• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Samoniklo bilje
  • Grmlje
  • Drveće
  • Industrijske biljke
  • Sukulenti
  • Uređenje vrta
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
šumsko voće

Džem od šumskog voća

Autor: Maja

  • 1 Recept za džem od šumskog voća
  • 2 Sastojci za džem
  • 3 Priprema džema
  • 4 Sterilizacija staklenki
  • 5 Pasterizacija džem od šumskog voća

Volite li i vi šumsko voće? Osim toga i jagode, kupine, maline, borovnice? Sve su ovo plodovi ljeta koji jedva čekaju dospjeti u džem načinjen vještim rukama sa mnogo ljubavi.

Ovaj džem koji ćete načiniti kod kuće biti će mnogo ukusniji i s puno manje doataka, konzervansa, bojila i pojačivača okusa no što će to biti onaj kupovni. Opskrbite se svježim i  sočnim voćem i krenimo.

Recept za džem od šumskog voća

Sastojci za džem

  • 350 g šumskog voća
  • 300 g borovnica
  • 300 g malina
  • 350 g jagoda
  • 60 ml soka od limuna
  • 100 g voćnog pektina
  • 2,5 kg šećera

Priprema džema

Odaberite veliku vatrostalnu posudu i pokušajte se kloniti onih metalnih. Svo voće dodajte u lonac i prelijte limunovim sokom. Uzmite kuhaču ili alat za pire krumpir i izgnječite voće, ali ne u potpunosti već da ostane i nešto većih komada.

Sada je vrijeme da umiješate pektin. Zakuhajte sve zajedno dok ne provrije. Tada smanjite plamen i dodajte šećer. Nemojte zaboraviti neprestano mješati. Ponovo pojačajte plamen i zakuhajte. Neka kipi jednu minutu. Na površini džema stvorit će se pjena pa ju slobodno odstranite.

Dok je džem još vruć morate ga preliti u staklenke koje ste prethodno sterilizirali. Poželjno je da pronađete staklenke široka otvora kako biste ga lakše mogli uliti i ujedno ćete na taj način lakše kasnije zagrabiti svoj džem.

Sada ih poklopite i uronite u kipuću vodu na četvrtinu sata. Po hlađenju se poigrajte ukrašavanjem teglica. Možete gore staviti kariranu tkaninu ili načiniti zanimljive naljepnice. Kako bi vaš džem trajao što duže čuvajte ga na mračnom i hladnom mjestu.

Sterilizacija staklenki

Prije nego ulijete vrući džem, staklenke (i poklopce) je potrebno dobro oprati (s više ispiranja čistom vodom) te sterilizirati. Sterilizirati ih možete u pećnici na otprilike 100°C - 150°C 10-ak minuta (okrenute otvorom prema dolje). Pažljivo ih vadite i koristite rukavicu kako se ne bi opekli jer su staklenke vruće te ih odmah okrenite uspravno kako bi izašla sva preostala vlaga. Možete ih okrenuti i ponovno staviti u pećnicu za brže sušenje na 2 - 3 minute.

Ako imate staklenke s hermetičkim poklopcem, smanjite vrijeme u pećnici zbog gume.

Pasterizacija džem od šumskog voća

Nakon što ulijete vruć džem u steralizirane staklenke, potreban je postupak kojim ćete napraviti vakum u staklenkama nakon zatvaranja, a to možete pasterizacijom. Kod kuhanih zimnica ovaj postupak inače nije potreban jer će vrući zrak u kombinaciji s vrućom staklenkom automatski napraviti vakum i dovoljno će biti da ih napunjene i zatvorene samo umotate u deku, deblji ručnik ili stolnjak.

No, ako su vam se staklenke prohladile do vremena kada ste u njih sipali džem, dodatna vrućina, kako biste bili sigurni da su staklenke hermetički zatvorene, neće biti naodmet. Prije nego ih zatvorite, napunjene teglice na kratko vrijeme još vratite u pećnicu (100°C) na otprilike 20 - 30 minuta kako bi se uhvatila korica na vrhu. Izvadite ih i još tople odmah dobro zatvorite i zamotajte u deku, deblji, veći ručnik ili stolnjak kako bi se džem postepeno ohladio.

Vrijeme pripreme zaista nije moguće točno i jednostavno procijeniti. Za pasterizaciju voća (otprilike 1 litra) bit će vam potrebno cca 35 minuta na 80°C, ali nećete progriješiti i ako ih ostavite koju minutu duže. Pri dužem pasteriziranju postupak ponovno prelazi u sterilizaciju čime nećete, ni najmanje, utjecati na kvalitetu namirnice, čak štoviše, svakako će vam produžiti samu trajnost džema.

Čuvajte na na hladnom i suhom mjestu.

Foto: Couleur / Pixabay 

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

Kalendar sadnje žitarica

Saznajte kako uzgojiti i biljke čiji plodovi nisu žitarice, već sjemenke, kao što su sezam i lan, a ako se želite … [više] about Kalendar sadnje žitarica

čuvarkuća, kamenjar

Idealne biljke za kamenjar

Lijepo uređen kamenjar može u svaki vrt unijeti dašak planinskog ili mediteranskog ugođaja, ovisno o tome koje biljke … [više] about Idealne biljke za kamenjar

mikropovrce

Uzgoj mikropovrća

Početak uzgoja mikropovrća počeo je 1980. godine u San Franciscu, a tada takve biljke nisu imale popularnost kao što je … [više] about Uzgoj mikropovrća

hidroponski uzgoj

Hidroponski uzgoj biljaka

Hidroponski uzgoj biljaka je inovativna uzgojna tehnika prilikom koje se biljke uzgajaju u zaštićenom prostoru … [više] about Hidroponski uzgoj biljaka

uzgoj jagoda na balkonu

Uzgoj i sadnja jagoda na balkonu - sve što trebate znati

Jagode su jedno od omiljenijih voćaka za uzgoj u posudi, a najviše zbog toga što se zaista vidno može uočiti njihov … [više] about Uzgoj i sadnja jagoda na balkonu - sve što trebate znati

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

kamilica

Kamilica

lješnjak

Lješnjak

maslačak

Maslačak

rujevina u cvatu

Rujevina

korijander biljka

Korijander

začinsko bilje kopar

Kopar

jaglac

Jaglac

hmelj

Hmelj

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.