• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
Impatiens cvijet

Impatiens (Lijepi dečko)

Autor: Martina L.

  • 1 Sjetva Impatiensa
    • 1.1 Klima i stanište
    • 1.2 Tlo
  • 2 Uzgoj Impatiensa
    • 2.1 Presađivanje Impatiansa
    • 2.2 Cvatnja Impatiansa
    • 2.3 Zalijevanje
    • 2.4 Prihrana
  • 3 Održavanje i njega
    • 3.1 Razmnožavanje Impatiensa
  • 4 Bolesti i štetnici

Impatiens (Impatiens balsamina L.) su grupa cvjetnica koja svojim predivnim cvjetovima ukrašava vrtove, dvorišta, balkone i domove. Pripadaju u porodicu Balsaminaceae, a još su poznati pod nazivima Lijepi dečko, Vodenika, Lijepa Liza, Pištika, Nedirak. Biljka je podrijetlom iz tropskih područja Afrike i Azije.

Impatiens u prijevodu znači "nestrpljiv", što se odnosi na izbacivanje sjemenki zrelih plodova.

Stabljika Impatiensa stoji uspravno, razgranata je i može narasti do 60 cm. Listovi joj idu u dužinu od 3 do 9 cm, a mogu biti široki od 1 do 2,5 cm. Uski su, šiljastog vrha i špičastih rubova.

Cvjetovi su nepravilne veličine koja se kreće od 2 do 5 cm i dvospolni su. Cvatnja ovisi o vremenskim prilikama i području sadnje, a može biti od lipnja do listopada. Dolaze u jednoj boji ili mogu biti šareni te također jednostruki ili dvostruki. Dolaze u ružičastim, bijelim, ljubičastim i crvenim bojama. Danas su dostupni razni hibridi koji ponekad daju i neprepoznatljive cvjetove i listove spomenute vrste. Primjerice hibrid pod nazivom Nova Gvineja ima zelene ili brončane duguljaste listove.

Plod je oblika čahure u kojem se nalaze crne, okrugle sjemenke koje se mogu rasprostrti i do nekoliko metara u daljinu.

S obzirom na izgled biljke Impatiense možemo podijeliti u dvije grupe, a to su:

  • razgranate biljke - ne rastu puno u visinu, stabljika im stoji polegnuta uz površinu
  • uspravne biljke - rastu do visine od pola metra

Sjetva Impatiensa

Budući da se cvatnja Impatiensa predviđa u ljetnim mjesecima, sjetvu bi trebalo završiti do kraja ožujka. Ne trebate cijelu sjetvu obaviti u isto vrijeme. Naime, ako ćete Impatiens sijati u intervalima, osigurat ćete predivnu cvatnju tijekom cijelog ljeta.

Impatiensi su poznati po krupnom sjemenu pa se stoga lako sade, a razmak između svake pojedine biljke kod sjetve mora biti od 2 do 4 cm.

S obzirom na to da vremenske prilike tijekom ožujka nisu još pogodne za sjetvu i nicanje Impatiensa na otvorenom, on se u našim krajevima obično prvo posije u posude pa se kasnije presađuje u veće tegle ili u vrt.

Ako ćete ga sijati odmah u vrt kada vremenske prilike to dopuste, sjeme se sije na samu površinu zemlje, na dubinu od svega pola centimetara. Nakon sadnje, potrebno ga je pritisnuti i prekriti supstratom u tankom sloju.

Klima i stanište

Najbolja temperatura za rast (nicanje i klijanje) Impatiensa iznosi od 20 do 24 Celzijevih stupnjeva. Ako ćete zadržati spomenutu temperaturu, Impatiensi će niknuti već za tjedan dana. No, ako se temperatura smanji na onu od 18 do 20 Celzijevih stupnjeva, klijanje se može produžiti i za nekoliko tjedana. Preporučuje se ujednačena temperatura koja odgovora uvjetima sjetve Impatiensa.

Kada biljka nikne održavajte temperaturu višu od 18 Celzijevih stupnjeva.

Za napredovanje i cvjetanje presadnica odgovaraju im umjerene temperature. Sve temperature više od 30 Celzijevih stupnjeva mogu usporiti rast i dužinu i trajanje cvatnje.

Tlo

Supstrat za sadnju Impatiansa mora biti slabo kiselog ili neutralnog pH, od 6,2 do 6,5. Zemlja mora biti rastresita, drenirana i prozračna.

Ako želite sami izraditi supstrat za sjetvu preporučuje se da mješavinu zemlje uzmete s pijeska, komposta, stajnjaka ili krtičnjaka. Neće mu goditi isključivo stajnjak ili kompost.

Uzgoj Impatiensa

Budući da je biljka osjetljiva na nedostatak svjetlosti (najviše u početnoj fazi rasta), pripazite da im osigurate svakodnevnu svjetlost. U protivnom će izrasti duguljaste i nekvalitetne biljke.

Obavezno ih položite na mjesta gdje je ventilacija zraka dobra jer ćete tako spriječiti pojavu vlage i moguću pojavu bolesti i štetnika.

Presađivanje Impatiansa

Proizvodnja rasada traje otprilike mjesec dana. U tom razdoblju biljke se presađuju kada imaju dva razvijena prava lista. No, prije samog presađivanja, potrebno je u trajanju od dva tjedna obaviti kaljenje.

Biljka se može saditi u teglice ili u viseće posude, u vrtne ili cvjetne gredice. Bez obzira na to gdje ih presađujete, mjesto bi trebalo biti dobro osvijetljeno i pod utjecajem stalnog blagog cirkuliranja vjetra.

Razmak između presadnica mora biti od 25 do 30 cm.

Jednogodišnje vodenike koje se najčešće sade u vrt su Impatiens walleriana. Obavite to u svibnju, a do tada ih držite u klijalištu.

Cvatnja Impatiansa

50 dana od dana presađivanja započet će cvatnja Impatiensa koja će trajati od 2 do 2,5 mjeseca (tijekom ljetnih mjeseci).

Zalijevanje

Nakon što biljka nikne, zalijevanje je potrebno smanjiti. Impatiens ili njegov drugi naziv Vodenika, daje nam do znanja da je riječ o biljci koja je sama po sebi vodena pa je ne treba puno zalijevati. U protivnom bi korijen mogao istrunuti, listići bi mogli požutjeti te bi u konačnici i mlade biljke mogle propasti.

Preporučuje se zalijevanje tek kada se zemlja potpuno osuši što možete lako provjeriti tako da položite prst u dubinu od 2 cm u zemlju. Ako je zemlja na toj dubini suha, zalijte biljku.

Kod takvog zalijevanja korijen će se brže razvijati.

Prihrana

Kada biljka razvije dva ili tri prava lista, potrebno je započeti s prihranom. Kada biljke presadite na stalno mjesto, a za vrijeme njezinog intenzivnog rasta (od svibnja do rujna) potrebno ih je svakog drugog tjedna prihranjivati tekućim gnojivom za cvjetne vrste i zalijevati po potrebi.

Održavanje i njega

Iako se u našim kontinentalnim područjima Impatiens uzgaja kao jednogodišnja biljka, u nekim uvjetima može prezimiti. U tom slučaju potrebno je unijeti biljku u zatvoreno prije pojave mraza (u jesenskim mjesecima) i ostavite je da prezimi na temperaturi koja mora biti iznad 16 Celzijevih stupnjeva. Osigurajte joj spomenutu temperaturu, svjetlost i povremeno zalijevanje (tek toliko da se korijen ne osuši) i cvjetat će i tijekom zime u zatvorenom prostoru.

Ponovo se iznosi na otvoreno u proljeće (u travnju), kada to dopuste vremenske prilike.

Ako primijetite da se biljka izdužila, odrežite joj vrhove kako bi se vratio grmoliki rast.

Razmnožavanje Impatiensa

Impatiens se razmnožava:

  • sjemenom (najčešće)
  • reznicama

Razmnožavanje putem sjemena

Putem sjemena Impatiens se samozasijava (sjeme se samo širi). Njegov plod je u obliku tobolčića koji pukne i iz njega se izbacuje sjeme.

Sjeme možete skupiti i sami u posudici i to tako da zrele tobolčiće pritisnete prstima (kada su zreli lako pucaju), a oslobođeno sjeme skupite i iskoristite u razdoblju od osam godina kolika je moguća klijavost.

Razmnožavanje reznicama

Ako želite, Impatiens možete uzgajati i iz reznica. U tom slučaju uzmite ih s biljke u svibnju ili lipnju. Reznice u obliku grančica, a dužine 8 do 10 cm, položite u vodu kojoj ste dodali supstrat ili vlažan pijesak. Posudu prekrijte celofanom i probušite rupice. Kada se razvije korijenje, biljku možete posaditi u posude ili teglice.

Reznice s biljke možete skupiti i u jesenskim mjesecima. U tom slučaju držite ih u zatvorenom prostoru, a na proljeće ih presadite na odgovarajuće mjesto.

Bolesti i štetnici

Impatiens mogu napasti:

  • bijela leptirasta uš
  • grinje
  • biljne uši
  • puževi s kućicom (hrane se cvjetnim laticama)

Iako je otporan na većinu bolesti i štetnika, ako primijetite neki od gore spomenutih, zaštitite biljke kemijskim ili organskim zaštitnim sredstvima koja su dostupna u svim bolje opremljenim poljoprivrednim ljekarnama.

Foto: JACLOU-DL / Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

žuti listovi

Žuti listovi na biljkama

Kod uzgoja i njege biljaka nerijetko nailazimo na pojavu raznih bolesti i oštećenja, no nismo uvijek sigurni što je tome … [više] about Žuti listovi na biljkama

krumpirova zlatica

Najčešće vrtne štetočine

Isplanirali ste vrt, posijali i posadili povrće, cvijeće i začinsko bilje, brižljivo ga održavate, redovito plijevite i … [više] about Najčešće vrtne štetočine

povrce

Kako razlikovati voće od povrća

Iako ste možda uvjereni da znate koje biljke pripadaju skupini voća, a koje u skupinu povrća, glavna razlika između njih … [više] about Kako razlikovati voće od povrća

uzgoj živice

Uzgoj živice

Živica je niz gusto zasađenih grmova različitih boja i oblika. Može imati samo dekorativnu funkciju (primjerice, često … [više] about Uzgoj živice

grancice-jelke

Odlaganje jelke nakon blagdana

Božićni blagdani su nezamislivi bez božićne jelke, no često nam se postavlja pitanje koje drvce je bolje, umjetno ili … [više] about Odlaganje jelke nakon blagdana

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

japanski javor

Japanski javor

divlji kesten

Divlji kesten

božur

Božur

bor

Bor

industrijska konoplja

Industrijska konoplja

spatifilum cvijet

Spatifilum

mačja metvica

Mačja metvica

arnika

Arnika

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka