Uzgojem vlastitih sadnica, možemo uživati u brojnim beneficijama. U kratkom roku možemo imati svoje povrće i bilje. Uzgoj sadnica odličan je početak u vrtlarenje, a samostalnim uzgojem ćemo naučiti sve o biljkama. Tako sudjelujemo i u brizi za okoliš te uživamo u ekološko uzgojenoj zdravijoj hrani. No, da biste imali svoj vlastiti vrt, potrebno je pratiti i odraditi određene korake, a mi vam ih u nastavku donosimo detaljno razrađene . Slijedite ih i ubrzo ćete biti presretni zbog vlastito uzgojenih sadnica te ćete uživati u plodovima svoga rada.
Kako odabrati sjeme za sadnice
Kod biranja sjemena za sadnju važno je odabrati potpuno zdravo i neoštećeno sjeme. Želite li se baviti isključivo ekološkim uzgojem biljaka, važno je odabrati i ekološko sjeme.
Matična biljka s koje je sjeme skupljeno trebala bi biti dobro tretirana i pažljivo uzgajana jer je sjeme nositelj informacija nove biljke. Odlično bi bilo kada biste mogli uzgojiti vlastito sjeme, a ako nemate takvu mogućnost, uvijek ga možete nabaviti u banci sjemena ili od uzgajivača sjemena.
Posude za uzgoj bilja
Sadnice se mogu uzgajati u raznolikim posudama, u malim klijalištima, ali i u staklenicima. Sve ovisi o količini sjemena koju imate. Čak se neke, na prvi pogled, neiskoristive stvari mogu upotrijebiti kao posude za sadnju, a to su na primjer čaše od jogurta.
Provjerite da svaka posuda koju ćete koristiti ima rupe na dnu. Tako ćete spriječiti zadržavanje vode koje dovodi do truljenja sjemenja, a moguć je i razvitak gljivičnih bolesti. Čak i ako posjedujete posudu bez rupe, možete je naknadno probušiti škarama.
Zbog štetnih patogena u mirovanju i osjetljivih sadnica ne preporučuje se korištenje iste posude svake godine. Mijenjanje posuda neće vas financijski oštetiti, a puno će pomoći kod izbjegavanja mogućih bolesti.
Supstrat za sjetvu
Sjetva se ne smatra zahtjevnim poslom, ali ipak se treba pridržavati određenih pravila. Kod sjetve se ne koristi obična zemlja, već prosijani univerzalni supstrat koji se može kupiti.
Kod kupovine treba paziti da supstrat koji namjeravamo uzeti u sebi nema treset. Supstrat s tresetom loše će djelovati na klijanje. Za supstrat je još bitno da bude rahao, prozračan te da ne bude previše hranjiv. Oni supstrati koji su previše hranjivi obično se miješaju s pijeskom ili perlitom.
Za supstrate načinjene kod kuće potrebno je zajedno promiješati vrtnu zemlju, sitan pijesak, kameno brašno, samljeveni ugljen i kompost. Za izvrsno klijanje sjemena može se još koristiti i supstrat iz kokosovih vlakna.
Uzgoj presadnica
Prije same sjetve potrebno je pripremiti biljnu kupku. Naš izbor je mješavina suhe koprive, stolisnika, kamilice, kadulje, hrastove kore i ogoljena koju je potrebno pripremiti dan ranije i ostaviti da odstoji. Nakon toga, sjeme namočite u tekućinu i ostavite da odstoji od 10 minuta do 3 sata. Sjeme koje je volumenom veće, potrebno je ostaviti da se i duže namače. Ovim procesom, sjemena ojačavaju jer upijaju razna hranjiva svojstva.
Sjeme se pokriva slojem supstrata u veličini sjemena, a veoma malo sjeme se ne pokriva, već se pritisne s jednom malom daskom. Pripazite koliko gusto ćete sijati jer što gušće sijete to će vaše biljke imati manje prostora za rast. Nakon što obavite prethodne korake, površinu poprskajte s malo vode.
Biljke će ubrzo niknuti i izrasti te će im trebati više prostora za rast. Prije presađivanja presadnica, nemojte zaboraviti presadnice dobro pripremiti na uvjete gdje ih mislite presaditi. Tamo gdje se presadnice nalaze, poželjno je tijekom lijepog vremena prozračivati prostoriju. Za vrijeme lijepih dana mogu biti vani sve dok nisu izložene direktnom suncu.
Njega sadnica
O sadnicama treba voditi određenu njegu, a pogotovo dok su u početku rasta jer su tada najosjetljivije. Sadnice se špricaju vodom, a posude u kojima se nalaze, prekrivaju se s folijom. Za biljke koje niču za vrijeme dugih dana, tijekom zime je potrebno postaviti lampe koje pružaju valnu dužinu dnevne svjetlosti.
Pikiranje sadnica
Pikiranje je tehnika s kojom male biljke presađuju u veće posude ili u vrt. Takav prostor je dobar za razvoj korijena, ali i općenito za razvoj biljke. Pikiranjem, biljke su otpornije i jače, ali i sposobnije da što prije stupe u rod.
Proces pikiranju izvodi se u početnoj fazi rasta, obično kada se kod male biljke pojave dva stalna lista, otprilike 20 do 25 dana od nicanja. Kod mladih biljki više se oštećuje korijen te su više sklone pucanju od starijih biljki, dok starije biljke obično pate od stresa koji se najčešće pojavljuje nakon što se biljka presadi.
Izvoditi pikiranje je jednostavan posao, no treba biti dosta posvećen i spreman za uložiti u potrebna sredstva. Prije samog postupka biljke se u sjemeništu zaliju s vodom.
U čiste posude stavite kvalitetan supstrat čija temperatura treba biti od 15 do 20 stupnjeva. Potom ga pritisnite kako biste stvorili bolju podlogu. Sa štapom ili nekim sličnim predmetom, napravite rupu u koju ćete staviti biljku s korijenom te je pritisnuti tako da korijen biljke ostvari što bolji doticaj sa supstratom.
Nakon toga, presadnice se zalijevaju vodom sobne temperature. Biljke postavite na dobro osvijetljena mjesta.
Nakon postupka pikiranja biljke se razvijaju 40 do 60 dana.
Najčešće presadnice za uzgoj
Zelenoj salati ne treba mnogo, dovoljno je da je redovito zalijevate te da joj ne fali sunčeve svjetlosti. Ona brzo raste i zaista lako uspijeva. Trebat će joj mjesta za rast pa ostavite oko 25 cm-a između svake rupe.
Mrkvi također treba osigurati dovoljno sunca i redovito zalijevanje, a pri sadnji mrkve ostavljamo razmak od 15 cm-a.
Brokula se obično sadi u manje posude, a po dolasku lijepog vremena presađuje se van.
Paprika se sadi u gredicama ili na ravnim površinama. Tlo gdje će se saditi paprika treba dobro natopiti vodom.
Mladi luk zahtjeva vlagu i toplinu sunca, raste brže od svih drugih sorti luka i ne zauzima puno mjesta.
Ako želite saditi rajčice na balkonu možete saditi cherry rajčice. One rastu u vis pa neće zauzimati puno prostora, a sade se u kasno proljeće.
Začinsko bilje se dosta uzgajaju jer oni mogu uspjeti i u zatvorenoj prostoriji odnosno možete ih držati i na balkonu ili unutar svoga doma.
Autor: A.A., Foto: congerdesign/Pixabay
Odgovori