: Moja Zimnica, Foto: Abigail Batchelder / CC

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

Terariji - mini vrtovi u staklenkama

Terariji, vrtovi u boci ili Wardovim kutijama svjetovi su za sebe i kad ih jednom zasadite i odlučite se na taj korak, … [više] about Terariji - mini vrtovi u staklenkama

mraz-na-persinu

Zaštita biljaka od hladnoće

Kako bi se izbjegle najgore posljedice mraza, vrtlari bi trebali poduzeti mjere opreza. Preporučuje se da osjetljive … [više] about Zaštita biljaka od hladnoće

ljuske od jajeta

Kako koristiti ljuske jaja u vrtu

Ljuske jaja su korisne u vrtu i mogu se koristiti za sve, od organskog gnojiva do deratizacije. Kako, pitate se? … [više] about Kako koristiti ljuske jaja u vrtu

hranilica za ptice

Kako napraviti hranilicu za ptice od plastične boce

U vrijeme jakih i dugih zima, ptice često nemaju što za jesti jer su sve površine prekrivene snijegom ili ledom. … [više] about Kako napraviti hranilicu za ptice od plastične boce

vertikalni uzgoj rajčice

Vertikalni vrtovi - kako ih napraviti

Za vrijeme svog boravka u Tajlandu, Patric Blanc je primijetio biljke koje rastu i odlično uspijevaju na vertikalnim … [više] about Vertikalni vrtovi - kako ih napraviti

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

Najbolji mini bager za 5.000 eura: što odabrati i zašto?

tartufi

Tartufi

vinka cvijet

Vinka

trnina, trnjina

Trnina ili trnjina

šimšir

Šimšir

zlatni puzavac

Zlatni puzavac

platana

Platana

biljka lan

Lan

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka