Umjesto kupnje čaja od brusnice, možete ga samostalno pripremiti i kod kuće. Čajevi se proizvode od sušenih ili svježih biljaka, cvjetova i voćki, a sve što vam je potrebno za pripremu domaćeg čaja je biljka ili voće koje volite.
Čaj od brusnice iznimno je ljekovit vrlo ukusan. Koristi se kod sprječavanja urinarnih tegoba i sličnih oboljenja. Možete ga pripremiti od sušenog ili svježeg ploda i od listova biljke. Dodajte žličicu meda, malo limunovog soka i vaš čaj će dobiti ukusnu voćnu aromu. U nastavku donosimo recept za pripremu čaja od brusnice.
Brusnica (lat. Vaccinium vitis-idaea) pripada rodu Vaccinium. U našim krajevima poznata je i pod nazivima crvena borovnica, brusnik i borovka. Rastom tvori manji vazdazeleni grm koji može narasti do 30 cm u visinu. Najčešće raste kao divlja biljka, ali može se uzgajati i u vrtu, posebno ako joj pružite potrebnu njegu. Porijeklom je iz SAD-a, a danas se uzgaja diljem svijeta.
Stabljike su tanke, na njima rastu manji, zimzeleni listovi. Biljka može narasti i do 2 m u širinu. Cvjetovi su bijele i ružičaste boje, pomalo zvonastog oblika. Plod je bobica, okruglog oblika i crvene boje. Kiselog je i aromatičnog okusa. Proces sazrijevanja odvija se od sredine kolovoza do kraja rujna.
Nije zahtjevna za uzgoj što ju i čini vrlo popularnom među uzgajivačima. Dobro podnosi mraz i niske temperature. Za zdrav rast i kvalitetne plodove, potrebno joj je sunčano i suho područje. Tlo nikad ne smije potpuno presušiti, a potrebno joj je i navodnjavanje.
Brusnica za preradu
Brusnica se pretežito koristi u prehrambenoj industriji. Osim što se konzumira svjež ili suh plod, brusnica se često može pronaći u raznim slatkim i slanim jelima. Prilikom pripreme čaja od brusnice možete koristiti bilo koju sortu, sve su jednako ljekovite. Plod svake sorte vrlo je ukusan i idealan za pripremu čaja. Pretežito se uzgaja tzv. američka brusnica koja danas ima veliki broj sorti, a u našim krajevima najviše se uzgaja domaća brusnica.
Howes
Sorta koja donosi nešto sitnije, no vrlo ukusne plodove. Plodovi su kiselkasti i vrlo aromatičnog okusa. Bobice su ovalnog oblika i tamno-crvene boje, idealne za pripremu čaja.
MC Ferlin
Ova sorta donosi krupnije plodove. Upravo zbog veličine ploda, vrlo je popularna među uzgajivačima. Bobice su ovalnog oblika i tamno-crvene boje, a okus im je aromatičan i blago kiseo.
Franklin
Srednja rana sorta koja ima krupnije plodove, težine oko 1 g. Bobice su ovalnog oblika i tamno-crvene boje. Okus im je kiseo i aromatičan. Vrlo je popularna sorta među uzgajivačima jer biljka odlično podnosi niske temperature i mraz, a uz to donosi i krupne, sočne plodove.
Stevens
Sorta koja nosi "titulu" kao najproduktivnija sorta. Ima krupne plodove koji mogu težiti i do 3 g. Bobice su pomalo duguljastog oblika i tamno-crvene boje. Okus im je kiseo i aromatičan, a pulpa je vrlo sočna. Otporna je na mraz i biljne nametnike.
Ben Lear
Sorta ranog sazrijevanja čija se berba vrši već u kolovozu. Plodovi su vrlo krupni i čvrsti, a mogu težiti i do 1,5 g. Bobice su okruglog oblika i koraljno-crvene boje. Vrlo su kiselog i aromatičnog okusa.
Pilgrim
Jedna od popularnijih sorti brusnice. Vrlo je visoke produktivnosti, a plodovi su krupnije veličine. Bobice su ovalnog oblika i tamno-crvene boje, a okus je kiseo i aromatičan.
Domaća brusnica
Domaća brusnica naziva se i Europskom brusnicom. Grm ove sorte može narasti i do 40 cm u visinu. U Hrvatskoj, pretežito se uzgaja na području Gorskog Kotra, Like i Velebita. Ova sorta nije toliko popularna kada je u pitanju komercijalna proizvodnja jer ima sitne plodove. Bobice su ovalnog oblika i tamno-crvene boje, a okus im je kiseo i aromatičan. Često raste kao samonikla biljka, no može se uzgajati i u vrtovima.
Berba i kupovina
Berba brusnica odvija se kada plod dostigne svoj konačan stupanj zrelosti koji se procjenjuje po boji, veličini i čvrstoći ploda. Svaka sorta donosi plodove u određeno vrijeme, no velik utjecaj na sazrijevanje ploda imaju i klimatski uvjeti u kojima je biljka rasla. Berba se odvija ručno kako se plodovi ne bi uništili ili uz pomoć posebnih strojeva. Ako se plod ubere prerano, neće biti ukusan i kvalitetan - okus će biti pomalo gorak.
Prilikom kupovine brusnica, obratite pozornost na sam izgled ploda. Birajte one koji su zdravog izgleda - ispravne boje, čvrstoće i veličine. Idealno bi bilo kupiti ih kod domaćeg uzgajivača ili na tržnici.
Sušenje brusnice
Sušene brusnice koriste se za liječenje urinarnih infekcija i tegoba. Svježe plodove možete osušiti uz pomoć pećnice, mikrovalne ili na zraku. Proces je vrlo jednostavan i ne zahtjeva puno vremena. Izaberite jednu metodu i sami pripremite sušene brusnice. Za sušenje, birajte bobice koje su čvrste na dodir i zdravog izgleda.
Sušenje u pećnici
Brusnice nježno operite kako ne biste oštetili bobice. Na 300 g brusnica, zagrijte 8 šalica vode i u posudu stavite brusnice i polijte ih vrućom vodom. Kada primijetite da se kožica počela odvajati, vodu procijedite. Brusnice posipajte s malo šećera, ali ovaj korak možete i preskočiti ako ne konzumirate šećer.
Na pleh od pećnice (ili bilo koji drugi koji vam stane u zamrzivač) stavite papir za pečenje i poslažite brusnice tako da se ne dodiruju. Stavite u zamrzivač na minimalno 2 sata.
Pećnicu zagrijte na 160°C, a zatim zamrznute brusnice stavite u pećnicu i pecite ih 10 - 15 minuta. Svako malo otvorite vrata pećnice kako bi izašla vlaga. Ugasite pećnicu i ostavite ih unutra kako bi se dodatno osušile preko noći.
Sušene brusnice pretresite u prethodno sterilizirane staklenke i čuvajte u hladnjaku.
Sušenje u mikrovalnoj
Brusnice nježno operite, pazeći da ne oštetite bobice. Prelijte ih kipućom vodom i pričekajte dok se kožica ne odvoji od ploda. Možete ih posipati šećerom kako bi plod bio slađi, ali ako ne konzumirate šećer, možete ovaj korak slobodno preskočiti.
Poslažite brusnice na tanjur od mikrovalne pazeći da bobice imaju malo razmaka jedna između druge kako bi zrak mogao nesmetano cirkulirati. Uključite mikrovalnu na 3 minute, nakon toga ih promiješajte i postupak ponovite dok se bobice ne osuše.
Spremite ih u prethodno steriliziranu staklenku i čuvajte u hladnjaku.
Sušenje na zraku
Brusnice operite pazeći da ih ne oštetite i stavite u dublji lonac ili posudu. Zagrijte vodu, polijte bobice i pustite ih neka odstoje dok se kožica ne odvoji od ploda. Možete ih posuti s malo šećera kako bi poprimile slatkast okus, ali ako ne koristite i ne konzumirate šećer, ovaj korak preskočite. Brusnice posložite na drvenu paletu ili na neku drugu sličnu površinu obloženu folijom ili pamučnom krpom.
Paletu stavite na balkon ili u dvorište i sušite miješajući bobice svakih nekoliko sati. Ponavljajte postupak sve dok se bobice ne osuše.
Ova metoda je sporija, no također efikasna. Sušene brusnice stavite u prethodnu steriliziranu staklenku i čuvajte u hladnjaku.
Recepti za čaj od brusnice
Čaj od brusnice možete pripremiti od sušenih ili svježih plodova i od listova biljke. Priprema je vrlo jednostavna i ne zahtijeva puno vašeg vremena. Sve što vam je potrebno je plod ili listovi, ovisno za koju varijantu se odlučite.
Čaj od sušene brusnice
Čaj od sušenih brusnica idealan je za urinarne tegobe. Prilikom pripreme izaberite cijele sušene brusnice, zdravog izgleda. Količina navedena u receptu bit će dovoljna za 1 šalicu čaja.
Sastojci
- 30 g suhih brusnica
- 500 ml vruće vode
Priprema
- U manji lonac dodajte 500 ml vode i suhe brusnice.
- Pustite da se brusnice kuhaju dok dio vode (cca. 1/3) ne ispari. Na ovaj način brusnice će lakše ispustiti svoju aromu i ljekovitost.
- Čaj poklopite i pustite neka odstoji 10-ak minuta.
- Zasladite medom i limunovim sokom.
Čaj od svježe brusnice
Prilikom pripreme čaja od brusnice, birajte zdrave i čvrste bobice. Prije korištenja potrebno ih je temeljito oprati. Ako niste u mogućnosti koristiti svježe brusnice, možete upotrijebiti zamrznute. Prije upotrebe neka se "otope" na sobnoj temperaturi. Navedena količina sastojaka u receptu dovoljna je za jednu šalicu čaja.
Sastojci
- 1 žličica svježih plodova brusnice
- 250 ml vruće vode
Priprema
- Oprane bobice možete staviti direktno u šalicu ili u cijedilo.
- Prelijte ih vrućom vodom i poklopite.
- Pustite da čaj odstoji 20-ak minuta.
- Kada se prohladi, dodajte med i limunov sok.
Čaj od listova brusnice
Prilikom pripreme čaja od listova brusnice, možete koristiti cijele ili usitnjene listove, suhe ili svježe. Za koju god varijantu da se odlučite, ljekovitost je jednaka. Uz žličicu meda vaš čaj će imati znatno ukusniji okus. Navedena količina sastojaka bit će dovoljna za jednu šalicu čaja.
Sastojci
- 2 žličice usitnjenih listova brusnice
- 2 dl vruće vode
Priprema
- Listove brusnice temeljito operite te ih osušite. Možete ih usitniti ili koristiti cijele.
- U cijedilo stavite 2 žličice listova i prelijte vrućom vodom.
- Čaj poklopite i pustite neka odstoji 10-ak minuta kako bi listovi ispustili svoju aromu.
- Kada se čaj malo prohladi, dodajte med i limunov sok.
Nuspojave
Prilikom konzumiranja čaja od brusnice, pazite da ne pretjerate s količinom. Čaj pijte maksimalno 3 šalice na dan i tako tjedan dana, nakon čega napravite pauzu od minimalno tjedan dana. Ako pretjerate s količinom ovog čaja, može se pojaviti proljev i mučnina.
Ljekovitost brusnice
Brusnica je iznimno ljekovita, još u dalekoj povijesti koristila se u medicinske svrhe. Bogata je antioksidansima stoga je i vrlo djelotvorna kod mnogih tegoba. Sprječava razvoj bakterija i pomaže pri jačanju imuniteta, a tijelu daje potrebnu snagu i energiju. Konzumacija čaja preporučuje se kod urinarnih infekcija i tegoba.
Brusnica čuva zdravlje očiju, štiti zube od nastanka karijesa i bolesti desnih. Sadrži veliki postotak vitamina C, A,E i K. Bogata je i mineralima poput željeza, magnezija, kalija, fosfora i kalcija. Također sadrži i ursoličnu kiselinu koja ima jaka protuupalna svojstva. Pomaže kod očuvanja zdravlja srca i krvožilnog sustava. Snižava razinu kolesterola i smanjuje razinu šećera u krvi. Poboljšava kvalitetu kose, noktiju i kože.
Izvor: Moja Zimnica, Foto: Anastasia Zhenina / Unsplash
Odgovori