• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Industrijske biljke
  • Uređenje vrta
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
liker od dunja

Liker od dunja

Autor: Maja

  • 1 Karakteristike dunje
  • 2 Vrste dunja za preradu
  • 3 Berba dunja
  • 4 Recept za liker od dunja
  • 5 Recept za liker od dunja bez šećera
  • 6 Sterilizacija staklenih boca
  • 7 Čuvanje i skladištenje
  • 8 Ljekovita svojstva

Liker od dunja nije često zastupljen kao drugi likeri koje rado pripremamo sami, ali se ipak koristi kao aperitiv i dodatak jelima u mediteranskoj kuhinji. Mirisom je iznimno ugodan, a okusom blag i pitak te blagotvorno i okrepljujuće djeluje na želudac.

U Hrvatskoj je posebno popularan jer je riječ o jednoj vrsti rakije, a često se koristi i kao dodatak domaćim kolačima i pitama. Dunja je prava riznica korisnih tvari koje štite ljudski organizam od raznih upala, a liker od dunja ukusan napitak koji će biti vaš saveznik u borbi protiv virusa i bakterija.

Karakteristike dunje

Dunja je poznata kao drvo visoko 4-8 metara koje raste u Aziji i Europi, čiji cvjetovi cvjetaju kratko u svibnju i lipnju. Voli toplije krajeve i često je se može vidjeti posađenu pored vinograda.

Sjemenka sadrži dosta sluzi, otrovnog cijanogenog glikozida te masnih ulja. Sam plod sadrži puno vitamina C, kalija, natrija, cinka, željeza, bakra, mangana i fluora, tanina, organskih kiselina te puno pektina.

Prema povijesnim činjenicama i u grčkoj mitologiji stoji kako je dunja zapravo oduvijek predstavljala simbol ljubavi, sreće i plodnosti, jer je plijenila pažnju svojim nevjerojatnim mirisima.

Vrste dunja za preradu

Iako ima mnogo vrsta dunja, pet je sorti karakteristično za daljnju preradu.

Leskovačka dunja

Meso leskovačke dunje je aromatično, slatko-kiselog okusa, sočno i čvrsto zbog čega je idealna sorta za pripremu likera. Intenzivno je žute boje i može doseći težinu 250-300 g.

Vranjska dunja

Zahvaljujući dugotrajnosti skladištenja, intenzivnom mirisu i slatkom okusu idealna je sorta za pripremu likera od dunja. Pripada samooplodnim vrstama i težine otprilike 400 g po plodu.

Asenica

Pogodna je za svježu konzumaciju i sve vrste prerada, uključujući i liker. Plod je umjereno kiselog okusa, intenzivne limun žute boje i kruškolikog oblika. Prosječna težina je otprilike 400 g.

Prkos

Kvalitetna sorta ugodnog mirisa. Meso je srednje sočno zbog čega se rjeđe bira za svježu konzumaciju, a češće u pripremi likera i sokova. Obilno rađa svake godine, plod je prekriven sitnim dlačicama.

Rasinjska dunja

Rasinjska dunja ima jako ugodan i intenzivan miris zbog čega ju rado koristimo za pripremu sokova, pekmeza i likera. Uzgajivači ju vole zato što rađa obilno i nije podložna štetnicima i bolestima.

Berba dunja

Berba zrelih plodova dunje traje od kraja listopada do siječnja. Ako se bavite uzgojem, imajte na umu da će dunja početi rađati plodove tek u drugoj godini rasta, a značajan urod koji možete koristiti za daljnju preradu možete očekivati tek četvrte godine nakon sadnje.

Berba dunja se vrši hvataljkom ili ručno i vrlo je važno biti pažljiv tijekom berbe zato što plodovi s udarcima jako brzo trule na mjestu udarca.

Za proizvodnju džema od dunja beru se nezreli plodovi zato što oni sadrže veći postotak pektina potreban za kvalitetnu pripremu džema, pekmeza i marmelada. Za pripremu likera beru se tehnološki zreli plodovi.

Ako nemate mogućnost za uzgoj dunje, kupite kvalitetne plodove kod lokalnih uzgajivača na tržnici. Za pripremu likera birajte samo zdrave i neoštećene plodove.

Recept za liker od dunja

Recept koji se nalazi u nastavku je jednostavan za napraviti i ne oduzima mnogo vremena. Koristi se samo kora dunje, a meso ploda ili pojedite svježe ili koristite za pripremu kompota, marmelade, džema ili pekmeza. Ništa se ne baca.

Sastojci

  • 1 kg dunja
  • 350 g šećera
  • 1 litra rakije
  • 1 korica cimeta

Priprema

  1. Dunje dobro očistite krpom (nemojte ih prati) i ogulite nakon čega u staklenku stavite samo ljuske, dok od svih ostalih sastojaka pripremite kompot od dunja
  2. Staklenku napunite rakijom, hermetički zatvorite i ostavite da stoji 6-7 tjedana.
  3. Nakon što odstoji, prokuhajte šećer s vodom, dodajte cimet i pustite da vrije oko 3 minute
  4. Izvadite cimet i ohladite sirup, a zatim ga sipajte u staklenku s ljuskama i rakijom
  5. Procijedite ga kroz gazu i prelijte liker u manje boce u kojima ćete ga dalje čuvati

Recept za liker od dunja bez šećera

Ako iz bilo kojeg razloga ne smijete ili ne želite konzumirati šećer, u nastavku se nalazi alternativna inačica rakije od dunja bez šećera. Liker s medom je bogatijeg okusa, a također zahtjeva vrlo malo vremena i jednostavan je za pripremu.

Sastojci

  • 1 kg dunja
  • 1 l viljamovke
  • 400 g meda od bagrema

Priprema

Priprema likera od dunja bez šećera se priprema jednako kao i liker od dunja sa šećerom koji smo podijelili iznad. Jedina razlika je da nakon stajanja ne dodajete šećer, nego bagremov med, promiješajte i ponovo ostavite da stoji 6 tjedana. Ono što je važno je da tijekom stajanja s vremena na vrijeme promućkate staklenku kako bi se sve sjedinilo. Nakon 6 tjedana procijedite liker kroz gazu u sterilizirane staklene boce.

Sterilizacija staklenih boca

Prije ulijevanja likera u staklene boce, potrebno ih je zajedno s poklopcima dobro oprati u vodi i sterilizirati kuhanjem ili u pećnici okrenute otvorom prema dolje na 100-150°C desetak minuta. Staklenke će biti vruće stoga uzmite rukavicu i odmah ih okrenite otvorom prema gore kako bi vlaga mogla izaći. Vratite ih u pećnicu na brzo sušenje na 2-3 minute na istoj temperaturi.

Za boce koje imaju hermetički poklopac smanjite vrijeme sterilizacije i temperaturu pećnice kako ne bi oštetili gumu na poklopcu.

Ako želite sterilizirati boce prokuhavanjem, na dno visokog lonca stavite staru kuhinjsku krpu i poslažite boce s otvorom prema dolje. Oko boca također možete staviti stare krpe kako se prilikom kuhanja i ključanja vode ne bi sudarale i napukle. Nakon što voda proključa, kuhajte još 10 minuta, isključite plin i ostavite boce u vodi da se potpuno ohlade.

Čuvanje i skladištenje

Ovako pripremljen liker od dunja čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, a najbolje u hladnjaku.

Ljekovita svojstva

Dunja sadrži velike količine minerala kao što su bakar, cink, natrij, magnezij, kalcij, kalij i željezo te vitamina C, B1, B2, i niacina.

Sirup, sok i liker od dunje su vrlo ljekoviti zahvaljujući sluzi i taninu koji pozitivno utječu na suzbijanje infekcija i rad crijeva. Sirup od dunja i cvjetovi dunje se često koriste kao pomoć u smirivanju kašlja, a kuhana ili pečena dunja kod želučane upale.

Jedan od najboljih načina za mršavljenje je svakako ubrzavanje metabolizma zbog čega je liker od dunja izvrstan dodatak. Zahvaljujući dijetetskim vlaknima pozitivno utječu na probavni trakt, potiču probavu, brže sagorijevanje masti i imat ćete više energije.

Antioksidansi u dunji korisni su za zdravlje kože i regeneraciju ćelija. Nije čudno da farmaceutske tvrtke koriste dunju za proizvode koji pomažu u liječenju akni, bora i fleka. Tajna je u tome što dunja uspješno uklanja sve radikale koji negativno utječu na vašu kožu.

Liker od dunja je također dobar za održavanje normalnog tlaka jer su željezo i kalij koje sadrži prirodni saveznici u regulaciji tlaka. Uklanja i eliminira višak kolesterola u krvi čime se postiže bolja prokrvljenost.

Foto: Jenny Bayon / Pixabay
Izvor: Zimnica.net 

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

gabion ograda

Gabion ograde u vrtu

Gabion ograde su zapravo košare sa žičanom mrežom koje su kompaktno ispunjene kamenjem koje se koristi kao moderni zidni … [više] about Gabion ograde u vrtu

branje-rajcica

Branje povrća za zimnicu

Berba povrća iz vlastitog vrta svojevrsna je nagrada za sav uloženi trud i vrijeme koje je bilo potrebno kako bi se … [više] about Branje povrća za zimnicu

povišene vrtne gredice

Kako napraviti povišene vrtne gredice

Povišene vrtne gredice idealno su rješenje ako imate problema s nekvalitetnom zemljom, živite u urbanoj sredini, nemate … [više] about Kako napraviti povišene vrtne gredice

uzgoj u plasteniku

Njega biljaka u zatvorenom prostoru

Prilikom uzgoja različitih biljnih vrsta i kultivara u zatvorenom prostoru, prisutan je manjak idealnih uvjeta koje bi … [više] about Njega biljaka u zatvorenom prostoru

sobno bilje

Idealno vrijeme za presađivanje sobnih biljaka

Sobne biljke unose određenu dozu zelenila u naš prostor koji ga automatski čini ljepšim tijekom cijele godine, ali nas … [više] about Idealno vrijeme za presađivanje sobnih biljaka

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

uzgoj duhana

Duhan

ambrozija

Ambrozija

neven

Neven

narcis

Narcis

jorgovan

Jorgovan

japanska trešnja

Japanska trešnja

margareta, ivančica

Ivančica ili margareta

hibiskus

Hibiskus

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka