• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Gljive
  • Začini
piskavica

Čaj od piskavice

Autor: Martina P.

  • 1 Povijest piskavice
  • 2 Uzgoj i berba piskavice
  • 3 Priprema čaja od piskavice
  • 4 Upotreba piskavice
  • 5 Moguće nuspojave konzumacije čaja od piskavice
  • 6 Sušenje i čuvanje piskavice

Piskavica je kod nas poznata pod nazivima triplat i roženjača, a latinski nazivi su joj Trigonella gladiata i Trigonella foenum-graecum. Riječ je o jednogodišnjoj biljci s uspravnim ili polegnutim stabljikama. Ima trodijelne listove poput djeteline u čijim pazušcima se razvijaju žuti cvjetovi koji mogu rasti pojedinačno ili po dva. Plodovi piskavice su duge i sabljasto ušiljene mahune. Cvate od travnja do srpnja, a kao samonikla biljka raste u sredozemnom području pa tako i kod nas. Samo u hladnijim dijelovima Europe se uzgaja. Od piskavice su ljekovite sjemenke koje se vade iz zrelih mahuna i koje je potrebno dobro posušiti prije upotrebe. Piskavica se koristi za pripremu raznih čajeva, kupelji, kaša i obloga te se koristi kao začin.

Povijest piskavice

Piskavica je poznata kao biljka izuzetnih terapeutskih učinaka na ljudski organizam još od antičkog doba jer je njezinu ljekovitost prvi zabilježio otac antičke medicine Hipokrat. Poznata je i njegova poslovica koja glasi "Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana", a piskavica je pravi primjer jer je ona ujedno i lijek i hrana.

Od sjemena piskavice se u zapadnim zemljama u narodnoj medicini pripremao čaj koji se pio u svrhu izbacivanja viška sluzi iz grla, prsa, sinusa i gornjeg respiratornog trakta. Za piskavicu se smatra da je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka koje datiraju još od doba starih Egipćana. Porijeklom je iz Mediterana i Azije, a sjemenke su se osim za čaj koristile i za iscjeljivanje, kuhanje i okus.

Uzgoj i berba piskavice

U rano proljeće piskavica se sije na sunčanom mjestu u tlo koje je humusno i dobro drenirano. Idealno bi bilo da tlo bude neutralno i da ima pH od 6 do 7. Sjemenkama je potrebno tjedan dana da proklijaju, a biljčice će u početku biti veoma krhke te ih je potrebno štititi od drugih korova.

Kao jestive klice sjemenke piskavice se mogu uzgajati na prozorskoj dasci u specijalnim klijalištima namijenjenim za uzgoj klica. Za ovakav uzgoj potrebno ih je svaki dan pošpricati vodom, a kada narastu na visinu od 2 cm moguće ih je konzumirati. Piskavica ima jestive listove, klice i sjemenke, a svi ovi dijelovi mogu se jesti pripremljeni na salatu, dok se listovi mogu i kuhati. Nakon sazrijevanja sjemenki, u srpnju i kolovozu, beru se one koje su spremne za upotrebu.

Priprema čaja od piskavice

Za pripremu čaja od piskavice potrebno je 1 čajnu žličicu samljevenih sjemenki preliti s 1 šalicom hladne vode te pustiti da odstoji 8 sati. Nakon 8 sati mješavina se zagrije do vrenja, te se procijedi. Čaj se pije topao, ali ne vruć, polaganim gutljajima, 2 do 3 šalice dnevno. Ovako pripremljen čaj pomaže kod kašlja, očistit će pluća od jake sluzavosti, djeci i odraslima vratit će apetiti, ojačat će organizam te pomoći u liječenju šećerne bolesti. Po želji se može zasladiti medom.

Čaj je moguće pripremiti i tako da se 2 žličice sjemenki piskavice stave u 2 dcl kipuće vode i kuhaju 5 minuta, nakon čega se čaj makne s vatre i pusti da odstoji još 15 minuta. Potom se procijedi i odvoje se sjemenke piskavice. Čaj se može popiti odmah ili se može čuvati u hladnjaku. Po želji može se zasladiti medom, šećerom ili zamjenskim sladilom kao što je stevija.

Upotreba piskavice

Piskavica je ljekovita i sadrži brojne fitokemikalije i hranjive tvari kao što su:

  • bjelančevine i dijetalna vlakna
  • alkaloidi, saponini i diosgenin
  • vitamini K, C i A
  • minerali magnezij, natrij, kalij, kalcij i željezo

Zdravstveni stručnjaci potvrđuju njezinu ljekovitost i hranjivost jer navode da 1 čajna žličica sjemenki piskavice sadržava :

  • 3 grama proteina, 6 grama ugljikohidrata od kojih su 3 grama dijetalna vlakna te 1 gram masti
  • 35 kalorija
  • 5% preporučene dnevne doze magnezija, 7% preporučene dnevne doze mangana i 20% preporučene dnevne doze željeza

Piskavicom se pokušava postići bolje lučenje mliječnih žlijezda, liječi se kronični kašalj kod starijih ljudi, može se rabiti za obloge kod liječenja gnojnih upala, potkožnih prišteva i čireva. Koristi se kod rana na potkoljenicama te djeluje protiv znojenja nogu i ruku.

