Piskavica je kod nas poznata pod nazivima triplat i roženjača, a latinski nazivi su joj Trigonella gladiata i Trigonella foenum-graecum. Riječ je o jednogodišnjoj biljci s uspravnim ili polegnutim stabljikama. Ima trodijelne listove poput djeteline u čijim pazušcima se razvijaju žuti cvjetovi koji mogu rasti pojedinačno ili po dva. Plodovi piskavice su duge i sabljasto ušiljene mahune. Cvate od travnja do srpnja, a kao samonikla biljka raste u sredozemnom području pa tako i kod nas. Samo u hladnijim dijelovima Europe se uzgaja. Od piskavice su ljekovite sjemenke koje se vade iz zrelih mahuna i koje je potrebno dobro posušiti prije upotrebe. Piskavica se koristi za pripremu raznih čajeva, kupelji, kaša i obloga te se koristi kao začin.
Povijest piskavice
Piskavica je poznata kao biljka izuzetnih terapeutskih učinaka na ljudski organizam još od antičkog doba jer je njezinu ljekovitost prvi zabilježio otac antičke medicine Hipokrat. Poznata je i njegova poslovica koja glasi "Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana", a piskavica je pravi primjer jer je ona ujedno i lijek i hrana.
Od sjemena piskavice se u zapadnim zemljama u narodnoj medicini pripremao čaj koji se pio u svrhu izbacivanja viška sluzi iz grla, prsa, sinusa i gornjeg respiratornog trakta. Za piskavicu se smatra da je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka koje datiraju još od doba starih Egipćana. Porijeklom je iz Mediterana i Azije, a sjemenke su se osim za čaj koristile i za iscjeljivanje, kuhanje i okus.
Uzgoj i berba piskavice
U rano proljeće piskavica se sije na sunčanom mjestu u tlo koje je humusno i dobro drenirano. Idealno bi bilo da tlo bude neutralno i da ima pH od 6 do 7. Sjemenkama je potrebno tjedan dana da proklijaju, a biljčice će u početku biti veoma krhke te ih je potrebno štititi od drugih korova.
Kao jestive klice sjemenke piskavice se mogu uzgajati na prozorskoj dasci u specijalnim klijalištima namijenjenim za uzgoj klica. Za ovakav uzgoj potrebno ih je svaki dan pošpricati vodom, a kada narastu na visinu od 2 cm moguće ih je konzumirati. Piskavica ima jestive listove, klice i sjemenke, a svi ovi dijelovi mogu se jesti pripremljeni na salatu, dok se listovi mogu i kuhati. Nakon sazrijevanja sjemenki, u srpnju i kolovozu, beru se one koje su spremne za upotrebu.
Priprema čaja od piskavice
Za pripremu čaja od piskavice potrebno je 1 čajnu žličicu samljevenih sjemenki preliti s 1 šalicom hladne vode te pustiti da odstoji 8 sati. Nakon 8 sati mješavina se zagrije do vrenja, te se procijedi. Čaj se pije topao, ali ne vruć, polaganim gutljajima, 2 do 3 šalice dnevno. Ovako pripremljen čaj pomaže kod kašlja, očistit će pluća od jake sluzavosti, djeci i odraslima vratit će apetiti, ojačat će organizam te pomoći u liječenju šećerne bolesti. Po želji se može zasladiti medom.
Čaj je moguće pripremiti i tako da se 2 žličice sjemenki piskavice stave u 2 dcl kipuće vode i kuhaju 5 minuta, nakon čega se čaj makne s vatre i pusti da odstoji još 15 minuta. Potom se procijedi i odvoje se sjemenke piskavice. Čaj se može popiti odmah ili se može čuvati u hladnjaku. Po želji može se zasladiti medom, šećerom ili zamjenskim sladilom kao što je stevija.
Upotreba piskavice
Piskavica je ljekovita i sadrži brojne fitokemikalije i hranjive tvari kao što su:
- bjelančevine i dijetalna vlakna
- alkaloidi, saponini i diosgenin
- vitamini K, C i A
- minerali magnezij, natrij, kalij, kalcij i željezo
Zdravstveni stručnjaci potvrđuju njezinu ljekovitost i hranjivost jer navode da 1 čajna žličica sjemenki piskavice sadržava :
- 3 grama proteina, 6 grama ugljikohidrata od kojih su 3 grama dijetalna vlakna te 1 gram masti
- 35 kalorija
- 5% preporučene dnevne doze magnezija, 7% preporučene dnevne doze mangana i 20% preporučene dnevne doze željeza
Piskavicom se pokušava postići bolje lučenje mliječnih žlijezda, liječi se kronični kašalj kod starijih ljudi, može se rabiti za obloge kod liječenja gnojnih upala, potkožnih prišteva i čireva. Koristi se kod rana na potkoljenicama te djeluje protiv znojenja nogu i ruku.
Određena ljekovita svojstva potvrđena mnogim znanstvenim istraživanjima su da piskavica:
- stimulira i potiče proizvodnju mlijeka kod dojilja
- snižava razinu šećera u krvi, loš kolesterol i krvni tlak
- povisuje koncentraciju testosterona u krvi kod muškaraca i libida kod žena i muškaraca
- povoljno djeluje protiv bolnih menstruacija
- umanjuje žgaravicu i smanjuje apetit
Iako su pozitivna djelovanja piskavice potvrđena samo preliminarnim istraživanjima, piskavicu je potrebno još dosta istraživati kako bi se mogla odrediti preporučena dnevna doza unosa za ljude svih dobnih skupina.
Grgljanjem čaja od piskavice uspješno se liječi upala grla i usne sluznice. Od piskavice se može pripremiti i ukusna kaša tako da se 1 čajna žličica samljevenih sjemenki pomiješa s marmeladom, medom, juhom ili mlijekom. Jede se dva puta na dan kao lijek za poboljšanje rada crijeva i jačanje organizma, a povoljno djeluje i na šećernu bolest. Od ove kaše mogu se napraviti i oblozi, samo bez dodataka. Tako pripremljena kaša kao oblog se stavlja na oboljelu kožu kod tuberkuloze kože, a za učinkovito liječenje potrebno je piti i navedeni čaj.
Moguće nuspojave konzumacije čaja od piskavice
Iako se smatra izrazito ljekovitom biljkom zbog mnogih aktivnih prirodnih tvari i kemikalija, isto tako može djelovati na različite procese u tijelu i promijeniti ih, što ponekada može biti i negativno. Zabilježene nuspojave konzumacije piskavice su sniženje razine šećera u krvi, nadutost, vjetrovi i proljev ako se uzima u većim količinama, alergične reakcije kod osoba koje su već alergične na kikiriki, soju ili grašak te neobičan miris novorođenčadi i rane kontrakcije ako se uzima u periodu kasne trudnoće.
Isto tako potrebno je obratiti pozornost na negativno djelovanje piskavice ako se konzumira u isto vrijeme s lijekovima koje koriste dijabetičari i lijekovima koji usporavaju zgrušavanje krvi. Razlog tomu je upravo to što piskavica snižava razinu šećera u krvi, što rade i neki lijekovi namijenjeni za dijabetes pa bi moglo doći do snižavanja razine šećera do opasno niske količine.
U kombinaciji s antikoagulantima moglo bi doći do povećanog rizika od krvarenja jer piskavica usporava koagulaciju krvi.
Prije konzumacije piskavice u ljekovite svrhe potrebno je posavjetovati se s liječnikom kako bi se izbjegle sve navedene nuspojave.
Sušenje i čuvanje piskavice
Ljekovite sjemenke vade se iz zrelih mahuna i dobro se posuše na zraku. Kada se posuše čuvaju se u staklenim bocama na tamnom mjestu. Suhe sjemenke mogu se samljeti i koristiti kao dodatak raznim juhama i varivima, ali i kao neizostavan sastojak za poboljšanje okusa u curry pastama.
Isto tako se mogu sušiti listovi piskavice koji se koriste kao ljekovito bilje, a također se čuvaju u staklenkama na tamnom mjestu.
Foto: jggrz / Pixabay
Odgovori