Latinski naziv đumbira je Zingiber officinale, a u prodavaonicama se đumbir može kupiti kao oguljeni ili neoguljeni gomoljasti korijen, samljeven ili čitav. Pripada porodici đumbira Zingiberaceae, a smatra se jednom od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu. Đumbir se može uzgojiti kod kuće u tegli ili u vrtu, ovisno o klimatskim uvjetima.
Porijeklom je iz tropskog i suptropskog područja Južne Kine, a danas se najkvalitetniji đumbir smatra onaj uzgojen na Jamajci.
Iako je primjena gomolja različita, najčešće se priprema čaj od đumbira uz dodatak limuna i meda. No, bez obzira na njegovu ljekovitost, treba se koristiti pažljivo i pravilno, kako ne bi došlo do nuspojava budući da ne odgovara svima jednako.
Povijest đumbira
Đumbir se kao začin ali i lijek spominje od davnina što mogu potvrditi brojni drevni tekstovi na indijskom, kineskom, grčkom, arapskom i sanskrtu. Smatra se kako potječe s Bismarckova otočja, odnosno iz Melanezije.
I prije 5.000 godina tradicionalno se koristio kod brojnih zdravstvenih tegoba poput artritisa, visokog krvnog tlaka, prehlada i upalnih stanja poput upale desni, glavobolja, migrena i poteškoća s krvotokom.
Đumbir se kroz povijest uzgajao na području Kine i Indije, a u Europu je stigao početkom 9. stoljeća nakon što je Marko Polo putovao u Kinu. Vrlo brzo je postao omiljen začin, a od 17. stoljeća se u mnogim medicinskim priručnicima spominje kao vrlo ljekovita biljka.
Danas se đumbir najviše uzgaja u pokrajinama Manchester, Trelawny i Clarendon na Jamajci, a najveći izvoznici đumbira su Nigerija i Kenija.
Uzgoj i berba đumbira
Đumbir se može uzgojiti i na našim područjima i to najlakše kroz razmnožavanje dijelova podanaka. Ako je kupovni đumbir velik, izreže se na manje komadiće koji se ostave u plastičnoj vrećici kako bi svaki od njih razvio klice. Potom se na proljeće sade u tegle napunjene kompostnom zemljom i pijeskom. Kada nestanu opasnosti od proljetnog mraza i kada temperatura poraste, moguće ga je presaditi u vrt.
Za uzgoj đumbira treba obratiti pozornost da komadić đumbira sadrži najmanje jedan potencijalan pupoljak kroz koji će izaći klica, a taj pupoljak potrebno je okrenuti na gornju stranu.
Zemlja treba uvijek biti vlažna, ali ne previše, pa je najbolji sistem zalijevanja đumbira "kap po kap".
Nakon 30 dana od sadnje trebali bi se pojaviti mladi zeleni izdanci đumbira, a korijen bi trebao biti spreman za konzumaciju nakon 8 mjeseci.
Berba đumbira odnosno vađenje đumbira iz zemlje, pošto je on gomolj, se obavlja kada zelena stabljika naraste do 1 metar u visinu. Na veličinu korijena utječe visina stabljike. Po želji vadite samo dio ili cijeli korijen đumbira. Kada se izvadi direktno iz zemlje, žute je boje i ima ružičaste mrlje. Netom izvađeni đumbir imat će hrskavu i laganu teksturu te blag okus.
Priprema čaja od đumbira
Mnogo je načina kako se đumbir može pripremiti kao čaj, a jedan od najpoznatijih je da se gomolj oguli i nariba 1 cm svježeg korijena u šalicu te se prelije vrelom vodom. Ostavi se od 7 do 10 minuta kako bi naribani đumbir ispustio aromatične sastojke. Kada se procijedi i ohladi, dodajte limunov sok, a po želji i med.
Na tržištu je dostupan i dehidrirani prah đumbira koji se također može pripremiti kao čaj ili koristiti kao dodatak jelima, napitcima i desertima.
Postoje kombinacije začina koje će s đumbirom imati pozitivno djelovanje za organizam. Tako se đumbir može kombinirati s kurkumom koja ima snažna protuupalna svojstva. Priprema se tako da se pola do 1 žličice mljevene kurkume prelije jednom šalicom vruće vode u kojoj je umiješan usitnjeni i oguljeni korijen đumbira. Također je dovoljan 1 cm korijena. U ovakav čaj dobro je dodati malo crnog mljevenog papra koji će iz kurkume izvući kurkumin i povećati ljekovito djelovanje.
Isto tako može se kombinirati s cimetom, medom, anisom i klinčićima. Cejlonski cimet poznat je po tome da povoljno djeluje na regulaciju glukoze u krvi, a klinčić je ljekovit kod zubobolje, gripe i prehlade. Potrebno je 100 grama usitnjenog đumbira pomiješati s 4 štapića cejlonskog cimeta i 1 zvjezdastim anisom te preliti litrom vruće vode. Čaj se ostavlja 15 minuta uz povremeno miješanje. Potom se dodaje sok cijelog limuna, 8 cijelih klinčića i 4 žlice meda. Sve se dobro promiješa, procijedi i spremno je za konzumaciju. Može se piti topao i hladan.
U ljetnim mjesecima čaj od đumbira se može pripremiti i kao hladan napitak uz dodatak nekoliko kokica leda, listova mente i ocijeđenog limuna. Drži se u hladnjaku i odličan je za zdravo osvježenje.
Može se pripremiti i poznati napitak ginger ale. To je slatki napitak ili ohlađeni čaj od đumbira. Prvo se pripremi čaj tako da se 2 cm usitnjenog đumbira prelije s dvije šalice vode. Potom se procijedi i u njega doda javorov sirup ili med te se dobro promiješa. Ako pazite na kalorije i vodite brigu o energetskom unosu, umjesto meda i sirupa možete koristiti eritritol ili prah od stevije.
Upotreba đumbira
Kroz kemijsku analizu otkriveno je da đumbir sadrži preko 400 kemijskih spojeva te ima bogat sastav nehlapljivih i hlapljivih sastojaka. Keton gingerol kod nas poznatiji kao đinđerol je specifična tvar zbog koje đumbir ima pikantan miris, ali i mnoga ljekovita svojstva. Bogat je magnezijem, vitaminom C i drugim važnim mineralima.
Đumbir može biti dobar saveznik u borbi protiv bolesti i specifičnih stanja, no nikako se ne može smatrati lijekom. Stoga je potrebno konzultirati se s liječnikom prije konzumacije čaja od đumbira. Pozitivno djelovanje đumbir iskazuje kroz:
- Smanjivanje apetita i pojačavanje osjećaja sitosti što je vrlo dobro kod mršavljenja. Đumbir je vlaknast i poboljšava probavu te doprinosi pokretljivosti crijeva što odlično utječe na gubljenje nakupljenih kilograma. Neka istraživanja pokazala su kako ubrzava metabolizam i do 20% i tako poboljšava sagorijevanje masnih naslaga. Također, snižava povišene razine triglicerida i kolesterola. 2012. godine provedeno je istraživanje u New Yorku na sveučilištu Columbia, nakon kojeg je potvrđeno da konzumiranje đumbira povećava osjećaj sitosti.
- Jačanje imunološkog sustava i zaštiti organizma od infekcija - vrlo dobro pomaže u apsorpciji vitamina
- Detoksikaciju organizma
- Sprječavanje razvoja kancerogenih stanica prema iranskim znanstvenicima iz Saudijske Arabije koji su kroz opsežno istraživanje zaključili da aktivni sastojci poput paradola, shogaola i gingerola iz đumbira imaju antioksidativna i antiupalna svojstva.
- Pomoć kod bolnih menstruacija i poboljšavanja cirkulacije.
- Pomoć u slučajevima bronhitisa i astme, liječenja dijabetesa i reumatoidnog artritisa.
Znanstveno je potvrđeno djelovanje đumbira kod bolnih menstrualnih grčeva, mučnina, boli uzrokovane osteoartritisom, vrtoglavica, snižavanja krvnog tlaka, razine šećera i kolesterola u krvi.
Moguće nuspojave konzumacije čaja od đumbira
Kao i kod svake namirnice, postoje posebnosti i način na koji će djelovati na organizam. Đumbir kod nekoga može potaknuti žgaravicu ili izazvati nelagodu u trbuhu. Rjeđe nuspojave mogu biti nadutost i proljev. Postoji određena mogućnost međudjelovanja s lijekovima koji se koriste protiv zgrušavanja krvi, a oprezne trebaju biti i osobe koje imaju problema sa žučnim kamencima pošto đumbir može potaknuti otjecanje žuči.
Mnoge studije provedene su vezano uz djelovanje đumbira tijekom trudnoće kao pomoć pri mučninama. Iako u većini studija nije bilo nikakvih nuspojava, ipak treba biti oprezan i posavjetovati se s liječnikom i ginekologom prije primjene đumbira u trudnoći.
Čuvanje korijena đumbira
Svježi korijen đumbira moguće je čuvati i do tri tjedna u hladnjaku. Neoguljeni korijen položi se u plastičnu vrećicu iz koje je potrebno istisnuti sav zrak. Čuva se u donjoj ladici hladnjaka.
Izvor: Moja Zimnica, Foto: congerdesign / Pixabay
Odgovori