• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Vrtlarenje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
vinova loza

Rezidba vinove loze za početnike - jesensko, zimsko i proljetno orezivanje

Autor: Maja

  • 1 Jesenska rezidba vinove loze
  • 2 Zimska rezidba vinove loze
  • 3 Proljetna rezidba vinove loze
  • 4 Predrezidba vinove loze

Rezidba u različito vrijeme različito će i djelovati na vinovu lozu, a najbolje je vršiti predrezidbu, odstranjivanjem lastara za koje ste sigurni da su višak i konačnim orezivanjem čokota u proljeće. Redovito orezivanje vinove loze je osnovni preduvjet za dobru rodnost i dobar kvalitet ploda. Međutim, kao i kod uzgoja svakog voća, rezidba treba da bude unaprijed planirana, zavisno od onoga što želite sa biljkom. Orezivanje sa obavlja ili u jesen (neposredno nakon opadanja lista), tokom zime (u toplije dane bez mrazeva) ili u rano proljeće, prije početka vegetacije.

Jesenska rezidba vinove loze

Obzirom da od opadanja lista pa do perioda kada krenu mrazevi ima dovoljno toplih dana, jesenska rezidba je pogodna i može biti kvalitetna. Rezanje vinove loze u jesen omogućuje u narednoj godini da čokoti budu bujniji, ali sa manjim prinosom grožđa.

Razlog tome je što loza orezana u jesen, u proljeće manje suzi, manje se troši, što ubrzava rast lastara i propadanje cvjetova. Jesenska rezidba dobra je za mlade čokote, kao i za sorte grožđa manje bujnosti i velikog prinosa.

Najveća mana jesenske rezidbe je povećan rizik od smrzavanja okaca, što umanjuje rodnost. Smanjen rod je razmjeran stupnju smrzavanja.

Zimska rezidba vinove loze

Zimska rezidba daje slične rezultate kao i jesenska. Obavlja se pri povoljnim meteorološkim uvjetima tijekom zimskih mjeseci (temperatura ne smije biti niža od -5°C). A u našim krajevima uvjeti su najpovoljniji krajem veljače i u prvoj polovici ožujka. Tada već počinje toplije vrijeme, pa je vjerojatnost od smrzavanja okaca smanjena.

Proljetna rezidba vinove loze

Zbog klimatskih uvjeta našeg podneblja, orezivanje vinove loze u proljeće je najčešće. Proljetna rezidba omogućava smanjenje neželjene bujnosti, i time povećava prinos. Osim toga, rezidba u proljeće umanjuje ili potpuno eliminira gubitak nastao smrzavanjem okaca. Postotak smrznutih okaca se nadoknađuje ostavljanjem većeg broja nesmrznutih okaca.

Ono što treba imati u vidu jeste da se posebna pažnja posveti orezivanju iscprljenih čokota koji su prethodne sezone imali previše roda. Njih treba bolje orezati, jer iscrpljenom čokotu treba vremena da se oporavi.

Najveća mana proljetne rezidbe nastaje ako se zakasni sa orezivanjem. To može prouzročiti značajne gubitke, iscrpljivanje čokota zbog nedovoljno prostora i lomljenja rodnih grana.

Predrezidba vinove loze

Stručnjaci često preporučuju kombiniranu rezidbu, odnosno predrezidbu. Tada se orezivanje obavlja postepeno. U jesen i zimu se sa čokota uklanjaju lastari za koje je očigledno da su višak. Prvo treba odabrati lijepe lastare koji će se koristiti za formiranje rodnih elemenata. Pri tome, treba ostaviti duplo više lastara nego pri normalnoj rezidbi. Sve ostale lastare prerezati od osnove i skinuti sa oslonca (kolja ili žice).

Prednost kombiniranog orezivanja je u tome što se najveći dio posla radi tokom jeseni i zime, a na čokotu se zadržavaju jedino lastari nepohodni za pravilno proljetno orezivanje. Ukoliko nakon predrezidbe ne dođe do smrzavanja okaca, u proljeće se broj i dužina rodnih lukova svode na standard za pravilno orezivanje. Tada se postupak orezivanja obavlja veoma brzo i lako.

Ukoliko je pak došlo do djelimičnog izmrzavanja okaca, povećan broj i dužina sačuvanih lastara će nadoknaditi štetu od smrzavanja.

Foto: Schwoaze/Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

snijeg-na-granama

Kako pripremiti stabla za zimu

Kako bi vaše voćke, stablašice i grmovi voćaka preživjeli zimu i u proljeće i ljeto davale plodove potrebno je napraviti … [više] about Kako pripremiti stabla za zimu

balkon s cvijećem

Balkonske ograde - ideje

Prije nego što se odlučite na uređenje eksterijera, isto kao i u slučaju interijera, potrebno je sve dobro isplanirati i … [više] about Balkonske ograde - ideje

povišene vrtne gredice

Kako napraviti povišene vrtne gredice

Povišene vrtne gredice idealno su rješenje ako imate problema s nekvalitetnom zemljom, živite u urbanoj sredini, nemate … [više] about Kako napraviti povišene vrtne gredice

sušenje cvijeća

Savjeti za sušenje cvijeća

Najčešći, ali i omiljeni poklon mnogima zasigurno je cvijeće. Najpoznatiji oblici u kojima možemo pronaći cvijeće za … [više] about Savjeti za sušenje cvijeća

uzgoj u plasteniku

Njega biljaka u zatvorenom prostoru

Prilikom uzgoja različitih biljnih vrsta i kultivara u zatvorenom prostoru, prisutan je manjak idealnih uvjeta koje bi … [više] about Njega biljaka u zatvorenom prostoru

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

mrkva

Mrkva

kamilica

Kamilica

pir-u-polju

Pir

iris, perunika

Iris ili perunika

gipsofila

Gipsofila

glavica češnjaka

Češnjak ili bijeli luk

ciklama

Ciklama

butternut tikva

Butternut tikva

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka