• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
rakija viljamovka

Rakija od kruške - kruškovača

Autor: Vrtlarica

  • 1 Kruška za preradu
  • 2 Rakija Viljamovka
  • 3 Proces izrade kruškovače

Kruška je voće slično jabuci. Jedina je razlika tvrđa kora koju je teže čistiti, a kora kruške može biti žuta, zelena, smeđa, crvena ili pak kombinacija svih boja. Kruška je voće koje je plodonosno kroz čitavu godinu, a najbolji se plodovi mogu pronaći od kraja srpnja do početka veljače. Iako različite vrte kruške imaju različite karakteristike oblika, boje, okusa i mirisa, kruške su uglavnom slatkaste arome i mirisa.

Kruška za preradu

Kruške su dostupne tijekom cijele godine, a plodovi kruške iskorištavaju se u raznim receptima. Tako su najpoznatije voćne salate koje sadrže kruške i kompoti od krušaka, ali kruške se također slažu i sa slanim kombinacijama pa se mogu poslužiti i kao dio glavnih jela, na primjer u kombinaciji s mesnim jelima. No najpoznatija su svakako pića od krušaka. Od krušaka se može napraviti sok, ali i likeri i rakije. Jedna od najpoznatijih rakija pod imenom viljamovka radi se od krušaka sorte Williams, u narodu poznate kao viljamovka.

Viljamovka

Sorta Williams, na našim prostorima znana kao viljamovka, porijeklom iz Velike Britanije. Kora je žute boje, a ova se sorta odlikuje slatkastom aromom i mirisom.

Crvena viljamovka

Kora je crvenkaste boje, a plodovi su manjeg oblika. Veoma je slična standardnoj sorti kruške viljamovke.

Vodenjača

Srednje krupan nepravilan oblik ploda, dok je meso ploda iznimno sočno i vodenasto. Karakteristična mu je slabija aroma slatkastog okusa. Ova je sorta porijeklom iz Turske.

Toska

Porijeklom iz Italije, ova je sorta krušaka rodna u ljeto. Srednje krupni plodovi imaju meso bijele boje i srednje fine teksture.

Zimnjača

Kao što joj ime govori, ova je sorta karakteristična za zimski period. Plodovi su iznimno krupni, mogu doseći težinu i do pola kilograma. Kora je zelenkaste boje.

Zimska dekanka

Srednje bujna vrsta kruške čiji su plodovi srednje krupnoće i zelene boje. Zimska se dekanka odlikuje finim, slatkastima i veoma aromatičnim okusom.

Rakija Viljamovka

Najkvalitetnija i najfinija rakija od krušaka dobiva se od sorte krušaka Williams. Ta sorta sazrijeva krajem kolovoza, a boja kore plodova kruške se u periodu dozrijevanja mijenja od zelenkasto žute do smećkasto žute boje. Važno je napomenuti da plodovi u potpunosti dozrijevaju tijekom 2 do 4 tjedna skladištenja nakon berbe. Na našim prostorima, s obzirom na uvjete dozrijevanja, sadržaj šećera u plodovima kruške iznosi od 8 do 15%, dok je iznos ukupnih kiselina od 0.10 do 0.59%.

Proces izrade kruškovače

  1. berba krušaka
  2. skladištenje plodova krušaka od 2 do 4 tjedna
  3. odlaganje koma (dropa) u posudu za vrenje
  4. destilacija prevrelog koma
  5. odležavanje i završni postupci u pripremi rakije od krušaka

Kruška viljamovka bere se krajem kolovoza, a nakon berbe plodovi kruške moraju odležati od 2 do 4 tjedna kako bi se dosegla maksimalna količina šećera te kako bi aroma plodova došla do punog izražaja. Za pripremu rakije od krušaka važno je izabrati isključivo zdrave i u potpunosti dozrele plodove. Nakon odležavanja plodovi najčešće postanu mekani pa nije potrebno muljati plodove ili ih usitnjavati prije daljnje obrade. Kruške pod vlastitom težinom ispustaju svoj sok koji se naknadno obrađuje. Ukoliko je potrebno, plodovi kruške usitnjavaju se, melju ili gnječe kako bi ispustili sok. Tijekom usitnjavanja, dodaje se šećer, otprilike 5% (po želji).

Sve sorte krušaka, osobito viljamovka, sadrže nisku razinu kiselina. Zbog niske razine prirodnih kiselina u plodovima kruške, potrebno je na 100 l koma (dropa) dodati otprilike 50 do 60 mm sumporne kiseline kako bi se postigla dovoljna razina kiselina. Sumporna se kiselina može dodati u toku muljanja plodova ili punjenja posude za vrenje. Također, veoma je korisno dodati otprilike 10 do 21 g amonijskog sulfata koji služi kao hranjivo za kvasce. Ta se količina dodaje na 100 l koma. Važno je napomenuti da se u drop obavezno dodaje kvasac jer bez kvasca vrenje nije moguće.

Alkoholno vrenje koma od krušaka, osobito sorte Williams koja se odlikuje iznimnom aromom, mora se odvijati polako. Kad bi alkoholno vrenje bilo ubrzano i burno, došlo bi do znatnog gubitka ugodnog mirisa, a rakija koja bi nastala takvim vrenjem imala bi znatno slabiji okus. Upravo zbog toga, temperatura alkoholnog vrenja ne smije biti viša od 18°C. Tijekom vrenja, mora se ostaviti dovoljno mjesta u bačvi ili posudi kako smjesa ne bi prekipjela. Tijekom vrenja, poželjno je miješati smjesu.

Vrenje je gotovo onda kad se izmjeri 0% šećera. Završetak vrenja može se utvrditi i osjetom mirisa, kad nestane neugodan, neizdrživ miris prisutan tijekom vrenja, vrenje je završilo. Kad je vrenje gotovo, posuda ili bačva se hermetički zatvara i ne otvara se do samog pečenja rakije. Nakon završetka vrenja, važno je destilirati prevreli drop najkasnije dva tjedna nakon završetka vrenja.

Ukoliko je količina krušaka premala da bi se od te količine dobila dostatna količina rakije, savjetuje se da se kruške obrađuju, pripremaju i prerađuju zajedno s jabukama. Kruškama i jabukama mogu se dodati i neke druge vrste voća, a rezultat takve obrade bit će miješana voćna rakija. Iako je miješana rakija često slabije kvalitet od rakije dobivene samo od jedne vrste voća, ukoliko ne raspolažete dovoljnom količinom iste vrste voća, ova je rakija pravi izbor.

Rakija od krušaka može doseći čak do 40% alkohola i iznimno je cijenjeno i popularno piće, osobito ako se u boci u kojoj se skladišti nalazi i pokoja cijela kruška!

Autor: B.D., Foto:  / Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

sobno bilje

Idealno vrijeme za presađivanje sobnih biljaka

Sobne biljke unose određenu dozu zelenila u naš prostor koji ga automatski čini ljepšim tijekom cijele godine, ali nas … [više] about Idealno vrijeme za presađivanje sobnih biljaka

začinsko bilje

Uzgoj začinskog bilja na balkonu

Bez obzira na to imate li vrt ili ne, začinsko bilje možete uspješno uzgajati u loncima, sandučićima ili nekim drugim … [više] about Uzgoj začinskog bilja na balkonu

sobno bilje

Kako odabrati biljke za ured

S biljkama u uredu ćete učiniti svoj poslovni prostor bogat kisikom, smanjit ćete negativno razmišljanje te ćete … [više] about Kako odabrati biljke za ured

obrada tla

Priprema tla za jesensku sadnju

Tlo se svakom sadnjom biljaka u potpunosti iscrpljuje pa stoga iziskuje posebnu njegu. Potrebno ga je tretirati i … [više] about Priprema tla za jesensku sadnju

sjetva

Kako odabrati sjeme i sadnice za vrt

Kako biste na vrijeme krenuli sa sijanjem i sadnjom u vrtu, bitno je još tijekom zime početi razrađivati plan vrta za … [više] about Kako odabrati sjeme i sadnice za vrt

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

leća

Leća

amarilis

Amarilis

orah

Orah

ljiljan

Ljiljan

koraba

Koraba

kupus

Kupus

kupina

Kupina

kineski kupus

Kineski kupus

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka