• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Vrtlarenje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
gerber

Gerber

Autor: Anita

  • 1 Sadnja gerbera
  • 2 Uzgoj gerbera
  • 3 Bolesti i štetnici
  • 4 Zanimljivosti

Gerber (lat. Gerbera jamesonii) je jednogodišnja ili višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Asteraceae, Compositae). Rod je naziv dobio prema njemačkom botaničaru Traugottu Gerberu, a vrsta prema Robertu Jamesonu koji je skupljao primjerke tijekom ekspedicije u okrugu Barberton 1884. godine.

U cijelom svijetu postoji više od 20.000 različitih vrsta gerbera, a od toga njih tridesetak raste u divljini. Prirodna staništa gerbera su Afrika, Sjeverna Amerika, tropski dijelovi Azije i Madagaskar.

Gerber je zeljasta biljka koja u prirodi raste kao polugrm ili grm. Ima žiličast, vretenast i šupalj korijen i dugu stabljiku koja kod nekih vrsta može biti puzava, uspravna ili podzemna. Lišće je pokriveno svilenim dlačicama, a može biti cijelo ili razdijeljeno. Na stabljici može biti smješteno rjeđe nasuprotno, spiralno ili izmjenično.

Cvjetovi su skupljeni u cvatnu glavicu, a ovisno o sorti, središte cvijeta može biti svijetle ili tamne boje. Cvjetovi mogu biti cjevasti, prijelazni i jezičasti. Plodnica se sastoji od dva plodnička lista i jednog sjemenog zametka. Plod je jednosjemena roška koja je glatka i obrnuto jajolika.

Srodnici

  • Afrička ivančica
  • Ambrozija
  • Artičoka
  • Bidens (dvozub)
  • Buhač
  • Čičoka
  • Cikorija
  • Crni korijen
  • Dalija
  • Endivija
  • Estragon
  • Ivančica ili margareta
  • Kamilica
  • Kanarska ivančica
  • Krizantema
  • Maslačak
  • Neven
  • Oman
  • Pelin
  • Radič
  • Runolist
  • Salata
  • Sikavica
  • Slatki pelin
  • Stolisnik ili hajdučka trava
  • Suncokret
  • Tratinčica

Sadnja gerbera

Sadnja gerbera vrši se u supstrat napravljen od mješavine zemlja-treset ili treset-perlit u odnosu 3:1 i mora imati pH vrijednost 5,5 - 6,5. Treba biti propustljiv, lake do srednje teksture i dobrog kapaciteta za vodu i zrak.

U staklenicima i plastenicima uglavnom se uzgaja u kontejnerima ili na stolovima, a sadi se 7 - 8 biljaka po kvadratnom metru.

Gerber se može razmnožavati podjelom korijena ili sadnjom sjemena. Ako se razmnožava dijeljenjem korijena onda se to obavlja u proljeće. Nakon što se korijenje razdvoji, sadnja se vrši u novim posudama, u kompostu s malo pijeska i treseta. Posađena biljka se dobro zalije i stavlja na sunčano mjesto.

Kod sadnje sjemena, sjeme gerbera stavlja se u posudu za sijanje u kojoj se nalaze treset i pijesak. Sjeme se posipa po tome i na kraju pokriva tankim slojem treseta. Ostavlja se na temperaturi od otprilike 15°C, a trebalo bi proklijati nakon dva tjedna.

Uzgoj gerbera

Iako se gerber najčešće uzgaja u staklenicima i za komercijalne svrhe, iznimno je lak za uzgoj u vrtu i ne zahtijeva preveliku njegu. Preferira topla mjesta s puno svjetlosti. Za dobar uzgoj gerbera potrebno je zemlju stalno održavati vlažnom i pripaziti da se nikada potpuno ne osuši, zato biljku tijekom ljeta treba obilnije zalijevati. Međutim, potreban je oprez jer previše vlažna zemlja može dovesti do truljenja korijena i odumiranja biljke.

Prihranjuje se jednom u dva tjedna ili čak i jednom tjedno, osobito u vrijeme cvatnje. Tijekom zime treba smanjiti zalijevanje vodom i prestati s gnojenjem. Potrebno je dodavati samo onoliko vode koliko je potrebno da se zemlja ne osuši u potpunosti.

Kad je u pitanju uzgoj gerbera za rezani cvijet, uzgaja se isključivo u plastenicima i staklenicima s grijanjem. U proizvodnji se može koristiti jednu do tri godine, ali sa starošću se smanjuje prinos i kvaliteta cvjetova. Sadnja gerbera koji će se koristiti za rezani cvijet najčešće se obavlja od travnja do lipnja jer se cvjetni pupoljci formiraju u vrijeme kada ima najviše svjetlosti.

Radi bržeg zakorjenjivanja. dva tjedna nakon sadnje treba održavati temperaturu zraka i supstrata na 18 - 22 °C, a relativnu vlažnost zraka na 80 - 90%. Kako bi se razvio dublji korijenov sustav i spriječilo njegovo truljenje, zalijevanje treba jako smanjiti, a preporučljivo je i blago zasjenjivanje mladog zasada.

Do prvog obilnijeg cvjetanja uglavnom dolazi tri i pol mjeseca nakon sadnje. Gerber posađen u svibnju i lipnju cvjeta od kolovoza ili rujna pa sve do kraja studenog. Nakon tog razdoblja potrebno je sniziti temperaturu i smanjiti zalijevanje kako bi se omogućio dvomjesečni period mirovanja.

Kraći dan i zasušivanje pospješuju diobu vršnog dijela i onda se na jednom grmu formira više cvjetnih pupoljaka. Polovicom veljače staklenik se zagrijava na 18°C, i pojačava se zalijevanje.

Ako planirate uzgoj gerbera u zatvorenoj prostoriji ili u tegli, pazite da temperatura ne bude ni preniska, ali ni previsoka.

Bolesti i štetnici

Kod gerbera se najčešće javlja pepelnica, plamenjača i siva plijesan.

Pepelnica uzrokuje pojavu sivih mrlja po lišću. Kao bi se biljka zaštitila od bolesti, potrebno je provjetravati prostoriju u kojoj se uzgaja i smanjiti zalijevanje. Ako je biljka jače zaražena, može se tretirati fungicidom.

Plamenjača uzrokuje propadanje korijena, a na kraju u sušenje i propadanje cijele biljke. Da bi se spriječila pojava plamenjače, potrebno je sterilizirati zemljište.

Siva plijesan uglavnom se javlja u hladnim i vlažnim uvjetima, a uzrokuje truljenje cvjetova.

Najčešći štetnici u proizvodnji gerbera su koprivina grinja, kalifornijski trips i štitasti moljac.

Zanimljivosti

Gerberi su otkriveni 1737. godine u južnoj Africi, a otkrio ih je Nizozemac Jan Frederik Gronovius. Križanje gerbera započelo je u Cambridgeu u Engleskoj u 19. stoljeću, kada je Richard Lynch križao vrstu Gerbera viridiflora s vrstom Gerbera jamesonii. Taj je cvijet danas popularan u cijelom svijetu i jedan je od roditelja brojnih prekrasnih hibrida koji se mogu pronaći u cvjećarnicama.

Gerberi dolaze u raznim bojama, a svaka od njih simbolizira nešto drugo. Bijeli gerber je simbol mladosti i nevinosti, narančasti simbolizira zdravlje, žuti veselje, a crveni strast i energiju.

Velike količine ovog cvijeća proizvode se na Floridi i u Kaliforniji, kao i u Nizozemskoj i Kolumbiji.

Gerber je sastavni dio većine aranžmana i buketa. Peti je najčešće korišteni rezani cvijet na svijetu, ispred njega su ruže, krizanteme, karanfili i tulipani. Iako je ranije uglavnom bio korišten kao rezano cvijeće, već je nekoliko godina popularna sadnja gerbera u teglama.

Foto: nile / Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

uzgoj jagoda na balkonu

Uzgoj i sadnja jagoda na balkonu - sve što trebate znati

Jagode su jedno od omiljenijih voćaka za uzgoj u posudi, a najviše zbog toga što se zaista vidno može uočiti njihov … [više] about Uzgoj i sadnja jagoda na balkonu - sve što trebate znati

balkon s cvijećem

Balkonske ograde - ideje

Prije nego što se odlučite na uređenje eksterijera, isto kao i u slučaju interijera, potrebno je sve dobro isplanirati i … [više] about Balkonske ograde - ideje

miš jede

Kako zaštititi zimnicu od glodavaca

Krajem ljeta i jeseni brojna kućanstva rado se okreću pripremi zimnice od svježeg voća i povrća koju skladište u … [više] about Kako zaštititi zimnicu od glodavaca

kalanhoa

Sobne biljke koje čiste zrak

Zrak u prostorijama u kojima boravite može biti loše kvalitete, posebice u gradovima gdje je zagađenje veće. Postoji i … [više] about Sobne biljke koje čiste zrak

tuja-u-posudi

Kako uzgajati četinjače u posudama

Četinjače su biljke kojima pripada crnogorično drveće i grmlje te su podrazred golosjemenjača. Karakteristične su po … [više] about Kako uzgajati četinjače u posudama

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

gipsofila

Gipsofila

glavica češnjaka

Češnjak ili bijeli luk

ciklama

Ciklama

butternut tikva

Butternut tikva

borovnica

Borovnica

bamija

Bamija

aronija

Aronija

rajčica

Rajčica

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka