• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
ranunkula

Ranunkula

Autor: Martina L.

  • 1 Sadnja ranunkule
    • 1.1 Zalijevanje
    • 1.2 Razmnožavanje
  • 2 Uzgoj ranunkule
    • 2.1 Održavanje
    • 2.2 Cvatnja
    • 2.3 Faza mirovanja
  • 3 Bolesti i štetnici
  • 4 Zanimljivosti

Ranunkula (lat. Ranunculaceae) je cvijet koji pripada porodici žabnjakovki (Ranunculaceae), a koji posljednjih nekoliko godina uživa sve veću popularnost u vrtu, u vazi, ali i kao cvijeće za vjenčani buket za vjenčanje. Bogatim nježno pastelnim cvjetovima koji dolaze u jednoj ili dvije boje malo tko može odoljeti pa su postale i čest cvijet za uzgoj. Naziva se još žabica ili mala žaba.

Uzgoj ranunkule nije kompliciran, a zauzvrat ćete dobiti vrt pobojan lepezom različitih boja. Danas ranunkula broji više od 400 tipova cvijeća koji se razlikuju po visini stabljike, veličini cvjetne glave, boji.

Ranunkulus dolazi u bijeloj (najpopularnijoj), ružičastoj, crvenoj, narančastoj, žutoj, zlatno žutoj i losos boji, a novije sorte ranunkule dolaze i u prugicama. Njezine sitne latice raskošne boje djeluju kao da su od najfinijeg i najtanjeg papira. Zauzele su slojevito formu okruglog cvata, a boja dolazi u tonu od najslabije do najjače - pojačava se prema laticama s vanjske strane.

Pojedinačna cvjetna glava svake ranunkule dolazi na dugačkoj cvjetnoj stabljici. Ranunkula se obično sadi iz gomolja nalik velikoj kandži, a prema njegovoj veličini može se predvidjeti i broj cvjetove koje će dati te njihova veličina. Ranunkulus može narasti u visinu od 30 do 50 cm te 20 cm u širinu.

U našem području ranunkula se još zove i žabica, žabnjak ili mala žaba što dolazi od latinskog prijevoda "mala žaba". Razlog je taj što se radi o cvijetu koji će uspjeti u blizini vode.

Srodnici

  • Clematis ili klematis (Pavitina)
  • Crni kim
  • Jedić
  • Kukurijek
  • Šumarica (Anemona)

Sadnja ranunkule

Ranunkula se sadi iz gomolja u jesenskim mjesecima (mediteranska klima ili uzgoj u zatvorenom) - dat će cvijeće u ožujku ili u proljetnim mjesecima (kontinentalna klima) - dat će cvijeće u lipnju i srpnju.

U specijaliziranim trgovinama možete nabaviti gomolje za sadnju koji će biti tvrdi i suhi. Nakon što skupe dovoljno vlage, omekšat će. Neki savjetuju da se prije sadnje gomolji namoče kako bi omekšali, no budite oprezni jer tada postoji velika mogućnost da počnu truliti. U slučaju da ste se odlučili za namakanje gomolja u vodi to ne bi smjelo biti predugo, maksimalno 3 do 4 sata.

U proljetnim mjesecima, na području kontinentalne klime, ranunkula se sadi krajem ožujka i to u vrt, u posude na balkonu ili u lonce. Zemlja gdje se polaže njezin gomolj mora biti bogata hranivom i dobro obrađena. Gomolj se postavi tako da vrhovi korijena budu okrenuti prema zemlji.

Ranunkuli će odgovarati dobro propusno tlo i osunčani položaj (izravno sunce) za rast i razvoj. Nemojte je saditi na mjestima stagnirajućih voda jer bi u kombinaciji s toplim zrakom mogle uvenuti.

Iako u proljetnim i jesenskim mjesecima, kada se sadi ranunkula nema još opasnosti od truljenja, valja biti oprezan. Kako biste bili sigurni da će biljka niknuti i da neće doći do truljenja, posadite je u dobro drenirano tlo na dubinu od 3 do 5 cm. Ako gomolj ranunkule sadite u teže tlo poput primjerice ilovače, posadite je na manju dubinu.

Razmak između biljaka trebao bi biti za krupnije vrste - 20 do 30 cm i sitnije vrste - 10 cm.

Zalijevanje

Bez obzira na koje mjesto sadnje se odlučili, potrebno ga je dobro zaliti. Zalijevajte po potrebi. Kada je zemlja vlažna, zalijevanje nije potrebno. Za dva do tri tjedna niknut će izboji i tada je biljku potrebno obilato zaliti.

Razmnožavanje

Razmnožavanje ranunkule moguće je iz gomolja, dijeljenjem i iz sjemena.

Biljka se najčešće razmnožava iz gomolja koje je potrebno na jesen izvaditi iz zemlje (ne podnose dobro nisku temperaturu), razdvojiti, osušiti i posaditi na proljeće. U jesenskim mjesecima sadi se isključivo na područjima tople klime, gdje ne postoji opasnost od mraza ili za uzgoj u plastenicima.

Uzgoj ranunkule

Kada korjenasti gomolji niknu, prema njihovoj veličini se može odrediti i mjesto sadnje. Krupnije biljke koje više narastu u visinu daju i veći broj cvjetova pa se one preporučuju posaditi u uzgojne posude, dok su one sitnije ranunkule prikladnije za sadnju u vrt.

Ako ih posadite u posude, ranunkule će se dobro prilagoditi novonastalim uvjetima i razviti razgranato korijenje. Za uzgoj u posudama birajte one minimalnog promjera 25 cm u koju možete posaditi jednu krupniju biljku ili dvije manje.

Održavanje

Ako ranunkule uzgajate u posudama, prihranite ih svaka dva tjedna hranivom za cvatuće biljke. Želite li da ranunkula prije dobije cvijet, posude nakon sadnje držite u zatvorenom na prozoru okrenutom prem zapadu ili jugu. U ovom trenutku najbolje će im odgovarati temperatura od 13 stupnjeva.

U rano proljeće ranunkulu postepeno prilagodite na vanjske uvjete. Svaki dan ih iznosite van i držite ih vani sve duže. Prije nego što padne mrak, unesite ih u zatvoreno. Ranunkule koje se u početku uzgajaju u posudama, mogu se presaditi u vrt krajem svibnja.

Cvatnja

U kontinentalnim područjima biljka cvate od siječnja od svibnja. Ne podnosi temperaturu ispod nule pa imajte to na umu ako je želite saditi u jesenskim mjesecima. Ako je uzgajate u posudama, stavite ih u zatvoreno i ostavite ih da tako prezime.

Faza mirovanja

Nakon što završi cvatnja biljke i njezini listovi i cvjetovi se osuše, izvadite gomolje iz zemlje, dobro ih očistite i spremite za sadnju za sljedeću sezonu. Gomolje čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

No, budući da je riječ o trajnici biljku možete ostaviti da prezimi (miruju) u tlu u vrtu, a dolaskom toplijeg vremena trebale bi ponovo započeti s rastom i cvjetanjem.

Bolesti i štetnici

Ako ćete je saditi u vrtu i plasteniku pripazite na pepelnicu. Ako je napadne pepelnica, odmah uklonite zaražene dijelove biljke kako se zaraza ne bi dalje širila.

Iako je ranunkula biljka koja voli vlagu, ne podnosi previše zalijevanja i to jedan od najčešćih razloga zašto uvene i istrune. Naime, kod prevelike vlage ranunkula postaje plodno tlo za razvoj botritisa - opasne gljivice koja napada većinu povrtlarskih kultura. Stoga, zalijevajte umjerno i po potrebi.

Zanimljivosti

Ranunkula je u Europu stigla u 16. stoljeću iz Perzije, a postala je poznata nakon što ju je popularizirao putopisac Sir John Chardin koji ju je i otkrio u legendarnim perzijskim vrtovima. Već sljedećeg stoljeća, uzgoj ranunkule bio je na vrhuncu, a njezina popularnost bila je slična popularnosti tulipana. Uz tulipane, ranunkula je pravi proljetni cvijet, još jedan simbol proljeća koji cvate od kasne zime sve do kasnog proljeća. Na prelasku iz 19. u 20. stoljeće njihova popularnost naglo je pala, no danas su ponovo otkrivene.

Postoji zanimljiva legenda o nastanku ranunkula. Smatra se da je jednog mladog, lijepog i dobrog princa začarala zločesta vještica i pritom ga pretvorila u žabu. Princ je kao žaba i dalje zadržao svoj predivan glas kojim je mogao uveseljavati brojna bića, no on je bio jako nesretan. S vremenom je tuga postajala sve veća, da bi naposljetku od tuge i umro. Vodene nimfe pronašle su njegovo tijelo, a na tom mjestu je niknuo predivan ranunkulin cvijet.

Cvjetovi ranunkule odličan su izbor za romantične jednostavne bukete, dekoraciju prostora - u posudama, vazama ili samostalno. Bez obzira na to za kakav dekor se odlučili, njezini raskošni cvjetovi doći će do izražaja.

Danas je ranunkula prirodno rasprostranjena na tlu Afrike i Azije.

Foto: Capri23auto/Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

krtičnjak

Kako se riješiti krtičnjaka

Svi koji imaju vrt vjerojatno su se susreli s problemom zvanim krtičnjak. Riječ je o nakupini zemlje koja izgleda poput … [više] about Kako se riješiti krtičnjaka

crvene-cili-papricice

Uzgoj ljutih čili papričica na balkonu

Ako živite u stanu, a imate balkon ili terasu, ukrasite je jestivim i ljekovitom plodovima. Jedna od najboljih biljaka … [više] about Uzgoj ljutih čili papričica na balkonu

snijeg-na-granama

Kako pripremiti stabla za zimu

Kako bi vaše voćke, stablašice i grmovi voćaka preživjeli zimu i u proljeće i ljeto davale plodove potrebno je napraviti … [više] about Kako pripremiti stabla za zimu

mahovina

Kako se riješiti mahovine u vrtu

Mahovina je malena, nježna, niska biljka bez cvijeta koja ima običnu stabljiku i listove te slab korijen. Mahovina … [više] about Kako se riješiti mahovine u vrtu

hranilica za ptice

Kako napraviti hranilicu za ptice od plastične boce

U vrijeme jakih i dugih zima, ptice često nemaju što za jesti jer su sve površine prekrivene snijegom ili ledom. … [više] about Kako napraviti hranilicu za ptice od plastične boce

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

tartufi

Tartufi

vinka cvijet

Vinka

trnina, trnjina

Trnina ili trnjina

šimšir

Šimšir

zlatni puzavac

Zlatni puzavac

platana

Platana

biljka lan

Lan

visibaba

Visibaba

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka