• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
kadulja

Čaj od kadulje

Autor: Martina P.

  • 1 Povijest kadulje
  • 2 Uzgoj i berba kadulje
  • 3 Priprema čaja od kadulje
  • 4 Upotreba kadulje
    • 4.1 Antivirusno i antibakterijsko djelovanje kadulje
    • 4.2 Antikancerogeno djelovanje kadulje
    • 4.3 Povoljno djelovanje kadulje na kognitivne funkcije i pamćenje
    • 4.4 Antidijabetično djelovanje kadulje
    • 4.5 Povoljno djelovanje kadulje na reguliranje hormona kod žena
  • 5 Moguće nuspojave konzumacije čaja od kadulje
  • 6 Sušenje i čuvanje čaja od kadulje

Kadulja je ljekovita biljka latinskog naziva Salvia officinalis, a kod nas poznata pod nazivima žalfija, ljekovita kadulja, slavulja i kuš. Raste samoniklo na prostorima Hrvatske - cijelog hrvatskog primorja, po kamenjarima i kamenjarskim pašnjacima. Jednako dobro raste i na kontinentu, a u svibnju, kada cvate poprima svijetloljubičastu boju. Ime Salvia dobila je od latinske riječi salvare što u prijevodu znači spasiti se ili izliječiti. Ime officinalis dobila je jer se kao službeni lijek već dugo koristi u biljnoj medicini.

Povijest kadulje

Postoje zapisi stari i do 4000 godina koji govore o ljekovitosti kadulje. Drevni Egipćani koristili su je kao lijek za neplodnost, za teške bolesti i kod epidemija poput kuge.

Za stare Rimljane ona je bila sveta biljka prije čijeg branja se trebala napraviti određena ceremonija. Brala se specijalnim nožem napravljenim od željeza, a sakupljači su trebali imati čistu odjeću i noge te ponuditi žrtvu u hrani.

Već u to doba koristila se kao lijek za mnoge bolesti, a danas je priznata od strane Europske agencije za lijekove te polako zauzima mjesto koje zaslužuje.

Uzgoj i berba kadulje

S obzirom na to da je kadulja višegodišnja kultura, uzgaja se u plodoredu. Na istoj površini moguće ju je uzgajati i do deset godina, a uspjet će gotovo svugdje. Prije nego što se posadi potrebno je na kraju ljeta preorati tlo. Najbolje pretkulture za kadulju su one koje će iza sebe ostaviti tlo bez korova.

Sije se na kraju ožujka ili početkom travnja te će proklijati za 10 do 15 dana. Kada proklija potrebno ju je redovito zalijevati i plijeviti. Presadnice se sade na otvorenom krajem ljeta ili na jesen.

Kadulja je biljka koja pripada toplom podneblju i za klijanje joj je potrebna temperatura od 10 do 15 stupnjeva. Nešto sporije će klijati pri nižoj temperaturi. Na početku će se vrlo sporo razvijati, a postoji mogućnost da u prvoj godini ne cvjeta. Za vrijeme vegetacije joj odgovara vlažno i hladno vrijeme. Mlade biljke zahtijevaju normalnu vlažnost tla, a starije dobro podnose dugotrajne suše.

Nasadi kadulje održavaju se redovitim prorjeđivanjem, okopavanjem i popunjavanjem praznih mjesta te zaštitom od štetočina i bolesti te prihranjivanjem.

Kadulju je moguće uzgojiti i u tegli, a najbolje će rasti na prozorskoj dasci do koje dopire sunce. Pogodni su joj suhi uvjeti te joj je potrebno osigurati drenažu, a ponekad se zalijevanje može preskočiti. Postoji mogućnost da kadulja nakon 3 do 4 godine izgubi snagu, a ponovno se može uzgojiti iz reznica koje je potrebno uzeti na proljeće. Razmnožava se presadnicama ili sjemenom.

U prvoj godini uzgoja kadulja se bere dva puta. U srpnju se obavlja prva berba, odnosno košnja kadulje, a druga berba u listopadu. Biljke kadulje potrebno je kositi na visinu do 10 cm.

Ako će se kadulja koristiti za destilaciju eteričnog ulja, onda ju je potrebno kositi kada je u punom cvatu. Krajem lipnja i kolovoza kosi se kadulja koja se uzgaja za sjeme.

Zimi postoji opasnost od snijega i jačeg mraza koji može naštetiti mladom usjevu kadulje pa se kadulja preventivno može zagrnuti nakon druge košnje.

U prvoj godini prinos kadulje bit će malen, a najveći prinos postići će se nakon 3 do 5 godina. Ako se sadi na plodnim tlima i redovito navodnjava prinos se može udvostručiti.

Priprema čaja od kadulje

Čajna žličica sušenih listova kadulje prelije se šalicom vrele vode i ostavi 10 minuta. Potom se čaj precijedi i pije topao tijekom dana i to 2 do 3 šalice u malim gutljajima kao lijek za mnoge bolesti poput upale krajnika, upale usne šupljine i ždrijela, gnojne upale zubi i drugih.

Od kadulje se može pripremiti i čajna mješavina sa stolisnikom. U jednakim dijelovima sušena kadulja i stolisnik se miješaju te se jedna čajna žličica prelijeva sa šalicom vrele vode i ostavi 5 minuta. Pije se procijeđen, 2 do 3 šalice dnevno kao pomoć kod šećerne bolesti.

Uvarak od kadulje priprema se tako da se dvije žlice listova, plodova i cvjetova kadulje kuhaju 10 minuta u pola litre vode. Tim uvarkom ispiru se usta i usna šupljina naročito poslije vađenja zuba. Uvarak se može i grgljati, ali se ne guta.

Upotreba kadulje

Svi zeljasti dijelovi kadulje gusto su prožeti mirisnim eteričnim uljima kojima zahvaljujemo njezina ljekovita svojstva. U našem narodu postoji uvjerenje da je najljekovitija ona kadulja koja "ne gleda more".

Cijeni se još od antičkih vremena od kada potječe zapis o kadulji koji glasi: "Ako vidiš u kući smrt, brzo po kadulju u vrt".

Smatra se da je svježa kadulja najljekovitija, a pomaže u sljedećim slučajevima:

  • upale krajnika, upale usne šupljine i ždrijela, bolova u vratu
  • pročišćavanja usne šupljinu i dišnih organa te liječenja gnojne upale zubi
  • učvršćivanja zubi i jačanja desni.
  • čišćenja sluzi iz dišnih organa i želuca.
  • liječenju grčeva, drhtanju udova i oboljenje žlijezda
  • protiv zubnog plaka

Divlja kadulja u sebi sadrži više od 60 različitih supstancija i spojeva koji čine glavnu ulogu u njezinom medicinskom djelovanju. Osim minerala, kadulja sadržava i vitamine A, B i C te aktivne supstancije koje su ključne u liječenju mnogih poremećaja i bolesti. Kaduljinu djelotvornost potvrdila su brojna medicinska istraživanja, koja se pokazala kroz čitavu povijest uporabe.

Antivirusno i antibakterijsko djelovanje kadulje

Istraživanje provedeno na antibakterijskom djelovanju kadulje protiv bakterija streptokoka pokazalo je kako eterično ulje ljekovite kadulje može biti dobra alternativa uobičajenim antibioticima. Isto tako ekstrakti ljekovite kadulje zbog baktericidnog učinka mogu biti prirodni lijek za bolesti usta i zubi. Vodeni ekstrakt ljekovite kadulje pokazuje dobre antivirusne učinke.

Antikancerogeno djelovanje kadulje

Istraživanja su pokazala kako ispijanje čaja od kadulje može spriječiti početnu fazu karcinogeneze debelog crijeva. Ekstrakti kadulje pokazali su inhibirajuće djelovanje na stanične linije raka dojke, karcinoma grkljana i pluća i melanoma.

Povoljno djelovanje kadulje na kognitivne funkcije i pamćenje

Mnoge studije dokazale su da kadulja utječe na poboljšanje pamćenja, kognitivnih funkcija i pažnje te raspoloženja, a jedno od tih je i nasumično kontrolirano ispitivanje koje je proveo znanstvenik Akhondzadeha sa suradnicima tijekom kojeg su četiri mjeseca ekstraktom ljekovite kadulje liječili bolesnike s blagim do umjerenim oblikom Alzheimerove bolesti. Istraživanje je pokazalo da su se kognitivne funkcije bolesnika poboljšale.

Antidijabetično djelovanje kadulje

Ljekovita kadulja se u mnogim zemljama koristila kao tradicionalni lijek protiv šećerne bolesti jer utječe na smanjenje glukoze. Čaj od kadulje se pokazao jednako učinkovitim kao i metformin, antidijabetični lijek koji se koristi za dijabetes tipa II jer smanjuje proizvodnju glukoze u jetri i povećava djelovanje inzulina.

Povoljno djelovanje kadulje na reguliranje hormona kod žena

Kadulja odlično djeluje na ženske hormonalne poremećaje jer uravnotežuje rad hormona, pomaže i regulira menstrualni ciklus te pomaže kod policističnih jajnika. Također olakšava simptome menopauze kao što su valovi vrućine i pojačano znojenje. Pozitivna djelovanje kadulje za liječenje simptoma menopauze pokazala su se u mnogim kliničkim ispitivanjima, koja su provodili različiti istraživački centri.

Od ostalih važnih djelovanja tu su još i:

  • antifungalno
  • protuupalno
  • antimutageno
  • antioksidacijsko

Moguće nuspojave konzumacije čaja od kadulje

Pojedine vrste kadulje sadrže različite kemikalija, kao i tujone koji mogu oštetiti jetru i bubrege te uzrokovati napadaje ako se konzumira veća količina. Nuspojave čaja od kadulje su rijetke, no ipak je dobro biti upoznat s mogućim komplikacijama. Opasnost od pada krvnog tlaka postoji kod osoba koje već uzimaju lijekove protiv visokog krvnog tlaka poput varfarina.

Iako se čaj od kadulje često koristi za snižavanje i reguliranje simptoma kod pacijenata koji imaju dijabetes, on će slabo reagirati s drugim lijekovima što na kraju može rezultirati hipoglikemijom.

Na jetru i bubrege mogu dugoročno i negativno utjecati određeni aktivni spojevi koji se nalaze u kadulji, stoga se konzumiranje čaja od kadulje nikako ne preporučuje osobama koje imaju bolest slabosti bubrega ili jetre.

Isto tako ne preporučuje se osobama koje pate od bolesti povezanih s napadajima poput epilepsije jer može izazvati konvulzije ako se pije u velikim količinama. Bez obzira bolujete li od neke navedene bolesti ili ne, prije konzumacije čaja kadulje u ljekovite svrhe svakako se posavjetujte sa svojima liječnikom.

Sušenje i čuvanje čaja od kadulje

Lišće kadulje može se sušiti na dva načina:

  • prirodno - na nekom prozračnom mjestu tako da se svežanj ubrane kadulje objesi naopačke
  • u sušnici

Kad se suši u sušnici, temperatura se mora održavati na 55 °C prva 2 do 3 sata, a nakon toga na 40 ili 45°C.

Kada se lišće posuši sprema se u papirnate vrećice ili staklene posude i čuva na hladnom, tamnom i suhom mjestu.

Izvor: Moja Zimnica, Foto: congerdesign/Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

vrtna staza

Uređenje vrta kamenom

Ako želite urediti svoj vrt ili šetnicu, idealno rješenje za dekoriranje ili gradnju je kamen. Vrtne staze ukrašene … [više] about Uređenje vrta kamenom

grancice-jelke

Odlaganje jelke nakon blagdana

Božićni blagdani su nezamislivi bez božićne jelke, no često nam se postavlja pitanje koje drvce je bolje, umjetno ili … [više] about Odlaganje jelke nakon blagdana

žuti listovi

Žuti listovi na biljkama

Kod uzgoja i njege biljaka nerijetko nailazimo na pojavu raznih bolesti i oštećenja, no nismo uvijek sigurni što je tome … [više] about Žuti listovi na biljkama

snijeg-na-granama

Kako pripremiti stabla za zimu

Kako bi vaše voćke, stablašice i grmovi voćaka preživjeli zimu i u proljeće i ljeto davale plodove potrebno je napraviti … [više] about Kako pripremiti stabla za zimu

balkonsko cvijeće

Najbolje cvijeće za balkon

Cvijeće za balkon većinom se sadi u ljeto, ali sadnja može započeti već u proljeće. Jako je važno mjesto na kojem ćete … [više] about Najbolje cvijeće za balkon

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

platana

Platana

biljka lan

Lan

visibaba

Visibaba

jela

Jela

hortenzija

Hortenzija

plodovi duda

Dud

pasji trn

Pasji trn

impatiens - lijepi dečko

Impatiens (Lijepi dečko)

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka