• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
šumsko voće

Džem od šumskog voća

Autor: Maja

  • 1 Recept za džem od šumskog voća
  • 2 Sterilizacija staklenki
  • 3 Pasterizacija džem od šumskog voća

Volite li i vi šumsko voće? Osim toga i jagode, kupine, maline, borovnice? Sve su ovo plodovi ljeta koji jedva čekaju dospjeti u džem načinjen vještim rukama sa mnogo ljubavi.

Ovaj džem koji ćete načiniti kod kuće biti će mnogo ukusniji i s puno manje doataka, konzervansa, bojila i pojačivača okusa no što će to biti onaj kupovni. Opskrbite se svježim i  sočnim voćem i krenimo.

Recept za džem od šumskog voća

Sastojci za džem

  • 350 g šumskog voća
  • 300 g borovnica
  • 300 g malina
  • 350 g jagoda
  • 60 ml soka od limuna
  • 100 g voćnog pektina
  • 2,5 kg šećera

Priprema džema

Odaberite veliku vatrostalnu posudu i pokušajte se kloniti onih metalnih. Svo voće dodajte u lonac i prelijte limunovim sokom. Uzmite kuhaču ili alat za pire krumpir i izgnječite voće, ali ne u potpunosti već da ostane i nešto većih komada.

Sada je vrijeme da umiješate pektin. Zakuhajte sve zajedno dok ne provrije. Tada smanjite plamen i dodajte šećer. Nemojte zaboraviti neprestano mješati. Ponovo pojačajte plamen i zakuhajte. Neka kipi jednu minutu. Na površini džema stvorit će se pjena pa ju slobodno odstranite.

Dok je džem još vruć morate ga preliti u staklenke koje ste prethodno sterilizirali. Poželjno je da pronađete staklenke široka otvora kako biste ga lakše mogli uliti i ujedno ćete na taj način lakše kasnije zagrabiti svoj džem.

Sada ih poklopite i uronite u kipuću vodu na četvrtinu sata. Po hlađenju se poigrajte ukrašavanjem teglica. Možete gore staviti kariranu tkaninu ili načiniti zanimljive naljepnice. Kako bi vaš džem trajao što duže čuvajte ga na mračnom i hladnom mjestu.

Sterilizacija staklenki

Prije nego ulijete vrući džem, staklenke (i poklopce) je potrebno dobro oprati (s više ispiranja čistom vodom) te sterilizirati. Sterilizirati ih možete u pećnici na otprilike 100°C - 150°C 10-ak minuta (okrenute otvorom prema dolje). Pažljivo ih vadite i koristite rukavicu kako se ne bi opekli jer su staklenke vruće te ih odmah okrenite uspravno kako bi izašla sva preostala vlaga. Možete ih okrenuti i ponovno staviti u pećnicu za brže sušenje na 2 - 3 minute.

Ako imate staklenke s hermetičkim poklopcem, smanjite vrijeme u pećnici zbog gume.

Pasterizacija džem od šumskog voća

Nakon što ulijete vruć džem u steralizirane staklenke, potreban je postupak kojim ćete napraviti vakum u staklenkama nakon zatvaranja, a to možete pasterizacijom. Kod kuhanih zimnica ovaj postupak inače nije potreban jer će vrući zrak u kombinaciji s vrućom staklenkom automatski napraviti vakum i dovoljno će biti da ih napunjene i zatvorene samo umotate u deku, deblji ručnik ili stolnjak.

No, ako su vam se staklenke prohladile do vremena kada ste u njih sipali džem, dodatna vrućina, kako biste bili sigurni da su staklenke hermetički zatvorene, neće biti naodmet. Prije nego ih zatvorite, napunjene teglice na kratko vrijeme još vratite u pećnicu (100°C) na otprilike 20 - 30 minuta kako bi se uhvatila korica na vrhu. Izvadite ih i još tople odmah dobro zatvorite i zamotajte u deku, deblji, veći ručnik ili stolnjak kako bi se džem postepeno ohladio.

Vrijeme pripreme zaista nije moguće točno i jednostavno procijeniti. Za pasterizaciju voća (otprilike 1 litra) bit će vam potrebno cca 35 minuta na 80°C, ali nećete progriješiti i ako ih ostavite koju minutu duže. Pri dužem pasteriziranju postupak ponovno prelazi u sterilizaciju čime nećete, ni najmanje, utjecati na kvalitetu namirnice, čak štoviše, svakako će vam produžiti samu trajnost džema.

Čuvajte na na hladnom i suhom mjestu.

Foto: Couleur / Pixabay 

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

staklenik-u-dvoristu

Uzgoj povrća u gradu

Nema ništa ljepše nego jesti svježe ubrano povrće iz svoga vrta. Većina ljudi u gradu se pomirila s činjenicom da ne … [više] about Uzgoj povrća u gradu

biljka-u-loncanici

Ideje za mini vrtove od slomljenih lončanica

Vrtlarenje pruža mogućnost velike kreativnosti zbog upotrebe različitih materijala te slomljenih i starih tegla i … [više] about Ideje za mini vrtove od slomljenih lončanica

hidroponski uzgoj

Hidroponski uzgoj biljaka

Hidroponski uzgoj biljaka je inovativna uzgojna tehnika prilikom koje se biljke uzgajaju u zaštićenom prostoru … [više] about Hidroponski uzgoj biljaka

vrtlarstvo

Što je gerila vrtlarstvo

Gerila vrtlarstvo označava čin vrtlarstva na zemlji i na prostoru na kojem vrtlari nemaju legalno pravo saditi i … [više] about Što je gerila vrtlarstvo

mikrovrt

Mikro vrtovi - kako ih napraviti

Za sve urbane i prezaposlene vrtlare koji ne mogu izdvojiti vrijeme ili nemaju prostor za veliki vrt, upravo su mikro … [više] about Mikro vrtovi - kako ih napraviti

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

japanski javor

Japanski javor

divlji kesten

Divlji kesten

božur

Božur

bor

Bor

industrijska konoplja

Industrijska konoplja

spatifilum cvijet

Spatifilum

mačja metvica

Mačja metvica

arnika

Arnika

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka