Žitarice spadaju u jednogodišnje biljke iz porodica trava. Uzgajaju se od davnina, a njihova popularnost u poljoprivredi zadržala se sve do danas. Zbog mnoštva hranjivih sastojaka i jedinstvenog sastava, važne su za prehranu i zdravlje ljudi, ali i životinja.
Njihova ogromna hranidbena vrijednost prepoznata je u zemljama diljem svijeta te stoga prednjače u uzgoju od bilo kojih drugih usjeva i uzgajaju se u velikim količinama. Koliko su važne u prehrani govori i njihovo ime čiji engleski naziv Cereals potječe od imena rimske boginje poljoprivrede i žetve, Ceres.
Popis biljaka
- Amarant
- Heljda
- Ječam
- Kukuruz
- Kukuruz kokičar
- Kukuruz šećerac
- Kvinoja
- Lan
- Pir
- Proso
- Pšenica
- Pšenoraž
- Raž
- Riža
- Stočni sirak
- Zob
U nastavku saznajte kako uzgojiti neke od najpoznatijih žitarica na našem području. Saznat ćete sve o tehnikama uzgoja, karakteristikama tla, vremenskim uvjetima pogodnima za uzgoj, ali i najbolje vrijeme za berbu i skladištenje žitarica.
S obzirom na biološke i morfološke karakteristike, žitarice dijelimo u dvije skupine:
- prave ili strne
- prosolike
Pogodne su i za preradu pa se često koriste za izradu kruha i peciva, brašna, tjestenine i drugih proizvoda. Konzumiraju li se kao cjelovito zrno, bogate su vitaminima, mineralima, proteinima, ugljikohidratima, zdravim masnoćama i uljima.
Želite li i vi uzgojiti žitarice u svom vrtu, za početak je potrebno dobro proučiti uvjete za uzgoj žitarica. Naime, uzgoj žitarica ovisi o nekoliko faktora, a to su u prvom redu kvaliteta tla i količina oborina.
Budući da se radi o jednogodišnjim biljkama, gotovo sve žitarice mogu se uzgojiti na jednak način. Bitno je spomenuti da uzgoj žitarica ne ovisi toliko o mjestu uzgoja, koliko o dobrom uzgojnom planu. Naime, iste žitarice moguće je uzgojiti na potezu od vrućih tropa do hladnog Sibira.
Da biste ih uspješno uzgojili potrebno je pratiti uzgoj u plodoredu, jer time se drastično mogu smanjiti troškovi proizvodnje. Kao i kod uzgoja povrća, tako i ovdje, sa stalnim uzgojem identičnih kultura na istom tlu, raste i rizik od bolesti, štetnika i nakupljanja korova. Pratite plodored za uspješan uzgoj!
Za uzgoj žitarica važne su i pogodne pretkulture koje će ostaviti tlo onakvim kako to žitaricama najbolje odgovora. Također, važno je da to budu rane kulture koje će ostaviti dovoljno vremena za sjetvu žitarica i da ne pripadaju porodici trava. Žitaricama će odgovarati mahunarke, krmno bilje i uljarice.
Da bi uzgoj žitarica bio uspješan, važna je i dobra i pravovremena briga o tlu koja uključuje gnojidbu i obradu tla. Obradom tla stvaramo pogodnije uvjete za sjetvu i uzgoj jer se njome poboljšavaju svojstva i struktura tla.
No, prije sjetve žitarica važno je odraditi kemijsku analizu tla čija će nam pH vrijednost pomoći da odredimo kako ćemo točno tlo pognojiti i što mu je potrebno da bi uzgoj uspio. Budite oprezni s doziranjem dušika, jer žitarice su posebno osjetljive na njegovu preveliku količinu.
Kada žitarice uzgoje sjeme, spremne su za berbu. Počinju venuti i sušiti se te poprimaju smeđu boju. Tada je vrijeme za žetvu žitarica. Na većim poljoprivrednim površinama žetva se obično odvija strojno, pomoću kombajna.
U našim područjima mogu se dobro uzgojiti sve žitarice i vrste koje im pripadaju, osim riže, za čiju sjetvu su ipak potrebni malo drukčiji uvjeti, odnosno poplavljena područja.
Foto: Alexas_Fotos / Pixabay