• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Samoniklo bilje
  • Grmlje
  • Drveće
  • Industrijske biljke
  • Sukulenti
  • Uređenje vrta
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
vinova loza

Rezidba vinove loze za početnike - jesensko, zimsko i proljetno orezivanje

Autor: Maja

  • 1 Jesenska rezidba grožđa
  • 2 Zimska rezidba grožđa
  • 3 Proljetna rezidba grožđa
  • 4 Predrezidba vinove loze

Rezidba u različito vrijeme različito će i djelovati na vinovu lozu, a najbolje je vršiti predrezidbu, odstranjivanjem lastara za koje ste sigurni da su višak i konačnim orezivanjem čokota u proljeće. Redovito orezivanje vinove loze je osnovni preduvjet za dobru rodnost i dobar kvalitet ploda. Međutim, kao i kod uzgoja svakog voća, rezidba treba da bude unaprijed planirana, zavisno od onoga što želite sa biljkom. Orezivanje sa obavlja ili u jesen (neposredno nakon opadanja lista), tokom zime (u toplije dane bez mrazeva) ili u rano proljeće, prije početka vegetacije.

Jesenska rezidba grožđa

Obzirom da od opadanja lista pa do perioda kada krenu mrazevi ima dovoljno toplih dana, jesenska rezidba je pogodna i može biti kvalitetna. Rezanje vinove loze u jesen omogućuje u narednoj godini da čokoti budu bujniji, ali sa manjim prinosom grožđa.

Razlog tome je što loza orezana u jesen, u proljeće manje suzi, manje se troši, što ubrzava rast lastara i propadanje cvjetova. Jesenska rezidba dobra je za mlade čokote, kao i za sorte grožđa manje bujnosti i velikog prinosa.

Najveća mana jesenske rezidbe je povećan rizik od smrzavanja okaca, što umanjuje rodnost. Smanjen rod je razmjeran stupnju smrzavanja.

Zimska rezidba grožđa

Zimska rezidba daje slične rezultate kao i jesenska. Obavlja se pri povoljnim meteorološkim uvjetima tijekom zimskih mjeseci (temperatura ne smije biti niža od -5°C). A u našim krajevima uvjeti su najpovoljniji krajem veljače i u prvoj polovici ožujka. Tada već počinje toplije vrijeme, pa je vjerojatnost od smrzavanja okaca smanjena.

Proljetna rezidba grožđa

Zbog klimatskih uvjeta našeg podneblja, orezivanje vinove loze u proljeće je najčešće. Proljetna rezidba omogućava smanjenje neželjene bujnosti, i time povećava prinos. Osim toga, rezidba u proljeće umanjuje ili potpuno eliminira gubitak nastao smrzavanjem okaca. Postotak smrznutih okaca se nadoknađuje ostavljanjem većeg broja nesmrznutih okaca.

Ono što treba imati u vidu jeste da se posebna pažnja posveti orezivanju iscprljenih čokota koji su prethodne sezone imali previše roda. Njih treba bolje orezati, jer iscrpljenom čokotu treba vremena da se oporavi.

Najveća mana proljetne rezidbe nastaje ako se zakasni sa orezivanjem. To može prouzročiti značajne gubitke, iscrpljivanje čokota zbog nedovoljno prostora i lomljenja rodnih grana.

Predrezidba vinove loze

Stručnjaci često preporučuju kombiniranu rezidbu, odnosno predrezidbu. Tada se orezivanje obavlja postepeno. U jesen i zimu se sa čokota uklanjaju lastari za koje je očigledno da su višak. Prvo treba odabrati lijepe lastare koji će se koristiti za formiranje rodnih elemenata. Pri tome, treba ostaviti duplo više lastara nego pri normalnoj rezidbi. Sve ostale lastare prerezati od osnove i skinuti sa oslonca (kolja ili žice).

Prednost kombiniranog orezivanja je u tome što se najveći dio posla radi tokom jeseni i zime, a na čokotu se zadržavaju jedino lastari nepohodni za pravilno proljetno orezivanje. Ukoliko nakon predrezidbe ne dođe do smrzavanja okaca, u proljeće se broj i dužina rodnih lukova svode na standard za pravilno orezivanje. Tada se postupak orezivanja obavlja veoma brzo i lako.

Ukoliko je pak došlo do djelimičnog izmrzavanja okaca, povećan broj i dužina sačuvanih lastara će nadoknaditi štetu od smrzavanja.

Foto: Schwoaze/Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

pribor za vrtlarenje

Vrtlarenje kao antistres terapija

Želite li poboljšati svoje raspoloženje, imunitet i zdravlje te se jednostavno boriti protiv stresa, vrtlarenje je pun … [više] about Vrtlarenje kao antistres terapija

obrada tla

Priprema tla za jesensku sadnju

Tlo se svakom sadnjom biljaka u potpunosti iscrpljuje pa stoga iziskuje posebnu njegu. Potrebno ga je tretirati i … [više] about Priprema tla za jesensku sadnju

održavanje travnjaka

Trava u rolama ili prirodna trava - što odabrati

Kada birate travu za uređenje dvorišta, vrta ili veće površine zasigurno ćete se dvoumiti je li pametnije i bolje kupiti … [više] about Trava u rolama ili prirodna trava - što odabrati

banane

Kora od banane kao prirodno gnojivo

U svim kućanstvima, u kojima je prisutan vrt, zasigurno se skuplja kompost od ostataka hrane koji čini odlično prirodno … [više] about Kora od banane kao prirodno gnojivo

kalanhoa

Sobne biljke koje čiste zrak

Zrak u prostorijama u kojima boravite može biti loše kvalitete, posebice u gradovima gdje je zagađenje veće. Postoji i … [više] about Sobne biljke koje čiste zrak

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

kamilica

Kamilica

lješnjak

Lješnjak

maslačak

Maslačak

rujevina u cvatu

Rujevina

korijander biljka

Korijander

začinsko bilje kopar

Kopar

jaglac

Jaglac

hmelj

Hmelj

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.