Iako naši prostori nisu najpogodniji za uzgajanje limuna, u mnogim kućanstvima on predstavlja važan dio mnogih obroka i svojim specifičnim okusom već dugo daje novu dimenziju raznim jelima. No, to što je upotreba limuna kao dodatne arome veoma česta ne smije nam skrenuti pozornost sa samog soka od limuna koji, ako već nije, treba postati dio vaše zimnice.
Karakteristike limuna
Limun je zimzelena biljka koja može narasti 3 - 6 m. Biljku krase bijeli cvjetovi snažnog mirisa i nazubljeni listovi zelene boje. Plodovi su žute boje i sadrže 40 - 50% soka, a njihova unutrašnjost podijeljena je na 8 - 12 režnjeva u kojima se nalazi kiseli sok i pokoja koštica. Plodovi su ovalnog ili okruglog oblika, a žuta boja je svojom upečatljivosti stvorila direktnu poveznicu s limunom tako da je biljka vrlo lako prepoznatljiva. Kora plodova ili je malo hrapava ili je glatka, a unutarnji dio obložen je nejestivom bijelom ovojnicom.
Pod odgovarajućom klimom drvo rađa dva puta godišnje, a uzgoj limuna prisutan je čak i na nekim lokacijama u Hrvatskoj, npr. južna strana otoka Visa i otoka Hvara.
Vrste limuna za preradu
S iznimkom Meyer limuna koji daje malo drugačiji okus od ostalih, Lisbon limun je vrsta limuna koja nam je najdostupnija i najpogodnija za zimnicu zbog bogatih plodova.
Eureka limun
Smatra se da je Eureka limun prvo stablo limuna i da nije nastalo nikakvim križanjem. Ovoj vrsti potrebno je jako puno sunčeve svjetlosti i ne prilagođava se velikim promjenama temperature. Tijekom sazrijevanja mijenja svoju boju iz tamno zelene u svijetlo žutu i poznata je po tome što raste tijekom cijele godine. Kora je tvrda, a plod je veoma kiseo.
Lisbon limun
Lisbon sorta sadrži iznimno puno soka i prepoznatljiva je po velikim plodovima s vrlo malo koštica. Potrebno je oko tri godine da biljka počne rađati plodove, ali nakon toga manjak plodova postaje iznimka, a ne pravilo. Kora je glatka, a plod kiseo.
Meyer limun
Meyer sorta nastala je križanjem limuna i naranče i prepoznatljiva je po tome što plod izgleda kao limeta, barem dok se ne razvije u potpunosti. Karakteristična je po tome što su poželjni kontrolirani uvjeti za sadnju i uzgoj. U usporedbi s prethodne dvije vrste limuna, okus je puno blaži, a kora ploda veoma tanka. Zanimljivo je to što je ova vrsta jedno vrijeme bila zabranjena jer je prenosila smrtonosan virus.
Primofiore limun
Prema izgledu i karakteristikama plodova, veoma je sličan Eureka limunu, no mnogo ga je teže uzgojiti. Potrebno je čak 8 - 10 sati sunčeve svjetlosti dnevno.
Verna limun
Ova vrsta karakteristična je po plodovima koji sadrže vrlo malo soka, a prepoznatljivi su po istaknutoj teksturi i snažnoj pričvršćenosti za stabljiku.
Berba limuna
Prve 3 - 4 godine stablo nema plodova, a nakon tog razdoblja berba bi trebala biti moguća u prosjeku dva puta godišnje. U uvjetima koji nisu u potpunosti pogodni druga berba izaziva se prisilno. Najbolja berba moguća je u proljeće, a karakteristično je to što plodovi mogu jako dugo ostati na stabljici bez kvarenja ploda tako da je berba moguća tijekom cijelog ljeta.
Rijetkost je propustiti optimalan trenutak za branje plodova jer je limunovo drvo jedna od malobrojnih biljaka koje toliko dugo zadržavaju zrele plodove koji su u potpunosti pogodni za korištenje, a nisu počeli truliti. Zrele plodove prepoznajemo po nestanku tragova zelene boje na upečatljivoj žutoj površini limunove kore. Jedno odraslo drvo u pogodnim uvjetima može dati oko 700 plodova godišnje.
Recept za sok od limuna
Za tradicionalan domaći sok od limuna potrebno nam je sljedeće:
Sastojci
- 6 limuna
- 6 žličica šećera
- 6 čaša vode
Priprema
- Prerežite limun na pola niz njegovu dužinu. Iako ga mnogi najčešće režu tako što na pola prerežu svaki režanj unutrašnjosti limuna, ovim načinom puno je lakše istisnuti sok iz limuna.
- Kad cijeđenje postane sve teže, ostružite unutrašnjost limuna vilicom. Isto se može učiniti i pomoću električnog sokovnika, no onda će sok sadržavati više pulpe.
- Zatim sve pomiješajte s vodom i šećerom i dodajte više prema potrebi, ovisno o ukusu.
Recept za sok od limuna bez šećera
Sok od limuna moguće je pripremiti i bez šećera. Za takvu pripremu najpogodnija je Meyer vrsta limuna jer nije toliko kisela kao ostale. ICijeđeni sok bez ikakvih dodataka ima vrlo upečatljiv okus jer je manje kiseo od ostalih, a kiselost zna poprilično odvratiti pozornost od mnogih aroma koje se kriju u raznim plodovima.
Sastojci
- 6 limuna
- 6 čaša vode
Priprema
- Prerežite limun na pola niz njegovu dužinu.
- Kad cijeđenje postane sve teže, ostružite unutrašnjost limuna vilicom ili ga iscijedite pomoću električnog sokovnika, no onda će sok sadržavati više pulpe.
- Zatim sve pomiješajte s vodom nakon čega ga možete odmah piti.
Za veće količine soka po želji je moguće dodati i vrećicu konzervansa.
Sterilizacija staklenih boca
Prije ulijevanja soka u staklene boce, potrebno ih je zajedno s poklopcima dobro oprati u vodi i sterilizirati kuhanjem ili u pećnici okrenute otvorom prema dolje na 100 - 150°C 10 minuta. Staklenke će biti vruće stoga uzmite rukavicu i odmah ih okrenite otvorom prema gore kako bi vlaga mogla izaći. Vratite ih u pećnicu na brzo sušenje na 2 - 3 minute na istoj temperaturi.
Za boce koje imaju hermetički poklopac smanjite vrijeme sterilizacije i temperaturu pećnice kako ne bi oštetili gumu na poklopcu.
Ako želite sterilizirati boce prokuhavanjem, na dno visokog lonca stavite staru kuhinjsku krpu i poslažite boce s otvorom prema dolje. Oko boca također možete staviti stare krpe kako se prilikom kuhanja i ključanja vode ne bi udarale i napukle. Nakon što voda proključa, kuhajte još 10 minuta, isključite plin i ostavite boce u vodi da se potpuno ohlade.
Čuvanje i skladištenje
Nakon pasteriziranja, zahvaljujući kojemu će vaš sok zadržati boju, okus i miris, čuvajte ga na hladnom mjestu, idealno u hladnjaku ako imate dovoljno prostora. Sok od limuna koji čuvate na ovakav način sigurno možete konzumirati idućih nekoliko mjeseci.
Upotreba
Sok od limuna najčešće se koristi samostalno, a posebno je važan tijekom zimskih dana za podizanje imuniteta jer ima niz ljekovitih svojstava. Manje poznata funkcija je poboljšavanje kvalitete salate. Salata dobiva na svježini ako ju prije posluživanja uronimo u limunov sok na sat vremena, a može biti i izvrstan dodatak kolačima.
Ljekovita svojstva
Limun ima mnoga ljekovita svojsta. Poznat je po tome što predstavlja prirodni laksativ bez ijedne moguće loše posljedice. Odličan je za ublažavanje kašlja i grlobolje i smanjuje tegobe prisutne kod urinarnih infekcija. Uz malo truda možemo dobiti sok koji je i zdraviji i okusom zanimljivijih od mnogih kupovnih sokova koji predstavljaju sastavni dio svačijeg kućanstva.
Limun je jedan od najvećih izvora vitamina C u prirodi. Bitan je izvor kalija, kalcija, magnezija, fosfora i raznih vitamina, osim C vitamina prisutni su i A, B1 i B6.
Izvor: Moja Zimnica, Foto: Francesca Hotchin / Unsplash
Odgovori