• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Samoniklo bilje
  • Grmlje
  • Drveće
  • Industrijske biljke
  • Sukulenti
  • Uređenje vrta
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
sušenje cvijeća

Savjeti za sušenje cvijeća

Autor: Martina L.

  • 1 Sušenje cvijeća
    • 1.1 Sušenje cvijeća na zraku
    • 1.2 Sušenje cvijeća u mikrovalnoj pećnici
    • 1.3 Sušenje cvijeća pijeskom
    • 1.4 Najjednostavniji način sušenja cvijeća
  • 2 Prešanje cvijeća

Najčešći, ali i omiljeni poklon mnogima zasigurno je cvijeće. Najpoznatiji oblici u kojima možemo pronaći cvijeće za poklon je rezano cvijeće, cvijeće u posudama i sušeno cvijeće. Donosimo sve o metodama sušenja, ali i koje cvijeće je najbolje izabrati za taj postupak.

Sušeno cvijeće može se koristiti kao materijal za uređenje interijera, a možemo ga pronaći i u bolje opremljenim trgovinama. Međutim, zašto trošiti gomilu novca kada svatko uz malo volje i znanja te minimalna ulaganja može osušiti cvijeće i kod svoje kuće. Ako upotrijebite pravilnu njegu ono može potrajati i dugi niz godina.

Sušenje cvijeća

Želite li sušiti cvijeće, uberite ga kada nema kiše i snijega. Za sušenje uvijek birajte biljke koje se nisu u potpunosti rascvale. Tako će biljke najbolje zadržati boju. Izbjegavajte oštećene biljke izobličenog oblika. Trajno cvijeće, hortenzije i ljetne trave najbolji su izbor za sušenje. Ruže i lavandu najbolje je sušiti na zraku, a vrste poput krizantema i tulipana u mikrovalnoj pećnici. Ljiljan i njemu slične vrste, čuvaju se prešanjem. Ammobium krilima, celosia, kartamus, kraspediya, gelihrizum, katananhe, lagurus i buhač još su neke od vrsti koje su veoma dobar izbor za sušenje. Takvo cvijeće može odlično zadržati oblik i boju nakon sušenja.

Sušenje cvijeća na zraku

Cvijeće se najčešće suši na zraku tako što se buketi zavežu, objese i okrenu naopako. Za vrijeme sušenja najvažnije je pravilo da se cvijeće ne smije izlagati direktnom suncu. Previše svjetlosti uništava boju cvijeća. Mjesto na kojem će se cvijeće sušiti mora biti toplo, ali i dovoljno provjetreno. Kuhinja je prostorija u kojoj je najmanje poželjno sušenje. Naime, para od kuhanja produžit će proces sušenja.

Uvijek zajedno sušite biljke iste vrste spojene u buket. Ako želite osušiti nešto veći cvijet, najbolje ga je sušiti posebno.

Listovi zadržavaju vlagu i tako otežavaju sušenje biljke. Prije sušenja svakako ih uklonite.

Ovakav proces sušenja može trajati samo sedam dana, a može i nekoliko tjedana. Kada se cvijeće u potpunosti osuši, poprskajte ga lakom za kosu. Lak za kosu produljuje trajanje osušenog cvijeća. Zahvaljujući ovoj tradicionalnoj tehnici sušenja uživat ćete u divnom cvijeću prelijepih nijansi.

Sušenje cvijeća u mikrovalnoj pećnici

Mikrovalnu pećnicu mnogi vrtlari vrlo rade koriste kod sušenja cvijeća. Naime, sušenje cvijeća u mikrovalnoj pećnici jedan je od možda najbržih načina za dobivanje prelijepog suhog cvijeća

Za sušenje u mikrovalnoj prvo pronađite posudu koja može ići u nju, a zatim na dno postavite silikonski gel. Silikonski gel možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama. Umjesto njega možete upotrijebiti pijesak za mačke ili glodavce.

Silikonski gel najbolje djeluje na vrste slične ružama ili cinijama.

Na silikonski gel kojim ste prekrili dno posude, polako postavite cvijeće koje želite sušiti. Tada ponovo uzmite silikonski gel i njime prekrijte cvijeće. Otkrivenu posudu stavite u mikrovalnu pećnicu. Nakon eksperimentiranja pronaći ćete odgovarajuće vrijeme i savršenu temperaturu za sušenje svog omiljenog cvijeća.

Za svaki cvijet vrijede drukčija pravila pa je najbolje da isprobate više puta različite varijante. Nakon što je proces sušenja završio, posudu izvadite i očistite cvijeće od silikonskog gela.

Ako nemate mikrovalnu pećnicu cvijeće možete sušiti i u samom gelu. Takvo sušenje trajat će otprilike oko sedam dana.

Sušenje cvijeća pijeskom

Sušenje cvijeća pijeskom traje oko mjesec dana. To je poprilično dug period te je potrebno određeno strpljenje. Za ovaj prirodan način sušenja trebat će vam kutija i pijesak. Prije upotrebe operite i osušite pijesak tako da ne prenese moguće štetne mikroorganizme na cvijet.

Prvo prekrijte dno kutije s 5 cm-a pijeska, a zatim na njega postavite cvijet. Ponovno uzmite pijesak i posipajte ga preko cvijeta. Pospremite posudu u mračnu prostoriju na trideset dana.

Osušeni cvijet izvadite tako da propustite pijesak kroz rupe na dnu kutije. Nikada nemojte vaditi cvijet kopajući s vrha po pijesku. Tim postupkom uništit ćete sav prethodno napravljeni posao.

Najjednostavniji način sušenja cvijeća

Ovaj način je veoma jednostavan te ne zahtijeva nikakav napor. Dovoljno je da stabljike cvijeća ostavite u posudi s par centimetara vode. Nakon što sva voda ispari cvijeće će postati suho, ali će i dalje imati izgled uspravnog i živahnog cvijeća.

Za ovaj "lijeni" način najbolje je izabrati hortenzije. Budite oprezni, kod slabijeg cvijeća moglo bi doći do presavijanja stabljike.

Prešanje cvijeća

Prešanje cvijeća mnogima je poznato još iz osnovne škole. Ova metoda sušenja veoma je jednostavna. Za prešanje cvijeća trebat će vam dva masna papira i teža knjiga. Između dva lista, stavite cvijet, a zatim sve to skupa stavite između stranica neke teške knjige.

Knjigu zatvorite i pričekajte 10-ak dana kako bi sva vlaga iz cvijeta izašla. Prešanje je gotovo kada vlaga ispari i cvijet poprimi teksturu papira. Ovaj način nije idealan za veliko cvijeće ili cvijeće slične teksture kao što ima ruža.

Sušeno cvijeće može se iskoristi za mnoge zanimljive dekoracije. Sušenjem cvijeća možemo sačuvati bukete s vjenčanja ili ružu koju smo dobili od neke drage osobe kao znak pažnje. Osušeno cvijeće, a pogotovo ruže, možete iskoristi kao dekoracija na romantičnoj večeri. Od suhog cvijeća lijepih boja mogu se izrađivati buketi koji se povezuju vrpcom. Višebojni buketi najbolje će izgledati u vazama sjajne keramike, dok će glinenim i drvenim vazama najbolje pristajati žuto cvijeće. Osim u vazama, sušeno cvijeće možete držati i u pletenim košarama.

Autor: A.A., Foto: vargazs/Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

snijeg-na-granama

Kako pripremiti stabla za zimu

Kako bi vaše voćke, stablašice i grmovi voćaka preživjeli zimu i u proljeće i ljeto davale plodove potrebno je napraviti … [više] about Kako pripremiti stabla za zimu

vrtna zemlja

Važnost pH tla

Svaki dobar vrtlar mora dobro poznavati tlo koje ima u vlastitom vrtu jer je ono najvažnija značajka. Tlo daje uporište … [više] about Važnost pH tla

sobno-bilje

Uzgoj sobnih biljaka

Vrtlarenje u zatvorenom prostoru otvara mogućnost kreiranja različitih cvjetnih efekata, od ukrasnih stolnih aranžmana … [više] about Uzgoj sobnih biljaka

povrtnjak

Plodored u vrtu

Plodored u vrtu je organizirana izmjena kultura na istom tlu. Povrtne kulture obično se smjenjuju kroz vrijeme od tri do … [više] about Plodored u vrtu

berba voća

Radovi u voćnjaku u jesen

Jesen je bitan dio godine za voćare jer to je vrijeme kada se materijalizira sav onaj trud koji se tijekom godine ulagao … [više] about Radovi u voćnjaku u jesen

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

kamilica

Kamilica

lješnjak

Lješnjak

maslačak

Maslačak

rujevina u cvatu

Rujevina

korijander biljka

Korijander

začinsko bilje kopar

Kopar

jaglac

Jaglac

hmelj

Hmelj

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.