• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Industrijske biljke
  • Uređenje vrta
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
kadulja

Čaj od kadulje

Autor: Martina P.

  • 1 Povijest kadulje
  • 2 Uzgoj i berba kadulje
  • 3 Priprema čaja od kadulje
  • 4 Upotreba kadulje
    • 4.1 Antivirusno i antibakterijsko djelovanje kadulje
    • 4.2 Antikancerogeno djelovanje kadulje
    • 4.3 Povoljno djelovanje kadulje na kognitivne funkcije i pamćenje
    • 4.4 Antidijabetično djelovanje kadulje
    • 4.5 Povoljno djelovanje kadulje na reguliranje hormona kod žena
  • 5 Moguće nuspojave konzumacije čaja od kadulje
  • 6 Sušenje i čuvanje čaja od kadulje

Kadulja je ljekovita biljka latinskog naziva Salvia officinalis, a kod nas poznata pod nazivima žalfija, ljekovita kadulja, slavulja i kuš. Raste samoniklo na prostorima Hrvatske - cijelog hrvatskog primorja, po kamenjarima i kamenjarskim pašnjacima. Jednako dobro raste i na kontinentu, a u svibnju, kada cvate poprima svijetloljubičastu boju. Ime Salvia dobila je od latinske riječi salvare što u prijevodu znači spasiti se ili izliječiti. Ime officinalis dobila je jer se kao službeni lijek već dugo koristi u biljnoj medicini.

Povijest kadulje

Postoje zapisi stari i do 4000 godina koji govore o ljekovitosti kadulje. Drevni Egipćani koristili su je kao lijek za neplodnost, za teške bolesti i kod epidemija poput kuge.

Za stare Rimljane ona je bila sveta biljka prije čijeg branja se trebala napraviti određena ceremonija. Brala se specijalnim nožem napravljenim od željeza, a sakupljači su trebali imati čistu odjeću i noge te ponuditi žrtvu u hrani.

Već u to doba koristila se kao lijek za mnoge bolesti, a danas je priznata od strane Europske agencije za lijekove te polako zauzima mjesto koje zaslužuje.

Uzgoj i berba kadulje

S obzirom na to da je kadulja višegodišnja kultura, uzgaja se u plodoredu. Na istoj površini moguće ju je uzgajati i do deset godina, a uspjet će gotovo svugdje. Prije nego što se posadi potrebno je na kraju ljeta preorati tlo. Najbolje pretkulture za kadulju su one koje će iza sebe ostaviti tlo bez korova.

Sije se na kraju ožujka ili početkom travnja te će proklijati za 10 do 15 dana. Kada proklija potrebno ju je redovito zalijevati i plijeviti. Presadnice se sade na otvorenom krajem ljeta ili na jesen.

Kadulja je biljka koja pripada toplom podneblju i za klijanje joj je potrebna temperatura od 10 do 15 stupnjeva. Nešto sporije će klijati pri nižoj temperaturi. Na početku će se vrlo sporo razvijati, a postoji mogućnost da u prvoj godini ne cvjeta. Za vrijeme vegetacije joj odgovara vlažno i hladno vrijeme. Mlade biljke zahtijevaju normalnu vlažnost tla, a starije dobro podnose dugotrajne suše.

Nasadi kadulje održavaju se redovitim prorjeđivanjem, okopavanjem i popunjavanjem praznih mjesta te zaštitom od štetočina i bolesti te prihranjivanjem.

Kadulju je moguće uzgojiti i u tegli, a najbolje će rasti na prozorskoj dasci do koje dopire sunce. Pogodni su joj suhi uvjeti te joj je potrebno osigurati drenažu, a ponekad se zalijevanje može preskočiti. Postoji mogućnost da kadulja nakon 3 do 4 godine izgubi snagu, a ponovno se može uzgojiti iz reznica koje je potrebno uzeti na proljeće. Razmnožava se presadnicama ili sjemenom.

U prvoj godini uzgoja kadulja se bere dva puta. U srpnju se obavlja prva berba, odnosno košnja kadulje, a druga berba u listopadu. Biljke kadulje potrebno je kositi na visinu do 10 cm.

Ako će se kadulja koristiti za destilaciju eteričnog ulja, onda ju je potrebno kositi kada je u punom cvatu. Krajem lipnja i kolovoza kosi se kadulja koja se uzgaja za sjeme.

Zimi postoji opasnost od snijega i jačeg mraza koji može naštetiti mladom usjevu kadulje pa se kadulja preventivno može zagrnuti nakon druge košnje.

U prvoj godini prinos kadulje bit će malen, a najveći prinos postići će se nakon 3 do 5 godina. Ako se sadi na plodnim tlima i redovito navodnjava prinos se može udvostručiti.

Priprema čaja od kadulje

Čajna žličica sušenih listova kadulje prelije se šalicom vrele vode i ostavi 10 minuta. Potom se čaj precijedi i pije topao tijekom dana i to 2 do 3 šalice u malim gutljajima kao lijek za mnoge bolesti poput upale krajnika, upale usne šupljine i ždrijela, gnojne upale zubi i drugih.

Od kadulje se može pripremiti i čajna mješavina sa stolisnikom. U jednakim dijelovima sušena kadulja i stolisnik se miješaju te se jedna čajna žličica prelijeva sa šalicom vrele vode i ostavi 5 minuta. Pije se procijeđen, 2 do 3 šalice dnevno kao pomoć kod šećerne bolesti.

Uvarak od kadulje priprema se tako da se dvije žlice listova, plodova i cvjetova kadulje kuhaju 10 minuta u pola litre vode. Tim uvarkom ispiru se usta i usna šupljina naročito poslije vađenja zuba. Uvarak se može i grgljati, ali se ne guta.

Upotreba kadulje

Svi zeljasti dijelovi kadulje gusto su prožeti mirisnim eteričnim uljima kojima zahvaljujemo njezina ljekovita svojstva. U našem narodu postoji uvjerenje da je najljekovitija ona kadulja koja "ne gleda more".

Cijeni se još od antičkih vremena od kada potječe zapis o kadulji koji glasi: "Ako vidiš u kući smrt, brzo po kadulju u vrt".

Smatra se da je svježa kadulja najljekovitija, a pomaže u sljedećim slučajevima:

  • upale krajnika, upale usne šupljine i ždrijela, bolova u vratu
  • pročišćavanja usne šupljinu i dišnih organa te liječenja gnojne upale zubi
  • učvršćivanja zubi i jačanja desni.
  • čišćenja sluzi iz dišnih organa i želuca.
  • liječenju grčeva, drhtanju udova i oboljenje žlijezda
  • protiv zubnog plaka

Divlja kadulja u sebi sadrži više od 60 različitih supstancija i spojeva koji čine glavnu ulogu u njezinom medicinskom djelovanju. Osim minerala, kadulja sadržava i vitamine A, B i C te aktivne supstancije koje su ključne u liječenju mnogih poremećaja i bolesti. Kaduljinu djelotvornost potvrdila su brojna medicinska istraživanja, koja se pokazala kroz čitavu povijest uporabe.

Antivirusno i antibakterijsko djelovanje kadulje

Istraživanje provedeno na antibakterijskom djelovanju kadulje protiv bakterija streptokoka pokazalo je kako eterično ulje ljekovite kadulje može biti dobra alternativa uobičajenim antibioticima. Isto tako ekstrakti ljekovite kadulje zbog baktericidnog učinka mogu biti prirodni lijek za bolesti usta i zubi. Vodeni ekstrakt ljekovite kadulje pokazuje dobre antivirusne učinke.

Antikancerogeno djelovanje kadulje

Istraživanja su pokazala kako ispijanje čaja od kadulje može spriječiti početnu fazu karcinogeneze debelog crijeva. Ekstrakti kadulje pokazali su inhibirajuće djelovanje na stanične linije raka dojke, karcinoma grkljana i pluća i melanoma.

Povoljno djelovanje kadulje na kognitivne funkcije i pamćenje

Mnoge studije dokazale su da kadulja utječe na poboljšanje pamćenja, kognitivnih funkcija i pažnje te raspoloženja, a jedno od tih je i nasumično kontrolirano ispitivanje koje je proveo znanstvenik Akhondzadeha sa suradnicima tijekom kojeg su četiri mjeseca ekstraktom ljekovite kadulje liječili bolesnike s blagim do umjerenim oblikom Alzheimerove bolesti. Istraživanje je pokazalo da su se kognitivne funkcije bolesnika poboljšale.

Antidijabetično djelovanje kadulje

Ljekovita kadulja se u mnogim zemljama koristila kao tradicionalni lijek protiv šećerne bolesti jer utječe na smanjenje glukoze. Čaj od kadulje se pokazao jednako učinkovitim kao i metformin, antidijabetični lijek koji se koristi za dijabetes tipa II jer smanjuje proizvodnju glukoze u jetri i povećava djelovanje inzulina.

Povoljno djelovanje kadulje na reguliranje hormona kod žena

Kadulja odlično djeluje na ženske hormonalne poremećaje jer uravnotežuje rad hormona, pomaže i regulira menstrualni ciklus te pomaže kod policističnih jajnika. Također olakšava simptome menopauze kao što su valovi vrućine i pojačano znojenje. Pozitivna djelovanje kadulje za liječenje simptoma menopauze pokazala su se u mnogim kliničkim ispitivanjima, koja su provodili različiti istraživački centri.

Od ostalih važnih djelovanja tu su još i:

  • antifungalno
  • protuupalno
  • antimutageno
  • antioksidacijsko

Moguće nuspojave konzumacije čaja od kadulje

Pojedine vrste kadulje sadrže različite kemikalija, kao i tujone koji mogu oštetiti jetru i bubrege te uzrokovati napadaje ako se konzumira veća količina. Nuspojave čaja od kadulje su rijetke, no ipak je dobro biti upoznat s mogućim komplikacijama. Opasnost od pada krvnog tlaka postoji kod osoba koje već uzimaju lijekove protiv visokog krvnog tlaka poput varfarina.

Iako se čaj od kadulje često koristi za snižavanje i reguliranje simptoma kod pacijenata koji imaju dijabetes, on će slabo reagirati s drugim lijekovima što na kraju može rezultirati hipoglikemijom.

Na jetru i bubrege mogu dugoročno i negativno utjecati određeni aktivni spojevi koji se nalaze u kadulji, stoga se konzumiranje čaja od kadulje nikako ne preporučuje osobama koje imaju bolest slabosti bubrega ili jetre.

Isto tako ne preporučuje se osobama koje pate od bolesti povezanih s napadajima poput epilepsije jer može izazvati konvulzije ako se pije u velikim količinama. Bez obzira bolujete li od neke navedene bolesti ili ne, prije konzumacije čaja kadulje u ljekovite svrhe svakako se posavjetujte sa svojima liječnikom.

Sušenje i čuvanje čaja od kadulje

Lišće kadulje može se sušiti na dva načina:

  • prirodno - na nekom prozračnom mjestu tako da se svežanj ubrane kadulje objesi naopačke
  • u sušnici

Kad se suši u sušnici, temperatura se mora održavati na 55 °C prva 2 do 3 sata, a nakon toga na 40 ili 45°C.

Kada se lišće posuši sprema se u papirnate vrećice ili staklene posude i čuva na hladnom, tamnom i suhom mjestu.

Izvor: Moja Zimnica, Foto: congerdesign/Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

mikrovrt

Mikro vrtovi - kako ih napraviti

Za sve urbane i prezaposlene vrtlare koji ne mogu izdvojiti vrijeme ili nemaju prostor za veliki vrt, upravo su mikro … [više] about Mikro vrtovi - kako ih napraviti

sobno bilje

Idealno vrijeme za presađivanje sobnih biljaka

Sobne biljke unose određenu dozu zelenila u naš prostor koji ga automatski čini ljepšim tijekom cijele godine, ali nas … [više] about Idealno vrijeme za presađivanje sobnih biljaka

cvijeće

Što uzgajati na južnoj strani balkona ili terase

Dolaskom lijepog vremena više vremena provodimo na otvorenom pa se javlja potreba za uređenjem i osvježavanjem prostora … [više] about Što uzgajati na južnoj strani balkona ili terase

zacinsko-bilje

Priprema začinskog bilja za zimnicu

Kako biste izvukli maksimum i pripremili najkvalitetnije začinsko bilje za zimnicu, važno je znati kada ga je najbolje … [više] about Priprema začinskog bilja za zimnicu

uzgoj živice

Uzgoj živice

Živica je niz gusto zasađenih grmova različitih boja i oblika. Može imati samo dekorativnu funkciju (primjerice, često … [više] about Uzgoj živice

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

uzgoj duhana

Duhan

ambrozija

Ambrozija

neven

Neven

narcis

Narcis

jorgovan

Jorgovan

japanska trešnja

Japanska trešnja

margareta, ivančica

Ivančica ili margareta

hibiskus

Hibiskus

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka