• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Vrtlarenje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
limunada

Sok od limuna

Autor: Maja

  • 1 Karakteristike limuna
  • 2 Vrste limuna za preradu
  • 3 Berba limuna
  • 4 Recept za sok od limuna
  • 5 Recept za sok od limuna bez šećera
  • 6 Sterilizacija staklenih boca
  • 7 Čuvanje i skladištenje
  • 8 Upotreba
  • 9 Ljekovita svojstva

Iako naši prostori nisu najpogodniji za uzgajanje limuna, u mnogim kućanstvima on predstavlja važan dio mnogih obroka i svojim specifičnim okusom već dugo daje novu dimenziju raznim jelima. No, to što je upotreba limuna kao dodatne arome veoma česta ne smije nam skrenuti pozornost sa samog soka od limuna koji, ako već nije, treba postati dio vaše zimnice.

Karakteristike limuna

Limun je zimzelena biljka koja može narasti 3 - 6 m. Biljku krase bijeli cvjetovi snažnog mirisa i nazubljeni listovi zelene boje. Plodovi su žute boje i sadrže 40 - 50% soka, a njihova unutrašnjost podijeljena je na 8 - 12 režnjeva u kojima se nalazi kiseli sok i pokoja koštica. Plodovi su ovalnog ili okruglog oblika, a žuta boja je svojom upečatljivosti stvorila direktnu poveznicu s limunom tako da je biljka vrlo lako prepoznatljiva. Kora plodova ili je malo hrapava ili je glatka, a unutarnji dio obložen je nejestivom bijelom ovojnicom.

Pod odgovarajućom klimom drvo rađa dva puta godišnje, a uzgoj limuna prisutan je čak i na nekim lokacijama u Hrvatskoj, npr. južna strana otoka Visa i otoka Hvara.

Vrste limuna za preradu

S iznimkom Meyer limuna koji daje malo drugačiji okus od ostalih, Lisbon limun je vrsta limuna koja nam je najdostupnija i najpogodnija za zimnicu zbog bogatih plodova.

Eureka limun

Smatra se da je Eureka limun prvo stablo limuna i da nije nastalo nikakvim križanjem. Ovoj vrsti potrebno je jako puno sunčeve svjetlosti i ne prilagođava se velikim promjenama temperature. Tijekom sazrijevanja mijenja svoju boju iz tamno zelene u svijetlo žutu i poznata je po tome što raste tijekom cijele godine. Kora je tvrda, a plod je veoma kiseo.

Lisbon limun

Lisbon sorta sadrži iznimno puno soka i prepoznatljiva je po velikim plodovima s vrlo malo koštica. Potrebno je oko tri godine da biljka počne rađati plodove, ali nakon toga manjak plodova postaje iznimka, a ne pravilo. Kora je glatka, a plod kiseo.

Meyer limun­

Meyer sorta nastala je križanjem limuna i naranče i prepoznatljiva je po tome što plod izgleda kao limeta, barem dok se ne razvije u potpunosti. Karakteristična je po tome što su poželjni kontrolirani uvjeti za sadnju i uzgoj. U usporedbi s prethodne dvije vrste limuna, okus je puno blaži, a kora ploda veoma tanka. Zanimljivo je to što je ova vrsta jedno vrijeme bila zabranjena jer je prenosila smrtonosan virus.  

Primofiore limun

Prema izgledu i karakteristikama plodova, veoma je sličan Eureka limunu, no mnogo ga je teže uzgojiti. Potrebno je čak 8 - 10 sati sunčeve svjetlosti dnevno. 

Verna limun

Ova vrsta karakteristična je po plodovima koji sadrže vrlo malo soka, a prepoznatljivi su po istaknutoj teksturi i snažnoj pričvršćenosti za stabljiku.

Berba limuna

Prve 3 - 4 godine stablo nema plodova, a nakon tog razdoblja berba bi trebala biti moguća u prosjeku dva puta godišnje. U uvjetima koji nisu u potpunosti pogodni druga berba izaziva se prisilno. Najbolja berba moguća je u proljeće, a karakteristično je to što plodovi mogu jako dugo ostati na stabljici bez kvarenja ploda tako da je berba moguća tijekom cijelog ljeta.

Rijetkost je propustiti optimalan trenutak za branje plodova jer je limunovo drvo jedna od malobrojnih biljaka koje toliko dugo zadržavaju zrele plodove koji su u potpunosti pogodni za korištenje, a nisu počeli truliti. Zrele plodove prepoznajemo po nestanku tragova zelene boje na upečatljivoj žutoj površini limunove kore. Jedno odraslo drvo u pogodnim uvjetima može dati oko 700 plodova godišnje.

Recept za sok od limuna

Za tradicionalan domaći sok od limuna potrebno nam je sljedeće:

Sastojci

  • 6 limuna
  • 6 žličica šećera
  • 6 čaša vode

Priprema

  1. Prerežite limun na pola niz njegovu dužinu. Iako ga mnogi najčešće režu tako što na pola prerežu svaki režanj unutrašnjosti limuna, ovim načinom puno je lakše istisnuti sok iz limuna.
  2. Kad cijeđenje postane sve teže, ostružite unutrašnjost limuna vilicom. Isto se može učiniti i pomoću električnog sokovnika, no onda će sok sadržavati više pulpe.
  3. Zatim sve pomiješajte s vodom i šećerom i dodajte više prema potrebi, ovisno o ukusu.

Recept za sok od limuna bez šećera

Sok od limuna moguće je pripremiti i bez šećera. Za takvu pripremu najpogodnija je Meyer vrsta limuna jer nije toliko kisela kao ostale. ICijeđeni sok bez ikakvih dodataka ima vrlo upečatljiv okus jer je manje kiseo od ostalih, a kiselost zna poprilično odvratiti pozornost od mnogih aroma koje se kriju u raznim plodovima. 

Sastojci

  • 6 limuna
  • 6 čaša vode

Priprema

  1. Prerežite limun na pola niz njegovu dužinu.
  2. Kad cijeđenje postane sve teže, ostružite unutrašnjost limuna vilicom ili ga iscijedite pomoću električnog sokovnika, no onda će sok sadržavati više pulpe.
  3. Zatim sve pomiješajte s vodom nakon čega ga možete odmah piti.

Za veće količine soka po želji je moguće dodati i vrećicu konzervansa. 

Sterilizacija staklenih boca

Prije ulijevanja soka u staklene boce, potrebno ih je zajedno s poklopcima dobro oprati u vodi i sterilizirati kuhanjem ili u pećnici okrenute otvorom prema dolje na 100 - 150°C 10 minuta. Staklenke će biti vruće stoga uzmite rukavicu i odmah ih okrenite otvorom prema gore kako bi vlaga mogla izaći. Vratite ih u pećnicu na brzo sušenje na 2 - 3 minute na istoj temperaturi.

Za boce koje imaju hermetički poklopac smanjite vrijeme sterilizacije i temperaturu pećnice kako ne bi oštetili gumu na poklopcu.

Ako želite sterilizirati boce prokuhavanjem, na dno visokog lonca stavite staru kuhinjsku krpu i poslažite boce s otvorom prema dolje. Oko boca također možete staviti stare krpe kako se prilikom kuhanja i ključanja vode ne bi udarale i napukle. Nakon što voda proključa, kuhajte još 10 minuta, isključite plin i ostavite boce u vodi da se potpuno ohlade.

Čuvanje i skladištenje

Nakon pasteriziranja, zahvaljujući kojemu će vaš sok zadržati boju, okus i miris, čuvajte ga na hladnom mjestu, idealno u hladnjaku ako imate dovoljno prostora. Sok od limuna koji čuvate na ovakav način sigurno možete konzumirati idućih nekoliko mjeseci.

Upotreba

Sok od limuna najčešće se koristi samostalno, a posebno je važan tijekom zimskih dana za podizanje imuniteta jer ima niz ljekovitih svojstava. Manje poznata funkcija je poboljšavanje kvalitete salate. Salata dobiva na svježini ako ju prije posluživanja uronimo u limunov sok na sat vremena, a može biti i izvrstan dodatak kolačima.

Ljekovita svojstva

Limun ima mnoga ljekovita svojsta. Poznat je po tome što predstavlja prirodni laksativ bez ijedne moguće loše posljedice. Odličan je za ublažavanje kašlja i grlobolje i smanjuje tegobe prisutne kod urinarnih infekcija. Uz malo truda možemo dobiti sok koji je i zdraviji i okusom zanimljivijih od mnogih kupovnih sokova koji predstavljaju sastavni dio svačijeg kućanstva.

Limun je jedan od najvećih izvora vitamina C u prirodi. Bitan je izvor kalija, kalcija, magnezija, fosfora i raznih vitamina, osim C vitamina prisutni su i A, B1 i B6.

Izvor: Moja Zimnica, Foto: Francesca Hotchin / Unsplash

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

božićna zvijezda

Briga za božićnu zvijezdu nakon blagdana

Žarko crveni listovi pomalo zvjezdasta oblika, koji se pojavljuju krajem godine, upućuju samo na jedan cvijet, a to je … [više] about Briga za božićnu zvijezdu nakon blagdana

krtičnjak

Kako se riješiti krtičnjaka

Svi koji imaju vrt vjerojatno su se susreli s problemom zvanim krtičnjak. Riječ je o nakupini zemlje koja izgleda poput … [više] about Kako se riješiti krtičnjaka

obrada tla

Priprema tla za jesensku sadnju

Tlo se svakom sadnjom biljaka u potpunosti iscrpljuje pa stoga iziskuje posebnu njegu. Potrebno ga je tretirati i … [više] about Priprema tla za jesensku sadnju

snijeg-na-granama

Kako pripremiti stabla za zimu

Kako bi vaše voćke, stablašice i grmovi voćaka preživjeli zimu i u proljeće i ljeto davale plodove potrebno je napraviti … [više] about Kako pripremiti stabla za zimu

sobno bilje

Kako odabrati biljke za ured

S biljkama u uredu ćete učiniti svoj poslovni prostor bogat kisikom, smanjit ćete negativno razmišljanje te ćete … [više] about Kako odabrati biljke za ured

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

mrkva

Mrkva

kamilica

Kamilica

pir-u-polju

Pir

iris, perunika

Iris ili perunika

gipsofila

Gipsofila

glavica češnjaka

Češnjak ili bijeli luk

ciklama

Ciklama

butternut tikva

Butternut tikva

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka