• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
žitarice

Žitarice

Najpotpuniji popis svih žitarica i detljne upute za sjetvu, sadnju i uzgoj. Žitarice spadaju u jednogodišnje biljke iz porodica trava. Uzgajaju se od davnina, a njihova popularnost u poljoprivredi zadržala se sve do danas. Zbog mnoštva hranjivih sastojaka i jedinstvenog sastava, važne su za prehranu i zdravlje ljudi i životinja.

Njihova hranidbena vrijednost prepoznata je u zemljama diljem svijeta stoga prednjače u uzgoju od bilo kojih drugih usjeva i uzgajaju se u velikim količinama. Koliko su važne u prehrani govori i njihovo ime čiji engleski naziv Cereals potječe od imena rimske boginje poljoprivrede i žetve, Ceres. Sve žitarice se uzgajaju na sličan način s malim odstupanjima u uvjetima tla, klime, vremena sadnje, žetve i skladištenja. Kako ne biste pogriješili, omogućili smo detaljne savjete o ekološkom uzgoju, klasičnom uzgoju, pa čak i uzgoju žitarica u posudama.

Kalendar sadnje žitarica >>

Popis biljaka

  • Amarant
  • Heljda
  • Ječam
  • Kukuruz
  • Kukuruz kokičar
  • Kukuruz šećerac
  • Kvinoja
  • Lan
  • Pir
  • Proso
  • Pšenica
  • Pšenoraž
  • Raž
  • Riža
  • Stočni sirak
  • Zob

U nastavku saznajte kako uzgojiti neke od najpoznatijih žitarica na našem području. Saznat ćete sve o tehnikama uzgoja, karakteristikama tla, vremenskim uvjetima pogodnima za uzgoj, ali i najbolje vrijeme za berbu i skladištenje žitarica.

S obzirom na biološke i morfološke karakteristike, žitarice se dijele u dvije skupine:

  • prave ili strne
  • prosolike

Pogodne su i za preradu pa se često koriste za izradu kruha i peciva, brašna, tjestenine i drugih proizvoda. Konzumiraju se kao cjelovito zrno, bogate su vitaminima, mineralima, proteinima, ugljikohidratima, zdravim masnoćama i uljima.

Uzgoj žitarica ovisi o nekoliko faktora, a to su u prvom redu kvaliteta tla i količina oborina.  S obzirom na to da se radi o jednogodišnjim biljkama, gotovo sve žitarice se mogu uzgojiti na jednak način. Važno je spomenuti da uzgoj žitarica ne ovisi toliko o mjestu uzgoja, koliko o dobrom uzgojnom planu. Naime, iste žitarice moguće je uzgojiti na područjima od vrućih tropa do hladnog Sibira.

Da bi s euspješno uzgojile potrebno je pratiti uzgoj u plodoredu, jer se time drastično mogu smanjiti troškovi proizvodnje. Kao i kod uzgoja povrća, sa stalnim uzgojem identičnih kultura na istom tlu, raste i rizik od bolesti, štetnika i nakupljanja korova.

Za uzgoj žitarica važne su i pogodne pretkulture koje će ostaviti tlo onakvim kakvo žitaricama najbolje odgovora. Također, važno je da to budu rane kulture koje će ostaviti dovoljno vremena za sjetvu žitarica i da ne pripadaju porodici trava. Žitaricama će odgovarati mahunarke, krmno bilje i uljarice.

Da bi uzgoj žitarica bio uspješan, važna je i dobra i pravovremena briga o tlu koja uključuje gnojidbu i obradu tla. Obradom tla stvaraju se pogodnije uvjeti za sjetvu i uzgoj jer se njome poboljšavaju svojstva i struktura tla.

No, prije sjetve žitarica važno je odraditi kemijsku analizu tla čija pH vrijednost pomaže da se odredi kako se tlo gnoji i što mu je potrebno da bi uzgoj uspio. Također je potrebno biti oprezan s doziranjem dušika, jer su žitarice posebno osjetljive na njegovu preveliku količinu.

Kada se kod žitarice razvije sjeme, spremne su za berbu. Počinju venuti i sušiti se te poprimaju smeđu boju. Tada je najbolje vrijeme za žetvu žitarica. Na većim poljoprivrednim površinama žetva se obično odvija strojno, pomoću kombajna.

U našim područjima mogu se dobro uzgojiti sve žitarice i vrste koje im pripadaju, osim riže, za čiju sjetvu su ipak potrebni drugačiji uvjeti i poplavljena područja.

Foto: Alexas_Fotos / Pixabay

Primarni stupac

Novije

amarilis

Amarilis

orah

Orah

ljiljan

Ljiljan

koraba

Koraba

kupus

Kupus

kupina

Kupina

kineski kupus

Kineski kupus

jedić

Jedić

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka