• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Samoniklo bilje
  • Grmlje
  • Drveće
  • Industrijske biljke
  • Sukulenti
  • Uređenje vrta
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
limunska trava

Limunska trava

Autor: Anita

  • 1 Sadnja limunske trave
  • 2 Uzgoj limunske trave
  • 3 Bolesti i štetnici
  • 4 Upotreba limunske trave
      • 4.0.1 Ljekovita svojstva limunske trave
      • 4.0.2 Limunska trava u kulinarstvu

Limunska trava (lat. Cymbopogon citratus) je višegodišnja busenasta biljka koja okusom i mirisom podsjeća na limun. Stabljika ove biljke može biti visoka do jedan i pol metar, a biljka izgledom nalikuje trski. Glatki listovi limunske trave su plavozelene boje i sastoje se od kratke i zatvorene kukuljice koja se nalazi na bazi lista te duge vlati koja može doseći dužinu od 150 cm i ima blago savijen vrh.

Vlati limunske trave oštrih su bridova te su skupljene u busenje široko do čak 120 cm. Njihova baza je zadebljana jer iz zaštitne kukuljice najmlađeg lista rastu novi i na taj se način formira prsten od listova koji rastu jedan iz drugoga, poput slojeva luka. Pri tome su vanjski listovi oni najstariji. Cvjetovi limunske trave skupljeni su u klasasti cvat, međutim ova biljka rijetko cvjeta.

Osim kao začin u kulinarstvu i za čaj, limunska trava se koristi u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, a od nje se radi i sok.

Postoje dvije osnovne vrste limunske trave: Cymbopogon citratus i Cymbopogon flexuosus, a glavna razlika između ove dvije vrste je ta što C. citratus sadrži aktivni spoj mircen.

Uvjeti sadnje: područja s dosta svjetlosti i topline
Način razmnožavanja: sjemenom i dijeljenjem
Visina: do 1,5 m
Upotreba: u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji te u narodnoj medicini

Sadnja limunske trave

Limunska trava se dobro prilagođava svim vrstama tla, a saditi je treba na mjestima na kojima ima dosta topline i svjetlosti, ali ne tamo gdje dopire previše izravnog sunčevog svjetla. Najviše joj odgovara topla klima pa ako se odlučite za uzgoj u kontinentalnom dijelu Hrvatske bolje bi bilo posaditi je u posudu. U tom ćete slučaju moći zaštititi biljku preko zime.

Limunska trava se na područjima s blagim zimama može uzgajati na otvorenom, ali ipak ju je poželjno zaštititi u slučaju mraza. Razmnožava se sjemenom i dijeljenjem korijena.

Sjeme limunske trave sije se u zemlju za klijanje od siječnja do početka ožujka. Optimalna temperatura za klijanje je od 20 do 25°C, a biljka će u tim uvjetima niknuti za 20 do 40 dana. Zemlju u kojoj je posađeno sjeme limunske trave cijelo vrijeme treba održavati vlažnom, ali ne previše mokrom. Kada sadnice postanu dovoljno velike treba ih presaditi u čašice, a kasnije u posude odgovarajuće veličine.

Limunska trava ne podnosi led i niske temperature pa biljku preko zime treba držati u svježem, ali ne prehladnom prostoru. U tom razdoblju također treba smanjiti zalijevanje.

Uzgoj limunske trave

Dobri susjedi limunskoj travi su bosiljak, korijander, timijan, metvica, limun, verbena, Echinacea i neven. Zahtijeva dosta svjetlosti, topline i vlage pa je treba redovito zalijevati.

Od mladih biljaka nema baš puno toga za iskoristiti, ali biljke koje su stare nekoliko godina i imaju zadebljale izboje mogu se koristiti za sušenje. Kako bi došlo do obnavljanja vegetacije, u jesen treba obrezati stabljike koje nisko rastu.

Bolesti i štetnici

S obzirom na to da se limunska trava koristi kao repelent za insekte, nema problema sa štetnicima.

Upotreba limunske trave

Limunska trava je dobar izvor folne kiseline, magnezija, bakra, cinka, kalija, fosfora, željeza i kalcija te vitamina A i C. Eterično ulje ove biljke u većim količinama sadrži citrale, dok su u manjim količinama zastupljeni neroli, limoneni i kariofileni. Eterično ulje sličnog sastava moguće je dobiti i od drugih vrsta iz roda Cymbopogon.

Ljekovita svojstva limunske trave

Listovi i stabljike limunske trave koriste se u alternativnoj medicini za širok raspon bolesti jer ova biljka ima protuupalna, antibakterijska, antiseptička, antifungalna i diuretička svojstva. Međutim, istraživanja kojima su dokazane ove tvrdnje većinom su provedena na laboratorijskim životinjama.

Potiče probavu i pomaže u liječenju probavnih zdravstvenih problema poput gastritisa, žgaravice, zatvora, proljeva, nadutosti, grčeva u trbuhu i povraćanja. Za poboljšanje zdravlja probavnog trakta preporučuje se konzumirati čaj od limunske trave.

Čaj od limunske trave priprema se tako da se jedna žlica svježih ili suhih listova ove biljke prelije šalicom vruće vode i ostavi 10 minuta. Nakon toga se procijedi i doda se zaslađivač po želji. Za čaj od limunske trave se tvrdi da ima umirujuće djelovanje, ublažava bolove u mišićima, glavobolju i simptome prehlade te da poboljšava probavu.

S obzirom na to da ima antibakterijska i antigljivična svojstva, limunska trava pomaže kod groznice, kašlja i drugih simptoma prehlade i gripe. Sadrži veliku količinu vitamina C pa jača imunološki sustav. Eterično ulje ove biljke može se koristiti za ublažavanje glavobolja te bolova u zglobovima i mišićima koji se javljaju kao posljedica prehlade ili gripe

Eterično ulje limunske trave može se također upotrebljavati za ublažavanje mučnine, smanjenje razine "lošeg" kolesterola u krvi, rješavanje probavnih tegoba, ublažavanje boli te smanjenje upalnih procesa u tijelu. S obzirom na to da ima pozitivno djelovanje na cirkulaciju, preporučuje se redovito masirati dijelove tijela mješavinom baznih ulja i eteričnog ulja limunske trave.

Ne preporučuje se nanositi nerazrijeđeno eterično ulje na kožu jer ono može izazvati iritaciju, a kad je u pitanju konzumacija limunske trave, nju bi trebale izbjegavati osobe s povišenim očnim tlakom te trudnice i dojilje.

Limunska trava u kulinarstvu

Kao što joj i sam naziv govori, limunska trava ima miris po limunu, ali ima nešto blaži i slađi okus. Osim kao začin i za pripremu čaja, koristi se i za poboljšavanje okusa drugih čajeva kojima pruža citrusni okus i miris. Za začin se koristi donji dio stabljike koji je bijele i blijedozelene boje, a iskoristivi su i listovi.

U slučaju kada se u jelima koristi cijela stabljika, potrebno je oguliti barem dva sloja i presjeći je na pola kako bi se rastvorila. Za salate se koristi mekani dio stabljike, koji se sitno sjecka na kolutiće.

Limunska trava je izuzetno popularna u tajlandskoj i vijetnamskoj kuhinji, ali se sve češće počinje koristiti i u zapadnjačkoj, s obzirom na to da se pomoću nje može poboljšati okus raznih jela. Izvrsno se slaže s ribom i morskim plodovima, a isto tako se može koristiti i u jelima s piletinom.

Zbog svojeg je osvježavajućeg okusa odličan dodatak desertima i koktelima, a savršena je i za poboljšavanje okusa malo pikantnijih jela. Kombinirajući metvicu i limunsku travu možemo napraviti ukusan ledeni čaj, a ako još dodamo i korijen sladića, dobit ćemo zdrav i osvježavajući napitak.

Foto: alondav/Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

vrtlarstvo

Što je gerila vrtlarstvo

Gerila vrtlarstvo označava čin vrtlarstva na zemlji i na prostoru na kojem vrtlari nemaju legalno pravo saditi i … [više] about Što je gerila vrtlarstvo

vrtna zemlja

Važnost pH tla

Svaki dobar vrtlar mora dobro poznavati tlo koje ima u vlastitom vrtu jer je ono najvažnija značajka. Tlo daje uporište … [više] about Važnost pH tla

ružmarin

10 vanjskih biljaka koje je lako održavati

Zadovoljstvo koje iskusan vrtlar uživa je rezultat strpljenja, vremena i iskustva: pokušaja i pogrešaka, isprobavajući … [više] about 10 vanjskih biljaka koje je lako održavati

tulipani

Kako se sade lukovice

Lukovičaste biljke obilježavaju sezonske promjene svojim prekrasnim cvjetovima, od zlatnih sunovrata koji najavljuju … [više] about Kako se sade lukovice

pelargonija

Biljke koje vole sunce

Bilo da se radi o trajnicama ili ljetnicama, dobro je znati odabrati prave vrste biljaka. Pri tom se nije bitno ravnati … [više] about Biljke koje vole sunce

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

kamilica

Kamilica

lješnjak

Lješnjak

maslačak

Maslačak

rujevina u cvatu

Rujevina

korijander biljka

Korijander

začinsko bilje kopar

Kopar

jaglac

Jaglac

hmelj

Hmelj

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.