Kisele krastavce volimo kao brzu salatu uz paprikaš ili varivo, obavezan su sastojak u sendvičima, a francuska salata je nezamisliva bez njih. Zahvaljujući osvježavajućem okusu, hrskavoj teksturi i specifičnoj aromi, malo tko im može odoljeti. Odličan su prilog jelima s roštilja, pečenom mesu, povrtnim jelima ili kao brza "grickalica".
Osim što su jako ukusni, kiseli krastavci su puni minerala, prehrambenih vlakana, proteina i vitamina B-12, B-6, A i C što ih čini zdravom namirnicom. Osim toga, krastavci sadrže vrlo malo masnoće i veliku količinu vode zbog čega ih možemo jesti bez grižnje savjesti i straha od gomilanja neželjenih kilograma.
Kiseli krastavci su jedna od najdražih i nezaobilaznih zimnica, a ove godine ih možete i sami pripremiti uz isprobane recepte za odličan omjer kiselosti, svježine i hrskavosti, bez puno začina, a za ljubitelje mirodija, pronašli smo i jedan recept s koprom, korijanderom i gorušicom.
Iako vjerojatno svaka domaćica već ima svoj isprobani recept za kiseljenje krastavaca, možda je vrijeme da probate nešto novo. Ako nemate svoj isprobani recept i potpuni ste početnik u pripremi domaćih kiselih krastavaca i zimnice općenito, u nastavku se nalaze detaljno opisani procesi uz koje će vam zimnica ispasti odlično svaki put.
Krastavci za kiseljenje
Prije pripreme zimnice potrebno je razlikovati salatni krastavac i krastavac koji se koristi za kiseljenje, tzv. kornišone. Postoji mnogo vrsta krastavaca i iako mnogi misle da se beru salatni krastavci dok su mali, dok druge ostavljaju da narastu i konzumiraju sveže u salatama, za kiseljenje se ipak koristi sorta kornišona koja se kasnije klasificira po veličinama:
I. klasa: 3 do 6 cm;
II. klasa: 6 do 9 cm;
III. klasa: 9 do 12 cm.
Ako se dogodi da plodovi narastu duži od 12 cm, narežite ih na ploškice i tako ih kiselite jer se zbog gubitka hrskavosti smatraju prevelikima za kiseljenje ako su cijeli.
Karakteristike kornišona
Kornišon je posebna sorta krastavaca latinskog naziva Cucumis sativus. Selekcija kornišona se radi s ciljem dobivanja krastavaca koji odgovaraju za kiseljenje i pripremu zimnice. Klase kod kornišona su jasno podijeljene prema dimenzijama krastavaca koji se beru, a važan detalj kod njihovog uzgoja je dobro organizirana berba, jer se ona obavlja svaki dan. Bilo kakav propust oko toga rezultirat će prerastanjem plodova i njihov prelazak u nižu klasu, krastavci postaju veći i manje hrskaviji.
Berba krastavaca za kiseljenje
Kornišoni se beru 40 - 45 dana nakon nicanja. Redovita berba je vrlo važna, a moraju se brati i deformirani i oštećeni plodovi kako ne bi smanjili cvatnju i ometali zametanje i rast plodova. Najkvalitetniji su plodovi I. i II. klase, a da bi se postigla ta kvaliteta, kornišone je potrebno brati barem 3 puta tjedno ili čak svaki dan i to ujutro. Krastavci se beru ručno, osim u slučaju veće površine kada je moguća mehanizirana berba. Ubiranje plodova se vrši pažljivo pazeći da ne stanete na vriježe ili ih povrijedite kidanjem.
Kako očistiti kornišone
Krastavce je potrebno prvo dobro oprati. Isperite ih 2 - 3 puta vodom kako biste uklonili zemlju i nečistoće, a zatim ih izribajte malom četkicom. Iako se čini dugotrajan posao, ovo je važan dio pripreme kako bi se uklonili svi nedostaci i nečistoće s njih s čim ćete izbjeći potencijalno kvarenje kasnije.
Kada ste ih oprali i iščetkali, posložite ih na čistu kuhinjsku krpu ili ručnik i ostavite ih da se suše na zraku.
Sterilizacija staklenki
Prije nego počnete sa slaganjem krastavaca, staklenke i poklopce je potrebno dobro oprati s više ispiranja čistom vodom te sterilizirati. Sterilizirati ih možete u pećnici na otprilike 100°C - 150°C 10-ak minuta (okrenute otvorom prema dolje). Pažljivo ih vadite i koristite rukavicu kako se ne bi opekli jer su staklenke vruće te ih odmah okrenite uspravno kako bi izašla sva preostala vlaga. Možete ih okrenuti i ponovno staviti u pećnicu za brže sušenje na 2 - 3 minute.
Ako imate staklenke s hermetičkim poklopcem, smanjite vrijeme u pećnici kako se ne bi oštetila guma na poklopcu.
Recept za kisele krastavce s vinobranom
Klasičan recept uz dodatak vinobrana kako biste spriječili neželjeno kvarenje zimnice prije nego uspijete pojesti sve. Tekućina (naljev) pripremljen po ovom receptu dovoljan je za 10 kg krastavaca kornišona.
Sastojci
- 10 kg krastavaca kornišona
- 3 l vode
- 15 dag šećera
- 10 dag soli
- 0,5 l octa
- 2 male žlice vinobrana
- lovor (po želji)
Priprema
- Krastavce dobro operite, iščetkajte četkicom i osušite
- Posložite ih na gusto u staklenke, a zatim pripremite otopinu kojom ćete ih preliti
- U loncu prokuhajte vodu, šećer i sol i kuhajte sve dok se šećer i sol ne otope, ostavite da se ohladi
- U hladnu otopinu dodajte ocat i vinobran te lovor
- Promiješajte i sipajte u staklenke
Recept za kisele krastavce bez konzervansa
Ako nemate konzervans ili vinobran ili jednostavno želite potpuno prirodnu zimnicu bez ikakvih dodataka, onda će vas oduševiti recept koji vam donosimo u nastavku. Naljev po ovom receptu je dovoljan za 5 kg krastavaca kornišona, a proces kiseljenja traje minimalno 6 tjedana. Također je važna i temperatura skladištenja koja ne smije biti previsoka kako se krastavci ne bi prebrzo ukiselili. Preporučuje se temperatura od 12 - 18 °C. Ako pratite recept i upute za pripremu, vaša zimnica će odlično izgledati, mirisati, biti ukusna te imati duži rok upotrebe.
Sastojci
- 5 kg krastavaca kornišona
- 3 l vode
- 1,5 l octa (10% octene kiseline)
- 120 g šećera
- 130 g soli
- grančica kopra (po želji)
Priprema
- Krastavce operite, iščetkajte četkicom i osušite.
- Prokuhajte vodu s octom i vruću otopinu sipajte u drugi lonac preko krastavaca te ih ostavite da stoje 3 - 4 sata
- Krastavce izvadite iz tekućine i slažite na gusto u staklenke koje ste prethodno sterilizirali
- Ponovno prokuhajte ocat sa šećerom i soli te vruću tekućinu sipajte u staklenke. Imajte na umu da naljev treba biti 3 - 5 cm iznad povrća kako bi se dobro ukiselilo. Ako vam krastavci "plivaju" na vrhu, podložni su kvarenju i potrebno ih je plastičnim štitnicima pritisnuti prema dolje
- Kako biste dodatno zaštitili krastavce od kvarenja u svaku staklenku dodajte grančicu kopra
- Pokrijte staklenke tanjurićima za kavu i ostavite ih tako pokrivene da stoje 24 sata
- Ako krastavci upiju tekućinu dodajte tekućinu od octa koju ste kuhali
- Staklenke prije zatvaranja poklopcem prekrijte celofan kako vam kiselina ne bi nagrizla limene poklopce
- Spremite ih na tamno i suho mjesto
Recept za kisele krastavce sa začinima
U svoje kisele krastavce možete dodati začine po želji. U nastavku se nalazi osnovni recept za kisele krastavce sa začinima koji slobodno možete prilagoditi svom ukusu i dodavati ili izbacivati začine koje volite ili ne. Iako se u receptu na popisu sastojaka nalazi konzervans, možete ga slobodno izbaciti te napraviti dodatnu pasterizaciju što je odlična opcija ako planirate raditi manju količinu zimnice. Naljev pripremljen po receptu je dovoljan za 12 staklenki. Ako odlučite ne staviti konzervans, dodajte žličicu soli više kako bi potaknuli prirodno konzerviranje krastavaca.
Sastojci
- otprilike 3 - 4 kg krastavaca (ovisi o veličini)
- 6 dcl alkoholnog octa
- 3,5 l vode
- 10 žlica soli
- 300 g šećera
- 2 žlice sušenog korijandera
- 4 žlice sušenog (ili svježeg) kopra
- 4 žlice sjemenki gorušice
- 1 - 2 male žlice konzervansa
Priprema
- Krastavce operite četkicom, a staklenke operite i osušite u pećnici ili na suncu
- Gusto poslažite krastavce u staklenku, a nakon toga pripremite tekućinu kojom ćete ih preliti
- Sve sastojke stavite u lonac i prokuhajte sve dok se šećer ne otopi
- Posložene krastavce u staklenkama zalijte vrućom tekućinom i odmah zatvorite staklenke
Pasterizacija kiselih krastavaca
Pasterizacija kiselih krastavaca je potrebna kako bi se uništili svi mikroorganizmi koji bi mogli uzrokovati kvarenje krastavaca dugotrajnim stajanjem na toplijim mjestima. Pasterizaciju napravite na sljedeći način:
- Na dno većeg lonca stavite kuhinjsku krpu, poslažite staklenke i dodajte hladnu vodu. Kuhinjsku krpu je potrebno staviti kako se tijekom ključanja vode i prokuhavanja, staklenke ne bi oštetile udarcima o dno lonca
- Vodu zagrijte sve dok ne prokuha i tako kuhajte otprilike 15 minuta
- Maknite s vatre i ostavite staklenke da se hlade u vodi u loncu u kojem su se kuhale
- Ohlađene ih obrišite i spremite na mračno i suho mjesto
Skladištenje kiselih krastavaca
Kisele krastavce možete spremiti za zimu na razna mjesta, a ono što je najvažnije je da trebate stvoriti optimalne uvjete temperature i vlažnosti kako bi se svježina očuvala što duže. Optimalna vlaga u prostoriji u kojoj se skladišti zimnica na dulje vrijeme ne smije prelaziti 75%, a u dobro zatvorenim staklenkama može se čuvati na temperaturi ne većoj od 20°C, dok je optimalna temperatura za duže skladištenje od 0 - 4°C. Kiseli krastavci se mogu čuvati u podrumu ne više od 2 godine, ali skladištenjem u stanu u prilagođenim uvjetima moguće ih je čuvati do godinu dana. Najvažnije je da pravilno sterilizirate staklenke i poklopce.
Podrum
Podrum je optimalno mjesto za spremanje zimnice. Uz organizaciju i dobre uvjete temperature i vlažnosti zraka, možete dugo uživati u svojim domaćim zimnicama čak i više godina.
Balkon
Skladištenje kiselih krastavaca u stanu olakšava prisutnost balkona, lođe ili ostave, jer je teško čuvati zimnicu u prostoriji u kojoj se grije. Inače, bilo koji kuhinjski ormarić u koji neće prodirati svjetlost i nalazi se ispod prozora je dovoljan za skladištenje zimnice. Balkon, ako je pravilno opremljen, uvelike olakšava skladištenje zimnice. Nabavite zatvoreni stalak koji će spriječiti prodiranje sunčeve svjetlosti i grijalicu za regulaciju temperature zimi.
Savjeti
Ako ne uspijete poslagati krastavce gusto u staklenku i primijetite da vam se dižu (plutaju na vrhu), koristite plastične štitnike koji će ih pritisnuti prema dolje.
Izvor: Moja Zimnica, Foto: Photo Mix / Pixabay
Odgovori