Kadulja je ljekovita biljka latinskog naziva Salvia officinalis, a kod nas poznata pod nazivima žalfija, ljekovita kadulja, slavulja i kuš. Raste samoniklo na prostorima Hrvatske - cijelog hrvatskog primorja, po kamenjarima i kamenjarskim pašnjacima. Jednako dobro raste i na kontinentu, a u svibnju, kada cvate poprima svijetloljubičastu boju. Ime Salvia dobila je od latinske riječi salvare što u prijevodu znači spasiti se ili izliječiti. Ime officinalis dobila je jer se kao službeni lijek već dugo koristi u biljnoj medicini.
Povijest kadulje
Postoje zapisi stari i do 4000 godina koji govore o ljekovitosti kadulje. Drevni Egipćani koristili su je kao lijek za neplodnost, za teške bolesti i kod epidemija poput kuge.
Za stare Rimljane ona je bila sveta biljka prije čijeg branja se trebala napraviti određena ceremonija. Brala se specijalnim nožem napravljenim od željeza, a sakupljači su trebali imati čistu odjeću i noge te ponuditi žrtvu u hrani.
Već u to doba koristila se kao lijek za mnoge bolesti, a danas je priznata od strane Europske agencije za lijekove te polako zauzima mjesto koje zaslužuje.
Uzgoj i berba kadulje
S obzirom na to da je kadulja višegodišnja kultura, uzgaja se u plodoredu. Na istoj površini moguće ju je uzgajati i do deset godina, a uspjet će gotovo svugdje. Prije nego što se posadi potrebno je na kraju ljeta preorati tlo. Najbolje pretkulture za kadulju su one koje će iza sebe ostaviti tlo bez korova.
Sije se na kraju ožujka ili početkom travnja te će proklijati za 10 do 15 dana. Kada proklija potrebno ju je redovito zalijevati i plijeviti. Presadnice se sade na otvorenom krajem ljeta ili na jesen.
Kadulja je biljka koja pripada toplom podneblju i za klijanje joj je potrebna temperatura od 10 do 15 stupnjeva. Nešto sporije će klijati pri nižoj temperaturi. Na početku će se vrlo sporo razvijati, a postoji mogućnost da u prvoj godini ne cvjeta. Za vrijeme vegetacije joj odgovara vlažno i hladno vrijeme. Mlade biljke zahtijevaju normalnu vlažnost tla, a starije dobro podnose dugotrajne suše.
Nasadi kadulje održavaju se redovitim prorjeđivanjem, okopavanjem i popunjavanjem praznih mjesta te zaštitom od štetočina i bolesti te prihranjivanjem.
Kadulju je moguće uzgojiti i u tegli, a najbolje će rasti na prozorskoj dasci do koje dopire sunce. Pogodni su joj suhi uvjeti te joj je potrebno osigurati drenažu, a ponekad se zalijevanje može preskočiti. Postoji mogućnost da kadulja nakon 3 do 4 godine izgubi snagu, a ponovno se može uzgojiti iz reznica koje je potrebno uzeti na proljeće. Razmnožava se presadnicama ili sjemenom.
U prvoj godini uzgoja kadulja se bere dva puta. U srpnju se obavlja prva berba, odnosno košnja kadulje, a druga berba u listopadu. Biljke kadulje potrebno je kositi na visinu do 10 cm.
Ako će se kadulja koristiti za destilaciju eteričnog ulja, onda ju je potrebno kositi kada je u punom cvatu. Krajem lipnja i kolovoza kosi se kadulja koja se uzgaja za sjeme.
Zimi postoji opasnost od snijega i jačeg mraza koji može naštetiti mladom usjevu kadulje pa se kadulja preventivno može zagrnuti nakon druge košnje.
U prvoj godini prinos kadulje bit će malen, a najveći prinos postići će se nakon 3 do 5 godina. Ako se sadi na plodnim tlima i redovito navodnjava prinos se može udvostručiti.
Priprema čaja od kadulje
Čajna žličica sušenih listova kadulje prelije se šalicom vrele vode i ostavi 10 minuta. Potom se čaj precijedi i pije topao tijekom dana i to 2 do 3 šalice u malim gutljajima kao lijek za mnoge bolesti poput upale krajnika, upale usne šupljine i ždrijela, gnojne upale zubi i drugih.
Od kadulje se može pripremiti i čajna mješavina sa stolisnikom. U jednakim dijelovima sušena kadulja i stolisnik se miješaju te se jedna čajna žličica prelijeva sa šalicom vrele vode i ostavi 5 minuta. Pije se procijeđen, 2 do 3 šalice dnevno kao pomoć kod šećerne bolesti.
Uvarak od kadulje priprema se tako da se dvije žlice listova, plodova i cvjetova kadulje kuhaju 10 minuta u pola litre vode. Tim uvarkom ispiru se usta i usna šupljina naročito poslije vađenja zuba. Uvarak se može i grgljati, ali se ne guta.
Upotreba kadulje
Svi zeljasti dijelovi kadulje gusto su prožeti mirisnim eteričnim uljima kojima zahvaljujemo njezina ljekovita svojstva. U našem narodu postoji uvjerenje da je najljekovitija ona kadulja koja "ne gleda more".
Cijeni se još od antičkih vremena od kada potječe zapis o kadulji koji glasi: "Ako vidiš u kući smrt, brzo po kadulju u vrt".
Smatra se da je svježa kadulja najljekovitija, a pomaže u sljedećim slučajevima:
- upale krajnika, upale usne šupljine i ždrijela, bolova u vratu
- pročišćavanja usne šupljinu i dišnih organa te liječenja gnojne upale zubi
- učvršćivanja zubi i jačanja desni.
- čišćenja sluzi iz dišnih organa i želuca.
- liječenju grčeva, drhtanju udova i oboljenje žlijezda
- protiv zubnog plaka
Divlja kadulja u sebi sadrži više od 60 različitih supstancija i spojeva koji čine glavnu ulogu u njezinom medicinskom djelovanju. Osim minerala, kadulja sadržava i vitamine A, B i C te aktivne supstancije koje su ključne u liječenju mnogih poremećaja i bolesti. Kaduljinu djelotvornost potvrdila su brojna medicinska istraživanja, koja se pokazala kroz čitavu povijest uporabe.
Antivirusno i antibakterijsko djelovanje kadulje
Istraživanje provedeno na antibakterijskom djelovanju kadulje protiv bakterija streptokoka pokazalo je kako eterično ulje ljekovite kadulje može biti dobra alternativa uobičajenim antibioticima. Isto tako ekstrakti ljekovite kadulje zbog baktericidnog učinka mogu biti prirodni lijek za bolesti usta i zubi. Vodeni ekstrakt ljekovite kadulje pokazuje dobre antivirusne učinke.
Antikancerogeno djelovanje kadulje
Istraživanja su pokazala kako ispijanje čaja od kadulje može spriječiti početnu fazu karcinogeneze debelog crijeva. Ekstrakti kadulje pokazali su inhibirajuće djelovanje na stanične linije raka dojke, karcinoma grkljana i pluća i melanoma.
Povoljno djelovanje kadulje na kognitivne funkcije i pamćenje
Mnoge studije dokazale su da kadulja utječe na poboljšanje pamćenja, kognitivnih funkcija i pažnje te raspoloženja, a jedno od tih je i nasumično kontrolirano ispitivanje koje je proveo znanstvenik Akhondzadeha sa suradnicima tijekom kojeg su četiri mjeseca ekstraktom ljekovite kadulje liječili bolesnike s blagim do umjerenim oblikom Alzheimerove bolesti. Istraživanje je pokazalo da su se kognitivne funkcije bolesnika poboljšale.
Antidijabetično djelovanje kadulje
Ljekovita kadulja se u mnogim zemljama koristila kao tradicionalni lijek protiv šećerne bolesti jer utječe na smanjenje glukoze. Čaj od kadulje se pokazao jednako učinkovitim kao i metformin, antidijabetični lijek koji se koristi za dijabetes tipa II jer smanjuje proizvodnju glukoze u jetri i povećava djelovanje inzulina.
Povoljno djelovanje kadulje na reguliranje hormona kod žena
Kadulja odlično djeluje na ženske hormonalne poremećaje jer uravnotežuje rad hormona, pomaže i regulira menstrualni ciklus te pomaže kod policističnih jajnika. Također olakšava simptome menopauze kao što su valovi vrućine i pojačano znojenje. Pozitivna djelovanje kadulje za liječenje simptoma menopauze pokazala su se u mnogim kliničkim ispitivanjima, koja su provodili različiti istraživački centri.
Od ostalih važnih djelovanja tu su još i:
- antifungalno
- protuupalno
- antimutageno
- antioksidacijsko
Moguće nuspojave konzumacije čaja od kadulje
Pojedine vrste kadulje sadrže različite kemikalija, kao i tujone koji mogu oštetiti jetru i bubrege te uzrokovati napadaje ako se konzumira veća količina. Nuspojave čaja od kadulje su rijetke, no ipak je dobro biti upoznat s mogućim komplikacijama. Opasnost od pada krvnog tlaka postoji kod osoba koje već uzimaju lijekove protiv visokog krvnog tlaka poput varfarina.
Iako se čaj od kadulje često koristi za snižavanje i reguliranje simptoma kod pacijenata koji imaju dijabetes, on će slabo reagirati s drugim lijekovima što na kraju može rezultirati hipoglikemijom.
Na jetru i bubrege mogu dugoročno i negativno utjecati određeni aktivni spojevi koji se nalaze u kadulji, stoga se konzumiranje čaja od kadulje nikako ne preporučuje osobama koje imaju bolest slabosti bubrega ili jetre.
Isto tako ne preporučuje se osobama koje pate od bolesti povezanih s napadajima poput epilepsije jer može izazvati konvulzije ako se pije u velikim količinama. Bez obzira bolujete li od neke navedene bolesti ili ne, prije konzumacije čaja kadulje u ljekovite svrhe svakako se posavjetujte sa svojima liječnikom.
Sušenje i čuvanje čaja od kadulje
Lišće kadulje može se sušiti na dva načina:
- prirodno - na nekom prozračnom mjestu tako da se svežanj ubrane kadulje objesi naopačke
- u sušnici
Kad se suši u sušnici, temperatura se mora održavati na 55 °C prva 2 do 3 sata, a nakon toga na 40 ili 45°C.
Kada se lišće posuši sprema se u papirnate vrećice ili staklene posude i čuva na hladnom, tamnom i suhom mjestu.
Izvor: Moja Zimnica, Foto: congerdesign/Pixabay
Odgovori