Liker od dunja nije često zastupljen kao drugi likeri koje rado pripremamo sami, ali se ipak koristi kao aperitiv i dodatak jelima u mediteranskoj kuhinji. Mirisom je iznimno ugodan, a okusom blag i pitak te blagotvorno i okrepljujuće djeluje na želudac.
U Hrvatskoj je posebno popularan jer je riječ o jednoj vrsti rakije, a često se koristi i kao dodatak domaćim kolačima i pitama. Dunja je prava riznica korisnih tvari koje štite ljudski organizam od raznih upala, a liker od dunja ukusan napitak koji će biti vaš saveznik u borbi protiv virusa i bakterija.
Karakteristike dunje
Dunja je poznata kao drvo visoko 4-8 metara koje raste u Aziji i Europi, čiji cvjetovi cvjetaju kratko u svibnju i lipnju. Voli toplije krajeve i često je se može vidjeti posađenu pored vinograda.
Sjemenka sadrži dosta sluzi, otrovnog cijanogenog glikozida te masnih ulja. Sam plod sadrži puno vitamina C, kalija, natrija, cinka, željeza, bakra, mangana i fluora, tanina, organskih kiselina te puno pektina.
Prema povijesnim činjenicama i u grčkoj mitologiji stoji kako je dunja zapravo oduvijek predstavljala simbol ljubavi, sreće i plodnosti, jer je plijenila pažnju svojim nevjerojatnim mirisima.
Vrste dunja za preradu
Iako ima mnogo vrsta dunja, pet je sorti karakteristično za daljnju preradu.
Leskovačka dunja
Meso leskovačke dunje je aromatično, slatko-kiselog okusa, sočno i čvrsto zbog čega je idealna sorta za pripremu likera. Intenzivno je žute boje i može doseći težinu 250-300 g.
Vranjska dunja
Zahvaljujući dugotrajnosti skladištenja, intenzivnom mirisu i slatkom okusu idealna je sorta za pripremu likera od dunja. Pripada samooplodnim vrstama i težine otprilike 400 g po plodu.
Asenica
Pogodna je za svježu konzumaciju i sve vrste prerada, uključujući i liker. Plod je umjereno kiselog okusa, intenzivne limun žute boje i kruškolikog oblika. Prosječna težina je otprilike 400 g.
Prkos
Kvalitetna sorta ugodnog mirisa. Meso je srednje sočno zbog čega se rjeđe bira za svježu konzumaciju, a češće u pripremi likera i sokova. Obilno rađa svake godine, plod je prekriven sitnim dlačicama.
Rasinjska dunja
Rasinjska dunja ima jako ugodan i intenzivan miris zbog čega ju rado koristimo za pripremu sokova, pekmeza i likera. Uzgajivači ju vole zato što rađa obilno i nije podložna štetnicima i bolestima.
Berba dunja
Berba zrelih plodova dunje traje od kraja listopada do siječnja. Ako se bavite uzgojem, imajte na umu da će dunja početi rađati plodove tek u drugoj godini rasta, a značajan urod koji možete koristiti za daljnju preradu možete očekivati tek četvrte godine nakon sadnje.
Berba dunja se vrši hvataljkom ili ručno i vrlo je važno biti pažljiv tijekom berbe zato što plodovi s udarcima jako brzo trule na mjestu udarca.
Za proizvodnju džema od dunja beru se nezreli plodovi zato što oni sadrže veći postotak pektina potreban za kvalitetnu pripremu džema, pekmeza i marmelada. Za pripremu likera beru se tehnološki zreli plodovi.
Ako nemate mogućnost za uzgoj dunje, kupite kvalitetne plodove kod lokalnih uzgajivača na tržnici. Za pripremu likera birajte samo zdrave i neoštećene plodove.
Recept za liker od dunja
Recept koji se nalazi u nastavku je jednostavan za napraviti i ne oduzima mnogo vremena. Koristi se samo kora dunje, a meso ploda ili pojedite svježe ili koristite za pripremu kompota, marmelade, džema ili pekmeza. Ništa se ne baca.
Sastojci
- 1 kg dunja
- 350 g šećera
- 1 litra rakije
- 1 korica cimeta
Priprema
- Dunje dobro očistite krpom (nemojte ih prati) i ogulite nakon čega u staklenku stavite samo ljuske, dok od svih ostalih sastojaka pripremite kompot od dunja
- Staklenku napunite rakijom, hermetički zatvorite i ostavite da stoji 6-7 tjedana.
- Nakon što odstoji, prokuhajte šećer s vodom, dodajte cimet i pustite da vrije oko 3 minute
- Izvadite cimet i ohladite sirup, a zatim ga sipajte u staklenku s ljuskama i rakijom
- Procijedite ga kroz gazu i prelijte liker u manje boce u kojima ćete ga dalje čuvati
Recept za liker od dunja bez šećera
Ako iz bilo kojeg razloga ne smijete ili ne želite konzumirati šećer, u nastavku se nalazi alternativna inačica rakije od dunja bez šećera. Liker s medom je bogatijeg okusa, a također zahtjeva vrlo malo vremena i jednostavan je za pripremu.
Sastojci
- 1 kg dunja
- 1 l viljamovke
- 400 g meda od bagrema
Priprema
Priprema likera od dunja bez šećera se priprema jednako kao i liker od dunja sa šećerom koji smo podijelili iznad. Jedina razlika je da nakon stajanja ne dodajete šećer, nego bagremov med, promiješajte i ponovo ostavite da stoji 6 tjedana. Ono što je važno je da tijekom stajanja s vremena na vrijeme promućkate staklenku kako bi se sve sjedinilo. Nakon 6 tjedana procijedite liker kroz gazu u sterilizirane staklene boce.
Sterilizacija staklenih boca
Prije ulijevanja likera u staklene boce, potrebno ih je zajedno s poklopcima dobro oprati u vodi i sterilizirati kuhanjem ili u pećnici okrenute otvorom prema dolje na 100-150°C desetak minuta. Staklenke će biti vruće stoga uzmite rukavicu i odmah ih okrenite otvorom prema gore kako bi vlaga mogla izaći. Vratite ih u pećnicu na brzo sušenje na 2-3 minute na istoj temperaturi.
Za boce koje imaju hermetički poklopac smanjite vrijeme sterilizacije i temperaturu pećnice kako ne bi oštetili gumu na poklopcu.
Ako želite sterilizirati boce prokuhavanjem, na dno visokog lonca stavite staru kuhinjsku krpu i poslažite boce s otvorom prema dolje. Oko boca također možete staviti stare krpe kako se prilikom kuhanja i ključanja vode ne bi sudarale i napukle. Nakon što voda proključa, kuhajte još 10 minuta, isključite plin i ostavite boce u vodi da se potpuno ohlade.
Čuvanje i skladištenje
Ovako pripremljen liker od dunja čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, a najbolje u hladnjaku.
Ljekovita svojstva
Dunja sadrži velike količine minerala kao što su bakar, cink, natrij, magnezij, kalcij, kalij i željezo te vitamina C, B1, B2, i niacina.
Sirup, sok i liker od dunje su vrlo ljekoviti zahvaljujući sluzi i taninu koji pozitivno utječu na suzbijanje infekcija i rad crijeva. Sirup od dunja i cvjetovi dunje se često koriste kao pomoć u smirivanju kašlja, a kuhana ili pečena dunja kod želučane upale.
Jedan od najboljih načina za mršavljenje je svakako ubrzavanje metabolizma zbog čega je liker od dunja izvrstan dodatak. Zahvaljujući dijetetskim vlaknima pozitivno utječu na probavni trakt, potiču probavu, brže sagorijevanje masti i imat ćete više energije.
Antioksidansi u dunji korisni su za zdravlje kože i regeneraciju ćelija. Nije čudno da farmaceutske tvrtke koriste dunju za proizvode koji pomažu u liječenju akni, bora i fleka. Tajna je u tome što dunja uspješno uklanja sve radikale koji negativno utječu na vašu kožu.
Liker od dunja je također dobar za održavanje normalnog tlaka jer su željezo i kalij koje sadrži prirodni saveznici u regulaciji tlaka. Uklanja i eliminira višak kolesterola u krvi čime se postiže bolja prokrvljenost.
Izvor: Moja Zimnica, Foto: Jenny Bayon / Pixabay
Odgovori