Najpotpuniji popis svih žitarica i detljne upute za sjetvu, sadnju i uzgoj. Žitarice spadaju u jednogodišnje biljke iz porodica trava. Uzgajaju se od davnina, a njihova popularnost u poljoprivredi zadržala se sve do danas. Zbog mnoštva hranjivih sastojaka i jedinstvenog sastava, važne su za prehranu i zdravlje ljudi i životinja.
Njihova hranidbena vrijednost prepoznata je u zemljama diljem svijeta stoga prednjače u uzgoju od bilo kojih drugih usjeva i uzgajaju se u velikim količinama. Koliko su važne u prehrani govori i njihovo ime čiji engleski naziv Cereals potječe od imena rimske boginje poljoprivrede i žetve, Ceres. Sve žitarice se uzgajaju na sličan način s malim odstupanjima u uvjetima tla, klime, vremena sadnje, žetve i skladištenja. Kako ne biste pogriješili, omogućili smo detaljne savjete o ekološkom uzgoju, klasičnom uzgoju, pa čak i uzgoju žitarica u posudama.
Popis biljaka
- Amarant
- Heljda
- Ječam
- Kukuruz
- Kukuruz kokičar
- Kukuruz šećerac
- Kvinoja
- Lan
- Pir
- Proso
- Pšenica
- Pšenoraž
- Raž
- Riža
- Stočni sirak
- Zob
U nastavku saznajte kako uzgojiti neke od najpoznatijih žitarica na našem području. Saznat ćete sve o tehnikama uzgoja, karakteristikama tla, vremenskim uvjetima pogodnima za uzgoj, ali i najbolje vrijeme za berbu i skladištenje žitarica.
S obzirom na biološke i morfološke karakteristike, žitarice se dijele u dvije skupine:
- prave ili strne
- prosolike
Pogodne su i za preradu pa se često koriste za izradu kruha i peciva, brašna, tjestenine i drugih proizvoda. Konzumiraju se kao cjelovito zrno, bogate su vitaminima, mineralima, proteinima, ugljikohidratima, zdravim masnoćama i uljima.
Uzgoj žitarica ovisi o nekoliko faktora, a to su u prvom redu kvaliteta tla i količina oborina. S obzirom na to da se radi o jednogodišnjim biljkama, gotovo sve žitarice se mogu uzgojiti na jednak način. Važno je spomenuti da uzgoj žitarica ne ovisi toliko o mjestu uzgoja, koliko o dobrom uzgojnom planu. Naime, iste žitarice moguće je uzgojiti na područjima od vrućih tropa do hladnog Sibira.
Da bi s euspješno uzgojile potrebno je pratiti uzgoj u plodoredu, jer se time drastično mogu smanjiti troškovi proizvodnje. Kao i kod uzgoja povrća, sa stalnim uzgojem identičnih kultura na istom tlu, raste i rizik od bolesti, štetnika i nakupljanja korova.
Za uzgoj žitarica važne su i pogodne pretkulture koje će ostaviti tlo onakvim kakvo žitaricama najbolje odgovora. Također, važno je da to budu rane kulture koje će ostaviti dovoljno vremena za sjetvu žitarica i da ne pripadaju porodici trava. Žitaricama će odgovarati mahunarke, krmno bilje i uljarice.
Da bi uzgoj žitarica bio uspješan, važna je i dobra i pravovremena briga o tlu koja uključuje gnojidbu i obradu tla. Obradom tla stvaraju se pogodnije uvjeti za sjetvu i uzgoj jer se njome poboljšavaju svojstva i struktura tla.
No, prije sjetve žitarica važno je odraditi kemijsku analizu tla čija pH vrijednost pomaže da se odredi kako se tlo gnoji i što mu je potrebno da bi uzgoj uspio. Također je potrebno biti oprezan s doziranjem dušika, jer su žitarice posebno osjetljive na njegovu preveliku količinu.
Kada se kod žitarice razvije sjeme, spremne su za berbu. Počinju venuti i sušiti se te poprimaju smeđu boju. Tada je najbolje vrijeme za žetvu žitarica. Na većim poljoprivrednim površinama žetva se obično odvija strojno, pomoću kombajna.
U našim područjima mogu se dobro uzgojiti sve žitarice i vrste koje im pripadaju, osim riže, za čiju sjetvu su ipak potrebni drugačiji uvjeti i poplavljena područja.
Foto: Alexas_Fotos / Pixabay