Određena ljekovita svojstva potvrđena mnogim znanstvenim istraživanjima su da piskavica:

  • stimulira i potiče proizvodnju mlijeka kod dojilja
  • snižava razinu šećera u krvi, loš kolesterol i krvni tlak
  • povisuje koncentraciju testosterona u krvi kod muškaraca i libida kod žena i muškaraca
  • povoljno djeluje protiv bolnih menstruacija
  • umanjuje žgaravicu i smanjuje apetit

Iako su pozitivna djelovanja piskavice potvrđena samo preliminarnim istraživanjima, piskavicu je potrebno još dosta istraživati kako bi se mogla odrediti preporučena dnevna doza unosa za ljude svih dobnih skupina.

Grgljanjem čaja od piskavice uspješno se liječi upala grla i usne sluznice. Od piskavice se može pripremiti i ukusna kaša tako da se 1 čajna žličica samljevenih sjemenki pomiješa s marmeladom, medom, juhom ili mlijekom. Jede se dva puta na dan kao lijek za poboljšanje rada crijeva i jačanje organizma, a povoljno djeluje i na šećernu bolest. Od ove kaše mogu se napraviti i oblozi, samo bez dodataka. Tako pripremljena kaša kao oblog se stavlja na oboljelu kožu kod tuberkuloze kože, a za učinkovito liječenje potrebno je piti i navedeni čaj.

Moguće nuspojave konzumacije čaja od piskavice

Iako se smatra izrazito ljekovitom biljkom zbog mnogih aktivnih prirodnih tvari i kemikalija, isto tako može djelovati na različite procese u tijelu i promijeniti ih, što ponekada može biti i negativno. Zabilježene nuspojave konzumacije piskavice su sniženje razine šećera u krvi, nadutost, vjetrovi i proljev ako se uzima u većim količinama, alergične reakcije kod osoba koje su već alergične na kikiriki, soju ili grašak te neobičan miris novorođenčadi i rane kontrakcije ako se uzima u periodu kasne trudnoće.

Isto tako potrebno je obratiti pozornost na negativno djelovanje piskavice ako se konzumira u isto vrijeme s lijekovima koje koriste dijabetičari i lijekovima koji usporavaju zgrušavanje krvi. Razlog tomu je upravo to što piskavica snižava razinu šećera u krvi, što rade i neki lijekovi namijenjeni za dijabetes pa bi moglo doći do snižavanja razine šećera do opasno niske količine.

U kombinaciji s antikoagulantima moglo bi doći do povećanog rizika od krvarenja jer piskavica usporava koagulaciju krvi.

Prije konzumacije piskavice u ljekovite svrhe potrebno je posavjetovati se s liječnikom kako bi se izbjegle sve navedene nuspojave.

Sušenje i čuvanje piskavice

Ljekovite sjemenke vade se iz zrelih mahuna i dobro se posuše na zraku. Kada se posuše čuvaju se u staklenim bocama na tamnom mjestu. Suhe sjemenke mogu se samljeti i koristiti kao dodatak raznim juhama i varivima, ali i kao neizostavan sastojak za poboljšanje okusa u curry pastama.

Isto tako se mogu sušiti listovi piskavice koji se koriste kao ljekovito bilje, a također se čuvaju u staklenkama na tamnom mjestu.

Foto: jggrz / Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Okušajte se u pripremi zimnice!

zimnica u staklenkama

Zimnica

Ako nemate veliko iskustvo u pripremi zimnice, a imate vremena, strpljenja i želju pripremiti nešto domaće, dobro će vam doći nekoliko osnovnih … [više] about Zimnica

čajevi

Čajevi

Jeste li znali da od biljaka u svom vrtu možete sami napraviti čaj? Uz poznate vrste čajnih mješavina i čajeva, sada možete i sami raditi svoje čajeve … [više] about Čajevi

Savjeti za vrtlarenje

dijete i cvijeće

Kako zaštiti djecu od otrovnih i opasnih biljaka

Razne vrste ukrasnog bilja, cvijeća i grmova uzgajamo zbog njihove besprijekorne ljepote, ali moramo biti svjesni da su … [više] about Kako zaštiti djecu od otrovnih i opasnih biljaka

čokoladni kolač

Jestivo cvijeće idealno za ukrašavanje slastica

U proljeće sve voćke cvjetaju, a livade preplavljuje maslačak, jaglac, tratinčica, ljubičica i ostalo jestivo cvijeće pa … [više] about Jestivo cvijeće idealno za ukrašavanje slastica

japanski vrt

Kako napraviti japanski vrt

Japanski vrt je vrsta ukrasnih vrtova. Japanski vrtovi svojim podrijetlom sežu od kineskih vrtova te su jedni od … [više] about Kako napraviti japanski vrt

žuti listovi

Žuti listovi na biljkama

Kod uzgoja i njege biljaka nerijetko nailazimo na pojavu raznih bolesti i oštećenja, no nismo uvijek sigurni što je tome … [više] about Žuti listovi na biljkama

sobno-bilje

Uzgoj sobnih biljaka

Vrtlarenje u zatvorenom prostoru otvara mogućnost kreiranja različitih cvjetnih efekata, od ukrasnih stolnih aranžmana … [više] about Uzgoj sobnih biljaka

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

maćuhica

Maćuhica

maslina

Maslina

kalanhoa

Kalanhoa

divlji muškatni oraščić

Muškatni oraščić

marakuja

Marakuja

gavez

Gavez

plućnjak

Plućnjak

loboda

Loboda

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

EN | RS | SI
english | slovenščina | srpski

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka