• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Vrtlarenje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
zutika

Čaj od žutike

Autor: Martina P.

  • 1 Povijest žutike
  • 2 Uzgoj i berba žutike
  • 3 Priprema čaja od žutike
  • 4 Upotreba žutike
  • 5 Moguće nuspojave konzumacije čaja od žutike
  • 6 Sušenje i čuvanje žutike

Žutika je kod nas poznata pod nazivima žuti šipak, žutikovina, žutotrn, obična žutika i kiseli trn, a nosi latinski naziv Berberis vulgaris. Grm žutike može narasti u visinu do 3 metra te su joj grane obrasle oštrim trnjem. Listovi su elipsastog oblika, a cvate u svibnju i lipnju. Cvjetovi su žute boje i tvore brojne viseće grozdove. U tim će se grozdovima nakon cvatnje razviti plodovi u obliku duguljastih crvenih i sočnih boba dugih oko 1 cm.

Žutika samoniklo raste po živicama, uz putove i rubove šuma, po živim poljskim međama i sl. Žutika kao grm je lako uočljiva, posebice u vrijeme cvatnje, ali i kada je prekrivena crvenim plodovima.

Povijest žutike

Žutika je poznata još iz doba antike kada se od nje pripremao osvježavajući žele, ali se posluživala i kandirana kao i drugo bobičasto voće. Rouen, francuski grad bio je poznat po izvrsnom pekmezu od žutike.

I u povijesti se koristila kao dekorativna biljka jer grm žutike koji je nabran trnjem, zasađen u obliku živice, odlično štiti od invazije različitih životinja i insekata, a kora, lišće i plodovi mogli su se koristiti u medicinske i kulinarske svrhe.

Drevni arapski liječnici žutiku su smatrali korisnom za groznicu i proljev, a u Indiji se smatralo da pripravci od korijena kore pomažu u slučajevima psorijaze. U Kini se smatralo da njena redovita konzumacija vodi do zdravog i dugog života. Protiv kuge se u Egiptu pio razrijeđeni sok od žutike. Mnoga ljekovita svojstva žutike koja su otkrivena u antici, kasnije su i znanstveno dokazana.

Uzgoj i berba žutike

Na našem području žutika kao biljka je veoma rijetka no može se pokušati uzgojiti njen grm. Žutiku je najbolje posaditi u proljeće, a ponekad se sadnja može obaviti i u jesen.

Jednako dobro će rasti i u hladu i na suncu. Odgovara joj otvorena površina te joj ne smeta vjetrovito područje. Tlo za sadnju žutike trebalo bi biti neutralno iako je dopušteno blago povećanje kiselosti. No, ako je kiselost veća od 7 preporučljivo je da se u tlo doda vapno. To bi se trebalo učiniti prilikom pripreme tla ili za vrijeme sadnje.

Osim vapna, tlo bi trebalo biti oplođeno gnojivima poput humusa, vrtnog tla ili komposta, super fosfatom, gašenim vapnom i drvenim pepelom. Kada sadite žutiku zapamtite da iako može rasti i na suncu, izgubit će dekorativni izgled lišća jer će ono vrlo vjerojatno izblijediti.

Žutika se može razmnožavati putem sjemena, reznica, podjelom glavnog grma, od bočnih izdanaka grma te presađivanjem mladica.

Kod odabira sadnog materijala bitno je znati da svaki način razmnožavanja žutike ima određeni nedostatak. Primjerice, reznice će vrlo sporo razvijati korijenov sustav, sjemenke nerijetko imaju nisku klijavost, a ako u procesu dijeljenja grma značajno oštetite korijen, narušit ćete zdravlje biljke. Isto tako mlade izbojke moguće je dobiti samo od određenih vrsta žutika.

Listove je potrebno brati neposredno pred cvatnju, pazeći pritom da su s donje strane jednolično zeleni jer oni koji imaju smeđe pjege zaraženi su žitnom rđom.

Plodovi žutike beru se kada su posve zreli.

Priprema čaja od žutike

Čaj od žutike priprema se tako da se 2 velike žlice samljevene i suhe kore korijena žutike stave u 1 litru hladne vode i ostavi preko noći. Sljedeće jutro, mješavina se zagrije 5 minuta na laganoj vatri. Potom se procijedi i cijela se količina popije tijekom dana, na gutljaje. Ovako pripremljen čaj jedan je od najboljih lijekova za čišćenje krvi, slezenu, bubrega, jetru, žuticu i slabokrvnost.

Drugi način pripreme čaja od žutike je da se 2 čajne žličice suhe kore korijena i listova žutike stavi u ¼ litru kipuće vode i nakon 5 minuta procijedi. Piju se po 1 do 2 šalice ovog čaja kao lijek za poboljšanje rada jetre i bolje lučenje žuči.

Upotreba žutike

Od žutike su ljekoviti listovi, korijen i plodovi. Kora s korijena žutike je iznutra žute boje te se skida u kasnu jesen i potom suši na zraku. Plodovi i listovi žutike obiluju C vitaminom i drugim organskim kiselinama, a otuda i narodni naziv kiseli trn.

Žutika djeluje na organizam tako da :

  • pojačava mokrenje
  • potiče izlučivanje vode iz tijela
  • regulira stolicu
  • pomaže u liječenju slabokrvnosti
  • smanjuje grčeve u nogama
  • ublažava hemeroide
  • pomaže u otklanjanju bijelog pranja kod žena
  • pomaže u suzbijaju kožnog osipa

U kori korijena žutike otkriven je niz alkaloida, a u prvom redu to su alkaloidi berbamin, oksiakantin i oksiakantin-vinetin. Nadalje, djelotvorne tvari pronađene u kori korijena su škrob, hemiceluloza, šećer i kolumbanin. Upravo se alkaloidu berberinu pripisuje niz ljekovitih svojstava jer on djeluje na izlučivanje žuči i poboljšanje optoka krvi te snižavanje krvnog tlaka.

Moguće nuspojave konzumacije čaja od žutike

Postoji određena napomena kod konzumacije pripravaka od žutike, a to je da se potrebno strogo pridržavati propisanih količina za pojedine pripravke jer će oni samo tada biti u potpunosti učinkoviti. Naročito je bitno strogo pridržavanje uputa o primjeni kore i listova jer njihova prekomjerna konzumacija može uzrokovati trovanje.

Smatra se kako su pripravci od plodova žutike posve bezopasni, no i kod njihove konzumacije treba biti na oprezu i svakako se konzultirati s liječnikom prije primjene pripravaka od žutike u ljekovite svrhe.

Isto tako bitno je znati da se žutika ne smije konzumirati u trudnoći jer pripravci od žutike djeluju na maternicu.

Plodovi, odnosno bobice, jestive su samo kada sazru, a svježi list i cvijet su otrovni.

Sušenje i čuvanje žutike

Plodovi, odnosno bobice žutike, beru se u kolovozu i rujnu, a kora s korijena u kasnu jesen ili u rano proljeće.

Bobice se beru bez peteljke, a kako bi bile dobre za upotrebu, nakon sušenja moraju zadržati svoju prirodnu crvenu boju. Ako ste bobice brali s peteljkom, onda je nakon sušenja potrebno odstraniti peteljke. Svježe bobice moguće je posušiti na zraku ili na suncu. Za vrijeme kiše i velike vlage bobice je moguće oprezno posušiti u pećnici na umjereno toploj temperaturi.

Rjeđe se sabire čitav korijen žutike, iako se u komadima može naći na tržištu.

Kora s mladih grana se guli te suši u hladu ili na suncu. Ako je riječ o manjoj količini oguljene kore s korijena, tada se nakon sakupljanja može nanizati na konac i posušiti u hladu.

Svi osušeni dijelovi žutike čuvaju se u staklenim posudama koje se mogu dobro zatvoriti, na hladnom i tamnom mjestu.

Foto: Didgeman / Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

cvijeće u žardinjeri

Najbolje biljke za žardinjere

Žardinjere su ukrasne biljke koje imaju dugu tradiciju postojanja i svojim posebnim izgledom čine svaki prostor … [više] about Najbolje biljke za žardinjere

uzgoj u plasteniku

Njega biljaka u zatvorenom prostoru

Prilikom uzgoja različitih biljnih vrsta i kultivara u zatvorenom prostoru, prisutan je manjak idealnih uvjeta koje bi … [više] about Njega biljaka u zatvorenom prostoru

sobno bilje

Idealno vrijeme za presađivanje sobnih biljaka

Sobne biljke unose određenu dozu zelenila u naš prostor koji ga automatski čini ljepšim tijekom cijele godine, ali nas … [više] about Idealno vrijeme za presađivanje sobnih biljaka

mraz-na-persinu

Zaštita biljaka od hladnoće

Kako bi se izbjegle najgore posljedice mraza, vrtlari bi trebali poduzeti mjere opreza. Preporučuje se da osjetljive … [više] about Zaštita biljaka od hladnoće

sobno-bilje

Uzgoj sobnih biljaka

Vrtlarenje u zatvorenom prostoru otvara mogućnost kreiranja različitih cvjetnih efekata, od ukrasnih stolnih aranžmana … [više] about Uzgoj sobnih biljaka

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

gipsofila

Gipsofila

glavica češnjaka

Češnjak ili bijeli luk

ciklama

Ciklama

butternut tikva

Butternut tikva

borovnica

Borovnica

bamija

Bamija

aronija

Aronija

rajčica

Rajčica

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka