• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Industrijske biljke
  • Uređenje vrta
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
maslačak za čaj

Čaj od maslačka

Autor: Martina P.

  • 1 Povijest maslačka
  • 2 Uzgoj i berba maslačka
  • 3 Priprema čaja od maslačka
  • 4 Upotreba maslačka
  • 5 Moguće nuspojave konzumacije čaja od maslačka
  • 6 Sušenje i čuvanje korijena, listova i cvjetova maslačka

Maslačak je biljka latinskog naziva Taraxacum officinale, a kod nas poznat i pod nazivima žutinica, gorko zelje ili radič. Poznat je svima, pa i najmanjoj djeci, a raste po livadama, vrtovima, parkovima i poljima u proljeće. Pripada porodici Taraxacum koja ima više od 2.300 vrsta.

Maslačak ima žuti cvijet otvoren do podneva. Kada je vrijeme oblačno, cvjetovi ostaju zatvoreni. Nakon cvatnje, umjesto žutog cvijeta stvaraju se prepoznatljive bijele loptice koje se mogu otpuhati, a koje uveseljavaju i djecu i odrasle.

Podrijetlom je europska biljka, ali se proširio po cijelom svijetu. Osim što raste gotovo svugdje, raste i u velikim količinama. Maslačak ima ljekovito korijenje, listove, stabljike i cvjetove, a za njegovu ljekovitost poznato je još od  davnina.

Povijest maslačka

U stara poganska vremena maslačak se koristio prilikom vračanja, a svoje stanište je kroz povijest pronašao gotovo u svim zemljama umjerene klime poput Azije i Europe.

U narodnoj medicini se čaj od maslačka koristio za ublažavanje i liječenje mnogih tegoba. Iako se često smatrao korovom, izuzetno je ljekovita biljka.

Uzgoj i berba maslačka

Maslačak se uzgaja u planinskim i nizinskim područjima te uspijeva na visini od 2500 metara. Otporan je na niske temperature stoga prezimljava bez oštećenja. Na maslačak nepovoljno utječu visoke temperature, stoga tijekom ljeta miruje i ponovno se razvija početkom jeseni kada se poveća vlaga i padne temperatura.

Najviše se razvija u proljeće, a za uzgoj mu odgovaraju srednje teška tla bogata humusom. Potrebno je izbjegavati glinasta tla jer će se iz njih korijen maslačka teško vaditi i čistiti.

Uzgaja se u plodoredu, a najbolje pretkulture su gnojene okopavine koje napuštaju tlo što je važno za jesensku sadnju. No, budući da nakon njega ostaje puno sjemena, neće biti dobra pretkultura za neke biljke.

Prije sadnje treba obaviti osnovnu obradu i pripremu tla oranjem na dubinu od 30 cm. Prije same sadnje obavlja se predsjetvena priprema. Razmnožava se preko presadnica ili direktnom sjetvom sjemena. Tijekom ljeta se obavlja proizvodnja presadnica u hladnim ili toplim lijehama.

Direktnu sjetvu moguće je primijeniti samo na manjim površinama.

Maslačak se sadi na jesen, polovicom listopada ili početkom travnja ako je riječ o proljetnoj proizvodnji presadnica. Kod uzgoja maslačka bitno je da se tlo održava, da bude bez korova i u rastresitom stanju. Važno je i prihranjivanje jer maslačku treba osigurati veću količinu dušika.

Listovi maslačka mogu se brati tijekom cijelog ljeta. Ako se koristi za prehranu bere se u proljeće jer je tada najbolje kvalitete. Tijekom vegetacije lišće se bere 4 do 5 puta za preradu.

Ako maslačak uzgajate zbog korijena onda se list bere kada se vadi i korijen. Tijekom jeseni, na kraju vegetacije vadi se korijen jer tada ima najviše inulina.

Cvjetne stabljike i glavice beru se u vrijeme cvatnje, u proljetnim mjesecima.

Priprema čaja od maslačka

Čaj od maslačka može se pripremiti na različite načine i od svih dijelova, a u nastavku možete pročitati neke od recepata za pripremu čaja od cvjetova, listova i korijena maslačka.

  • 1 do 2 žličice suhog maslačka prelijete sa 1/4 l hladne vode i stavite kuhati jednu minutu. Čaj pustite da odstoji 10 minuta te ga procijedite. Pijte ga po potrebi kako bi ublažili napadaje žučnog kamenca.
  • 2 velike žlice maslačka prelijete s 1/4 l hladne vode, pojačate vatru da voda zakipi i pustite čaj da odstoji 20 minuta. Kada ga procijedite, dolijte istu količinu tople vode i popijete unutar 20 minuta. Ovako pripremljen čaj izbacuje manje bubrežne i mokraćne kamence.
  • 2 čajne žličice korijena maslačka prelijete s 1/4 l hladne vode, pustite da zakipi i da se potpuno ohladi. Po želji zasladite medom. Ovaj čaj se daje djeci koja imaju osipe i druge kožne bolesti. Pije se po jedna šalica dnevno kroz 10 dana, polaganim gutljajima.
  • Čaj od korijena maslačka priprema se tako da se korijen osuši i usitni te se 3 do 5 grama korijena stavi u mlaku vodu. Kuha se 10 minuta i zatim se procijedi. Ovaj čaj najbolje je piti do 3 puta na dan i to barem pola sata prije jela.
  • Čaj od suhih cvjetova maslačka kuha se tako da sušene cvjetove smrvite i prelijete s 2 dl vrele vode. Ostavite da odstoji 5 minuta, procijedite i spreman je za konzumaciju. Ovakav čaj uvijek se pije svježe pripremljen.

Upotreba maslačka

Svi dijelovi maslačka su izuzetno ljekoviti, a korijen dobro djeluje na uklanjanje toksina iz tijela, smanjenje kolesterola, poticanje stvaranja žuči i uništavanje stanica raka. Maslačak se naziva superhranom jer je dostupan gotovo svugdje i prepun je hranjivih tvari kao što su inulin, titerpeni, stigmasterin, folna i nikotinska kiselina, vitamini A, B, C i K, minerali poput magnezija, mangana, natrija, silicija i željeza te karotenoidi.

Kao lijek maslačak je moguće koristiti kod manjka apetita, bubrežnih i mokraćnih infekcija, bradavica, hepatitisa, poticanja stvaranja žuči, smanjenja kolesterola, akni i nečiste kože, probavnih smetnji, zatvora, menstrualnih tegoba i mršavljenja.

Čaj od maslačka pozitivno djeluje na probavni sustav pa tako pomaže i kod mršavljenja. S obzirom na to izdvaja se poticanje sinteze žuči, diuretsko svojstvo i bolja razgradnja kolesterola.

Od maslačka se može pripremiti i ljekoviti sirup koji se radi od cvjetova. Sirup služi za liječenje prehlade, kroničnog kašlja, bronhitisa i nepravilne probave.

Od korijena maslačka može se pripremiti kava koja djeluje kao pročišćivač organizma i diuretik.

Od cvjetova maslačka priprema se ukusni med od maslačka koji možete koristiti kao vegansku zamjenu za pčelinji med.

Iako je maslačak vrlo ljekovit, potrebno je pridržavati se propisanih doza odnosno nakon dužeg uzimanja obvezno napraviti pauzu.

Moguće nuspojave konzumacije čaja od maslačka

Ako pripravke i čajeve od maslačka konzumirate u propisanim i manjim dozama, mala je vjerojatnost da će doći do štetnih nuspojava. No, već kod konzumacije veće količine maslačak može izazvati povraćanje i mučnine.

Ljudi koji pate od dijabetesa, bolesti želuca i jetre se svakako trebaju konzultirati s liječnikom prije konzumacije pripravaka od maslačka.

Sušenje i čuvanje korijena, listova i cvjetova maslačka

Listovi maslačka se suše prirodno na prozračnom i zasjenjenom mjestu ili u sušnicama gdje je temperatura do 45°C. Kod sušenja je najbitnije da listovi sačuvaju svoju zelenu boju.

Nakon berbe, korijen maslačka se pere i uzdužno razreže na 2 do 4 dijela kako bi se ravnomjerno posušio. Korijen je moguće sušiti na suncu ili također u sušnicama na temperaturi od 50 do 55°C.

Cvjetne glavice maslačka rabe se svježe ili suše u hladu, a u sušnicama na temperaturi do 40°C.

Izvor: Moja Zimnica, Foto: andreas160578 / Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

fontane

Fontane u dvorištu – sve što trebate znati

Fontane u dvorištu zasigurno pridonose ljepšem izgledu jer tekuća voda u svaki vrtni prostor unosi čaroban ugođaj. … [više] about Fontane u dvorištu – sve što trebate znati

bubamare

Korisne životinje u vrtu

U vašem vrtu će se osim biljaka naći i veliki broj životinja. Mnoge od njih smatramo štetnima za naše biljke, ali treba … [više] about Korisne životinje u vrtu

pribor za vrtlarenje

Vrtlarenje kao antistres terapija

Želite li poboljšati svoje raspoloženje, imunitet i zdravlje te se jednostavno boriti protiv stresa, vrtlarenje je pun … [više] about Vrtlarenje kao antistres terapija

ljuske od jajeta

Kako koristiti ljuske jaja u vrtu

Ljuske jaja su korisne u vrtu i mogu se koristiti za sve, od organskog gnojiva do deratizacije. Kako, pitate se? … [više] about Kako koristiti ljuske jaja u vrtu

Hrđa na travi

Hrđa na travi jedan je od problema koji može zadesiti vaše travnjake. Najčešće se javlja u obliku narančastožutih pjega, … [više] about Hrđa na travi

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

uzgoj duhana

Duhan

ambrozija

Ambrozija

neven

Neven

narcis

Narcis

jorgovan

Jorgovan

japanska trešnja

Japanska trešnja

margareta, ivančica

Ivančica ili margareta

hibiskus

Hibiskus

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka