• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
limunada

Sok od limuna

Autor: Maja

  • 1 Karakteristike limuna
  • 2 Vrste limuna za preradu
  • 3 Berba limuna
  • 4 Recept za sok od limuna
  • 5 Recept za sok od limuna bez šećera
  • 6 Sterilizacija staklenih boca
  • 7 Čuvanje i skladištenje
  • 8 Upotreba
  • 9 Ljekovita svojstva

Iako naši prostori nisu najpogodniji za uzgajanje limuna, u mnogim kućanstvima on predstavlja važan dio mnogih obroka i svojim specifičnim okusom već dugo daje novu dimenziju raznim jelima. No, to što je upotreba limuna kao dodatne arome veoma česta ne smije nam skrenuti pozornost sa samog soka od limuna koji, ako već nije, treba postati dio vaše zimnice.

Karakteristike limuna

Limun je zimzelena biljka koja može narasti 3 - 6 m. Biljku krase bijeli cvjetovi snažnog mirisa i nazubljeni listovi zelene boje. Plodovi su žute boje i sadrže 40 - 50% soka, a njihova unutrašnjost podijeljena je na 8 - 12 režnjeva u kojima se nalazi kiseli sok i pokoja koštica. Plodovi su ovalnog ili okruglog oblika, a žuta boja je svojom upečatljivosti stvorila direktnu poveznicu s limunom tako da je biljka vrlo lako prepoznatljiva. Kora plodova ili je malo hrapava ili je glatka, a unutarnji dio obložen je nejestivom bijelom ovojnicom.

Pod odgovarajućom klimom drvo rađa dva puta godišnje, a uzgoj limuna prisutan je čak i na nekim lokacijama u Hrvatskoj, npr. južna strana otoka Visa i otoka Hvara.

Vrste limuna za preradu

S iznimkom Meyer limuna koji daje malo drugačiji okus od ostalih, Lisbon limun je vrsta limuna koja nam je najdostupnija i najpogodnija za zimnicu zbog bogatih plodova.

Eureka limun

Smatra se da je Eureka limun prvo stablo limuna i da nije nastalo nikakvim križanjem. Ovoj vrsti potrebno je jako puno sunčeve svjetlosti i ne prilagođava se velikim promjenama temperature. Tijekom sazrijevanja mijenja svoju boju iz tamno zelene u svijetlo žutu i poznata je po tome što raste tijekom cijele godine. Kora je tvrda, a plod je veoma kiseo.

Lisbon limun

Lisbon sorta sadrži iznimno puno soka i prepoznatljiva je po velikim plodovima s vrlo malo koštica. Potrebno je oko tri godine da biljka počne rađati plodove, ali nakon toga manjak plodova postaje iznimka, a ne pravilo. Kora je glatka, a plod kiseo.

Meyer limun­

Meyer sorta nastala je križanjem limuna i naranče i prepoznatljiva je po tome što plod izgleda kao limeta, barem dok se ne razvije u potpunosti. Karakteristična je po tome što su poželjni kontrolirani uvjeti za sadnju i uzgoj. U usporedbi s prethodne dvije vrste limuna, okus je puno blaži, a kora ploda veoma tanka. Zanimljivo je to što je ova vrsta jedno vrijeme bila zabranjena jer je prenosila smrtonosan virus.  

Primofiore limun

Prema izgledu i karakteristikama plodova, veoma je sličan Eureka limunu, no mnogo ga je teže uzgojiti. Potrebno je čak 8 - 10 sati sunčeve svjetlosti dnevno. 

Verna limun

Ova vrsta karakteristična je po plodovima koji sadrže vrlo malo soka, a prepoznatljivi su po istaknutoj teksturi i snažnoj pričvršćenosti za stabljiku.

Berba limuna

Prve 3 - 4 godine stablo nema plodova, a nakon tog razdoblja berba bi trebala biti moguća u prosjeku dva puta godišnje. U uvjetima koji nisu u potpunosti pogodni druga berba izaziva se prisilno. Najbolja berba moguća je u proljeće, a karakteristično je to što plodovi mogu jako dugo ostati na stabljici bez kvarenja ploda tako da je berba moguća tijekom cijelog ljeta.

Rijetkost je propustiti optimalan trenutak za branje plodova jer je limunovo drvo jedna od malobrojnih biljaka koje toliko dugo zadržavaju zrele plodove koji su u potpunosti pogodni za korištenje, a nisu počeli truliti. Zrele plodove prepoznajemo po nestanku tragova zelene boje na upečatljivoj žutoj površini limunove kore. Jedno odraslo drvo u pogodnim uvjetima može dati oko 700 plodova godišnje.

Recept za sok od limuna

Za tradicionalan domaći sok od limuna potrebno nam je sljedeće:

Sastojci

  • 6 limuna
  • 6 žličica šećera
  • 6 čaša vode

Priprema

  1. Prerežite limun na pola niz njegovu dužinu. Iako ga mnogi najčešće režu tako što na pola prerežu svaki režanj unutrašnjosti limuna, ovim načinom puno je lakše istisnuti sok iz limuna.
  2. Kad cijeđenje postane sve teže, ostružite unutrašnjost limuna vilicom. Isto se može učiniti i pomoću električnog sokovnika, no onda će sok sadržavati više pulpe.
  3. Zatim sve pomiješajte s vodom i šećerom i dodajte više prema potrebi, ovisno o ukusu.

Recept za sok od limuna bez šećera

Sok od limuna moguće je pripremiti i bez šećera. Za takvu pripremu najpogodnija je Meyer vrsta limuna jer nije toliko kisela kao ostale. ICijeđeni sok bez ikakvih dodataka ima vrlo upečatljiv okus jer je manje kiseo od ostalih, a kiselost zna poprilično odvratiti pozornost od mnogih aroma koje se kriju u raznim plodovima. 

Sastojci

  • 6 limuna
  • 6 čaša vode

Priprema

  1. Prerežite limun na pola niz njegovu dužinu.
  2. Kad cijeđenje postane sve teže, ostružite unutrašnjost limuna vilicom ili ga iscijedite pomoću električnog sokovnika, no onda će sok sadržavati više pulpe.
  3. Zatim sve pomiješajte s vodom nakon čega ga možete odmah piti.

Za veće količine soka po želji je moguće dodati i vrećicu konzervansa. 

Sterilizacija staklenih boca

Prije ulijevanja soka u staklene boce, potrebno ih je zajedno s poklopcima dobro oprati u vodi i sterilizirati kuhanjem ili u pećnici okrenute otvorom prema dolje na 100 - 150°C 10 minuta. Staklenke će biti vruće stoga uzmite rukavicu i odmah ih okrenite otvorom prema gore kako bi vlaga mogla izaći. Vratite ih u pećnicu na brzo sušenje na 2 - 3 minute na istoj temperaturi.

Za boce koje imaju hermetički poklopac smanjite vrijeme sterilizacije i temperaturu pećnice kako ne bi oštetili gumu na poklopcu.

Ako želite sterilizirati boce prokuhavanjem, na dno visokog lonca stavite staru kuhinjsku krpu i poslažite boce s otvorom prema dolje. Oko boca također možete staviti stare krpe kako se prilikom kuhanja i ključanja vode ne bi udarale i napukle. Nakon što voda proključa, kuhajte još 10 minuta, isključite plin i ostavite boce u vodi da se potpuno ohlade.

Čuvanje i skladištenje

Nakon pasteriziranja, zahvaljujući kojemu će vaš sok zadržati boju, okus i miris, čuvajte ga na hladnom mjestu, idealno u hladnjaku ako imate dovoljno prostora. Sok od limuna koji čuvate na ovakav način sigurno možete konzumirati idućih nekoliko mjeseci.

Upotreba

Sok od limuna najčešće se koristi samostalno, a posebno je važan tijekom zimskih dana za podizanje imuniteta jer ima niz ljekovitih svojstava. Manje poznata funkcija je poboljšavanje kvalitete salate. Salata dobiva na svježini ako ju prije posluživanja uronimo u limunov sok na sat vremena, a može biti i izvrstan dodatak kolačima.

Ljekovita svojstva

Limun ima mnoga ljekovita svojsta. Poznat je po tome što predstavlja prirodni laksativ bez ijedne moguće loše posljedice. Odličan je za ublažavanje kašlja i grlobolje i smanjuje tegobe prisutne kod urinarnih infekcija. Uz malo truda možemo dobiti sok koji je i zdraviji i okusom zanimljivijih od mnogih kupovnih sokova koji predstavljaju sastavni dio svačijeg kućanstva.

Limun je jedan od najvećih izvora vitamina C u prirodi. Bitan je izvor kalija, kalcija, magnezija, fosfora i raznih vitamina, osim C vitamina prisutni su i A, B1 i B6.

Izvor: Moja Zimnica, Foto: Francesca Hotchin / Unsplash

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

sušenje cvijeća

Savjeti za sušenje cvijeća

Najčešći, ali i omiljeni poklon mnogima zasigurno je cvijeće. Najpoznatiji oblici u kojima možemo pronaći cvijeće za … [više] about Savjeti za sušenje cvijeća

uzgoj u plasteniku

Njega biljaka u zatvorenom prostoru

Prilikom uzgoja različitih biljnih vrsta i kultivara u zatvorenom prostoru, prisutan je manjak idealnih uvjeta koje bi … [više] about Njega biljaka u zatvorenom prostoru

Vrt u sjeni - sve što trebate znati prije nego što počnete sa sadnjom

Većina biljaka za svoj rast zahtijeva osunčana mjesta. Međutim, postoje vrste koje uspijevaju i bez velike količine … [više] about Vrt u sjeni - sve što trebate znati prije nego što počnete sa sadnjom

pergola u vrtu

Kako napraviti pergolu u vrtu

Pergola označava prolaz prekriven biljkama koje rastu uz postavljenu konstrukciju rešetki. U današnje vrijeme ovaj izraz … [više] about Kako napraviti pergolu u vrtu

Zalijevanje, prihrana i zaštita biljaka u vrtu ljeti

Mnogi spas od ljetnih vrućina pronalaze na moru i odlaze na zasluženi godišnji odmor, no poljoprivrednici i vrtlari … [više] about Zalijevanje, prihrana i zaštita biljaka u vrtu ljeti

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

Najbolji mini bager za 5.000 eura: što odabrati i zašto?

tartufi

Tartufi

vinka cvijet

Vinka

trnina, trnjina

Trnina ili trnjina

šimšir

Šimšir

zlatni puzavac

Zlatni puzavac

platana

Platana

biljka lan

Lan

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka