• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Vrtlarica.hr

sadnja i uzgoj biljaka

  • Cvijeće
  • Grmlje
  • Drveće
  • Sukulenti
  • Voće
  • Povrće
  • Žitarice
  • Samoniklo bilje
  • Industrijske biljke
  • Vrtlarenje
  • Maslinarstvo
  • Vinogradarstvo
  • Gljive
  • Začini
  • Čajevi
  • Zimnica
piskavica

Čaj od piskavice

Autor: Martina P.

  • 1 Povijest piskavice
  • 2 Uzgoj i berba piskavice
  • 3 Priprema čaja od piskavice
  • 4 Upotreba piskavice
  • 5 Moguće nuspojave konzumacije čaja od piskavice
  • 6 Sušenje i čuvanje piskavice

Piskavica je kod nas poznata pod nazivima triplat i roženjača, a latinski nazivi su joj Trigonella gladiata i Trigonella foenum-graecum. Riječ je o jednogodišnjoj biljci s uspravnim ili polegnutim stabljikama. Ima trodijelne listove poput djeteline u čijim pazušcima se razvijaju žuti cvjetovi koji mogu rasti pojedinačno ili po dva. Plodovi piskavice su duge i sabljasto ušiljene mahune. Cvate od travnja do srpnja, a kao samonikla biljka raste u sredozemnom području pa tako i kod nas. Samo u hladnijim dijelovima Europe se uzgaja. Od piskavice su ljekovite sjemenke koje se vade iz zrelih mahuna i koje je potrebno dobro posušiti prije upotrebe. Piskavica se koristi za pripremu raznih čajeva, kupelji, kaša i obloga te se koristi kao začin.

Povijest piskavice

Piskavica je poznata kao biljka izuzetnih terapeutskih učinaka na ljudski organizam još od antičkog doba jer je njezinu ljekovitost prvi zabilježio otac antičke medicine Hipokrat. Poznata je i njegova poslovica koja glasi "Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana", a piskavica je pravi primjer jer je ona ujedno i lijek i hrana.

Od sjemena piskavice se u zapadnim zemljama u narodnoj medicini pripremao čaj koji se pio u svrhu izbacivanja viška sluzi iz grla, prsa, sinusa i gornjeg respiratornog trakta. Za piskavicu se smatra da je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka koje datiraju još od doba starih Egipćana. Porijeklom je iz Mediterana i Azije, a sjemenke su se osim za čaj koristile i za iscjeljivanje, kuhanje i okus.

Uzgoj i berba piskavice

U rano proljeće piskavica se sije na sunčanom mjestu u tlo koje je humusno i dobro drenirano. Idealno bi bilo da tlo bude neutralno i da ima pH od 6 do 7. Sjemenkama je potrebno tjedan dana da proklijaju, a biljčice će u početku biti veoma krhke te ih je potrebno štititi od drugih korova.

Kao jestive klice sjemenke piskavice se mogu uzgajati na prozorskoj dasci u specijalnim klijalištima namijenjenim za uzgoj klica. Za ovakav uzgoj potrebno ih je svaki dan pošpricati vodom, a kada narastu na visinu od 2 cm moguće ih je konzumirati. Piskavica ima jestive listove, klice i sjemenke, a svi ovi dijelovi mogu se jesti pripremljeni na salatu, dok se listovi mogu i kuhati. Nakon sazrijevanja sjemenki, u srpnju i kolovozu, beru se one koje su spremne za upotrebu.

Priprema čaja od piskavice

Za pripremu čaja od piskavice potrebno je 1 čajnu žličicu samljevenih sjemenki preliti s 1 šalicom hladne vode te pustiti da odstoji 8 sati. Nakon 8 sati mješavina se zagrije do vrenja, te se procijedi. Čaj se pije topao, ali ne vruć, polaganim gutljajima, 2 do 3 šalice dnevno. Ovako pripremljen čaj pomaže kod kašlja, očistit će pluća od jake sluzavosti, djeci i odraslima vratit će apetiti, ojačat će organizam te pomoći u liječenju šećerne bolesti. Po želji se može zasladiti medom.

Čaj je moguće pripremiti i tako da se 2 žličice sjemenki piskavice stave u 2 dcl kipuće vode i kuhaju 5 minuta, nakon čega se čaj makne s vatre i pusti da odstoji još 15 minuta. Potom se procijedi i odvoje se sjemenke piskavice. Čaj se može popiti odmah ili se može čuvati u hladnjaku. Po želji može se zasladiti medom, šećerom ili zamjenskim sladilom kao što je stevija.

Upotreba piskavice

Piskavica je ljekovita i sadrži brojne fitokemikalije i hranjive tvari kao što su:

  • bjelančevine i dijetalna vlakna
  • alkaloidi, saponini i diosgenin
  • vitamini K, C i A
  • minerali magnezij, natrij, kalij, kalcij i željezo

Zdravstveni stručnjaci potvrđuju njezinu ljekovitost i hranjivost jer navode da 1 čajna žličica sjemenki piskavice sadržava :

  • 3 grama proteina, 6 grama ugljikohidrata od kojih su 3 grama dijetalna vlakna te 1 gram masti
  • 35 kalorija
  • 5% preporučene dnevne doze magnezija, 7% preporučene dnevne doze mangana i 20% preporučene dnevne doze željeza

Piskavicom se pokušava postići bolje lučenje mliječnih žlijezda, liječi se kronični kašalj kod starijih ljudi, može se rabiti za obloge kod liječenja gnojnih upala, potkožnih prišteva i čireva. Koristi se kod rana na potkoljenicama te djeluje protiv znojenja nogu i ruku.

Određena ljekovita svojstva potvrđena mnogim znanstvenim istraživanjima su da piskavica:

  • stimulira i potiče proizvodnju mlijeka kod dojilja
  • snižava razinu šećera u krvi, loš kolesterol i krvni tlak
  • povisuje koncentraciju testosterona u krvi kod muškaraca i libida kod žena i muškaraca
  • povoljno djeluje protiv bolnih menstruacija
  • umanjuje žgaravicu i smanjuje apetit

Iako su pozitivna djelovanja piskavice potvrđena samo preliminarnim istraživanjima, piskavicu je potrebno još dosta istraživati kako bi se mogla odrediti preporučena dnevna doza unosa za ljude svih dobnih skupina.

Grgljanjem čaja od piskavice uspješno se liječi upala grla i usne sluznice. Od piskavice se može pripremiti i ukusna kaša tako da se 1 čajna žličica samljevenih sjemenki pomiješa s marmeladom, medom, juhom ili mlijekom. Jede se dva puta na dan kao lijek za poboljšanje rada crijeva i jačanje organizma, a povoljno djeluje i na šećernu bolest. Od ove kaše mogu se napraviti i oblozi, samo bez dodataka. Tako pripremljena kaša kao oblog se stavlja na oboljelu kožu kod tuberkuloze kože, a za učinkovito liječenje potrebno je piti i navedeni čaj.

Moguće nuspojave konzumacije čaja od piskavice

Iako se smatra izrazito ljekovitom biljkom zbog mnogih aktivnih prirodnih tvari i kemikalija, isto tako može djelovati na različite procese u tijelu i promijeniti ih, što ponekada može biti i negativno. Zabilježene nuspojave konzumacije piskavice su sniženje razine šećera u krvi, nadutost, vjetrovi i proljev ako se uzima u većim količinama, alergične reakcije kod osoba koje su već alergične na kikiriki, soju ili grašak te neobičan miris novorođenčadi i rane kontrakcije ako se uzima u periodu kasne trudnoće.

Isto tako potrebno je obratiti pozornost na negativno djelovanje piskavice ako se konzumira u isto vrijeme s lijekovima koje koriste dijabetičari i lijekovima koji usporavaju zgrušavanje krvi. Razlog tomu je upravo to što piskavica snižava razinu šećera u krvi, što rade i neki lijekovi namijenjeni za dijabetes pa bi moglo doći do snižavanja razine šećera do opasno niske količine.

U kombinaciji s antikoagulantima moglo bi doći do povećanog rizika od krvarenja jer piskavica usporava koagulaciju krvi.

Prije konzumacije piskavice u ljekovite svrhe potrebno je posavjetovati se s liječnikom kako bi se izbjegle sve navedene nuspojave.

Sušenje i čuvanje piskavice

Ljekovite sjemenke vade se iz zrelih mahuna i dobro se posuše na zraku. Kada se posuše čuvaju se u staklenim bocama na tamnom mjestu. Suhe sjemenke mogu se samljeti i koristiti kao dodatak raznim juhama i varivima, ali i kao neizostavan sastojak za poboljšanje okusa u curry pastama.

Isto tako se mogu sušiti listovi piskavice koji se koriste kao ljekovito bilje, a također se čuvaju u staklenkama na tamnom mjestu.

Foto: jggrz / Pixabay

Provjera činjenica

  • Velika ilustrirana enciklopedija Vrt; The Royal Horticultural Society: Encyclopedia of Gardening; 2005.
  • Enciklopedijski priručnik Vrt; Handbuch Garten BLV Verlagsgesellschaft; 2003.
  • Zdravi vrt; Encyclopedia of Organic Gardening; 2010.
  • Mali staklenici i plastenici; Eva Schumann, Gerhard Milicka: Das Kleingewächshaus, Technik und Nutzung; 2010.
  • Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva; 2013.

Savjeti za vrtlarenje

Ideje za uređenje malih balkona i terasa

Zbog svoje veličine mali balkoni i terase često ostanu neiskorišteni. Mnogi nemaju ideje kako urediti takve prostorije … [više] about Ideje za uređenje malih balkona i terasa

mraz-na-persinu

Zaštita biljaka od hladnoće

Kako bi se izbjegle najgore posljedice mraza, vrtlari bi trebali poduzeti mjere opreza. Preporučuje se da osjetljive … [više] about Zaštita biljaka od hladnoće

gabion ograda

Gabion ograde u vrtu

Gabion ograde su zapravo košare sa žičanom mrežom koje su kompaktno ispunjene kamenjem koje se koristi kao moderni zidni … [više] about Gabion ograde u vrtu

cvijeće

Što uzgajati na južnoj strani balkona ili terase

Dolaskom lijepog vremena više vremena provodimo na otvorenom pa se javlja potreba za uređenjem i osvježavanjem prostora … [više] about Što uzgajati na južnoj strani balkona ili terase

Terariji - mini vrtovi u staklenkama

Terariji, vrtovi u boci ili Wardovim kutijama svjetovi su za sebe i kad ih jednom zasadite i odlučite se na taj korak, … [više] about Terariji - mini vrtovi u staklenkama

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

gipsofila

Gipsofila

glavica češnjaka

Češnjak ili bijeli luk

ciklama

Ciklama

butternut tikva

Butternut tikva

borovnica

Borovnica

bamija

Bamija

aronija

Aronija

rajčica

Rajčica

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Vrtlarica.hr

Vrtlarica je najveća enciklopedija biljaka, nastala iz ljubavi prema zelenilu. Na Vrtlarici radi tim vrtlara s godinama iskustva u sadnji, uzgoju i održavanju biljaka. [više]

HR | SI | SR

Copyright © 2018.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka