• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
liker od jagoda

Liker od jagoda

Autor: Maja

  • 1 Karakteristike jagode
  • 2 Vrste jagoda za preradu
  • 3 Berba jagoda
  • 4 Recept za liker od jagoda
  • 5 Recept za liker od jagoda bez šećera
  • 6 Recept za liker od jagoda s votkom
  • 7 Sterilizacija staklenih boca
  • 8 Čuvanje i skladištenje
  • 9 Savjeti

Ponekad su one najjednostavnije stvari oko kojih se ne trebamo previše mučiti najbolje, a liker od jagoda je svakako jedna od njih. Proces izrade ovog ukusnog napitka nije kompliciran i oduzet će vam tek malo vremena.

Iako se kod nas ne pravi toliko često kao neki drugi likeri poput likera od oraha ili višnjevca, liker od jagoda odlikuje se posebnom, ugodnom i neodoljivom aromom. Za njegovu izradu birajte isključivo zrele crvene i čvrste vrtne ili šumske jagode.

Karakteristike jagode

Jagode su višegodišnje zeljaste biljke kojima naziv dolazi od latinske riječi "fragum", što u prijevodu znači jagoda, dok "fragrare" znači mirisati, a sve zahvaljujući svom izuzetno ugodnom mirisu. Osim mirisa, ono što je karakteristično za jagode je svakako njihov ukusan plod koji je jedan od prvih plodova koje beremo u proljeće.

Osim najčešćim ukuhavanjem jagoda u pekmeze, džemove i marmelade, često ih koristimo i za pripremu sirupa, sokova i likera. Najbolje ih je konzumirati svježe sa šećerom, a miksaju se i u razne smoothieje, kreme i sladolede.

Vrste jagoda za preradu

Za pripremu likera od jagoda na raspolaganju imamo dvije najkarakterističnije vrste:

  • vrtne jagode
  • šumske jagode

Vrtne jagode

Vrtne jagode su trajne biljke koje na našem podneblju bez problema prezimljavaju posađene u bilo kojoj vrsti tla zbog čega su otporne na hladnoće i visoke vrućine. Posađena na mjestu s puno svjetlosti imat će bogat urod koji možete iskoristiti za pripremu marmelade, džema, pekmeza, sirupa od jagode ili likera.

Šumske jagode

Iako inače rastu uz livade, staze i puteve, često u vrtovima sadimo i popularne šumske jagode koje se bitno razlikuju od vrtnih po veličini ploda i mirisu.

Berba jagoda

Jagode se trebaju brati prije nego dostignu punu zrelost, kada je 3/4 ploda crvene boje, a ostatak još zelene. Prva berba se vrši krajem svibnja i traje tijekom cijelog lipnja, a ovisno o sortama, i do početka srpnja. Berite ih za vrijeme suhog vremena, pažljivo otkidajući plod i cijelu peteljku kako biste što manje oštetili biljku i plod. Slažite ih u plitke posudice ili košarice, a ako ih ne planirate odmah preraditi, čuvajte ih na temperaturi od 0,5°C. Na toj temperaturi, jagode se mogu skladištiti do mjesec dana.

Recept za liker od jagoda

Pripremili smo vam jednostavan recept za izradu ovog likera, a sve što trebate su četiri sastojka i malo dobre volje.

Sastojci

  • 1 kg jagoda
  • 1 l vode
  • 800 g šećera
  • 1 l domaće rakije

Priprema

  1. Jagode prvo operite i očistite od oštećenih dijelova
  2. Narežite ih na manje komadiće i slažite u steriliziranu staklenku red jagoda, red šećera i ponavljajte postupak dok ne potrošite sve jagode
  3. Zalijte rakijom, staklenku zatvorite i ostavite na suncu 3 tjedna.
  4. Povremeno protresite staklenku kako bi se smjesa ujednačila
  5. Nakon tri tjedna dodajte šećer koji ste prokuhali u litri vode.
  6. Sve zajedno procijedite kroz gazu u staklenku i ostavite da stoji najmanje tri mjeseca.

Recept za liker od jagoda bez šećera

Ako iz nekog razloga ne smijete ili ne želite koristiti šećer, u nastavku se nalazi recept za liker od jagoda s medom.

Sastojci

  • 1 kg jagoda
  • 1 l rakije (jabukovača, loza)
  • 6 - 10 grančica metvice
  • 4 - 8 dl meda

Priprema

  1. Jagode očistite i operite
  2. Stavite u steriliziranu staklenku širokog grla, dodajte metvicu i prelijte rakijom
  3. Zatvorite staklenku i ostavite ju da stoji 3 tjedna na tamnom mjestu
  4. Nakon 3 tjedna, tekućinu procijedite kroz gazu, dodajte med, promješajte i ostavite da stoji još 4 tjedna uz dodatno protresanje

Recept za liker od jagoda s votkom

Liker od jagoda pripremljen s votkom umjesto rakijom je malo jači, ali također bolje zadržava okus voća.

Sastojci

  • 1 kg jagoda
  • 1 kg šećera
  • 0,5 l votke (40-45%)

Priprema

  1. Jagode operite, očistite od oštećenih dijelova i izrežite na pola
  2. U steriliziranu staklenku redajte red jagoda, red šećera, dok ne potrošite sve jagode.
  3. Zatvorite staklenku i protresite nekoliko puta
  4. Ostavite na toplom mjestu (18-25°C) 10-12 dana
  5. Nakon što su se jagode ušećerile, dodajte preostali šećer i votku, zatvorite staklenku i dobro protresite kako bi se smjesa ujednačila. Spremite na tamno i hladno mjesto 12-16 dana.
  6. Procijedite kroz gazu i prelijte u steriliziranu bocu.

Tako pripremljen liker možete čuvati na tamnom i hladnom mjestu 3 godine.

Sterilizacija staklenih boca

Prije ulijevanja likera u staklene boce, potrebno ih je zajedno s poklopcima dobro oprati u vodi i sterilizirati kuhanjem ili u pećnici okrenute otvorom prema dolje na 100-150°C desetak minuta. Staklenke će biti vruće stoga uzmite rukavicu i odmah ih okrenite otvorom prema gore kako bi vlaga mogla izaći. Vratite ih u pećnicu na brzo sušenje na 2-3 minute na istoj temperaturi.

Za boce koje imaju hermetički poklopac smanjite vrijeme sterilizacije i temperaturu pećnice kako ne bi oštetili gumu na poklopcu.

Ako želite sterilizirati boce prokuhavanjem, na dno visokog lonca stavite staru kuhinjsku krpu i poslažite boce s otvorom prema dolje. Oko boca također možete staviti stare krpe kako se prilikom kuhanja i ključanja vode ne bi sudarale i napukle. Nakon što voda proključa, kuhajte još 10 minuta, isključite plin i ostavite boce u vodi da se potpuno ohlade.

Čuvanje i skladištenje

Ovako pripremljen liker od jagoda čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, a najbolje u hladnjaku.

Savjeti

Ako želite bistar liker od jagoda, otopinu procijedite kroz gazu, a ako želite gušći liker, pola jagoda izmiskajte štapnim mikserom, a pola ostavite u komadićima.

Izvor: Moja Zimnica, Foto: PDPics / Pixabay 

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

povrce

Kako razlikovati voće od povrća

Iako ste možda uvjereni da znate koje biljke pripadaju skupini voća, a koje u skupinu povrća, glavna razlika između njih … [više] about Kako razlikovati voće od povrća

Vrt u sjeni - sve što trebate znati prije nego što počnete sa sadnjom

Većina biljaka za svoj rast zahtijeva osunčana mjesta. Međutim, postoje vrste koje uspijevaju i bez velike količine … [više] about Vrt u sjeni - sve što trebate znati prije nego što počnete sa sadnjom

sadnja biljaka

Kalendar sadnje voća

Voće se može saditi od sjemena ili cijepljenjem, a vi odaberite ono koje će najbolje uspijevati s obzirom na kvalitetu … [više] about Kalendar sadnje voća

Terariji - mini vrtovi u staklenkama

Terariji, vrtovi u boci ili Wardovim kutijama svjetovi su za sebe i kad ih jednom zasadite i odlučite se na taj korak, … [više] about Terariji - mini vrtovi u staklenkama

uzgoj-gljiva

Uzgoj gljiva na talogu od kave

Gljive su u mnogim domovima rado pripremane namirnice, pogotovo ako su ubrane samostalno, jer tada čine poseban užitak. … [više] about Uzgoj gljiva na talogu od kave

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

maćuhica

Maćuhica

maslina

Maslina

kalanhoa

Kalanhoa

divlji muškatni oraščić

Muškatni oraščić

marakuja

Marakuja

gavez

Gavez

plućnjak

Plućnjak

loboda

Loboda

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka