• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
čaj od đumbira

Čaj od đumbira  

Autor: Martina P.

  • 1 Povijest đumbira
  • 2 Uzgoj i berba đumbira
  • 3 Priprema čaja od đumbira
  • 4 Upotreba đumbira
  • 5 Moguće nuspojave konzumacije čaja od đumbira
  • 6 Čuvanje korijena đumbira

Latinski naziv đumbira je Zingiber officinale, a u prodavaonicama se đumbir može kupiti kao oguljeni ili neoguljeni gomoljasti korijen, samljeven ili čitav. Pripada porodici đumbira Zingiberaceae, a smatra se jednom od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu. Đumbir se može uzgojiti kod kuće u tegli ili u vrtu, ovisno o klimatskim uvjetima.

Porijeklom je iz tropskog i suptropskog područja Južne Kine, a danas se najkvalitetniji đumbir smatra onaj uzgojen na Jamajci.

Iako je primjena gomolja različita, najčešće se priprema čaj od đumbira uz dodatak limuna i meda. No, bez obzira na njegovu ljekovitost, treba se koristiti pažljivo i pravilno, kako ne bi došlo do nuspojava budući da ne odgovara svima jednako.

Povijest đumbira

Đumbir se kao začin ali i lijek spominje od davnina što mogu potvrditi brojni drevni tekstovi na indijskom, kineskom, grčkom, arapskom i sanskrtu. Smatra se kako potječe s Bismarckova otočja, odnosno iz Melanezije.

I prije 5.000 godina tradicionalno se koristio kod brojnih zdravstvenih tegoba poput artritisa, visokog krvnog tlaka, prehlada i upalnih stanja poput upale desni, glavobolja, migrena i poteškoća s krvotokom.

Đumbir se kroz povijest uzgajao na području Kine i Indije, a u Europu je stigao početkom 9. stoljeća nakon što je Marko Polo putovao u Kinu. Vrlo brzo je postao omiljen začin, a od 17. stoljeća se u mnogim medicinskim priručnicima spominje kao vrlo ljekovita biljka.

Danas se đumbir najviše uzgaja u pokrajinama Manchester, Trelawny i Clarendon na Jamajci, a najveći izvoznici đumbira su Nigerija i Kenija.

Uzgoj i berba đumbira

Đumbir se može uzgojiti i na našim područjima i to najlakše kroz razmnožavanje dijelova podanaka. Ako je kupovni đumbir velik, izreže se na manje komadiće koji se ostave u plastičnoj vrećici kako bi svaki od njih razvio klice. Potom se na proljeće sade u tegle napunjene kompostnom zemljom i pijeskom. Kada nestanu opasnosti od proljetnog mraza i kada temperatura poraste, moguće ga je presaditi u vrt.

Za uzgoj đumbira treba obratiti pozornost da komadić đumbira sadrži najmanje jedan potencijalan pupoljak kroz koji će izaći klica, a taj pupoljak potrebno je okrenuti na gornju stranu.

Zemlja treba uvijek biti vlažna, ali ne previše, pa je najbolji sistem zalijevanja đumbira "kap po kap".

Nakon 30 dana od sadnje trebali bi se pojaviti mladi zeleni izdanci đumbira, a korijen bi trebao biti spreman za konzumaciju nakon 8 mjeseci.

Berba đumbira odnosno vađenje đumbira iz zemlje, pošto je on gomolj, se obavlja kada zelena stabljika naraste do 1 metar u visinu. Na veličinu korijena utječe visina stabljike. Po želji vadite samo dio ili cijeli korijen đumbira. Kada se izvadi direktno iz zemlje, žute je boje i ima ružičaste mrlje. Netom izvađeni đumbir imat će hrskavu i laganu teksturu te blag okus.

Priprema čaja od đumbira

Mnogo je načina kako se đumbir može pripremiti kao čaj, a jedan od najpoznatijih je da se gomolj oguli i nariba 1 cm svježeg korijena u šalicu te se prelije vrelom vodom. Ostavi se od 7 do 10 minuta kako bi naribani đumbir ispustio aromatične sastojke. Kada se procijedi i ohladi, dodajte limunov sok, a po želji i med.

Na tržištu je dostupan i dehidrirani prah đumbira koji se također može pripremiti kao čaj ili koristiti kao dodatak jelima, napitcima i desertima.

Postoje kombinacije začina koje će s đumbirom imati pozitivno djelovanje za organizam. Tako se đumbir može kombinirati s kurkumom koja ima snažna protuupalna svojstva. Priprema se tako da se pola do 1 žličice mljevene kurkume prelije jednom šalicom vruće vode u kojoj je umiješan usitnjeni i oguljeni korijen đumbira. Također je dovoljan 1 cm korijena. U ovakav čaj dobro je dodati malo crnog mljevenog papra koji će iz kurkume izvući kurkumin i povećati ljekovito djelovanje.

Isto tako može se kombinirati s cimetom, medom, anisom i klinčićima. Cejlonski cimet poznat je po tome da povoljno djeluje na regulaciju glukoze u krvi, a klinčić je ljekovit kod zubobolje, gripe i prehlade. Potrebno je 100 grama usitnjenog đumbira pomiješati s 4 štapića cejlonskog cimeta i 1 zvjezdastim anisom te preliti litrom vruće vode. Čaj se ostavlja 15 minuta uz povremeno miješanje. Potom se dodaje sok cijelog limuna, 8 cijelih klinčića i 4 žlice meda. Sve se dobro promiješa, procijedi i spremno je za konzumaciju. Može se piti topao i hladan.

U ljetnim mjesecima čaj od đumbira se može pripremiti i kao hladan napitak uz dodatak nekoliko kokica leda, listova mente i ocijeđenog limuna. Drži se u hladnjaku i odličan je za zdravo osvježenje.

Može se pripremiti i poznati napitak ginger ale. To je slatki napitak ili ohlađeni čaj od đumbira. Prvo se pripremi čaj tako da se 2 cm usitnjenog đumbira prelije s dvije šalice vode. Potom se procijedi i u njega doda javorov sirup ili med te se dobro promiješa. Ako pazite na kalorije i vodite brigu o energetskom unosu, umjesto meda i sirupa možete koristiti eritritol ili prah od stevije.

Upotreba đumbira

Kroz kemijsku analizu otkriveno je da đumbir sadrži preko 400 kemijskih spojeva te ima bogat sastav nehlapljivih i hlapljivih sastojaka. Keton gingerol kod nas poznatiji kao đinđerol je specifična tvar zbog koje đumbir ima pikantan miris, ali i mnoga ljekovita svojstva. Bogat je magnezijem, vitaminom C i drugim važnim mineralima.

Đumbir može biti dobar saveznik u borbi protiv bolesti i specifičnih stanja, no nikako se ne može smatrati lijekom. Stoga je potrebno konzultirati se s liječnikom prije konzumacije čaja od đumbira. Pozitivno djelovanje đumbir iskazuje kroz:

  • Smanjivanje apetita i pojačavanje osjećaja sitosti što je vrlo dobro kod mršavljenja. Đumbir je vlaknast i poboljšava probavu te doprinosi pokretljivosti crijeva što odlično utječe na gubljenje nakupljenih kilograma. Neka istraživanja pokazala su kako ubrzava metabolizam i do 20% i tako poboljšava sagorijevanje masnih naslaga. Također, snižava povišene razine triglicerida i kolesterola. 2012. godine provedeno je istraživanje u New Yorku na sveučilištu Columbia, nakon kojeg je potvrđeno da konzumiranje đumbira povećava osjećaj sitosti.
  • Jačanje imunološkog sustava i zaštiti organizma od infekcija -  vrlo dobro pomaže u apsorpciji vitamina
  • Detoksikaciju organizma
  • Sprječavanje razvoja kancerogenih stanica prema iranskim znanstvenicima iz Saudijske Arabije koji su kroz opsežno istraživanje zaključili da aktivni sastojci poput paradola, shogaola i gingerola iz đumbira imaju antioksidativna i antiupalna svojstva.
  • Pomoć kod bolnih menstruacija i poboljšavanja cirkulacije.
  • Pomoć u slučajevima bronhitisa i astme, liječenja dijabetesa i reumatoidnog artritisa.

Znanstveno je potvrđeno djelovanje đumbira kod bolnih menstrualnih grčeva, mučnina, boli uzrokovane osteoartritisom, vrtoglavica, snižavanja krvnog tlaka, razine šećera i kolesterola u krvi.

Moguće nuspojave konzumacije čaja od đumbira

Kao i kod svake namirnice, postoje posebnosti i način na koji će djelovati na organizam. Đumbir kod nekoga može potaknuti žgaravicu ili izazvati nelagodu u trbuhu. Rjeđe nuspojave mogu biti nadutost i proljev. Postoji određena mogućnost međudjelovanja s lijekovima koji se koriste protiv zgrušavanja krvi, a oprezne trebaju biti i osobe koje imaju problema sa žučnim kamencima pošto đumbir može potaknuti otjecanje žuči.

Mnoge studije provedene su vezano uz djelovanje đumbira tijekom trudnoće kao pomoć pri mučninama. Iako u većini studija nije bilo nikakvih nuspojava, ipak treba biti oprezan i posavjetovati se s liječnikom i ginekologom prije primjene đumbira u trudnoći.

Čuvanje korijena đumbira

Svježi korijen đumbira moguće je čuvati i do tri tjedna u hladnjaku. Neoguljeni korijen položi se u plastičnu vrećicu iz koje je potrebno istisnuti sav zrak. Čuva se u donjoj ladici hladnjaka.

Izvor: Moja Zimnica, Foto: congerdesign / Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

Ideje za uređenje malih balkona i terasa

Zbog svoje veličine mali balkoni i terase često ostanu neiskorišteni. Mnogi nemaju ideje kako urediti takve prostorije … [više] about Ideje za uređenje malih balkona i terasa

krtičnjak

Kako se riješiti krtičnjaka

Svi koji imaju vrt vjerojatno su se susreli s problemom zvanim krtičnjak. Riječ je o nakupini zemlje koja izgleda poput … [više] about Kako se riješiti krtičnjaka

uzgoj jagoda na balkonu

Uzgoj i sadnja jagoda na balkonu - sve što trebate znati

Jagode su jedno od omiljenijih voćaka za uzgoj u posudi, a najviše zbog toga što se zaista vidno može uočiti njihov … [više] about Uzgoj i sadnja jagoda na balkonu - sve što trebate znati

orhideja

Bolesti orhideja

Često se bolesti na orhidejama ne primijete dok ne uzmu maha. Stoga je jako važno redovito pregledavati biljke, ispod i … [više] about Bolesti orhideja

branje-rajcica

Branje povrća za zimnicu

Berba povrća iz vlastitog vrta svojevrsna je nagrada za sav uloženi trud i vrijeme koje je bilo potrebno kako bi se … [više] about Branje povrća za zimnicu

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

Najbolji mini bager za 5.000 eura: što odabrati i zašto?

tartufi

Tartufi

vinka cvijet

Vinka

trnina, trnjina

Trnina ili trnjina

šimšir

Šimšir

zlatni puzavac

Zlatni puzavac

platana

Platana

biljka lan

Lan

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka