• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Samoniklo bilje
  • Grmlje
  • Drveće
  • Industrijske biljke
  • Sukulenti
  • Uređenje vrta
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
kiseli ruj

Kiseli ruj

Autor: Anita

  • 1 Sadnja i razmnožavanje kiselog ruja
  • 2 Uzgoj i održavanje kiselog ruja
  • 3 Primjena kiselog ruja
  • 4 Povijest kiselog ruja
  • 5 Bjelogorično drveće

Kiseli ruj je manje listopadno drvo ili grm iz porodice vonjača (Anacardiaceae). Stabla uglavnom mogu biti visoka od pet od šest metara i formiraju široku krošnju, ali postoje i primjerci visoki 12 metara. Ruj je poznat i pod nazivima nebesko drvo i plišano drvo, a prepoznatljiv je po perasto poredanim listovima te uspravnim tamnocrvenim grozdovima. Tamnocrveni mladi izboji kiselog ruja su debeli i gusto obrasli dlakama. Listovi su izgledom slični listovima bagrema. Neparno su perasti i sastavljeni od mnoštva dugo ušiljenih, lancetastih i grubih listića koji su na naličju sivozelene boje, a na licu su zeleni. Mogu biti dugi do 50 cm. U jesen poprime jarko crvenu boju pa stablo kiselog ruja izgleda jako dekorativno.

Cvjetovi su sitni i jednospolni, a rastu skupljeni u piramidalne grozdove duge 15 do 20 centimetara. Javljaju se u svibnju i lipnju, a salijeću ih pčele koje skupljaju pelud i nektar. Plodovi kiselog ruja su uspravni, gusto obrasli grozdovi tamnocrvene boje. Mogu biti dugi do 20 centimetara. Sjeme je okrugla bobica obrasla gustim dlačicama. Plodovi dozrijevaju tijekom kolovoza i rujna, ali mogu se održati na stablima i preko zime.

Osim kiselog, postoji i mirisavi ruj. Mirisavi ruj može biti visok od 1 do 3 metra. Ima površan, ali gusto razgranat korijenov sustav. Kora je kod ove vrste tanka i sivosmeđe boje. Pupovi su prekriveni gustim dlačicama svijetlosmeđe boje, a listovi su neparno perasti i sastavljeni od desetak listića. Mogu biti dugi od 12 do 20 centimetara i na naličju su dlakavi. Mirisavi ruj je dvodoman pa razlikujemo muške i ženske biljke. Bijelozeleni cvjetovi su dvospolni i rastu skupljeni u grozdaste cvatove koji mogu biti dugi do 25 centimetara. Mirisavi ruj cvjeta u lipnju i srpnju. Plodovi su mu okruglasti i sadrže sitno sjeme crne boje, a dozrijevaju u jesen.

Mirisavi ruj je raširena vrsta na jugu Europe te u srednjoj i jugozapadnoj Aziji. Raste na područjima do 1300 metara nadmorske visine. Ima veliku izbojnu snagu iz korijena i može se uzgajati na umjereno kiselim i siromašnim tlima. Njegovi plodovi se melju i suše pa se miješaju s drugim začinima. Od listova i izboja ove biljke može se dobiti crna boja, od korijena i plodova crvena, a od kore žuta. Listovi mirisavog ruja se također koriste za aromatiziranje duhana, a u nekim zemljama se uzgaja za proizvodnju tanina.

Vremenski uvjeti sadnje: sadnice se presađuju u studenom
Tlo: može rasti i na siromašnim i suhim tlima
Vrijeme cvatnje: lipanj i srpanj
Vrijeme dozrijevanja plodova: jesen
Krošnja: razvije široku krošnju
Visina stabla: 5 do 6 metara
Korijen: površinski, ali gusto razgranat
Cvijet: sitan i jednospolan
Plod: bobica prekrivena gustim dlačicama
Razmnožavanje: sjemenom i reznicama

Sadnja i razmnožavanje kiselog ruja

Ruj se može saditi na suhim i siromašnim tlima. Osim zbog svog dekorativnog izgleda, neki ga sade i kao zaštitu od snažnih naleta vjetra, iako ima dosta krhko stablo. Dobro podnosi gradska onečišćenja zraka, a za uzgoj su najbolja sunčana ili polusjenovita mjesta.

Samostalno se vrlo lako razmnožava  i teško ga je iskorijeniti kada ga više ne želimo imati u dvorištu pa se smatra invazivnom vrstom. Može se razmnožavati sjemenom ili mladicama koje niču iz korijena matičnog stabla. Uzgoj iz sjemena je dosta dugotrajan proces, zato je biljku bole razmnožavati izdancima.

Izdanci kiselog ruja se iskopaju pa pripreme kao reznice i posade u dobro dreniran, ali vlažan supstrat. Na stalno mjesto se presađuju u studenom. Ruj vrlo brzo raste pa tako mjesečno može izrasti i do 30 centimetara. Sadnjom nekoliko stabala moguće je dobiti lijep hlad. Ako se odlučite posaditi više primjeraka, pripazite da između svakog od njih bude po 100 do 120 centimetara razmaka, u suprotnom bi im se krošnje mogle isprepletati.

Uzgoj i održavanje kiselog ruja

Kiseli ruj dobro podnosi sušu, a može se uzgajati i na vapnenom i kamenitom tlu. Jednom kada ga posadite ne zahtijeva nikakvu posebnu brigu. Zalijevati ga treba jedino za vrijeme jačih ljetnih suša, a orezivanje se obavlja jedino ako želite postići određeni oblik. Kod zalijevanja treba paziti na količinu vode, jer ako pretjerate može doći do truljenja korijena.

Odlučite li se na orezivanje ruja, neka to bude u jesenskim mjesecima i koristite rukavice jer grane pri orezivanju ispuštaju ljepljivi sok. Kako se ne bi nekontrolirano širio, uklanjajte nove izdanke koji rastu iz tla čim ih uočite.

Mnogi prije sadnje ruja ili tijekom prve uzgojne godine tlu dodaju dušično gnojivo, ali to je greška. Ruj uglavnom ne zahtijeva primjenu gnojiva, jedino ako je tlo na kojem ćemo ga uzgajati iznimno loše kvalitete, ali u tom slučaju prije upotrebe gnojiva svakako treba napraviti analizu tla i obaviti gnojidbu u skladu s dobivenim rezultatima.

Primjena kiselog ruja

Za uzgoj se uglavnom koriste kultivari kiselog ruja Dissecta (s perastim, rasječenim listovima) i Laciniata (s lancetastim i duboko usječenim liskama). Osim njih, u Hrvatskoj se također mogu pronaći i otrovni ruj te grozdasti ili silicijski ruj, ali znatno rjeđe.

Na Siciliji se kiseli ruj uzgaja zbog lišća koje se nakon sakupljanja suši i melje, a zatim se upotrebljava kao sirovina za štavljenje kože. Budući da listovi imaju aromatičan miris, ponekad se miješaju s duhanom. U osušenom obliku sadržavaju oko 25% tanina. Upotrebljavaju se i kao bojilo, ali kod osoba koje su osjetljive mogu izazvati alergijsku reakciju.

Plodovi ruja sadrže bjelančevine, vlakna, pepeo i nezasićene masne kiseline od kojih prevladavaju linolna i oleinska kiselina. i esencijalne i neesencijalne aminokiseline te minerale magnezij, kalij, kalcij, fosfor, natrij i željezo. Od kiselina je u plodovima najzastupljenija jabučna kiselina, ali sadrže i limunsku, vinsku, malonsku, jantarnu te askorbinsku kiselinu.

Ruju se pripisuju antioksidativna, antiseptička i diuretička svojstva. U narodnoj medicini se koristi za liječenje reume, gihta, prehlade i proljeva. Pripisuje mu se i djelotvornost u liječenju iscrpljenosti, anoreksije, bolova u želuci i hemoroida. Od plodova se radi poseban ekstrakt koji ima izražen hipoglikemijski učinak.

Drvo ruja ima primjenu i u građevinarstvu. Otporan je na žižak pa se zna koristiti u izradi krovnih konstrukcija, no proces sušenja je dosta kompliciran. Kada dođe do oštećenja na kori drveta, iz njega obilno krene curiti ljepljiva mliječna masa koja pri sagorijevanju pruža intenzivan miris po tamjanu. Ruj je zbog svog korijenja koristan i na područjima gdje postoje problemi s erozijom tla.

Povijest kiselog ruja

Prirodna staništa kiselog ruja su područja na istoku Sjeverne Amerike, a u Europu je stigao u 17. stoljeću. Osim kao dekorativno stablo u dvorištima i parkovima, kiseli ruj raste i na rubovima šikara i šuma. Latinski naziv roda Rhus najvjerojatnije je nastao od grčke riječi rhodo - crven, što se odnosi na boju plodova.

Plodovi ruja su se nekada koristili kao lijek i začin. U bivšem Sovjetskom Savezu su nezrele marinirane plodove koristili kao začin za mesna i riblja jela, a prema nekim pisanim podacima, još prije toga su ih Tatari i Turci dodavali juhama s mesom.

Bjelogorično drveće

Kiseli ruj je jedna od brojnih vrsta bjelogoričnog drveća. Ono što je svim vrstama zajedničko je to što im lišće, koje se pojavljuje u proljetnim mjesecima, tijekom jeseni mijenja boju iz zelenih nijansi u tople crvene, žute, narančaste ili smeđe tonove. S obzirom na to da lišće prije zime otpada sa stabala, ovu vrstu drveća još nazivamo i listopadnim drvećem.

Bjelogorično ili listopadno drveće razlikuje se po visini koju može doseći, kori drveta, obliku krošnje, obliku listova, tipu korijena, izgledu plodova i cvjetova itd. Većina ovog drveća u proljeće cvjeta mirisnim cvjetovima koji privlače kukce i na taj se način oprašuju. Iz oprašenih cvjetova razvijaju se plodovi koji su kod nekih vrsta bjelogoričnog drveća jestivi, a kod nekih nisu. Vrste bjelogoričbog drveća koje su najzastupljenije na našim prostorima su hrast lužnjak i kitnjak, topola, divlji kesten, grab, jasen, lipa, bazga, bagrem, divlja trešnja, jablan, platana, lijeska, pitomi kesten, javor, joha, breza, brijest, vrba te stabla raznih voćaka.

Foto: Bernell/Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

vrtna staza

Vrtne staze - ideje i način postavljanja

Postavljanje vrtnih staza na prvu se može činiti kao jednostavan pothvat, ali od velike je važnosti obaviti taj posao … [više] about Vrtne staze - ideje i način postavljanja

avokado

Kako posaditi avokado

Avokado je jedan od prekrasnih plodova ljeta. Spada u egzotično voće, koje je u današnje vrijeme dostupno i u našim … [više] about Kako posaditi avokado

kiseljenje-krastavaca

Konzerviranje povrća za zimnicu

Svi oni koji se odluče na konzerviranje povrća uzgojenog u vlastitom vrtu ili samo kupljenim za tu namjenu, znaju koliko … [više] about Konzerviranje povrća za zimnicu

vrtna zemlja

Važnost pH tla

Svaki dobar vrtlar mora dobro poznavati tlo koje ima u vlastitom vrtu jer je ono najvažnija značajka. Tlo daje uporište … [više] about Važnost pH tla

branje-rajcica

Branje povrća za zimnicu

Berba povrća iz vlastitog vrta svojevrsna je nagrada za sav uloženi trud i vrijeme koje je bilo potrebno kako bi se … [više] about Branje povrća za zimnicu

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

kamilica

Kamilica

lješnjak

Lješnjak

maslačak

Maslačak

rujevina u cvatu

Rujevina

korijander biljka

Korijander

začinsko bilje kopar

Kopar

jaglac

Jaglac

hmelj

Hmelj

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.