Najčešći, ali i omiljeni poklon mnogima zasigurno je cvijeće. Najpoznatiji oblici u kojima možemo pronaći cvijeće za poklon je rezano cvijeće, cvijeće u posudama i sušeno cvijeće. Donosimo sve o metodama sušenja, ali i koje cvijeće je najbolje izabrati za taj postupak.
Sušeno cvijeće može se koristiti kao materijal za uređenje interijera, a možemo ga pronaći i u bolje opremljenim trgovinama. Međutim, zašto trošiti gomilu novca kada svatko uz malo volje i znanja te minimalna ulaganja može osušiti cvijeće i kod svoje kuće. Ako upotrijebite pravilnu njegu ono može potrajati i dugi niz godina.
Sušenje cvijeća
Želite li sušiti cvijeće, uberite ga kada nema kiše i snijega. Za sušenje uvijek birajte biljke koje se nisu u potpunosti rascvale. Tako će biljke najbolje zadržati boju. Izbjegavajte oštećene biljke izobličenog oblika. Trajno cvijeće, hortenzije i ljetne trave najbolji su izbor za sušenje. Ruže i lavandu najbolje je sušiti na zraku, a vrste poput krizantema i tulipana u mikrovalnoj pećnici. Ljiljan i njemu slične vrste, čuvaju se prešanjem. Ammobium krilima, celosia, kartamus, kraspediya, gelihrizum, katananhe, lagurus i buhač još su neke od vrsti koje su veoma dobar izbor za sušenje. Takvo cvijeće može odlično zadržati oblik i boju nakon sušenja.
Sušenje cvijeća na zraku
Cvijeće se najčešće suši na zraku tako što se buketi zavežu, objese i okrenu naopako. Za vrijeme sušenja najvažnije je pravilo da se cvijeće ne smije izlagati direktnom suncu. Previše svjetlosti uništava boju cvijeća. Mjesto na kojem će se cvijeće sušiti mora biti toplo, ali i dovoljno provjetreno. Kuhinja je prostorija u kojoj je najmanje poželjno sušenje. Naime, para od kuhanja produžit će proces sušenja.
Uvijek zajedno sušite biljke iste vrste spojene u buket. Ako želite osušiti nešto veći cvijet, najbolje ga je sušiti posebno.
Listovi zadržavaju vlagu i tako otežavaju sušenje biljke. Prije sušenja svakako ih uklonite.
Ovakav proces sušenja može trajati samo sedam dana, a može i nekoliko tjedana. Kada se cvijeće u potpunosti osuši, poprskajte ga lakom za kosu. Lak za kosu produljuje trajanje osušenog cvijeća. Zahvaljujući ovoj tradicionalnoj tehnici sušenja uživat ćete u divnom cvijeću prelijepih nijansi.
Sušenje cvijeća u mikrovalnoj pećnici
Mikrovalnu pećnicu mnogi vrtlari vrlo rade koriste kod sušenja cvijeća. Naime, sušenje cvijeća u mikrovalnoj pećnici jedan je od možda najbržih načina za dobivanje prelijepog suhog cvijeća
Za sušenje u mikrovalnoj prvo pronađite posudu koja može ići u nju, a zatim na dno postavite silikonski gel. Silikonski gel možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama. Umjesto njega možete upotrijebiti pijesak za mačke ili glodavce.
Silikonski gel najbolje djeluje na vrste slične ružama ili cinijama.
Na silikonski gel kojim ste prekrili dno posude, polako postavite cvijeće koje želite sušiti. Tada ponovo uzmite silikonski gel i njime prekrijte cvijeće. Otkrivenu posudu stavite u mikrovalnu pećnicu. Nakon eksperimentiranja pronaći ćete odgovarajuće vrijeme i savršenu temperaturu za sušenje svog omiljenog cvijeća.
Za svaki cvijet vrijede drukčija pravila pa je najbolje da isprobate više puta različite varijante. Nakon što je proces sušenja završio, posudu izvadite i očistite cvijeće od silikonskog gela.
Ako nemate mikrovalnu pećnicu cvijeće možete sušiti i u samom gelu. Takvo sušenje trajat će otprilike oko sedam dana.
Sušenje cvijeća pijeskom
Sušenje cvijeća pijeskom traje oko mjesec dana. To je poprilično dug period te je potrebno određeno strpljenje. Za ovaj prirodan način sušenja trebat će vam kutija i pijesak. Prije upotrebe operite i osušite pijesak tako da ne prenese moguće štetne mikroorganizme na cvijet.
Prvo prekrijte dno kutije s 5 cm-a pijeska, a zatim na njega postavite cvijet. Ponovno uzmite pijesak i posipajte ga preko cvijeta. Pospremite posudu u mračnu prostoriju na trideset dana.
Osušeni cvijet izvadite tako da propustite pijesak kroz rupe na dnu kutije. Nikada nemojte vaditi cvijet kopajući s vrha po pijesku. Tim postupkom uništit ćete sav prethodno napravljeni posao.
Najjednostavniji način sušenja cvijeća
Ovaj način je veoma jednostavan te ne zahtijeva nikakav napor. Dovoljno je da stabljike cvijeća ostavite u posudi s par centimetara vode. Nakon što sva voda ispari cvijeće će postati suho, ali će i dalje imati izgled uspravnog i živahnog cvijeća.
Za ovaj "lijeni" način najbolje je izabrati hortenzije. Budite oprezni, kod slabijeg cvijeća moglo bi doći do presavijanja stabljike.
Prešanje cvijeća
Prešanje cvijeća mnogima je poznato još iz osnovne škole. Ova metoda sušenja veoma je jednostavna. Za prešanje cvijeća trebat će vam dva masna papira i teža knjiga. Između dva lista, stavite cvijet, a zatim sve to skupa stavite između stranica neke teške knjige.
Knjigu zatvorite i pričekajte 10-ak dana kako bi sva vlaga iz cvijeta izašla. Prešanje je gotovo kada vlaga ispari i cvijet poprimi teksturu papira. Ovaj način nije idealan za veliko cvijeće ili cvijeće slične teksture kao što ima ruža.
Sušeno cvijeće može se iskoristi za mnoge zanimljive dekoracije. Sušenjem cvijeća možemo sačuvati bukete s vjenčanja ili ružu koju smo dobili od neke drage osobe kao znak pažnje. Osušeno cvijeće, a pogotovo ruže, možete iskoristi kao dekoracija na romantičnoj večeri. Od suhog cvijeća lijepih boja mogu se izrađivati buketi koji se povezuju vrpcom. Višebojni buketi najbolje će izgledati u vazama sjajne keramike, dok će glinenim i drvenim vazama najbolje pristajati žuto cvijeće. Osim u vazama, sušeno cvijeće možete držati i u pletenim košarama.
Autor: A.A., Foto: vargazs/Pixabay
Odgovori