• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
bergamot

Bergamot

Autor: Lucijana

  • 1 Vrste bergamota
  • 2 Uzgoj bergamota
    • 2.1 Tlo
    • 2.2 Klima
    • 2.3 Vrijeme sadnje
    • 2.4 Slaganje kultura
    • 2.5 Faza mirovanja
  • 3 Sadnja bergamota
    • 3.1 Sadnja sjemena
    • 3.2 Sadnja sadnice
    • 3.3 Kalemljenje
    • 3.4 Uzgoj u vrtu
    • 3.5 Uzgoj u stakleniku
    • 3.6 Uzgoj u posudama
    • 3.7 Održavanje nasada
  • 4 Održavanje i njega
    • 4.1 Zalijevanje
    • 4.2 Gnojidba
    • 4.3 Razmnožavanje
    • 4.4 Presađivanje
    • 4.5 Rezidba
  • 5 Bolesti
  • 6 Štetnici
  • 7 Upotreba bergamota
    • 7.1 Kulinarstvo
    • 7.2 Kozmetika
    • 7.3 Medicina
  • 8 Zanimljivosti

Bergamot (lat. Citrus bergamia, Citrus aurantium var. Bergamia) je biljka koja pripada porodici rutovki (Rutaceae). Nastala je križanjem gorke naranče i limuna, no jako je kvalitetna te se pravilnom preradom dobivaju sastojci koji su iznimno ljekoviti.

Uzgoj bergamota u komercijalne svrhe je započeo u Italiji, u pokrajini Lombardiji u gradu Bergamu po kojem nosi i ime, a podrijetlo vuče iz Azije. Osim u Italiji, danas se uzgaja još i u tropskim dijelovima Azije i Obali slonovače. Bergamot je biljka stablašica s plodovima nalik kruški koji su nejestivi, međutim pružaju opojan miris koji se koristi za proizvodnju eteričnih ulja i kao dodatak u kulinarstvu. Miris je sličan mirisu citrusa s tim da je intenzivniji, svježiji i više cvjetan.

Stablo može narasti do 3 m, biljka cvijeta u 5 bijelih latica od ožujka do kraja travnja, težina ploda varira u rasponu 80 - 300 g, a boja ploda može biti zelene do svijetlo narančaste. Biljke su višegodišnje i obično se uzgajaju kao ukrasne biljke za privlačenje pčela, leptira i kolibrića. Listovi se koriste za aromatiziranje punčeva, limunade i drugih hladnih pića. Dobro je poznata i vrlo prilagodljiva autohtona biljka koja uspijeva na svim tlima osim na jako vlažnim.

Srodnici

  • Grejp
  • Klementina
  • Kumkvat
  • Limeta
  • Limun
  • Mandarina
  • Naranča
  • Pomelo

Vrste bergamota

Postoje 4 priznate vrste bergamota i to Castagnaro, Calabrese, Femminello i Fantastico.

Castagnaro

Castagnaro je sorta bergamota koja ima snažnu biljku uspravnog stabla sa srednje velikim listovima tamnozelene boje. Cvjetovi su prilično veliki i raspoređeni u grozdove. Plodovi su okruglastog oblika srednje veličine. Kora je tanka, ali manje bogata eteričnim uljima od sorte Femminello. Pulpa je kiselo-gorkog i aromatičnog okusa. Boja ploda je žuto-zelena do žuta ovisno o klimatskim uvjetima. Sazrijeva od zime do proljeća. Može se koristiti u kuhinji i kozmetici. Od pulpe se mogu napraviti marmelade, likeri, deserti i sl. Kora se može obraditi za izradu aromatične kozmetike i parfema.

Calabrese

Calabrese ili Kalabrijski bergamot je agrum koji raste na zemljištu s pogledom na Jonsko more, na vrhu talijanske "čizme". Raste isključivo u pokrajini Calabria na nadmorskoj visini od 250 m. Njegova se esencija koristi u izradi najprestižnijih mirisa. Eterično ulje u kori Calabrese bergamota je bistro, žućkasto-zeleno, svježeg mirisa i gorkog okusa. Ulje se naširoko koristi u izradi parfema i kolonjskih voda te je njegova vrijednost našla mjesto i u farmaceutskoj, kemijskoj i prehrambenoj industriji diljem svijeta.

Također je prisutan u brojnim likerima i slasticama. Ekstrakcija ulja bergamota se odvijala ručno sve do 1840. godine kada je došlo do mehanizacije procesa ekstrakcije. Danas se industrija ekstrakcije koristi najnaprednijim tehnologijama. Uzgajivači bergamota u Kalabriji poduzeli su niz postupaka za priznavanje Calabrese bergamota, uključujući zaštićenu oznaku izvornosti koja je dodijeljena 2001. godine, stvaranje grupa za praćenje prerade voća i prodaju ulja, tehničke inovacije i ostalo. Konzorcij za zaštitu ove vrste bergamota je osnovan 1936. godine.

Femminello

Femminello bergamot je simbol kalabrijske tradicije i kulture diljem svijeta. Potječe iz južne Italije, regije Kalabrija, gdje se intenzivno uzgaja stotinama godina, a sada je postao simbol tradicije i visoke kvalitete. Biljka je obično snažna, s dugim granama koje ponekada padaju. Listovi su dugački, tamnozelene boje i izrazitog mirisa. Plod je klasični bergamot srednje veličine, ponekad može biti kruškolikog oblika na peteljci. Kora je intenzivne arome i okusa.

Pulpa je sočna, aromatična i gorka. Ponekad se u pulpi mogu pronaći sjemenke. Boja ploda izvana je svjetlo žuta do žuta, a iznutra je svjetlo žuta. Biljka počinje cvjetati u proljeće, a plodovi su spremni za berbu u siječnju. Femminello bergamot se može koristiti u kuhinji za izradu marmelada, kolača i likera. Kao i ostali bergamoti, koristi se za izradu parfema.

Fantastico

Bergamot sorta Fantastico je nedavno otkrivena sorta koja se smatra kvalitetnijom i vrjednijom od prethodnih sorti zbog visoke koncentracije soka i ulja u plodu. Stablo je snažno s prilično velikim lišćem. Veliki bijeli cvjetovi rastu u grozdovima. Plod je okrugao, srednje veličine, a kora je tanka, žute boje te mirisna.

Uzgoj bergamota

Razne kulture krase razvedenu obalu Italije, pokrajine Kalabria, međutim daleko je najpoznatiji i najvažniji bergamot. Ovaj kvrgavi agrum raste posvuda u Kalabriji, naseljavajući suncem okupane šumarke diljem južne obale i ispunjavajući zrak svojim nezaboravnim mirisom. Voli toplinu i sunce zbog čega se i najviše proizvodi na jugu Italije gdje je zima blaga bez leda, a prosječna ljetna temperatura je 26°C. Bergamot zahtijeva redovito zalijevanje i tlo obogaćeno gnojivom. Cvjeta ljeti, a plodove donosi zimi, od listopada do siječnja.

Tlo

Bergamot voli blago kisela tla koja su bogata hranjivim tvarima. Vlažnost tla koja je potrebna za normalan rast i razvoj biljke bergamot je normalno do svježe tlo. Preferira puno sunca, ali će tolerirati laganu sjenu. Međutim, ako ne dobije dovoljno sunčeve svjetlosti, možda neće toliko cvjetati. Najbolje raste na bogatoj ilovači s pH između 6 i 8, iako ilovača može uzrokovati da se biljka počne "ljuljati" tijekom vegetacijske sezone zbog čega joj je potreban potporanj.

Klima

Za uzgoj bergamota idealna je klima gdje su zime jako blage, a ljeta topla, odnosno mediteranska klima. Za bergamot su idealna mjesta bez propuha, zaštićena od vjetra. Najbolje će rasti na temperaturama između 12,8 i 37,8°C tijekom vegetacije i 1,7 - 10°C tijekom faze mirovanja. Odrasla stabla mogu preživjeti kratka razdoblja smrzavanja, a također je otporan i na sušna razdoblja.

Vrijeme sadnje

Bergamot je moguće sijati u proljeće pod pokrovom na 24°C i potrebno je izvjesno vrijeme da biljka počne rasti iz sjemena te je upitna kakvoća tako uzgojene biljke. Bolje je sadnju započeti reznicama koje se pripremaju tijekom ljetne sezone.

Sijte u zatvorenom prostoru 6 - 8 tjedana prije posljednjeg mraza ili direktno u zemlju u rano proljeće kada je još moguć slab mraz. Sjeme se također može izravno sijati u jesen, kako se približava prvi mraz. Optimalna temperatura tla za klijanje: 15 - 21°C, a na toj temperaturi, sjeme bi trebalo niknuti za 10 - 40 dana.

Slaganje kultura

Bergamot je jedinstvena biljka koja dobro raste na otvorenom prostoru kao i u zatvorenim uvjetima. Prilikom sadnje u zatvorenim uvjetima može se kombinirati sa svijetlim cvjetovima kao što je rudbekija, astrima, stolisnik, mlječika, pelin i ljiljan.

S obzirom na to da prirodno privlači pčele koje su oprašivači može se saditi uz biljke kojima su potrebne pčele za razmnožavanje, kao što su ruža, šipak, božuri, pa čak i tikvice i rajčice.

Kako ne voli vlažna tla izbjegava se sadnja uz perunike, jaglac, kale, šaš, močvarni neven, hibiskus, konjski rep i močvarni suncokret.

Faza mirovanja

Stablo bergamota prolazi fazu mirovanja tijekom zimskog perioda. U fazi mirovanja biljka će preživjeti na temperaturama višim od 4°C, dok mraz i hladnoća mogu ozbiljno oštetiti biljku. Ako se biljka uzgaja u vrtovima, tijekom zime ju je potrebno unijeti u zatvoreni prostor s dosta prirodnog svjetla, a kada krene vegetacija biljku je potrebno iznijeti na otvoreno.

Sadnja bergamota

90% uzgoja bergamota na svjetskom tržištu dolazi iz Kalabrije, na jugu Italije. Biljka raste na malom području u rasponu od Villa San Giovanni do regije Monasterace, oko 160 km. Prije same sadnje bergamota potrebno je pratiti neke savjete koji su neophodni kako bi uzgojili biljku koja će pružiti razne blagodati.

Sadnja sjemena

Za zdravu mladu biljku potrebno je sjeme staviti u smjesu za lončanice pripremljenu od humusa i malo pijeska. Sjeme se zakopava na dubinu ne više od 1 cm. Nakon sijanja, zemlja se navlaži te se pripremljeni spremnici sa sjemenom stavljaju u staklenik gdje će sjeme bergamota dobro klijati te će se iz jednog sjemena formirati 4 klice. Kada se pojave zeleni izdanci iznad površine tla, staklenik je potrebno otvoriti kako bi biljka dobila svježi dotok zraka.

Sadnja sadnice

Kada sadnica bergamota ojača presađuje se u posude. Uz pravilan uzgoj izrast će u dvometarsko aromatično stablo. Moguća je i sadnja pomoću reznica. Oštrim nožem se izrežu reznice s vrha grana oko 15 cm duge te se utope u otopinu za poticanje rasta, a zatim se sade u zemlju. Za ukorjenjivanje reznica je potrebno tamno mjesto.

Kalemljenje

Cijepljenje je proces kojim se sadnica jedne biljke spaja s podlogom druge kako bi se dobilo novo stablo, a cijepljenje bergamota se provodi kada stabljika sadnice dosegne otprilike veličinu olovke (6 - 9 mm) i u vrijeme aktivnog rasta kada se kora može lako oguliti s biljke.

Grančice koje će se kalemiti trebaju imati dobro razvijene pupove i biti promjerom blizu podanka na koji će se spajati. Izuzetno je važno da grančice koje će se kalemiti nemaju nikakvu bolest kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Najjednostavniji način spajanja pupoljka i podloge je T-cijepljenje. Područje koje će se spajati treba osloboditi svih trnja i grančica, a rez napraviti oko 15 cm od tla. Oštrim nožem treba napraviti okomiti rez oko 2,5 - 3,8 cm u stabljici podanka kroz koru. Horizontalni rez treba napraviti na vrhu ili dnu okomitog reza kako bi se napravio "T-oblik". Komad pupoljka se umetne u rez na podanku provlačenjem ispod otvorene kore tako da rezna površina prilegne ravno uz drvo podanka. Spajanje se završava omotavanjem pupoljka trakom za cijepljenje.

Kada se završi i ukloni traka, pupoljak se prisiljava na rast rezanjem stabljike podloge iznad spoja oko 2 - 3 puta kroz stabljiku. Ovaj proces omogućuje da se sve hranjive tvari preusmjere u pupoljak. Nakon što pupoljak počne rasti i dosegne nekoliko cm duljine, reznica se može presaditi na drugo mjesto.

Uzgoj u vrtu

Bergamot se može uzgajati u vrtu ili kao unutarnje stablo koje će redovito donositi plodove. Za vrijeme toplih mjeseci, može se mirno sunčati na svježem zraku, dok ga dolaskom mraza treba premjestiti u zatvoren prostor uz najveću moguću prirodnu svjetlost.

Uzgoj u stakleniku

Bergamot voli toplu klimu pa je sadnja u stakleniku moguća uz dotok svježeg zraka. Biljka se drži u stakleniku od listopada do svibnja nakon čega se presađuje ili iznosi na otvoreno.

Uzgoj u posudama

Bergamot je također moguće uzgajati u posudama te je isto i poželjno kod uzgajanja u područjima s jačom zimom. Kada padnu temperature biljku je potrebno unijeti u zatvoren prostor s kontroliranom temperaturom kako bi biljku zaštitili od mraza, a posuda omogućuje da se ista s lakoćom premjesti.

Bergamot u posudama je potrebno zalijevati čim se zemlja osuši, bez poplave posude. Tijekom vegetacije redovito se dodaje organsko gnojivo.

Održavanje nasada

Stablo bergamota se najčešće uzgaja kao samostalno stablo te osim gnojenja i zalijevanja nije potrebno veće održavanje nasada.

Održavanje i njega

Stablo bergamota nije zahtjevno što se tiče održavanja i njege, rezidba nije neophodna. Međutim rezidbom u vremenu mirovanja vegetacije omogućuje se poboljšanja rasta izdanaka i brži rast stabla.

Zalijevanje

Bergamot je prilagođen mediteranskoj klimi. Ako se biljka dobro uzgaja, može izdržati i duža sušna razdoblja. Mlada stabla bergamota je potrebno češće zalijevati, odnosno svakih 3 - 7 dana. Tijekom prve godine je potrebno zalijevati u podnožju debla tako da korijen bude vlažan i da se lakše i brže učvrsti u tlo, dok je bergamot koji je posađen na otvorenom potrebno zalijevati prilikom vrućeg vremena ili za vrijeme dugotrajne suše, a redovno zalijevanje podrazumijeva zalijevanje jednom mjesečno.

Gnojidba

Stabla bergamota imaju velike potrebe za hranjivim tvarima i potrebno ih je redovito gnojiti tijekom vegetacije, odnosno od ožujka do listopada. Za gnojidbu je idealno tekuće gnojivo koje optimalno opskrbljuje bergamot svim potrebnim hranjivim tvarima kako bi moglo razviti mnogo cvjetova, snažnih i kvalitetnih plodova i razviti snažan korijen. Organsko gnojivo se redovito dodaje tijekom vegetacije.

Razmnožavanje

Bergamot se može razmnožavati reznicama stabla ili iz sjemena. Razmnožavanje reznicama se vrši na način da se s vrha grane režu reznice dužine oko 15 cm te se umaču u otopinu za poticanje rasta nakon čega se sade u zemlju. Za ukorjenjivanje reznica potrebno je zatamnjeno mjesto.

Metoda razmnožavanja sjemena se koristi na način da se zrno smjesti u pripremljeni humus i malo pijeska na dubinu ne višu od 1 cm. Nakon sjetve zemlja se navlaži, a svako sjeme će formirati 4 klice. Bergamot će uz pravilnu pažnju i pridržavanje pravila uzgoja izrasti u dvometarsko stablo citrusa.

Presađivanje

Bergamot se također presađuje reznicama ili metodom sjemena. Presađivanje reznicama se vrši tako da se s vrha grane izrežu reznice dužine oko 15 cm, zatim se umoče se u otopinu za poticanje rasta te se nakon toga presađuju. Kako bi reznica pustila korijen potrebno ju je držati na zatamnjenom mjestu.

Presađivanje bergamota pomoću sjemena se vrši na način da se sjeme posadi u posudu s mješavinom humusa i pijeska, na dubinu ne višu od 1 cm. Nakon sijanja potrebno je navlažiti zemlju, a jedno sjeme će formirati četiri klice.

Rezidba

Rezidba se obavlja na način da se nakon berbe svaki novi izdanak odreže oko polovice, vodeći računa da rezidba bude malo iznad lista. Također je potrebno ukloniti mrtve grane te provjetriti unutrašnjost stabla kako bi dobilo više svjetlosti. Redovna rezidba će drvetu bergamota omogućiti da zadrži lijep i kompaktan oblik.

Bolesti

Ako su uvjeti uzgoja bergamota neprimjereni može doći do razvoja citrusnih bolesti. Svaku bolest karakteriziraju određeni znakovi i svaka ima različit učinak na biljku. Kao i ostali agrumi i bergamot je osjetljiv na određene parazite poput kohinele, ali i na gljivicu zvanu monilija koja uzrokuje truljenje ploda.

Kohineal

Kohineal je bjelkasta masa koja napada listove bergamota. Bliski je srodnik lisne uši koje pripadaju obitelji Rhynchota. Ovaj kukac se reproducira proizvodnjom jajašaca i hrani se biljnim sokom. Napad kohineala može dugoročno oslabiti biljku i dovesti do njene smrti. Za borbu protiv ovog parazita jako je važna prevencija te postoje mnogi prirodni pripravci te je priroda također pružila biološki odgovor na borbu protiv ovog parazita u vidu bubamara i osa koje ih jedu.

Monilija

Monilijaza ili monilija je gljivična bolest čijem razmnožavanju pogoduje vlaga. Obično se pojavljuje u proljeće. Plod koji je zahvaćen ovom gljivicom prvo poprimi svjetlo-smeđe pjege nakon čega omekša te na kraju uvene i istrune. Borba protiv truljenja voća odvija se nekoliko puta godišnje i započinje čim plod i lišće opadnu.

Štetnici

Proizvodnju agruma, osim klimatskih uvjeta, ograničavaju i brojni drugi faktori među kojima su i utjecaj štetnih organizama na njihov rast i razvoj. Najvažniji štetnici su Mediteranska voćna muha i lisne uši.

Mediteranska voćna muha

Mediteranska voćna muha javlja se krajem svibnja i odlaže jaja u plodove. Iz jaja izlaze ličinke koje se hrane zrelim plodovima. Oštećuje plod koji postaje mekan, otpada s grane i gubi tržišnu vrijednost. Pojava i let mogu se pratiti žutim ljepljivim pločama koje ujedno smanjuju njihovu brojnost.

Lisne uši

Lisne uši su mali kukci koji se hrane mladim i sočnim dijelovima biljke, najčešće listovima. Brzo se razmnožavaju i mogu prouzročiti veliku štetu. Lisne uši uzrokuju zastoj u rastu, kovrčanje listova, nepravilnost u rastu ploda i dr. Mogu se riješiti pomoću kemijskih pripravaka i prirodnim putem. Na bergamot lisne uši djeluju na način da se listovi savijaju i na kraju padaju.

Upotreba bergamota

Aromatičan i citrusni miris bergamota te specifičan okus omogućuje korištenje bergamota na različitim područjima a posebno u kozmetologiji i kuhinji.

Kulinarstvo

Upotreba bergamota u kuhinji je rijetka pojava, a pretežno se koristi u pripremi raznih slastica. Za kuhanje je potrebno svježe voće, a njegova nejestivost čini opskrbu voćem neisplativom. U zemljama u kojima bergamot raste intenzivno od njega se prave džemovi, marmelade, kandirano voće i sl.

Glavna svrha bergamota u kulinarstvu je aromatizacija čaja. Prenoseći svoj citrusni miris u čaj bergamot osnažuje i daje energiju osobi koja ga konzumira.

Kozmetika

Biljka bergamot daje kvalitetno ulje koje se koristi u kozmetičke svrhe. Ulje se koristi u čistom obliku ili raznim preparatima.

U čistom obliku ulje se koristi pri izvođenju kozmetičkih postupaka pomoću aromatičnih mješavina i prilikom masaže. Ulje hrani i regenerira kožu, poboljšava elastičnost, pomlađuje kožu, sužava pore, smanjuje pojavu masne kože i pomaže u borbi protiv celulita. Ulje bergamota se ne preporučuje koristiti bez prethodnog razrjeđivanja jer može izazvati opekline na koži. Kao dio kozmetike ulje bergamota se dodaje kozmetici za njegu kose, kože lica, kože tijela i pri izradi parfema.

Medicina

Sposobnost ulja bergamota da poveća prag osjetljivosti živčanog sistema i isti umiri dovela je do korištenja ulja u velikoj mjeri za psihoterapije. Psiholozi često koriste ulje bergamota prilikom aromaterapije na način da se doda u vodu prilikom kupanja ili kao mirisna svijeća. Aroma bergamota djeluje na moždanu aktivnost na način da ublažava umor i pomaže u borbi protiv depresije.

Zanimljivosti

Vjeruje se da je porijeklo biljke bergamot iz Azije, bergamot se danas uzgaja diljem svijeta dok je po uzgoju najpoznatija Italija. Povijesni zapisi pokazuju da se bergamot u Kalibriji uzgajao već početkom 18. stoljeća.

Godine 1704. Gian Paolo Feminis, Talijan koji je živio u Njemačkoj proizveo je toaletnu vodu koju je nazvao "Aqua admirabilis" ili "čudesna voda". Njen glavni sastojak bila je esencija bergamota. Taj miris je proizveden u Kolnu pa su ga Francuzi s vremenom prozvali "eau de Cologne", što znači voda iz Kolna, odnosno na hrvatskom kolonjska voda.

Foto: Sujin Paluga / Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

glicinija penjačica

Biljke penjačice idealne za balkon

Biljke penjačice nude mnogobrojne načine da se poveća visina i raznolikost biljaka, a da se pritom potroši vrlo malo … [više] about Biljke penjačice idealne za balkon

vrtlarstvo

Što je gerila vrtlarstvo

Gerila vrtlarstvo označava čin vrtlarstva na zemlji i na prostoru na kojem vrtlari nemaju legalno pravo saditi i … [više] about Što je gerila vrtlarstvo

sobno bilje

Idealno vrijeme za presađivanje sobnih biljaka

Sobne biljke unose određenu dozu zelenila u naš prostor koji ga automatski čini ljepšim tijekom cijele godine, ali nas … [više] about Idealno vrijeme za presađivanje sobnih biljaka

prirodno bojanje jaja

Bojanje uskršnjih jaja prirodnim bojama

Svake godine, pred Uskrs, internet portali i časopisi pišu o novim načinima bojanja uskršnjih jaja, no što je s onim … [više] about Bojanje uskršnjih jaja prirodnim bojama

vrtna zemlja

Važnost pH tla

Svaki dobar vrtlar mora dobro poznavati tlo koje ima u vlastitom vrtu jer je ono najvažnija značajka. Tlo daje uporište … [više] about Važnost pH tla

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

leća

Leća

amarilis

Amarilis

orah

Orah

ljiljan

Ljiljan

koraba

Koraba

kupus

Kupus

kupina

Kupina

kineski kupus

Kineski kupus

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka