Latinski naziv za kamilicu je Matricaria chamomilla, a kod nas je još poznata i pod nazivom titrica. Kamilica je rasprostranjena biljka u svim toplijim dijelovima srednje i južne Europe, a zbog svoje ljekovitosti uzgaja se diljem svijeta.
Nježna je jednogodišnja biljka s razgranatom stabljikom visokom od 20 do 40 cm. Na pojedinim ograncima stabljike u središtu se nalaze mirisne glavice bijelih i jezičastih cvjetova sa žutim tučkom.
Cvatne glavice beru se za pripremu čaja koji može pomoći kod niza zdravstvenih tegoba. U prirodi kamilica raste po poljima, vrtovima, uz puteve i po okućnicama, odnosno u svim toplim i suhim područjima. Cijela biljka je ljekovita, a svaki dio koristi se u različite svrhe.
Povijest kamilice
Prirodno je rasprostranjena po cijeloj Aziji i Europi. Upotrebljava se duže od 2000 godina, a to potvrđuju pisani tragovi na papirusu koji su nastali 1550. godine prije Krista.
Kroz povijest, kamilicu su koristili brojni narodi, a stari Egipćani su je smatrali svetom biljkom koju im je poklonio bog Sunca, Ra. Koristili su je kod rituala balzamiranja faraona Ramzesa II. kako bi pripremili tijelo za put u zemlju mrtvih.
Grci su je upotrebljavali kao lijek protiv groznice, glavobolje i problema s jetrom, a Rimljani su od njezinih cvjetova pripremali čaj.
U današnje vrijeme najveći proizvođači cvijeta kamilice su Egipat i Argentina.
Uzgoj i berba kamilice
Kamilicu je najbolje sijati na jesen ili u proljeće, direktno u zemlju na otvorenom. Mnogi preporučuju da se zasije na jesen kako bi se ona sama na toj istoj površini dalje razmnožavala u uvjetima kada se tlo povremeno obradi tijekom godine.
U vrtu ju je preporučljivo sijati uz kupusnjače i krumpir jer im poboljšava okus. Najčešće se može naći na obrađenim površinama i oranicama gdje nema debelog sloja malča. Ako nikne na više mjesta u vrtu može se presaditi u hladnijem dijelu godine, primjerice u rano proljeće.
Cvjetovi kamilice beru se od svibnja do kolovoza u doba cvatnje. Tada su cvjetne glavice potpuno otvorene, a na samom početku cvatnje sadrže najviše ljekovitih tvari.
Priprema čaja od kamilice
Iako postoji mnogo podvrsta kamilice, najpoznatije su dvije vrste:
- rimska - raste u visinu do 10 cm, a čaj od njezinih cvjetova koristi se za opuštanje i smirenje
- njemačka - najčešća je na našim područjima. Ima nešto krupnije latice i raste od 15 do 50 cm u visinu. Čaj od njezinih cvjetova koristi se kod probavnih tegoba, mučnina i kod stresa za opuštanje.
U mnogim literaturama i priručnicima o primjeni ljekovitog bilja navodi se kako čaj od kamilice nije potrebno kuhati već ga je potrebno samo popariti.
1 do 2 čajne žličice suhih cvjetova kamilice prelije se s 1/4 kipuće vode i ostavi jednu minutu.
Nakon jedne minute čaj se procijedi i pusti da se malo rashladi.
Pije se dok je još topao, ali ne prevruć. Bogat je antioksidansima i flavonoidima koji imaju pozitivan učinak na ljudski organizam.
Upotreba kamilice
Čaj od kamilice upotrebljavao se kod prehlada, reuma, nervoze i nesanica, a njegova popularnost zbog svoje ljekovitosti ne pada stoljećima.
Mogu ga koristiti i bebe uz konzultaciju s pedijatrom, a nerijetko se toplom infuzijom ispire iritirana koža novorođenčadi.
Flavonoid naziva apigenin zaslužan je za smirujući učinak kamilice i njeno povoljno djelovanje na nesanicu, depresiju i tjeskobu. Ona nije štetna i ne stvara ovisnost kao što je to slučaj kod nekih drugih popularnih lijekova koji pomažu kod anksioznosti.
Podiže razinu aminokiseline glicin u tijelu koja je poznata po tome da opušta mišiće i živce.
Kamilica je dobar saveznik žena koje imaju problema s ginekološkim upalama, gljivičnim i ostalim bolestima te upalom mjehura. U tu svrhu preporučuju se kupke u toplom čaju od kamilice.
S obzirom na to da opušta mišiće abdomena i ima protuupalno djelovanje, čaj od kamilice veoma je dobar za ublažavanje menstrualnih grčeva i tegoba, a preporučuje se piti do 3 šalice dnevno.
Ako redovito konzumirate čaj od kamilice, pomoći će u smanjivanju stresa pa samim time i jačanju imuniteta i boljoj obrani od bakterija i virusa. Koristi se kod temperature, alergija i prehlada.
Od davnina je kamilica jedna od najpoznatijih biljaka kada se radi o njezi kože. Smatra se hipoalergenom jer posjeduje antifungalna, antiseptička i protuupalna svojstva te neutralizira kožne iritanse. Ohlađeni čaj od kamilice bez dodataka, djelovat će blagotvorno na kožne probleme poput alergija i blagog dermatitisa zbog antioksidansa. Nanosi se vatom na upaljena područja kako bi se umirila koža i ublažila iritacija.
Već je dobro poznato da inhaliranjem čaja od kamilice možemo olakšati simptome prehlade i upale sinusa, a oblozi od čaja kamilice stavljaju se na oči kada je u pitanju konjunktivitis. Grgljanje čaja od kamilice pomoći će kod upaljenog zubnog mesa i afti.
U narodnoj medicini odavno se smatra da mješavina kadulje i kamilice pomaže kod rješavanja problema usne šupljine, a to su potvrdili i brojni liječnici. Čaj od kadulje pomiješa se s čajem od kamilice te se do 6 puta dnevno njime ispiru usta.
Kamilica se smatra biljnim i prirodnim lijekom za želučane i crijevne probleme, a studije su potvrdile kako kamilica može potaknuti organizam na proizvodnju probavnih sokova. Ako konzumirate samo 2 šalice čaja od kamilice dnevno, jednu ujutro i jednu navečer, možemo smanjiti količinu nadutosti i plinova u crijevima, ublažiti grčeve u trbuhu te pomoći kod drugih problema s probavom, primjerice zatvorom. Čaj od kamilice ubrzat će metabolizam i omogućiti redovito pražnjenje crijeva.
Koristi se i za hemoroide jer opušta mišiće i djeluje protuupalno. Ovakav pripravak radi se od nekoliko listova kamilice koji se kuhaju u jednoj litri vode do 10 minuta. Potom se ohladi i upotrebljava za čišćenje hemoroida koliko god bude potrebno. Nije preporučljivo koristiti ovaj pripravak više od 3 puta dnevno.
Moguće nuspojave konzumacije čaja od kamilice
Prije nego što se odlučite na konzumiranje veće količine čaja od kamilice svakako se posavjetujte s liječnikom bez obzira na to što se kamilica smatra sigurnom za konzumiranje.
Jedan od sastojaka kamilice jest kumarin koji snižava krvni tlak i zbog kojeg je potrebno biti na oprezu. On može izazvati alergijsku reakciju, pospanost i mučninu. Čaj od kamilice ne preporučuje se trudnicama jer bi mogao izazvati alergijsku reakciju djeteta.
Sušenje i čuvanje čaja od kamilice
Potrebno je obratiti pozornost na mjesto gdje se bere kamilica, jer ona koja raste uz ceste i puteve sadrži puno ispušnih plinova i olova, dok se ona na poljima nerijetko tretira herbicidima. Zato je kamilicu najbolje brati samo ondje gdje ste sigurni da raste u prirodnim uvjetima.
Cvjetovi se suše na prozračnom i sjenovitom mjestu ili u pećnici na temperaturi do 40 stupnjeva.
Suhi cvjetovi spremaju se u hermetički zatvorenu posudu koja se čuva na tamnom i hladnom mjestu, najduže do jedne godine.
Izvor: Moja Zimnica, Foto: zerin117/Pixabay
Odgovori