• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
sušena kamilica

Čaj od kamilice

Autor: Martina P.

  • 1 Povijest kamilice
  • 2 Uzgoj i berba kamilice
  • 3 Priprema čaja od kamilice
  • 4 Upotreba kamilice
  • 5 Moguće nuspojave konzumacije čaja od kamilice
  • 6 Sušenje i čuvanje čaja od kamilice

Latinski naziv za kamilicu je Matricaria chamomilla, a kod nas je još poznata i pod nazivom titrica. Kamilica je rasprostranjena biljka u svim toplijim dijelovima srednje i južne Europe, a zbog svoje ljekovitosti uzgaja se diljem svijeta.

Nježna je jednogodišnja biljka s razgranatom stabljikom visokom od 20 do 40 cm. Na pojedinim ograncima stabljike u središtu se nalaze mirisne glavice bijelih i jezičastih cvjetova sa žutim tučkom.

Cvatne glavice beru se za pripremu čaja koji može pomoći kod niza zdravstvenih tegoba. U prirodi kamilica raste po poljima, vrtovima, uz puteve i po okućnicama, odnosno u svim toplim i suhim područjima. Cijela biljka je ljekovita, a svaki dio koristi se u različite svrhe.

Povijest kamilice

Prirodno je rasprostranjena po cijeloj Aziji i Europi. Upotrebljava se duže od 2000 godina, a to potvrđuju pisani tragovi na papirusu koji su nastali 1550. godine prije Krista.

Kroz povijest, kamilicu su koristili brojni narodi, a stari Egipćani su je smatrali svetom biljkom koju im je poklonio bog Sunca, Ra. Koristili su je kod rituala balzamiranja faraona Ramzesa II. kako bi pripremili tijelo za put u zemlju mrtvih.

Grci su je upotrebljavali kao lijek protiv groznice, glavobolje i problema s jetrom, a Rimljani su  od njezinih cvjetova pripremali čaj.

U današnje vrijeme najveći proizvođači cvijeta kamilice su Egipat i Argentina.

Uzgoj i berba kamilice

Kamilicu je najbolje sijati na jesen ili u proljeće, direktno u zemlju na otvorenom. Mnogi preporučuju da se zasije na jesen kako bi se ona sama na toj istoj površini dalje razmnožavala u uvjetima kada se tlo povremeno obradi tijekom godine.

U vrtu ju je preporučljivo sijati uz kupusnjače i krumpir jer im poboljšava okus. Najčešće se može naći na obrađenim površinama i oranicama gdje nema debelog sloja malča. Ako nikne na više mjesta u vrtu može se presaditi u hladnijem dijelu godine, primjerice u rano proljeće.

Cvjetovi kamilice beru se od svibnja do kolovoza u doba cvatnje. Tada su cvjetne glavice potpuno otvorene, a na samom početku cvatnje sadrže najviše ljekovitih tvari.

Priprema čaja od kamilice

Iako postoji mnogo podvrsta kamilice, najpoznatije su dvije vrste:

  • rimska - raste u visinu do 10 cm, a čaj od njezinih cvjetova koristi se za opuštanje i smirenje
  • njemačka - najčešća je na našim područjima. Ima nešto krupnije latice i raste od 15 do 50 cm u visinu. Čaj od njezinih cvjetova koristi se kod probavnih tegoba, mučnina i kod stresa za opuštanje.

U mnogim literaturama i priručnicima o primjeni ljekovitog bilja navodi se kako čaj od kamilice nije potrebno kuhati već ga je potrebno samo popariti.

1 do 2 čajne žličice suhih cvjetova kamilice prelije se s 1/4 kipuće vode i ostavi jednu minutu.

Nakon jedne minute čaj se procijedi i pusti da se malo rashladi.

Pije se dok je još topao, ali ne prevruć. Bogat je antioksidansima i flavonoidima koji imaju pozitivan učinak na ljudski organizam.

Upotreba kamilice

Čaj od kamilice upotrebljavao se kod prehlada, reuma, nervoze i nesanica, a njegova popularnost zbog svoje ljekovitosti ne pada stoljećima.

Mogu ga koristiti i bebe uz konzultaciju s pedijatrom, a nerijetko se toplom infuzijom ispire iritirana koža novorođenčadi.

Flavonoid naziva apigenin zaslužan je za smirujući učinak kamilice i njeno povoljno djelovanje na nesanicu, depresiju i tjeskobu. Ona nije štetna i ne stvara ovisnost kao što je to slučaj kod nekih drugih popularnih lijekova koji pomažu kod anksioznosti.

Podiže razinu aminokiseline glicin u tijelu koja je poznata po tome da opušta mišiće i živce.

Kamilica je dobar saveznik žena koje imaju problema s ginekološkim upalama, gljivičnim i ostalim bolestima te upalom mjehura. U tu svrhu preporučuju se kupke u toplom čaju od kamilice.

S obzirom na to da opušta mišiće abdomena i ima protuupalno djelovanje, čaj od kamilice veoma je dobar za ublažavanje menstrualnih grčeva i tegoba, a preporučuje se piti do 3 šalice dnevno.

Ako redovito konzumirate čaj od kamilice, pomoći će u smanjivanju stresa pa samim time i jačanju imuniteta i boljoj obrani od bakterija i virusa. Koristi se kod temperature, alergija i prehlada.

Od davnina je kamilica jedna od najpoznatijih biljaka kada se radi o njezi kože. Smatra se hipoalergenom jer posjeduje antifungalna, antiseptička i protuupalna svojstva te neutralizira kožne iritanse. Ohlađeni čaj od kamilice bez dodataka, djelovat će blagotvorno na kožne probleme poput alergija i blagog dermatitisa zbog antioksidansa. Nanosi se vatom na upaljena područja kako bi se umirila koža i ublažila iritacija.

Već je dobro poznato da inhaliranjem čaja od kamilice možemo olakšati simptome prehlade i upale sinusa, a oblozi od čaja kamilice stavljaju se na oči kada je u pitanju konjunktivitis. Grgljanje čaja od kamilice pomoći će kod upaljenog zubnog mesa i afti.

U narodnoj medicini odavno se smatra da mješavina kadulje i kamilice pomaže kod rješavanja problema usne šupljine, a to su potvrdili i brojni liječnici. Čaj od kadulje pomiješa se s čajem od kamilice te se do 6 puta dnevno njime ispiru usta.

Kamilica se smatra biljnim i prirodnim lijekom za želučane i crijevne probleme, a studije su potvrdile kako kamilica može potaknuti organizam na proizvodnju probavnih sokova. Ako konzumirate samo 2 šalice čaja od kamilice dnevno, jednu ujutro i jednu navečer, možemo smanjiti količinu nadutosti i plinova u crijevima, ublažiti grčeve u trbuhu te pomoći kod drugih problema s probavom, primjerice zatvorom. Čaj od kamilice ubrzat će metabolizam i omogućiti redovito pražnjenje crijeva.

Koristi se i za hemoroide jer opušta mišiće i djeluje protuupalno. Ovakav pripravak radi se od nekoliko listova kamilice koji se kuhaju u jednoj litri vode do 10 minuta. Potom se ohladi i upotrebljava za čišćenje hemoroida koliko god bude potrebno. Nije preporučljivo koristiti ovaj pripravak više od 3 puta dnevno.

Moguće nuspojave konzumacije čaja od kamilice

Prije nego što se odlučite na konzumiranje veće količine čaja od kamilice svakako se posavjetujte s liječnikom bez obzira na to što se kamilica smatra sigurnom za konzumiranje.

Jedan od sastojaka kamilice jest kumarin koji snižava krvni tlak i zbog kojeg je potrebno biti na oprezu. On može izazvati alergijsku reakciju, pospanost i mučninu. Čaj od kamilice ne preporučuje se trudnicama jer bi mogao izazvati alergijsku reakciju djeteta.

Sušenje i čuvanje čaja od kamilice

Potrebno je obratiti pozornost na mjesto gdje se bere kamilica, jer ona koja raste uz ceste i puteve sadrži puno ispušnih plinova i olova, dok se ona na poljima nerijetko tretira herbicidima. Zato je kamilicu najbolje brati samo ondje gdje ste sigurni da raste u prirodnim uvjetima.

Cvjetovi se suše na prozračnom i sjenovitom mjestu ili u pećnici na temperaturi do 40 stupnjeva.

Suhi cvjetovi spremaju se u hermetički zatvorenu posudu koja se čuva na tamnom i hladnom mjestu, najduže do jedne godine.

Izvor: Moja Zimnica, Foto: zerin117/Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

ljuske od jajeta

Kako koristiti ljuske jaja u vrtu

Ljuske jaja su korisne u vrtu i mogu se koristiti za sve, od organskog gnojiva do deratizacije. Kako, pitate se? … [više] about Kako koristiti ljuske jaja u vrtu

vrtna zemlja

Važnost pH tla

Svaki dobar vrtlar mora dobro poznavati tlo koje ima u vlastitom vrtu jer je ono najvažnija značajka. Tlo daje uporište … [više] about Važnost pH tla

bubamare

Korisne životinje u vrtu

U vašem vrtu će se osim biljaka naći i veliki broj životinja. Mnoge od njih smatramo štetnima za naše biljke, ali treba … [više] about Korisne životinje u vrtu

ograda od živice

Živice koje brzo rastu

Ako ste odlučili svoj vrt ukrasiti "zelenom ogradom", živica kao zimzelena ograda je idealno rješenje. Živica brzo raste … [više] about Živice koje brzo rastu

mikropovrce

Uzgoj mikropovrća

Početak uzgoja mikropovrća počeo je 1980. godine u San Franciscu, a tada takve biljke nisu imale popularnost kao što je … [više] about Uzgoj mikropovrća

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

maćuhica

Maćuhica

maslina

Maslina

kalanhoa

Kalanhoa

divlji muškatni oraščić

Muškatni oraščić

marakuja

Marakuja

gavez

Gavez

plućnjak

Plućnjak

loboda

Loboda

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka