Kisela paprika je, pored kiselih krastavaca i ajvara, jedna od omiljenih zimnica i kao takva čini standardnu postavu među zimnicama u našim smočnicama. Obožavamo ih zbog fantastičnog kiselog okusa, a mogu biti zamjena za salatu uz gulaše i meso ili se jesti samostalno. Često nemamo vremena za pripremu zimnice pa se u našim hladnjacima mogu naći kupovne kisele paprike, ali ove zime možete odvojiti malo vremena i napraviti svoje domaće. Slijedi nekoliko jednostavnih recepata za zimnice od kiselih paprika.
U kulinarstvu paprike imaju široku namjenu jer se odlično slažu s ostalim namirnicama i povrćem. Odličnog su okusa i mogu se poslužiti uz skoro sva slana jela ili samostalno. Za pripremu je potrebno odabrati kvalitetne domaće paprike koje, iako možete naći na policama trgovina, najbolje je kupiti kod lokalnog uzgajivača ili na tržnici.
Priprema paprike
Zahvaljujući svojoj svestranosti paprike spadaju u najpopularnije povrća, a koriste se za preradu ili svježu potrošnju. Glavni su sastojak raznih zimnica kao što su ajvar, sušene ili kisele paprik, a mogu se i sušiti i preraditi u začine - popularnu mljevenu crvenu papriku ili napraviti tabasco.
Beru se škarama i tijekom berbe treba biti nježan i oprezan jer su stabljike lomljive i jako osjetljive. Berba počinje kada plodovi dostignu potpunu zrelost što se prepoznaje po veličini, obliku i boji ploda. Preporučuje se berba za vrijeme sunčanog dana, jer ako se papruke beru poslije kiše, velika je mogućnost da plodovi istrunu.
Prije same pripreme, važno je odabrati vrstu paprike i obratiti pažnju na to kako plod Izbjegavajte korištenje oštećenih i previše mekanih paprika ili onih koje po sebi imaju mrljei smežurane su.
Recepti
Recepata za kisele paprike je mnogo jer su ih naše bake redovno spremale svake zime, pa se tako njihovi recepti koriste i danas. Odlično se slažu uz svako slano jelo, a priprema je jednostavna. Tijekom pripreme važno je držati se omjera sastojaka, inače bi moglo rezultirati kvarenjem zimnica. Za kiseljenje se koriste tvrđe paprike, izbjegavaju mekane i smežurane jer se termički obrađuju i također mogu uzrokovati kasnije kvarenje zimnice. Također je važno uvijek oprati i sterilizirati staklenke.
Domaće kisele paprike
Ovo je tradicionalan recept koji su koristile naše bake, a paprike se mogu isjeckati na komade, četvrtine, polovine ili ostaviti cijele. Od navedenih sastojaka dobit ćete oko 8 staklenki kiselih paprika.
Sastojci
- 6 kg paprika
- 6 l vode
- 2 l alkoholnog octa
- 300 g soli
- 10 dag šećera
Priprema
- Paprikama prvo očistite sjemenke i peteljke i dobro ih operite. Prepolovite ih, isjeckajte ili ostavite cijele.
- U posudu za kuhanje stavite vodu, alkoholni ocat, sol i šećer i kuhajte na laganoj vatri dok tekućina ne prokuha.
- Dodajte paprike i sve promiješajte lagano kuhajući, a zatim maknite s vatre.
- Sterilizirajte staklenke i u njih poslažite kuhane paprike.
- Do polovice napunite staklenke tekućinom u kojoj su se kuhale paprike i ostavite da odstoje u rastvoru 24 sata. Tekućinu nemojte bacati jer će vam trebati sljedeći dan.
- Nakon 24 sata dodajte ostatak tekućine do vrha staklenke.
- Zatvorite ih i pasterizirajte.
- Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim spremite na tamno i hladno mjesto.
Kisele paprike bez kuhanja
Ako nemate puno slobodnog vremena, koristite ovaj recept jer priprema traje samo 15-ak minuta. Veliki plus je što paprika neće izgubiti hranjive tvari uslijed termičke obrade. S obzirom na to da se ne zahtijeva termička obrada, priprema je kraća, ali rezultat ostaje isti. Ovdje je važan sastojak konzervans kojom će se spriječiti kvarenje, a od navedenih sastojaka dobit ćete otprilike 4 staklenke kiselih paprika.
Sastojci
- 5 kg paprike
- 1/2 konzervansa
- 1/2 l alkoholnog octa
- 200 g šećera
- 175 g soli
Priprema
- Paprikama prvo očistite sjemenke i peteljke i dobro ih operite.
- Prepolovite ih, isjeckajte ili ostavite cijele.
- U posudi za kuhanje pomiješajte konzervans, šećer i sol i kuhajte dok se sve ne rastopi i sjedini.
- U većoj posudi poslažite paprike i dodajte tekućinu koju ste prethodno pripremili.
- Dodajte ocat i sve promiješajte.
- Pokrijte krpom ili poklopcem.
- Ostavite da odstoje 24 sata i tijekom tog vremena sve promiješajte najmanje 4 - 5 puta.
- Nakon 24 sata paprike poslažite u staklenke.
- Prelijte ih tekućinom koju su pustile paprike.
- Staklenke dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Kisele paprike punjene kupusom
Slijedi recept za kisele paprike punjene kupusom. Za ovu zimnicu se najčešće koristi crveni kupus, ali može se koristiti i bijeli ili napraviti kombinacija obje vrste kupusa. Kupus obavezno naribajte i ostavite preko noći da pusti sok. Također birajte veće paprike jer ih je lakše puniti. Dobit ćete otprilike 10 staklenki kiselih paprika.
Sastojci
- 10 kg paprike
- 5 kg kupusa
- 3 l alkoholnog octa
- 6 žl soli
- 2 male žličice papra u zrnu
Priprema
- Paprikama prvo očistite sjemenke i peteljke i dobro ih operite.
- U većoj posudi za kuhanje pomiješajte dio octa i vode (na 6 l vode stavite 2 dl octa) i ostavite da prokuha.
- Dodajte papriku i kuhajte 5 minuta.
- Izvadite paprike i ostavite ih da se ohlade.
- U drugoj prokuhajte rastvor - ocat i vodu. Nakon što prokuha, ostavite da se ohladi.
- Kada se ohladi, dobro iscijedite kupus da iz njega izađe sva voda i kupusom napunite paprike. Dobro utisnite kupus da ne ostane praznina.
- Napunjene paprike rasporedite u staklenke.
- Zalijte ih hladnim octom do vrha staklenke i ostavite 24 sata.
- Sutradan dolijte ostatak octa i dobro ih zatvorite.
- Čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.
Upotreba u kuhinji
Prije pripreme kisele paprike, obavezno dobro operite i sterilizirajte staklenke, a gotovu kiselu papriku čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Nakon pripreme ostavite paprike da stoje do mjesec dana da se paprika do kraja ukiseli, nakon čega su spremne za jelo. Dobro pripremljene, mogu trajati i do 6 meseci.
Kisele paprike se koriste za pripremu raznih jela, a najčešće se poslužuju kao salata ili prilog. Odlično se kombiniraju s drugim namirnicama i okusom će odgovarati svakom slanom jelu.
Izvor: Moja Zimnica, Foto: CC0 Public Domain
Odgovori